Naročam se na e-novice
aperitiv evaristo
K N J I Ž N I
A P E R I T I V
B E R N A R D I N E
E V A R I S T O
KNJIŽNI APERITIV
četrtek, 21. 9. 2023, ob 19.00, Galerija Škuc
Vljudno vabljene_i na septembersko srečanje bralnega kluba Knjižni aperitiv, na katerem bomo prebirale_i knjige, o njih debatirale_i in ob tem poslušale_i dobro glasbo.
Ta mesec bomo brale_i Bookerjevo nagrajenko Bernardine Evaristo in njen roman Dekle, ženska, druga_i.
Bernardine Evaristo je večkrat nagrajena britanska avtorica nigerijskega rodu. Rodila se je leta 1959 v Londonu. V svoji karieri se je ukvarjala z gledališčem, napisala je več romanov, kratkih zgodb in izdala tudi pesniško zbirko. Poučuje na različnih univerzah.
Knjiga razkriva svet dvanajstih likov iz različnih družbenih slojev in z najrazličnejšimi življenjskimi zgodbami. Avtorica brez olepšavalj analizira večplastnost sodobne britanske družbe in pri tem obravnava različne pomembne teme, od rasizma, feminizma, vzgoje in izobraževanja do medosebnih odnosov in družinskih vezi.
Knjižni aperitiv bo vodila Teja Pahor, diplomirana komparativistka, ki v prostem času rada piše in se pogovarja o knjigah, svetu, družbi, vinu, hrani in še marsičem.
Prijave in informacije: tejapahor8@gmail.com
preberite več
02 01-Sara-Fabjan utube
L I T E R A R N I
G L A S O V I
P O D C A S T - 4
Četrta oddaja: Sara Fabjan: Zaroletano
Društvo ŠKUC ustvarja literarni podkast, kjer lahko poslušate pogovore z različnimi literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci.
V prvem podkastu nove sezone se s Tanjo Matijašević pogovarja pesnica Sara Fabjan, ki ji je še vedno nenavadno, da bi si rekla pesnica in, ki ji je “nerealno”, da je izdala svoj prvenec, čeprav je ves čas vedela, da se bo to enkrat v njenem življenju pač zgodilo.
Podkast lahko poslušate na Spotifyu in vseh podkasterskih platformah ter na YT kanalu Info centra Škuc, tukaj .
Vodi Tanja Matijašević.
Podkast omogoča: Javna agencija za knjigo RS
preberite več
VideoDvorisče3
V I D E O D V O R I Š Č E 1 3
VideoDvorišče.13 Projekcija in pogovor Četrtek, 7. 9. 2023, 20.00 Atrij Galerije Škuc, Stari trg 21, Ljubljana Včasih se mi zdi … Kuratorka: Vita Weisseisen Trajanje: 60’ »Izbrala sem dela, ki me spomnijo na preteklost. Vsebinsko in/ali estetsko. Gre za težko razložljiv občutek, za katerega prav tako ne vem, kaj točno v delu ga prikliče. Morda barve, zvok, zgodba ... Čisto slučajno in nepojasnjeno se prikrade neka nostalgija, kot da sem spet radoživa trinajstletnica. Prav to brezskrbnost, sproščenost in humor mi vzbudijo izbrana dela. Vedno znova me presenetijo in nasmejijo, v napetih časih pomirijo in spomnijo na neke lepše dni. Morda pa čas vendarle ni tako mimobežen.« Vita Weisseisen Miha Vipotnik – Zelene doline: Jogurt (TV reklama), 1974–2002, 0’ 26” Ema Paš – Razgled, 2022, Ema Paš, 10’ Polonca Lovšin – Vedno boljša, 2002, 1’ 27” Aleksandar Tendjer – Spring, 2023, 1’ 45” Jasna Hribernik, Zmago Lenardič – NewMoscowYork, 2004, 25’ 20” Nataša Skušek, Mladen Stropnik – Prosti čas, 2007, 6’ 42” Nataša Berk – Törpe, 2006, 1’ 30” Maja Žiberna, Đženi Rostohar – Na vrtu, 2015, 12’ 13” Miha Vipotnik – Ljubljanske mlekarne: kornet Zlatorog–Max (TV reklama), 1974–2002, 0’ 36” Več! V primeru dežja bo projekcija v galeriji. Organizacija: Galerija Škuc, SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA Podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo
preberite več
glbt branja 2023 1
V E Č E R
L G B T +
P O E Z I J E
I N
P R O Z E
20. VEČER LGBT+ POEZIJE IN PROZE
sreda, 20. 9. 2023, ob 20.00, Galerija Škuc
Večer LGBT+ poezije in proze praznuje okroglo obletnico! Že 20-ič vabljene_i v Galerijo Škuc, kjer bomo ob 20.9. ob 20h brale_i kvir literaturo. Tokratnja tematska dela, s katerimi se bodo avtorice_ji poleg s svojim opisom predstavile_i, so dela, ki jih spominjajo na njihov coming out.
Nastopajo:
Teja Oblak, Pino Pograjc, Suzana Tratnik, Dolores Hunsky, Megi Grneva, Silvano Drpić, Milan Šelj, Nadja Svetlin Kastelic, Dijana Matković, Ana Vida Resnik, Tanja Matijašević, Sara Fabjan, Nina Klemenčič, Vesna Lemaić, Urša Majcen, Nilu Jakopin, Špela Setničar, Veronika Razpotnik in morda še kdo.
Povezuje: Špela Setničar.
Dogodek omogoča Javna agencija RS za knjigo.

preberite več
Spominski vecer bergles
C I R I L
B E R G L E S
S P O M I N S K I
V E Č E R
CIRIL BERGLES
Spominski večer ob 10. obletnici smrti
ponedeljek, 11. 9. 2023, ob 20.00, Galerija Škuc
Ciril Bergles (1934–2013) je avtor devetnajstih pesniških zbirk z domačijsko-kmečko, evropsko in ameriško, religiozno in homoerotično tematiko. Pisati in objavljati je začel relativno pozno, pa vendar nam je zapustil obsežen, raznovrsten in impresiven opus.
Bergles je objavljal svojo poezijo pri najrazličnejših založbah. Že od samih začetkov pa je sodeloval pri založbi ŠKUC-Lambda, kjer je izdal pet pesniških zbirk: Ifrikija (1993), Razsežnost prosojnosti (1996), Tutankamon (2008), Med angeli in vampirji (2012) in posthumno Cuerpo plural (2014).
Bergles pa je bil tudi nadvse zavzet prevajalec predvsem iz španskega jezika, pa tudi iz angleščine in portugalščine. Velja omeniti zlasti njegove prevode poezije Konstantina Kavafisa, ki so izšli v knjigi Spomin telesa (1998), Frederica Garcie Lorce, Pessoa, Unamuna, Biedme, Villene, Pizarnikove in številne druge. Kot urednik in prevajalec je pripravil antologije zdomske poezije, sodobne špansko-ameriške poezije, moderne baskovske poezije in novejše španske poezije. Ogromno je prevajal tudi za Radio Ars, kjer je pripravil s spremnimi teksti in prevodi številne literarne večere in več kot sto Literarnih nokturnov.
Ob deseti obletnici njegove smrti vas vabimo, da se poklonimo spominu pesnika in prevajalca v prostorih Škuca. Prisluhnili bomo njegovi poeziji ob pričevanjih tistih, ki so ga poznali, z njim sodelovali, prijateljevali in cenijo njegov življenjski opus.
Na večeru bodo na voljo brezplačni izvodi njegovih knjig.
Pridite; vabljene_i!

GLBT branja omogoča Javna agencija za knjigo RS
preberite več
06 SOFT Critique, 11. 8.–24. 9. 2023 FB PAGE COVER
S O F T
C R I T I Q U E
R A Z S T A V A

SOFT Critique, razstava
11. 8. 2023 - 24. 9. 2023, Galerija Škuc
Lepo vabljene_i na odprtje razstave v petek, 11. 8., ob 19. uri!
__________

Koncept: Tia Čiček, Seda Yıldız
Prostorska instalacija: Valentina Karga
Besedila: Ewa Borysiewicz, Pia Brezavšček, Domen Ograjenšek
Oblikovanje publikacije: Ana Labudović
___________
Obrazstavni dogodki
18. 8. ob 18. uri : predstavitev projekta in ogled razstave s sokuratorko_jem Tio Čiček
14. 9. ob 18. uri : predstavitev projekta in ogled razstave s sokuratorko_jem Tio Čiček
22. 9. od 18. do 20. ure : srečanja za podajanje povratnih informacij [feedback session] pod vodstvom sokuratorke Sede Yıldız
23. 9. ob 18. uri : branje z Ewo Borysiewicz
___________
Projekt SOFT Critique v sokuratorstvu Tie Čiček in Sede Yıldız, na ogled v Galeriji Škuc od 11. avgusta do 24. septembra 2023, se odvija kot publikacija, razstava in srečanja za podajanje povratnih informacij ter tako ustvarja prostor za izmenjavo znanja in izkušenj, refleksijo. Z naslavljanjem minljive narave razstav, pa tudi vloge umetnostnih in kulturnih inštitucij pri promociji diskurza in izmenjavi povratnih informacij v njihovih okoljih, SOFT Critique na novo konceptualizira tradicionalno delanje razstav. Ob upoštevanju pospeševanja v svetu umetnosti postavi vprašanje: Ali lahko delamo drugače?
Cilj razstave v Galeriji Škuc je uporabiti vire, ki so na voljo – čas, prostor in finance – za spodbujanje refleksije, promocijo diskurza in omogočanje tako imenovane mehke kritike. Preizprašujemo izkoriščanje prostorov umetnosti za hitro recepcijo in produkcijo umetniških del ter stremimo k premiku paradigem proti premišljeni vključenosti in izbiri procesa pred rezultatom.
Akronim SOFT izhaja iz vrste poročila o napredku, ki se uporablja za ocenjevanje uspehov, priložnosti, neuspehov in groženj [ Successes, Opportunities, Failures, Threats ] v poslovanju ali pri projektih. SOFT povzema cilj projekta, razmislek o vprašanjih, ki se porajajo ob omejitvah umetniških prizadevanj znotraj na rezultate osredotočenega okvira. SOFT Critique se nasprotno osredotoča na kritiko, na diskurz, metode izmenjave povratnih informacij ter vlogo umetnostnih in kulturnih inštitucij pri promociji teh vprašanj – onkraj postavljanja razstav -, da bi ustvarili platformo za trajnostno promocijo umetnosti in družbenokritični dialog v lokalnem okolju.
Več o razstavi na povezavi https://www.galerijaskuc.si/si/exhibition/soft-critique/
Podpora:
Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana


preberite več
image1
K 4
R O Z A
Sobota, 2. september 2023, ob 23.00, Klub K4
Vabimo vas na spektakularen dogodek, ki bo presegel vse vaše predstave o zabavi! Pridružite se nam na ekstravagantnem večeru, ki bo razburkal vaše čute in prebudil vašo domišljijo - brain damage included. Kaj se zgodi, ko odpreš smetnjak in vanj spustiš 5 dregic? Pripravite se na vznemirljivo popotovanje v svet modnega ekoterorizma in scvrtja malih sivih celic. Vaša glasbena izkušnja bo prav tako osupljiva. DJ-a Naj in Lara Lens bosta z vami delila čarobne zvoke queerpopa in house glasbe. Plesišče bo živahno kot še nikoli, ko se boste prepustili ritmom, ki vas bodo popeljali v nove dimenzije. Ta dogodek ne bo le zabava, temveč tudi potovanje skozi umetnost draga, glasbo in kreativnost. Skupaj bomo gradili edinstveno izkušnjo, ki bo odmevala v nas še dolgo po dogodku.
Arena: Lara Lens Naj Dia Vulva Glupa Pupa Patricia Vulva Kitka Dinamitka Vera Vulva
Bar: ?
Oblikovanje: Jakob Golob ___________________________ KLUB K4 Kersnikova 4, Ljubljana www.klub-k4.si // www.facebook.com/klubk4 STAROSTNA OMEJITEV / AGE LIMIT: 18+ VSTOPNINA / ENTRANCE FEE: 10€ INFO: info@klub-k4.si GARDEROBA / LOST & FOUND k4garderoba@gmail.com Organizator: Društvo ŠKUC // Pink. The Underground www.skuc.org // www.facebook.com/PinkTheUnderground
preberite več
KVIROPISJE
K V I R O P I S J E

Kviropisje je tu, navadite se!

V četrtek, 7.9., ob 20-ih se prične nova sezona LGBTIQ+ literarnih dogodkov v Klubu Tiffany, s katero se nadaljuje tradicija Mavričnih rim (po zgledu Mladih rim). Osvežitev imena je spodbudila predvsem želja, da se bolj jasno sporoči odprtost do vseh literarnih vrst, s katerimi se izražate LGBTIQ+ osebe in ki bi jih bile_i pripravljene_i brati pred občinstvom v varnem prostoru. Na odru so dobrodošle poezija, proza in dramatika (brane iz knjig, beležk ali s telefona). Prav tako spodbujamo prevajalke_ce kvir literature, da preberete svoje izdane ali neizdane prevode.

Spremembo imena je spodbudil tudi slavni protestni slogan: »Not gay as in happy, but queer as in fuck you,« in njegova bolj uvidevna različica: »Not gay as in happy, but queer as in I love you.«

Za nastop se lahko prijavite na elektronskem naslovu: kulturnicenterq@gmail.com

V tednu, ko Metelkova praznuje 30 let obstoja, vas lepo vabimo, da se nam pridružite (kot bralke_ci ali poslušalke_ci) in pred ali po dogodku tudi poklepetate o vsaki besedi, ki vas premakne, z avtoricami_ji, ki so do zdaj potrdili udeležbo:

Sara Fabjan,
Brane Mozetič,
Veronika Razpotnik,
Špela Setničar,
Milan Šelj,
Suzana Tratnik.

-

Kviropisje poteka v soorganizaciji ŠKUC – Kulturnega centra Q / Kluba Tiffany in KUD Kentaver.

-

Oblikovanje: Jakob Golob.

-

Program Kulturnega centra Q podpirajo Urad za mladino in Oddelek za socialno varstvo Mestne občine Ljubljana, Urad Republike Slovenije za mladino in JAK.

-

ŠKUC – Kulturni center Q obvešča:

Klub Tiffany predstavlja varen prostor, ki ga sooblikujemo vse_i, namenjen LGBTIQ+ skupnosti, kjer je prepovedano vsakršno verbalno ali fizično nasilje. Prav tako se ne tolerira homofobije, transfobije, seksizma, nacionalizma, rasizma in drugih oblik zatiranj.

Vse obiskovalke/ce prosimo, da to upoštevajo in hkrati opozorijo ekipo na pojav nasilja. To lahko storite osebno ali nam pišete na kulturnicenterq@gmail.com in FB stran Klub Tiffany.
preberite več
metelkova 30 let
3 0.
O B L E T N I C A
A K C
M E T E L K O V A
M E S T O
Torek, 5. 9. 2023 ============= 19:00 - Capoeira delavnica: gib in glasba // atelje Kovačič ( desno od Jalle) 19:00 - Otvoritev razstave Laura Ličer Ilustracije in slike 2021-2023 // SOT 24,5 19:30 - Otvoritev fotografske razstave Ujeti alter (M. Ćehić) // Jalla Jalla Sreda, 6. 9. 2023 ============ 16:00 - Delavnica mozaika na škarpi pred vhodom v Garaže, vodi Miha Perne // Garaže 18:00 - Jam session in otvoritev razstave // Monokel 19:00 - Voden ogled po ateljejih v stavbi Garaže, zbirna točka pred vhodom // Garaže 19:00 - Mladi, drzni in lepi, Zgodovina Društva YHD, začetki neodvisnega življenja // SOT 24,5 19:30 - Ignorofonija - Defonični Ignor (Miha Zadnikar, The Gatherers (SI, RS, HR, BR), Vomitatrix (NYC), poezija: Manca Marinko, Varja Balžalorsky Antić, Ivan Antić, Andreja Štepec, Miha Maurič in Iztok Osojnik) // Gromka 21:00 - Pripovedovalski večer, pripoveduje Katja Preša // Garaže 21:00 - Zaspani Anzili, otvoritev razstave stripa // Garaže Četrtek, 7. 9. 2023 =============== Med 7. in 9. 9. - The Miha Artnak, ustvarjanje grafita s printerjem in performans // AKC Metelkova mesto, obzidje nasproti Zdravstvenega doma 17:00 - Repair Caffe / popravljalnica; Šahovski turnir // Menza pri koritu 17:00 - Sejem metelkovskih umetnin na dvorišču // Garaže 17:00 - Kiparska delavnica z glino na dvorišču pred Garažami, vodita Žoel in Meta Kastelic // Garaže 17:00 - Popravljalnica oblačil na dvorišču pred Garažami, vodita Nastja Mezek in Laura Fajfar // Garaže 19:00 - Rdeče zore, otvoritev umetniške instalacije ustvarjalk in ustvarjalcev z Metelkove, med Hlevi in Garažami // Garaže 19:00 - Capoeira delavnica: gib in glasba // atelje Kovačič ( desno od Jalle) 19:00 - Obletniški Jam session // Jalla Jalla 19:00 - Živim, Celovečerni dokumentarni film // SOT 24,5 20:00 - koncert Silence // Gala hala / Letni vrt 20:00 - Kviropisje // Tiffany 20:00 - Morvern: Welcome to Hell album release + Kameniak // Channel Zero 21:00 - koncert Čompe // Gromka 23:00 - Alleganca // Monokel

Petek, 8. 9. 2023, BENEFIT za metelkovo. Vstop na vsa prizorišča z enotno vstopnico za 20 EUR.
=======================================
16:00 - FNB // Jalla Jalla 17:00 - Delavnica izdelovanja nakita iz odsluženih glasbenih kaset // Jalla Jalla 17:00 - Sejem metelkovskih umetnin na dvorišču pred Garažami // Garaže 17:00 - Popravljalnica oblačil na dvorišču pred Garažami, vodita Nastja Mezek in Laura Fajfar // Garaže 18:00 - Otvoritev pregledne razstave Andreje Gomišček "Preračunljivost? Ne počnem" (Razstava bo na ogled do 29. 9. 2023) // Galerija Alkatraz 18:30 - Kapa Records fest (Haiku Garden, Čao Portorož, Spiral Mind, The Canyon Observer, balans) + after: Woo-D &. Bakto (Tetkine radosti), ziz & Milc (Pusa Čao!), Vazz & Recycleman (Definitivno), Timi & 93kb (House Therapy), Skinar &.Torulsson (Wave Riders) + piknik // Gala Hala, Letni vrt 19:00 - Vodena razstava // Monokel 19:00 - ShowBus na 30.postaji Metelkove // Škratov vrt 19:00 - Elena, dokumentarni film // SOT 24,5 19:30 - Otvoritev razstave Andreje Gomišček "6x kolaž!" // Galerija Channel Zero 20:00 - koncert Đornata, Human Host Body // Jalla Jalla 20:00 - koncert The Black Wizards (PT), Jegulja + Afterparty w. Fujita Pinnacle, Nastynancy, Tsukuyomi, Zorkow // Channel Zero 20:00 - Pop nation (Kitka Dinamitka, Georgina Tailor, Mentalika, Duki) // Tiffany 20:30 - koncert Spaceship Earth, Vacuum (SRB), Lazarette Noir (Mak/SLO), Divje jezero + after: DJ Nesh // Menza pri koritu 21:00 - koncert §11 / Paragraf 11 (stari člani AXT & KELLE), Sranje, Natt, S.O.R:, after: Djane Skabina // Gromka 21:00 - DJ Kamasutra, VJ Rastrlab // Monokel,dvorišče 22:00 - Punk Night w/DJ Turbi Turban // Jalla Jalla 23:00 - The BPM Police, VJ Rastrlab // Monokel 23:00 - Razstava izgubljenih umetnin - neznani avtorji, Swing&Roll ba DJ Drago// Bizzarnica

Sobota, 9. 9. 2023
============ 14:00 - kovanje in livarstvo delavnica // Jalla Jalla 16:00- FNB // Jalla Jalla 17:00 - Dan odprtih vrat:pop-up shop in jam z hišno zasedbo Artel // Mizzart 19:00 - ShowBus na 30.postaji Metelkove // Škratov vrt 19:00 - Lovilec oblakov in Izbor kratkih filmov // SOT 24,5 20:00 - Dance the night away (Dinarid/Torulsson + piknik) // Gala hala / Letni vrt 20:00 - koncert Challenger, Nightcrawler, U$IŁ // Channel Zero 21:00 - gledališče IGLU: obletniška predstava // Menza pri koritu 21:00 - Jallaoke // Jalla Jalla 22:30 - Eric the juggler & fire eater // Menza pri koritu 23:00 - Ustanova // Monokel, Tiffany 23:30 - DJ Dani // Menza pri koritu 23:30 - koncert Metropolis // Bizzarnica Nedelja, 10. 9. 2023 ============= 14:00 - Prvo poglavje - mali sejem knjige // dvorišče pred Jallo Jallo 15:00 - Ustvarjallajalla // Jalla Jalla 17:00 - FNB// Jalla Jalla 18:00 - Veliko pesniško branje ob 30. rojstnem dnevu Metelkove // Jalla Jalla
preberite več
Flora-Irena črno-bela splet
T O P O G R A F I J E
Z V O K A
P R E D D O G O D E K
Topografije zvoka - preddogodek: Irena Z. Tomažin & Flora Marlene Geißelbrecht
Irena Tomažin Zagoričnik (SI) - glas
Flora Marlene Geißelbrecht (AT)- viola, glas
petek, 8. september 2023, ob 21.00, Galerija ŠKUC, Ljubljana
VSTOP PROST!
Topografije zvoka in Zavod Alcedo vas vabita na skupni koncertni program, ki bo vključeval izvedbo solističnih avtorskih in improviziranih del obeh glasbenic, ter prvo srečanje dveh raznolikih senzibilitet v svobodni improvizaciji, zlasti pa odmeve in zvočenja njunega skupnega raziskovanja na enodnevni predpripravi v Ljubljani ter koncertnemu nastopu v prostorih Galerije ŠKUC. Po naravi stvari bo šlo torej za odprt proces koncerta v nastajanju. Posebni poudarek pa bo dan t.i. "zvočni poeziji" dunajskega dadaista Kurta Schwittersa (1887 -1948) oziroma njegovega dela Ursonate (1932) z izhodiščem v interpretaciji Flore Geißelbrecht (Ur die Sonate, 2021), katerega v slovenskem (mejnem) glasbenem prostoru ni (bilo) mogoče pogosto slišati v živo. Glasbena in interdisciplinarna interakcija med besedo, jezikom in glasom, ki ji Geißelbrechtova tudi sicer posveča posebno pozornost, se bo srečala s samosvojo usmeritvijo Tomažinove, ki ji dodaja še specifično razsežnost gibalnega elementa v kontekstu koncertnega dispozitiva. Gre za srečanje dveh glasov in teles skozi raztelešanja in ponovne utelesitve teles tako v fizičnem kot zvočnem prostoru.
Flora Marlene Geißelbrecht je mlada avstrijska skladateljica, instrumentalistka, improvizatorka in pesnica. V središču njene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti se nahaja sodobna eksperimentalna glasba, posebno pozornost pa posveča glasbeni in interdisciplinarni interakciji med besedo, jezikom in glasom. Obenem ustvarja tudi v polju sodobnega jazza, kantavtorstva in ljudske glasbe ter svobodne improvizacije. Kot skladateljica piše glasbo za orkestre, komorne zasedbe in solo skladbe, njena dela pa so po naročilu in premierno izvedli na festivalih kot npr. Styriarte ali Donaufestwochen v Strudengauu, in izvajalci, kot so Ensemble Kontrapunkte, Ensemble Reconsil ali zbor Arnold Schönberg. Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad, med njimi l. 2021 tudi berlinsko nagrado za mlade umetnike s solističnim programom "Sibyls&Syllables" za violo in glas V vlogi violistke je nastopala s solističnim programom in v različnih zasedbah kot so npr. RSO Vienna, Ensemble Modern, Black Page Orchestra, Studio Dan, na festivalih Wien Modern, Unsafe and Sounds Festival, Impuls Festival in Wiener Festwochen. V letih 2020/21 je bila tudi članica mednarodnega ansambla Modern Academy v Frankfurtu. Njena zvočna raziskovanja se nahajajo na razptojih in sozvočjih glasu ter zvena viole, v intenzivnih in subtilnih vmesij, raziskovanjih razširjenih tehnik igranja in vokaliziranja, skozi katere preko zvočnih tekstur odzvanjata glas in inštrument kot enovito zvočno telo.

Irena Z. Tomažin je pri nas eden od najbolj prepoznavnih glasov v polju eksperimentalne glasbe, sodobnega plesa in performansa. Njene utelesitve in raztelesitve glasu se vpenjajo v polje med zvokom, telesom, gibom in prostorom in odzvenevanjo v poljih sodobnega plesa in performansa, svobodne improvizacije, utelesitev besedil v poeziji in zvočni poeziji ter grafičnih notacijah, v obuditvah glasov ljudskega petja, v sodobni klasični glasbi, elektroakustičnih vmesjih, alter bendih, solo projektih in ad hoc zasedbah. Izdala je tri avtorske albume: Crying Games , Taste of Silence in cmok v grlu . V svojem glasbenem oziroma zvočno eksperimentalnem delu raziskuje in razvija pokrajine glasu, ki spajajo tako besede, fragmentirane tekste, (tradicionalno) melodično petje kot tudi razširjene vokalne tehnike, vključujoč šume, tleske oziroma zvoke ustne votline, ki ne pripada (samo) glasu ampak tudi telesu. Nastopa solo in v raznih zasedbah s številnimi glasbeniki: Tomaž Grom, Lee Patterson, Xavier Charles, Christof Kurzmann, Jonas Kocher, Gaudenz Badrutt, Šalter Ensemble, Tim Blechmann, Michael Zerang, Liz Allbee, Alessandra Eramo, Ilia Belorukov, Okkyung Lee, Maja Osojnik, Christian Kesten, Ina Puntar, Dré Hočevar, Matej Bonin in drugimi.

Dogodek je uvod v prihajajočo edicijo mednarodnega festivala Topografije zvoka, ki ga sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo. Več o prihajajočem festivalu kmalu!!!
Dogodek je sodelovanje med Topografijami zvoka, ŠKUC-om in Zavodom Alcedo s podporo SCCA - Zavod za sodobno umetnost Ljubljana. Koncert sta podprla MOL - Oddelek za kulturo in Avstrijski kulturni forum Ljubljana.


Irena Tomažin Zagoričnik (SI) - voice Flora Marlene Geißelbrecht (AT)- viola, voice
Friday, 8. September 2023 at 21:00, Galerija ŠKUC, Ljubljana
Topographies of Sound and the Alcedo Institute invite you to a joint concert programme, which will include a performance of solo original and improvised works by both musicians, the first meeting of two diverse sensibilities in free improvisation, and in particular the echoes and sonorities of their joint explorations, during a one-day pre-preparation in Ljubljana and a concert performance at the Š KUC Gallery. By the very nature of things, it will therefore be an open-ended process of a concert in the making. Special emphasis will be given to the so-called "sound poetry" of the Viennese Dadaist Kurt Schwitters (1887-1948) or his work Ursonate (1932) with its starting point in the interpretation of Flora Gei ß elbrecht (Ur die Sonate, 2021), which has not been often heard live in the Slovenian music space. The musical and interdisciplinary interaction between word, language and voice, to which Gei ß elbrecht also pays special attention, will meet with Toma žin’s distinctive voice explorations , which adds the specific dimension of the movement element in the context of the concert. It is a meeting of two voices and bodies through disembodiments and re-embodiments of bodies in both physical and sonic space.
Flora Marlene Geißelbrecht is a young Austrian composer, instrumentalist, improviser and poet. Her creativity focuses on contemporary experimental music, with a special focus on the musical and interdisciplinary interaction between word, language and voice. She also works in the field of contemporary jazz, singer-songwriting, folk music and free improvisation. As a composer, she writes music for orchestras, chamber ensembles and solo compositions, and her works have been commissioned and premiered at festivals such as Styriarte or Donaufestwochen in Strudengau, and by performers such as Ensemble Kontrapunkte, Ensemble Reconsil or the Arnold Sch ö nberg Choir. She has received several awards for her work, including the Berlin Prize for Young Artists in 2021 with her solo programme "Sibyls&Syllables" for viola and voice. As a violist, she has performed with solo programmes and in various ensembles such as RSO Vienna, Ensemble Modern, Black Page Orchestra, Studio Dan, at the Wien Modern, Unsafe and Sounds Festival, Impuls Festival and Wiener Festwochen. In 2020/21 she was also a member of the international ensemble of the Modern Academy in Frankfurt. Her sonic explorations are located in the intersections and consonances of voice and viola sound, in the intense and subtle in-betweens, explorations of extended playing and vocalising techniques through which voice and instrument resonate as a unified body of sound through sonic textures.
Irena Z. Tomažin is one of the most recognisable voices in the field of experimental music, contemporary dance and performance. Her embodiments and disembodiments of the voice are embedded in the field between sound, body, movement and space and resonate in the fields of contemporary dance and performance, free improvisation, embodiments of texts in poetry and sound poetry and graphic notations, in resurrections of the voices of folk singing, in contemporary classical music, in electroacoustic in-betweens, alternative bands, solo projects and ad-hoc ensembles. She has released three albums: Crying Game , Taste of Silence , and Lump in the Throat. Her music, more specifically her sound experimentation is an exploration of the landscapes of voice that include words, fragments of texts, (traditional) melodic singing, and other vocal techniques, including humming, clicking, and other sounds made with the mouth that pertain not (only) to the voice but also to the body. Irena performs solo and with a variety of ensembles and musicians such as Tomaž Grom, Lee Patterson, Xavier Charles, Christof Kurzmann, Jonas Kocher, Gaudenz Badrutt, Šalter Ensemble, Tim Blechmann, Michael Zerang, Liz Allbee, Alessandra Eramo, Ilia Belorukov, Okkyung Lee, Maja Osojnik, Christian Kesten, Ina Puntar, Dré Hočevar, Matej Bonin, and others.
The event is a prelude to the upcoming edition of the international festival Topograph ies of Sound. More about the upcoming festival soon!!!!
The event is a collaboration between Topographies of Sound, Š KUC and Zavod Alcedo with the additional support of SCCA - Institute for Contemporary Art Ljubljana. The concert is supported by the MOL - Department of Culture and the Austrian Cultural Forum Ljubljana.
preberite več