Naročam se na e-novice

G L E D A L I Š Č E

Gledališka redakcija je svoje prve korake v poznih sedemdesetih prejšnjega stoletja naredila na ulici z odmevnimi pouličnimi in ambientalnimi predstavami. Iz prve generacije je izšlo nekaj prepoznavnih gledališčnikov in skupin. Po odmevnih začetkih in večletnem zatišju je redakcija ŠKUC GLEDALIŠČE leta 2000 ponovno začela z gledališko produkcijo. Eno od osnovnih vodil ŠKUC gledališča je povezovanje mladih profesionalnih ustvarjalcev s področja uprizoritvenih umetnosti z uveljavljenimi gledališkimi umetniki. Nabor dramskih besedil sloni na slovenskih praizvedbah in krstnih uprizoritvah. Še posebej pa v produkcijah gledališče izpostavlja vprašanja marginaliziranih družbenih skupin in daje prednost tabuiziranim temam iz našega vsakdana. Letna produkcija obsega do tri predstave v lastni produkciji ali koprodukciji z drugimi skupinami in gledališkimi hišami. ŠKUC gledališče želi biti angažirano, smelo in družbeno kritično. Njegov gledališki prostor je zaznamovan s širokim naborom gledaliških poetik in praks. V program, ob produkciji za odrasle, vključuje tudi predstave za otroke in mladino. Ustvarjalci, ki sodelujejo pri projektih ŠKUC gledališča, so za svoje delo prejeli številna domača in tuja priznanja. S svojimi predstavami gostuje tako po Sloveniji kot v tujini. Vse o delu in predstavah ŠKUC gledališča najdete na www.skuc.si

T H E A T E R

The theatre section took its first steps in the late 1970s in the street with some notable street and ambient performances. The first generation produced some of today’s well-recognised theatre actors and groups. After its auspicious start and a long period of inactivity, the ŠKUC THEATRE again came to life in 2000. One of its main guidelines is connecting young professional stage artists with established theatre names. The selection of dramaturgical texts is based on staging world premieres and debut performances in Slovenia. In its production, the Theatre devotes special attention to issues of marginalised social groups and gives precedence to taboo topics in our daily lives. The annual production comprises up to three performances of its own production or in co-production with other groups and theatre houses. ŠKUC Theatre strives to be socially engaged, daring and critical. Its theatre space is marked by a wide range of theatre poetics and practices. In addition to its production for adults, its program also includes performances for children and young people. The artists working on ŠKUC Theatre projects have received numerous Slovenian and international awards for their work. Our productions tour both in Slovenia and abroad. All the information about the work and performances of ŠKUC Theatre can be found at www.skuc.si 

326417883 904112474092604 1109830839323685794 n
L O T O S O V
C V E T
Z V O Č N O
G L E D A L I Š Č E
LOTOSOV CVET
Zvočno gledališče
ponovitev:
nedelja, 30. 7. 2023, ob 22.00, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
četrtek, 18. 5. 2023, ob 21.00, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana


Vsebina: Protagonista igre sta žrtev in njen rabelj, mlado dekle in njen ugrabitelj. Besedilo se začne s situacijo, v kateri dekle že sluti, da prijaznost odraslega moškega v hiši, polni nagačenih živali, v sebi skriva temnejšo plat. V dialogu med njima se stopnjuje njena stiska, podkrepljena s spoznavanjem njegove intence in z vse močnejšim občutkom ujetosti, ki jo moški zavija v plašč skrbi. Na vse bolj grozeč način igra senzibilno problematizira stik med ranljivo in nerazumljeno najstnico in med globoko poškodovanim odraslim moškim s silno potrebo po v otroštvu izgubljeni bližini. Nadomestiti jo hoče s prisilnim, posesivnim omejevanjem življenjskega prostora drugemu ranljivemu človeku. Gradacija napetosti kulminira v tragičnem koncu. Pretresljiva, subtilna in natančna študija psihopatologije.
Avtor: Iztok Jereb
Režiserka: Brina Klampfer
Dramaturginja: Vilma Štritof
Oblikovalka zvoka in skladateljica: Mateja Starič
Tonski mojster: Matjaž Miklič
Čelisti: Klemen Hvala, Martin Sikur, Jošt Kosmač
Lektorica: Metka Damjan
Kostumograf in fotograf: Claudi Sovre Mikelj
Oblikovalec mask: Silvan Omerzu
Tonska pomoč pri realizaciji projekta: Urban Gruden
Nastopata:
Dekle – ŽIVA SELAN Moški – PRIMOŽ VRHOVEC

ŠKUC gledališče, Zavod Kolaž

preberite več
TORKLJICA3
Š T O R K L J I C A
M I N C A
B I N C A
D O B I
B R A T C A
Renata Reneja Škrjanc
ŠTORKLJICA BINCA MINCA DOBI BRATCA
ponovitve:
ponedeljek, 18. 9. 2023, ob 10.00, Galerija Škuc za OŠ Janeza Levca
sobota, 30. 9. 2023, ob 17.00, 2. vikend neodvisnih lutkovnih gledališč
sobota, 18. 11. 2023, ob 10.00, Galerija Škuc, Škucove packarije
premiera: sobota, 29. 7. 2023, ob 18.00, Galerija Škuc
Pravljica o štorkljici Binci Minci je pripoved o družini, ki se bo čez nekaj mesecev povečala. A vesela novica Binco Minco prestraši. Namesto sončnega nasmeha jo zagrne sivi oblak skrbi. Debele solze ji tečejo po licih in med hlipanjem komaj uspe povedati mamici in očku, kaj jo tako zelo skrbi… A kot se za pravljico spodobi, je konec srečen. Saj je prave ljubezni za vse vedno dovolj. Topel objem staršev pa lahko dela čudeže.
»…Pravzaprav je to moja zgodba. Zgodba mojega otroštva. Pri štirih letih sem, do takrat edinka, izvedela, da bom dobila sestrico. Od strahu, da moja starša ne bosta imela več časa zame in da ne bom več tako ljubljena, sem se v majhni otroški glavici jezila na sestrico, s katero pa sva potem postali ljubeči zaveznici in najboljši prijateljici. Z zgodbico o Binci Minci otrokom prijazno sporočam, da je vsako rojstvo sorojenca družinski blagoslov, srečen dogodek. In da je v srcih očkov in mamic neskončno velik prostor, v katerem je doma ljubezen.
Najpomembnejše sporočilo je, da več, kot jo dajemo, več prostora v srcu je za novo. Zato so skrbi v malih glavicah povsem odveč. Staršem pa z njo prišepnem, kako zelo dragocen je čas, ki ga namenijo pogovoru, branju in druženju z otroki. To je posvečen čas.
Pravljica Štorkljica Binca Minca dobi bratca je blago, nevsiljivo poučna. Z njo želim krepiti ne le izrazne in domišljijske sposobnosti otrok, pač pa tudi njihovo čustveno inteligenco.
Starši bodo lahko svoje otroke s pomočjo pravljičnih junakov na topel, (pri)srčen način pripravili na prihod novega družinskega člana. In bo tako otroške solzice zamenjal njihov smeh, ki zveni, kot bi se kotrljale frnikule…«.
Avtorica Renata Reneja Škrjanc je sanjalka, navdihovalka, strastna ljubiteljica življenja, ki v sebi še vedno neguje majhno deklico z iskricami v očeh. Ali kot pravi: »Slišim zvenenje besed in s pravljicami rada nagovarjam otroke ter se dotikam njihovih src. Novinarka, motivatorka, moderatorka, prostovoljka, pesnica, pravljičarka, osrečevalka, ki rada rišem nasmehe na obraze majhnih in velikih otrok. V besedah pa najdem srečo, da lahko pišem o ljubezni, ki dela ta svet preprosto čudovit.«
Režija, dramaturgija in priredba besedila: Žiga Sedmak
Kostumografija in izdelava lutk: Bojan Vister
Igra: Kaja Jordan
Producent: ŠKUC gledališče
Koproducent: Šentjakobsko gledališče Ljubljana
Predstavo sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana

preberite več
domovci spletka
D O M O V C I
M O N O D R A M A
P R E M I E R A

Ana Marija Veselčić
Premiera: četrtek, 27. 7. 2023, ob 22. 00, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
O predstavi
Zdaj že odrasla Lela se ob obisku doma za zapuščene otroke, v katerem je preživljala svoje otroštvo, spominja dogodkov, ki so nekoč oblikovali njen vsakdan. Tu so se sklepala prijateljstva, vnemale so se prve ljubezni, zgodila so se razočaranja, rojevali so se upi za prihodnost in počasi, ne da bi kdo zares opazil, so ob tem otroci odraščali. Nikogar od Lelinih nekdanjih prijateljev ni več tu, v domu, a ona jih kljub temu pride obiskat prav sem, kjer so otroci brez družin drug drugemu predstavljali nadomestno družino.
Lela se spominja samosvoje lepotice Suzane in njene simpatije, frajerja Daske, ki sta, ne da bi si to priznala, skupaj odkrivala, kako težko je biti pred drugimi iskren in ranljiv, če si bil sam nekoč ranjen in zapuščen. Spominja se vzgojiteljic, ki so raje pile že drugo dopoldansko kavo, kakor da bi se ukvarjale z otroki, ter tihega in zadržanega Frana, ki si je najbolj od vsega želel imeti telefon, kot so ga imeli vsi drugi, da bi ga odsotna mama lahko kdaj pa kdaj poklicala. Iz spomina vznikajo prizori izletov na morje, božičnih praznikov in športnih tekmovanj, dokler se Lela nazadnje ne spomni še same sebe kot majhne deklice, ki je ves ta svet le opazovala in se učila, kako življenje teče po ustaljenem tiru, ne glede na to, kdo si in od kod prihajaš.
Ves svet je poln takih črnih lukenj, kot je ta dom, a nobena ti ni tako znana kot tista, v kateri odraščaš.
O avtorici
Ana Marija Veselčić (1991) je hrvaška igralka, članica ansambla HNK Split. Dramsko besedilo z izvirnim naslovom Domaši je napisala na podlagi osebne izkušnje odraščanja v domu svete Ane za zanemarjene otroke v Vinkovcih na Hrvaškem. Študirala je na umetniški akademiji v Splitu, kjer je diplomirala z uprizoritvijo omenjenega dramskega besedila. Zanjo je leta 2019 prejela nagrado za izvirno dramsko besedilo, leta 2020 pa še nagrado marul za najboljšo žensko vlogo na festivalu Marulićevi dnevi.
Kolofon
Režiser: Alen Jelen
Igralka: Lara Wolf
Dramaturginja in avtorica priredbe: Katja Markič
Kostumograf in fotograf: Claudi Sovrè
Lektor: Martin Vrtačnik
Tonski mojster: Urban Gruden
V monodrami so uporabljeni posnetki iz istoimenske radijske igre, v kateri so nastopili Lara Fortuna (Suzana), Jure Žavbi (Daska), Filip Štepec (Fran), Lučka Počkaj (Zdravka) in Lara Wolf (Lela).
Produkcija: ŠKUC gledališče, Radio Slovenija (program Ars) in Zavod Kolaž
Predstavo sta omogočila: Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana

preberite več
Domovci ekranl
D O M O V C I
R A D I J S K A
I G R A
P R E M I E R A
Ana Marija Veselčić: Domovci Radijska premiera: 17. 5. 2023, ob 20. uri z neposrednim prenosom iz Dvorane Alme Karlin Cankarjevega doma na Program Ars
Cena vstopnic: 7,00 EUR, 5,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije Nakup vstopnic »Dom, sirotišnica, luknja, norišnica, zavod … Ena ženska, ki živi zraven nas, je rekla, kako je nam dobro, ker živimo v dvorcu. Ja, dvorec. To je lepo, ampak mislim, da ta ženska ne misli resno, da je nam dobro. To je tako, kot kadar jaz Dariu rečem, kako je njemu fino, ker hodi v šolo, on pa je v tej šoli dobil cvek in je zdaj slabe volje.« Domovci pred poslušalca razgrinjajo vse nianse življenja otrok, vključenih v t. i. domsko družino. Čustveno močno, na trenutke tudi humorno besedilo delno razkriva zbirokratiziran in okostenel sistem institucionalnega varstva otrok, v ospredje pa postavlja osebne zgodbe domskih otrok o odraščanju, prijateljstvu, prvi ljubezni, mladostniškemu preizkušanju meja – in iskanju samega sebe. Monološke izpovedi domovcev tako ponujajo ganljiv in intimen vpogled od znotraj s pravili in odnosi, vladajočimi njihovem življenju in otroštvu, ki v tovrstnem okolju ne more biti brezskrbno. »Našo luknjo zapustiš, ko dopolniš osemnajst let. Razen če greš na faks, potem živiš v domskem stanovanju. Moj brat Dario bo tu še deset let. In potem jaz še dve in potem bova oba samostojna. To mi je res smešno. Ob polnoči imaš rojstni dan, dopolniš osemnajst let in dobiš dokumente, spakiraš stvari in kar naenkrat postaneš samostojen. Greš spat kot domovec in se zbudiš zunaj kot nekdanji domovec.« Hrvaška igralka in avtorica Ana Marija Veselčić je za dramsko besedilo Domovci leta 2019 prejela nagrado hrvatskog glumišta, radijska igra v živo pa bo prva uprizoritev besedila v Sloveniji.

Prevajalka: Lara Wolf Režiser: Alen Jelen Dramaturginji: Kaja Novosel in Katja Markič Lektor: Martin Vrtačnik Tonski mojster: Matjaž, Miklič, Urban Gruden Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Kostumograf: Claudi Sovre Mikelj igra: Lela - Lara Wolf Suzana - Lara Fortuna Daska - Jure Žavbi Zdravka - Lučka Počkaj Fran - Filip Štepec Produkcija: ŠKUC gledališče v sodelovanju z Uredništvom igranega programa Radia Slovenija – Programa Ars, Cankarjev dom Ljubljana Sofinancerja: MOL – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije


preberite več
steklene-strune
V
Ž I V O
P R E M I E R A
Cikel “V ŽIVO”: STEKLENA STRUNA
petek, 18.11. v Gledališču Glej, ob 19h, – premiera I zvočne igre
četrtek, 24. 11., Tretji program Radia Slovenija – program ARS, ob 22.05, radijska premiera
Sandi Jesenik: Steklena struna
Kako ubesediti verbalno, spolno, fizično nasilje? Kako ga prepoznati in obsoditi, če se dogaja v zavetju male glasbene sobe, v kateri starejši profesor stalno premika meje (ne)dovoljenega in spornega, ko poučuje svojo sedemnajstletno učenko? Protagonistka Nina se pripravlja na zaključni nastop in končno oceno pri violončelu, vendar jo profesorjevo sistematično uzurpiranje osebnega prostora postavlja v središče dileme: prijaviti profesorja in tvegati uspešen zaključek šolanja ali potrpeti in požreti vedno bolj globoko stisko do zaključne ocene? Participativna radijska igra Steklena struna v razmislek in končno odločitev spodbuja svojo publiko, pri tem pa prevprašuje psihološke in družbene razsežnosti spolnega nasilja, katerih žrtve so v primežu travmatičnega sramu in strahu pred družino, prijatelji in širšo okolico.
Avtor: Sandi Jesenik, Režiser: Alen Jelen, dramaturginji: Zala Dobovšek, Kaja Novosel, tonska mojstra: Matjaž Miklič, Urban Gruden, lektor: Martin Vrtačnik, strokovna konzultantka: Anja Grilc, violončelistka: Andrejka Možina, glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina, igralska zasedba: Lara Fortuna, Gaber K. Trseglav, Matej Zemljič
preberite več