Naročam se na e-novice
bener spletka oživela
O' Ž I V E L A
K N J I G A
2 0 2 4

O'ŽIVELA KNJIGA

spremljevalni program 31. literarno-glasbenega festivala Živa književnost, če dežuje, v prostorih galerije Škuc.

 

PROGRAM

petek, 7. 6., ob 18.00

Zgodba na gumbe, lutkovna predstava v izvedbi gledališča Zapik

Pravljično druženje z Miho Hajem, predstavitev knjige Luka iz bloka, pogovor vodi Matevž Rems

Stripovska delavnica, ustvarjalna delavnica, vodi Miha Ha

 

sobota, 8. 6., ob 18.00

Ali te lahko objamem močno?,predstavitev zvočne knjige in kamišibaj z Neli K. Filipić

Pravljično druženje z Neli K. Filipić, pogovor vodi Eva Ule

Knjižni junaki iz papirja, likovna ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

 

nedelja, 9. 6., ob 18.00

O deklici, ki je prehitro rasla, lutkovna predstava v izvedbi Brine Vogelnik in Luke Ropreta

Ustvarimo svojo slikanico!, ustvarjalna delavnica ilustracije, vodi Nevena Aleksovski

 

ponedeljek, 10. 6., ob 18.00

Kako je čarovnica pregnala lovce na zmaje, predstava v izvedbi Alje Bulič

Pravljično druženje z Kris Etxabe, predstavitev knjige Sivček, pogovor vodi Barbara Pregelj, Založba Malinc

Ustvarjamo ekološko, delavnica recikliranja za otroke, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst, KUD Galerija C.C.U.

Dnevniki in skicirke, ustvarjalna delavnica za mlade,vodi Petra Gosenca, Društvo GUMB


torek, 11. 6., ob 18.00

Dva zmerjavca, lutkovna predstava v izvedbi LG Bičikleta

Pravljično druženje z Ivanom Mitrevskim, predstavitev slikanice Vsi prdimo, pogovor vodi Matevž Rems

Prdeče živali, likovna ustvarjalna delavnica, vodi Ivan Mitrevski

 

sreda, 12. 6., ob 18.00

Kozlovska sodba v Višnji Gori, predstava v izvedbi Teatra Cizamo

Pravljična bitja, delavnica za otroke, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst, KUD Galerija C.C.U.

Zinkubator, skupinsko ustvarjanje zinov, vodita Nevena Aleksovski in Miha Perne

 

četrtek, 13. 6., ob 18.00

Zrcalce, lutkovna predstava v izvedbi LG Nebo

Kolaži iz črk, ustvarjalna likovna delavnica za otroke, vodi Nevena Aleksovski

 

petek, 14. 6., ob 18.00

Štorkljica Minca Binca dobi bratca, gledališka predstava v izvedbi ŠKUC gledališča

Na obisku: Marko Drpić, tipoRenesansa, vodeni ogled umetniškega ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Leporelo, ustvarjalna delavnica recikliranja,vodi Petra Gosenca, Društvo GUMB

 

PREDSTAVITEV PROGRAMA

petek, 7. 6., ob 18.00

Zgodba na gumbe, lutkovna predstava v izvedbi gledališča Zapik

3+, 35 min

Zgodba na gumbe je lutkovna predstava, kjer ne bo manjkalo cirkuških točk, hoje po vrvi in požiranja ognja, glavni akterji pa so gumbi! Predstava in pravljica nastaja kar sproti, v družbi slikarja jo gledalci sooblikujejo: narišemo sonce, oblak, dečka in zmaja. Zanimiva zgodba se bo končala nekje na nebu, med soncem in oblakom.

Pravljično druženje z Miho Hajem, predstavitev knjige Luka iz bloka, pogovor bo vodil Matevž Rems

Miha Hančič (1986), ki se podpisuje kot miha ha, je avtor stripov in ilustrator. Diplomiral je na Pedagoški fakulteti z diplomsko nalogo o avtorskem stripu. Za Stripburger je za zbirko Ta ljudske v stripu priredil zgodbo Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš (2017). Z Ramom Cunto sta ustvarila stripovski album Tik je šel v gozd po drva (2022), nekoliko poseben strip, v katerem vrstni red branja ni pomemben, saj se na vsaki drugi strani dogodek zaplete in razplete, zato se lahko nadaljujejo kjerkoli v knjigi. Zadnja leta največ ustvarja v tandemu s pisateljico Mašo Ogrizek. Skupaj sta ustvarila svet Kokokrišne in njene tete Kokodajse v knjigah Kokodajsa v mestu (2018), Kokomesto (2021) in Luka iz bloka (2022). Veliko knjig z njegovimi ilustracijami je prejelo znak kakovosti Zlata hruška.

Stripovska delavnica, ustvarjalna delavnica, vodi Miha Ha

Z Mihom bomo spoznali glavne like iz stripa, prijatelje in sošolce Luka, Amirja, Lili in Oskarja. Na delavnici se jih bomo naučili narisati in z njimi v stripu ustvarili nove dogodivščine.

 

sobota, 8. 6., ob 18.00

Pravljično druženje z Neli K. Filipić,  predstavitev zvočne knjige in kamišibaj Ali te lahko objamem močno?,pogovor bo vodila Eva Ule

Neli je pisateljica za otroke in mladino, ki je objavila več slikanic, zbirk kratkih zgodb in romanov. Svoje tri slikanice Punčka in velikan, Ali te lahko objamem močno? in Požar je pred kratkim objavila v obliki zvočne pravljice. Zgodba Ali te lahko objamem močno? govori o porednih otrocih, ki nagajajo tujcu, medtem ko odrasli to zgolj opazujejo. A kaj se zgodi, ko nagajivost prestopi običajne meje? Bo potrebna kazen? In kako huda naj bo? Zgodba se konča s presenetljivim obratom, ki moč ljubezni in sprejemanja prikaže v novi luči.

Knjižni junaki iz papirja, likovna ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Na delavnici bomo, navdihnjeni s svojimi najljubšimi literarnimi junaki ali junakinjami, ustvarjali lutke iz papirja. S pomočjo lepila, barv, kolaža, tekstila in drugega materiala bodo liki iz naših najljubših knjig dobili svoj obraz in telo ter samo iz črk na papirju postali otipljive figurice. Iz nastalih papirnatih lutk bomo nato ustvarili povsem svojo lutkovno predstavo. Tako bodo knjige, ki jih radi prebiramo, oživele ter nas popeljale nazaj v njihov svet domišljije in iger.

 

nedelja, 9. 6., ob 18.00

3+, 35 min

O deklici, ki je prehitro rasla, lutkovna predstava v izvedbi Brine Vogelnik in Luke Ropreta

Marionetna predstava o deklici je pripoved o odraščanju otroka. Deklica Biba prihaja skozi labirint ristanca v svet nerazumevanja odraslih. V tem svetu domujejo njeni čevlji, ki jih mama kupuje in kupuje. Mali Bibi rastejo noge tako hitro, da so ji novi čeveljci vsako naslednje jutro že premajhni. V predstavi se veliko poje. Mačka ima svoj mačji bluz, svojo pesmico imajo tudi deklica Biba, zdravnica, čevljarček in čeveljci. izvajalca: Brina Vogelnik in Luka Ropret

Ustvarimo svojo slikanico!, ustvarjalna delavnica ilustracije, vodi Nevena Aleksovski

Na delavnici bomo skupaj s slikarko in ilustratorko Neveno izbrali svoje najljubše pravljične junake in izdelali čisto svojo slikanico. Ustvarjali bomo čudovite svetove in raziskovali svojo domišljijo ter se tudi naučili, kaj je to ilustracija in kako lahko le s pomočjo slike in risbe povemo zanimivo zgodbo.

 

ponedeljek, 10. 6., ob 18.00

Kako je čarovnica pregnala lovce na zmaje, predstava v izvedbi Alje Bulič

3+, 35 min

Pripovedno-glasbena predstava govori o čarovnici stari Ukanarki, ki živi sama sredi gozda in kuha čarobne napoje. Mimo njene hiše vodi pot na kraj, kjer živijo zmaji. Ko čarovnica izve, da se po gozdu klatijo divji lovci, ki hočejo ukrasti zmajeva jajca, se zelo razhudi. Sama nevarnim lovcem nastavlja čarovniške pasti, da bi zaščitila male zmajčke, otroci pa ji pri tem pomagajo. Predstava je napeta, zabavna in polna magičnih vragolij, ki jih zganja stara čarovnica, da bi pregnala lovce. Ob Zgodbarki je na odru gospod Muzika, ki s pomočjo različnih inštrumentov ustvarja čarobno glasbeno atmosfero.

Pravljično druženje z Kris Etxabe, predstavitev knjige Sivček, pogovor bo vodila Barbara Pregelj zZaložbe Malinc *

Na dogodku spoznamo slikanico Sivček, temu pa sledi pogovor Barbare Pregelj z Založbe Malinc z avtorico Kris Etxabe. Zgodba temelji na resničnem dogodku, na novici o polarnem medvedu, ki je priplaval na južno obalo Argentine, pri tem pa preplaval več kot 2000 kilometrov. Zgodba se vrti okoli mladiča polarnega medveda, ki opazuje, kako se njegovo okolje spreminja. To mu postaja vse manj všeč, a ko spregovori z drugimi živalmi, ugotovi, da te spremembe motijo le njega.

Ustvarjamo ekološko, delavnica recikliranja za otroke, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst, KUD Galerija C.C.U.

Na ustvarjalni delavnici bomo po navdihu zgodbe izdelovali lutke polarnih medvedov ter jim iz recikliranih materialov izdelali prav posebne rešilne čolne.

Delavnico vodita Mateja Herbst in Simon Drofelnik iz KUD Galerije C.C.U.

*Dogodek, ki poteka v sodelovanju z Založbo Malinc, je del projekta BIDILAND, ki ga sofinancira Evropska unija.

Dnevniki in skicirke, ustvarjalna delavnica za mlade,vodi Petra Gosenca, Društvo GUMB

Iz starih odsluženih zvezkov, revij in blaga sestavljamo povsem nove dnevnike in skicirke poljubnih velikosti in debelin. Opremimo jih s kolaži in risbami ter jih s pomočjo vrvi zvežemo v unikatne izdelke. Dovolj prostora pa pustimo tudi za vaše vtise in prebliske.

 

torek, 11. 6., ob 18.00

Dva zmerjavca, lutkovna predstava v izvedbi LG Bičikleta

3+, 30 min

Globoko v deželi, nekje na hribčku kraj gozda je stala hišica, v kateri sta živela dva bratca. In ta dva fanta sta se dan za dnem, vedno in ob vsaki priložnosti zmerjala: ti si kozel, ti pa osel, ti tele, ti pa no-so-rog, polh na bukvi, vse dokler ju na njunem domu niso obiskale večkrat klicane živali. Ena za drugo so se zvrstile in do zadnje špranje napolnile že docela majavo hiško. Lahko si mislite, da je nastala takšna gneča, da sta še bratca zmerjavca morala ven na mraz, na drevo, v gosti megli.

Pravljično druženje z Ivanom Mitrevskim, predstavitev slikanice Vsi prdimo, pogovor bo vodil Matevž Rems

Ivan Mitrevski je zaključil je študij filozofije in sociologije kulture. Med študijem je začel objavljati svoje ilustracije in stripe v raznih revijah. V tem času je postal del uredništva revije Stripburger, kasneje pa je bil tudi njen glavni urednik. S krajšimi presledki je ves čas objavljal stripe in ilustracije. Ilustriral je že veliko knjig. Posebej rad ilustrira slikanice, izobraževalno literaturo in stripe. Ogromno časa porabi za skiciranje in domišljanje, veliko manj pa za barvanje. Ivan nam predstavi svojo novo humorno slikanico Vsi prdimo; humorna zgodba je pisana prav za mlade bralce. Smeh je zagotovljen.

Prdeče živali, likovna ustvarjalna delavnica, vodi Ivan Mitrevski

Na delavnicah rišemo živali: slone, leve, tigre, zebre, konjičke, zajčke in ostale živali. Pozorni smo na to, kakšne so živali in kaj je zanje najbolj značilno. Ko jih bomo narisali, jim bomo na koncu pririsali še prdce. Vsi namreč prdimo.

 

sreda, 12. 6., ob 18.00

Kozlovska sodba v Višnji Gori, predstava v izvedbi Teatra Cizamo

3+, 30 min

Klasična slovenska humoreska je uprizorjena na komunikativen, uličen način. Revno popotno gledališče, ki se je zavoljo številnih umetniških in človeških tegob skrčilo zgolj na k spektaklom usmerjenega direktorja in na ne prav bistrega, nemega gledališkega slugo, uprizori to znano zgodbo ob pomoči gledalcev. Na koncu v predstavi lahko sodelujejo tudi vsi gledalci.

Pravljična bitja, delavnica recikliranja za otroke, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst, KUD Galerija C.C.U.

Na ustvarjalni delavnici z recikliranjem lepenke in plute ustvarjamo pravljična in domišljijska bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam prinašala tudi srečo.

Zinkubator, skupinsko ustvarjanje zinov, vodita Nevena Aleksovski in Miha Perne

Zini so knjižice, ki nastajajo z nizkimi stroški v majhnih nakladah. Pojavljali so se kot bistven medij določenih subkultur prejšnjega stoletja, tako tudi med ljubitelji punka kot tudi znanstvene fantastike. Še danes so zini popularna oblika umetniškega izražanja.

Na delavnici izvemo, kako lahko sami naredimo svoj zin; skupaj torej rišemo, pišemo, delamo kolaže in fotokopiramo svoje misli in ideje. Nastane skupinski zin, vsak udeleženec pa dobi svoj izvod zina. Risarske veščine niso predpogoj za udeležbo. Delavnica je sicer namenjena mladim, vendar so na njej dobrodošle prav vse generacije.

 

četrtek, 13. 6., ob 18.00

Zrcalce, lutkovna predstava v izvedbi LG nebo

3+, 40 min

»Lesena zgodba« o gozdnih živalih. Na gozdni jasi zajec najde zrcalce in v njem uzre svojo podobo. Vesel in misleč, da je našel »svojo sliko«, jo pokaže drugim živalim, a vsaka od njih trdi, da je slika njena. Nazadnje »sliko« medved odnese k svoji družini in na njej res vsi prepoznajo medvedjo glavo. Ker je poleg živali in rastlin prav les največje bogastvo gozdov, so lutke narejene iz lesa. Celoten vtis dopolnjuje glasba, izvajana pretežno z lesenimi inštrumenti. izvajalca: Andrej Štular in Petra Stare

Kolaži iz črk, ustvarjalna likovna delavnica za otroke, vodi Nevena Aleksovski

Na delavnici raziskujemo svet črk, jih izrezujemo iz starih časopisov, se z njimi igramo, eksperimentiramo ter iz njih ustvarjamo izvirne kolaže. Ob tem nastanejo tudi kakšne nove besede in besedne igre ter čudovite likovne forme. Spoznamo, kako se svet jezika in literature lahko lepo poveže in preplete s svetom likovne umetnosti. Ob tem se bomo tudi zabavali, igrali ter raziskovali čudoviti svet naše domišljije.

  

petek, 14. 6., ob 18.00

Štorkljica Minca Binca dobi bratca, gledališka predstava v izvedbi ŠKUC gledališča

3+, 20'

Pravljica o Štorkljici Binci Minci je pripoved o družini, ki se bo čez nekaj mesecev povečala. A vesela novica Binco Minco prestraši. Namesto sončnega nasmeha jo zagrne sivi oblak skrbi. Debele solze ji tečejo po licih in med hlipanjem komaj uspe povedati mamici in očku, kaj jo tako zelo skrbi. A kot se za pravljico spodobi, je  konec srečen, saj je prave ljubezni za vse vedno dovolj. Topel objem staršev pa lahko dela čudeže. izvajalka: Kaja Jordan

Na obisku: Marko Drpić, tipoRenesansa, vodeni ogled umetniškega ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

V okviru tokratnega srečanja Na obisku se odpravimo v studio tipoRenesansa in obiščemo Marka Drpića, tiskarja. Spoznamo njegovo staro tiskarno z nekaj tonami svinčenih in lesenih črk, stare tiskarske stroje ter delo ročnega stavca. Mojster nam bo pomagal, da tudi sami oblikujemo in si odtisnemo plakat. Studio TipoRenesansa je še zadnje mesto v Sloveniji, kjer lahko izkusimo, kako se je tiskalo, preden je postopek prevzela sodobna tehnologija.

Leporelo, knjižne zgibanke, ustvarjalna delavnica,vodi Petra Gosenca, Društvo GUMB

Na delavnici iz raznolikih papirjev ustvarimo kratke in dolge, ozke in široke zgibanke. Na njih s svinčniki, barvicami in voščenkami narišemo serijo risb. Nastale bodo v harmoniko zgibane knjižice – leporela.

 

Projekt so omogočili:

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije,  MOL, Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje in Oddelek za kulturo, Urad RS za mladino, Turizem Ljubljana, TipoRenesansa, Center za slovensko književnost, Okolje consulting, TAM-TAM, L'mit, ljubljanska mreža info točk, B&B Hotel Ljubljana Park, Slaščičarna Pri vodnjaku, Druga violina, Dana d.d., Reviji Ciciban in Cicido

 Društvo ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana

https://skuc.org/, info@skuc.org, tel./faks: +386 1 4303530, tel.: +386 1 4213142

   iva sponzorji 1