Naročam se na e-novice

D R U Ž B E N A   G I B A N J A

Od sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja ŠKUC skrbi za socializacijo, ozaveščanje, informiranje in kulturo seksualnih manjšin, ki so bile do takrat odrinjene na družbeni rob. Slovensko gejevsko in lezbično gibanje se je začelo leta 1984 (z ustanovitvijo sekcije Magnus) oziroma 1987 (z ustanovitvijo sekcije LL) kot pionirsko na tem področju v vzhodni Evropi. Danes delujeta ŠKUC LL (lezbična sekcija) in Redakcija za enake možnosti – REM, ki združuje Magnus (gejevska sekcija) in ŽmreŽo (Program za spodbujanje ženske in lezbične umetniške ustvarjalnosti. Deluje kot lastna soba za glasbeno, vizualno, filmsko umetnost in literaturo.) ter številne interesne skupine LGBTQ+. V okviru družbenih gibanj organizirajo Festival LGBT filma, izobraževalne akcije o homoseksualnosti in aidsu, razstave, radijsko oddajo Lezbomanija na Radiu Študent, izdajajo revije in knjige … Več o aktivnostih na naslovu www.ljudmila.org/siqrd in https://skuc-ll.si.
Lezbična (LGBT) knjižnica in arhiv delujeta od leta 2001, članstvo je brezplačno. Pokrivata področje spola in seksualnosti in je najbogatejša specialna zbirka literature na temo istospolne usmerjenosti v Sloveniji. Zajema leposlovje, GLBT-teorijo, periodiko, avdiovizualno zbirko, dokumente s področja človekovih pravic, medijski in dokumentarni arhiv. Katalog je dostopen na https://skuc-ll.si/knjiznica/.
Kulturni center Q / klub Tiffany deluje kot gejevski klub, skupnostni center LGBTQ+ in projektni prostor. Izvaja kulturni, mladinski, socialni, izobraževalni in socializacijski program. Med lastno produkcijo izstopajo kontinuirani projekti Kabaret Tiffany, Lezbično-feministična univerza, program Kemseks, skupnostni pogovori ter družabni in klubski večeri. Njihov program je dostopen na www.kulturnicenterq.org.
V okviru družbenih gibanj deluje tudi lezbični klub Monokel, namenjen druženju, socializaciji, programskemu snovanju ter promociji lezbične kulture in življenjskih slogov. Programu lahko sledite na  https://skuc-ll.si/monokel/

 

C I V I L    R I G H T S    M O V E M E N T 

 Since the middle of the 1980s ŠKUC has embraced marginalised groups in Slovenia’s society and made efforts to improve their socialisation and spread awareness of and information on their alternative lifestyles and cultures. The Slovenian gay and lesbian movement began in 1984 (with the establishment of the Magnus section) and 1987 (with the establishment of the LL section) respectively as a pioneer in this field in Eastern Europe. Today, sections actively working in this area are ŠKUC LL (a lesbian section), and the Section for Equal Opportunities – REM bringing together Magnus (a gay section), Žmreža (a program promoting women’s and lesbian artistic creativity which functions as a room of one’s own for music, visual and film art and literature), as well as numerous LGBTQ+ interest groups. In the field of civil rights, ŠKUC is the organiser of the Gay and Lesbian Film Festival, educational activities on homosexuality and AIDS, exhibitions, the Lezbomanija radio show broadcast by Radio Student, the publisher of magazines and books, etc. More information about these activities can be found at www.ljudmila.org/siqrd and www.ljudmila.org/lesbo.
The Lesbian (LGBT) Library and Archives have been open since 2001, and offer free membership. Specialising mainly in gender-related and sexuality topics, the library is considered to be the most comprehensive special collection of literature on homosexuality in Slovenia. It includes literary works, GLBT theory, periodicals, and audiovisual collections, documents on human rights, media and documentary archives. The library’s catalogue is available at www.ljudmila.org/lesbo.
Cultural Centre Q / Club Tiffany is a gay club, an LGBTQ+ community centre and a project space. It organizes cultural, youth, social, educational and socialising events. The main on-going projects of its own production include the Tiffany Cabaret, the Lesbian Feminist University, the Chemsex program, community discussions and social and club nights. The is available at www.kulturnicenterq.org.
Also active in the civil rights movement is the lesbian Monokel Club focusing on socialisation, program building and the promotion of lesbian culture and lifestyles. https://skuc-ll.si/monokel/.

clash of the queens
C L A S H
O F
T H E
Q U E E N S
I I
Sobota, 22. 6. 2024, ob 21. uri, Gala Hala, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.
Z velikim navdušenjem napovedujemo drugo sezono Clash Of The Queens! Ikonično lip-sync tekmovanje bo okronalo novo_ega kraljico_a žnablanja. Zmagovalko_ca odločate vi!
Kralji_ce se bodo soočale_i v treh krogih. Zmagovalko_ca vsakega dvoboja določa publika preko aplikacije, ki jo boste s QR kodo dobili pri vstopu na vrt Gale Hale.
Voditeljica večera bo ena in edina, prva spremljevalka prve sezone Clash Of The Queens - Mentalika. Pred in po dogodku boste na stojnicah lahko prisvojili merch tekmovalnih kraljic_ev, ter jih na ta način dodatno podprli. Najdli boste tudi mavrični merch na stojnici Ljubljana Pride-a. Tekmujejo: Akira Ve, Ana Liza, Belladonna Kunt, Divača Devin, Dorijan Mavrični, Glupa Pupa Kunt, Kitka Dinamitka, LUNaaahhhh, Miss Pearllicious, Paradoxa, Pomaranča Devita in Prof. Pederik Kunt .
Med tekmovanjem nas bo obiskala zmagovalka prve sezone tekmovanja - Karmen Daš. Z nastopom na odru nam bo pokazala, kako težko (ali lahko) je nositi krono žnablanja.
Po zaključenem tekmovanju vas prepuščamo v varne električne roke DJ-ke in producentke - msngf. Ne poznate jo, hodi na drugo šolo.
Kdo bo odnesel zmago, večno slavo in glavno nagrado 400€?
Karte v predprodaji na vratih Gale Hale ob drugih dogodkih ter v Galeriji ŠKUC. Prišel je čas, da žnablaš za svoj LAJF!
Vrata odpremo: 20.30 Tekmovanje se začne: 21.00

Vstopnina / Entrance fee: 15 €

Program Kulturnega centra Q poleg lastnega vložka podpirajo Urad za mladino in Oddelek za socialno varstvo Mestne občine Ljubljana, Urad Republike Slovenije za mladino in JAK.

ŠKUC – Kulturni center Q obvešča:
Prizorišče dogodka predstavlja varen prostor, ki ga sooblikujemo vsi_e, namenjen GLBTQ skupnosti. Prav tako se ne tolerira homofobije, bifobije, transfobije, seksizma, nacionalizma, rasizma in drugih oblik zatiranj.
Vse obiskovalke_ce prosimo, da to upoštevajo in hkrati opozorijo ekipo na pojav nasilja. To lahko storite osebno ali nam pišete na kulturnicenterq@gmail.com in FB stran Klub Tiffany.

NAŠE DEJAVNOSTI LAHKO PODPRETE Z DONACIJAMI NA RAZLIČNE NAČINE.
ZA VAŠO PODPORO SE ISKRENO ZAHVALJUJEMO.
preberite več
bogdan lesnik web
B O G D A N
L E Š N I K
1 9 5 2 - 2 0 2 4
Poslovil se je psiholog, humanist, publicist in prevajalec, bivši predsednik ŠKUC-a, Bogdan Lešnik, ki velja tudi za pionirja LGBT+ gibanja v Sloveniji.
Bogdana Lešnika sem prvič videla na festivalu Magnus sredi osemdesetih. Tako kot mnoge, je tudi mene osupil s svojim suverenim in drznim nastopom. Bil je soavtor in pobudnik prvih publikacij na temo homoseksualnosti, Roza Viksa in Gayzina, in v letih 1981-1986 predsednik Škuc-Foruma. Bil je pionir in dolgo časa teoretik LGBT gibanja. V devetdesetih smo sodelovali z njim pri Roza klubu in Revolverju. Ob 4. številki nas je spodbudil, da smo se vsi začeli podpisovati pod članke in se pojavljati na fotografijah. Večkrat smo nasedli njegovim argumentom, odločnosti pa tudi trmi. Konec devetdesetih je za aktivistke_i Roza kluba vodil prvo gej afirmativno terapijo, s katero smo se pripravljale_i na delo z novimi člani_cami. Desetletje pozneje je bil moj profesor pri predmetu Uvod v psihoanalizo na ISH, takrat je večino časa že posvečal univerzitetnemu delu. A njegov izviren osemdesetaški duh je ostajal tudi v kolumnah, ki jih je pisal za časopis Dnevnik.
Dragi Bogdan, neomajen premišljevalec, veliko pomembnih tem si načel za vse nas, marsikaj si pretresel in napisal. Zato se bomo še pogovarjale_i.
Hvala ti.
Suzana Tratnik, Društvo Škuc

Foto: Nada Žgank
preberite več
razstava plakatov lgbt gibanje M6 web
R A Z S T A V A
P L A K A T O V
L G B T +
G I B A N J A
5. 6. - 31. 12. 2024, Metelkova 6, Ljubljana.
Razstavo posvečamo Bogdanu Lešniku (1952-2024), pionirju LGBT gibanja v Sloveniji in tedanji Jugoslaviji.
Letos praznujemo 40. obletnico gibanja LGBT v Sloveniji. Aktivistični boj proti družbenemu, političnemu, kulturnemu ali ekonomskemu izključevanju gejev in lezbijk, se je začel leta 1984 s prvim Magnus festivalom.
Enakost in enakopravnost LGBT-oseb se je v Sloveniji v zadnjih letih izboljšala, k čemur je prispevalo predvsem skoraj štiridesetletno neutrudno delo številnih civilnodružbenih organizacij, skupin in posameznic_kov ter njihovih lokalnih in mednarodnih zaveznic_kov. Razširitev tega gibanja iz Ljubljane na celotno ozemlje države in tudi zunaj nje je zaznamovala težka in zapletena pot, tako z vidika sprejemanja in osveščanja družbe kot tudi zakonskih, tj. pravno-formalnih določil, ki naj bi omogočali dostojno življenje vsakemu posamezniku znotraj naše družbe.
Pričujoča razstava plakatov iz arhiva društva ŠKUC je le del celoletnega dogajanja obeležitve, ki ga pripravljamo v Društvu ŠKUC, Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Mestnem muzeju Ljubljana (MGML) in drugih LGBT+ organizacijah. Razstavljeni plakati bodisi predstavljajo ključne mejnike v prvih letih gibanja (Festival Magnus – homoseksualnost in kultura, izid prve številke Revolverja, prvi slovenski lezbični film, …) ali pa s svojo formo in sporočilno vrednostjo predstavljajo druge ključne premike aktivističnega gibanja skupnosti (Roza klub pozdravlja prihod svetega očeta, Varno v meni, Vse ljubezni so enako lepe, …).
Plakati:
Dnevi gay in lezbičnega filma (1992) - Od 6. do 13. decembra potekajo Osmi dnevi gay in lezbičnega filma. Filmske projekcije potekajo v Kapelici na Kersnikovi 4 v Ljubljani.
Plushivisti – skupina za samopomoč (2005) - od leta 2005 delujoča anonimna skupina za samopomoč (s prvotnim imenom Mercury), namenjena s HIV-om okuženim moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi. Za vizualno podobo izberejo poslikave Keitha Haringa, umetnika in AIDS aktivista.
Revolver (1990) - revija za kulturna in politična vprašanja (s homoerotičnim nabojem). Plakat z naslovnico prve številke Revolverja, revije Roza kluba, ki je izhajala med leti 1990 in 1997, štirikrat letno, in je prinašala članke na tematiko istospolne usmerjenosti.
10. konferenca mednarodnega združenja lezbijk in gejev (ILGA) (1996) - plakat 10. ILGA konference za vzhodno, jugovzhodno in srednjo Evropo, ki so jo med 8. in 11. avgustom 1996 organizirali in gostili ŠKUC Roza klub, Magnus in LL.
Parada ponosa (2003) - 20. junija poteka tretja parada gejevskega in lezbičnega ponosa pod geslom "Mi drugačni, vi enakopravni", ki jo organizirajo Magnus, LL, Roza klub, Legebitra, Out in Slovenija in Libero. Parada se začne v parku Tivoli, paradniki in paradnice nato "objamejo" parlament in iz njega prikličejo predsednika DZ Boruta Pahorja.
Vse ljubezni so enako lepe … (1998) - kampanja Roza kluba proti nestrpnosti do gejev in lezbijk v obliki plakatne akcije
Varno v meni (1992) - ŠKUC, Roza Klub in Urad za mladi novembra 1992 objavijo zloženko »Spolnost in aids: Varno v meni« ter pričujoči plakat, ki ga je oblikoval Andrej Brumen-Čop. Zloženka aprila 1993 povzroči radikalno zaostrovanje homofobije z izrazitim klerikalno nacionalističnim tonom.
Pogled moškega (1992) - – Od 14. do 28. januarja v organizaciji Roza kluba v Galeriji Škuc poteka fotografska razstava "Pogled moškega". Sodelujejo Alen Kos, Boštjan Lisec, Gorazd Majaron, Marko Radovan, Mio Vesović. Organizator je Roza klub.
Derek Jerman – retrospektiva filmov (1986) - Od 9. do 14. junija poteka tretji festival Magnus 1986, z retrospektivo filmov Dereka Jarmana (Dream Machine, Sebastiane, In the shadow of the Sun, The Tempest, Tape Köln, Throbing Gristle Psychic Rally in Heaven, Jubilee, The Angelic Conversation, Caravaggio, Home Movies I and II)
Magnus – homoseksualnost in kultura (1984) - Od 23. do 29. aprila poteka v Ljubljani festival Magnus: "Homoseksualnost in kultura". Festival označuje začetek LGBT gibanja v Sloveniji, filmski del pa šteje kot 1. festival gejevskega in lezbičnega filma.
Roza klub pozdravlja prihod svetega očeta (1996) - drugi iz serije satiričnih plakatov, natisnjen maja 1996, ko se je Roza klub pridružil feminističnim skupinam, ki so protestiral proti prihodu papeža v Slovenijo. Ciklus plakatov oblikujeta Irena Woelle (oblikovalka Narobe) in Vuk Ćosić (Post Deadline Productions), prvi v seriji je bil "Roza klub pozdravlja prihod pomladi", tretji pa "Roza klub pozdravlja gradnjo slovenskih avtocest".
Varuhi meje (2002) - 9. maja se v Ljubljani, Mariboru in Celju zgodi premiera filma Varuh meje Maje Weiss. Scena ga poimenuje za prvi slovenski lezbični film.

Razstavo pripravili: pisarna društva ŠKUC in redakciji družbenih gibanj
preberite več
Prisotnost skupnosti fb cover
T V O J I
S P O M I N I
Š T E J E J O
Vabljene_i k sodelovanju v sklopu projekta Prisotnost skupnosti
V sklopu projekta Prisotnost skupnosti pod okriljem Galerije Škuc, k sodelovanju vabimo mlade_i raziskovalke_ci .
Z vašo pomočjo želimo dokumentirati zgodbe in spomine, ki se navezujejo na kvir prostore . Kje ste se smejale_i? Kje jokale_i? Jezile_i? Kateri prostori so za vas bili ali so še vedno pomembni? Kaj se je tam zgodilo? Kaj zbudi te spomine?
Vabimo vas, da svoja občutja in spomine delite v obliki intervjuja oziroma v obliki, v kateri se boste počutile_i bolj prijetno in varno. V kolikor želite, boste to lahko storile_i tudi anonimno.
Hkrati vas vabimo, da projektu donirate kakršnokoli gradivo povezano s svojo zgodbo; naj bodo to slike, predmeti ali karkoli drugega, kar vas veže na vašo zgodbo.
Tekom raziskovanja želimo vzpostaviti prostor, kjer je možno deliti svoje izkušnje, specifično povezane s prostori. Cilj projekta je doseči vidnost kvir zgodb, normalizacijo naših življenj ter arhiviranje nevidnih zgodb.
Zbrane zgodbe bomo predstavile_i v spletnem projektu kjer bodo na interaktiven način vaše zgodbe v prirejeni obliki dostopne na ogled širši javnosti . S takšnim načinom želimo utrditi prisotnost kvir življenj in prostorov v našem mestu in vsem kvir osebam pokazati, da je naša skupnost močno prisotna.
Za sodelovanje pri projektu nam pišite na: kvirlab.skuc@gmail.com
Veselimo se vaših zgodb,
Mlade_i raziskovalke_ci
Nuka Horvat, Tamara Mihalič, Danko Ostojić, Monika Zupin

Kvir lab je del projekta Mladi in prihodnost LGBTQIA+skupnosti , ki se izvaja v okviru programa Erasmus+, sofinanciranega s strani Evropske unije.
Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.
preberite več
emis2024
E M I S 2 0 2 4
R A Z I S K A V A
Raziskava EMIS2024 (The European MSM and Trans people Internet Survey) je skupni projekt akademskih, skupnostnih in vladnih partnerjev po vsej Evropi, namenjen informiranju o spremembah na področju spolnega zdravja za MSM (moški, ki imajo spolne odnose z moškimi). Gre za največjo mednarodno raziskavo spolnih navad na področju Evrope, ki so jo do zdaj izvajali v letih 2010 in 2017 z osnovnim financiranjem iz Zdravstvenega programa Evropske unije.
Pomagaj nam pridobiti reprezentativni vzorec za področje Slovenije in sodeluj v največji svetovni raziskavi o spolnem vedenju moških in transspolnih oseb, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM).
Sodeluješ lahko tako, da enostavno izpolniš anketni vprašalnik prek povezave . Odgovore zbiramo do konca junija!
Zahvaljujemo se ti za sodelovanje. Pridobljeni rezultati nam bodo namreč v veliko korist pri našem nadaljnjem delu.
Povezava do vprašalnika: https://maastrichtuniversity.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_00TU5rrPxK3dzoO
preberite več