Naročam se na e-novice

V I Z U A L N E   U M E T N O S T I

ŠKUC je konec sedemdesetih let odprl svoj razstavni prostor. Razstavni prostor je bil odgovor na takratno prevladujočo razstavno politiko uveljavljenih nacionalnih galerij in institucij v Sloveniji. Galerija Škuc deluje od leta 1978 v prostorih na Starem trgu 21 v Ljubljani. V osemdesetih letih je postala center alternativne (sub)kulture na Slovenskem.

Galerija Škuc že od svojega začetka deluje na področju sodobne likovne umetnosti v mednarodnem evropskem kontekstu. Prireja samostojne razstave mladih in tudi vrhunskih mednarodno uveljavljenih umetnikov, sodeluje z gostujočimi kustosi in s priznanimi evropskimi institucijami in razstavišči, izdaja strokovne publikacije, prireja predavanja in delavnice.

Galerija Škuc je pomemben razstavni, prireditveni, založniški, raziskovalni in dokumentacijski center na področju sodobne vizualne umetnosti. Vse o tekočih dogajanjih in razstavah najdete na www.galerijaskuc.si

 

 V     I     S     U     A     L          A     R     T     S

In the late 1970s, ŠKUC opened its own exhibition space as a response to the mainstream exhibition policy of established national galleries and art institutions in Slovenia at the time. The Škuc Gallery has been located at 21 Stari trg in Ljubljana since 1978. In the 1980s the Gallery became the centre of alternative (sub)culture in Slovenia. Since the outset the Gallery has also been engaged in presenting contemporary visual art from the international scene. The Gallery organises solo exhibitions of both young Slovenian and world-renowned artists, collaborates with visiting curators and prominent European institutions and galleries, publishes specialist publications, and organises lectures and workshops. The Škuc Gallery has become an important exhibition, entertainment, publishing, research and documentation centre of contemporary visual arts. Information about current exhibitions and other activities can be found at www.galerijaskuc.si/.

 

01 Anyways, soon everything will be forgotten, 20. 1.–16. 2. 2023 FB PAGE COVER
K A K O R K O L I
Ž E
K M A L U
B O
V S E
P O Z A B L J E N O
R A Z S T A V A
Lepo vabljene_i na odprtje razstave Kakorkoli že, kmalu bo vse pozabljeno s performativnim branjem Nicole Hewitt, Vide Guzmić in Ivanom Slipčevićem v petek, 20. 1., ob 19. uri! ___________ Kakorkoli že, kmalu bo vse pozabljeno 20. 1.–16. 2. 2023, Galerija Škuc, Stari trg 21, 1000 Ljubljana Umetnice_ki: Nicole Hewitt, Huda Takriti, Nonument Group Kuratorka Lara Reichmann ___________ Na razstavi Kakorkoli že, kmalu bo vse pozabljeno, na ogled v Galeriji Škuc med 20. 1. in 16. 2. 2023, umetnici Huda Takriti in Nicole Hewitt ter umetniški kolektiv Nonument Group prevzamejo vlogo arhivark_jev in pripovedovalk_cev zgodb na lovu za ostanki preteklosti, katere potek je mestoma nejasen, dokazi pa redki, ponekod celo neobstoječi. Umetnice_ki v svojih projektih združujejo različno arhivsko gradivo ter z njegovo modifikacijo in reinterpretacijo ustvarjajo prostor za prezrte zgodbe. S pomočjo fikcije pomanjkljivo, skorajda sramežljivo orisujejo tisto, kar se je ali pa bi se bilo lahko zgodilo. Izbrana dela se vračajo k ruševinam preteklosti, jih nadgrajujejo in preko njih raziskujejo proces zgodovinjenja ter vlogo podobe kot dokaza v arhivih in širšem kolektivnem spominu. ___________ Več o razstavi! ___________ Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.
preberite več
10-Simon-Kocjančič-Hide-and-Seek-15.-12.-2022–12.-1.-2023 FB-PAGE-COVER
H I D E
A N D
S E E K
R A Z S T A V A
Lepo vabljene_i na odprtje razstave Hide and Seek v četrtek, 15. 12., ob 19. uri!
___________
Hide and Seek
15. 12. 2022–12. 1. 2023
Umetnik: Simon Kocjančič
Kuratorka: Iza Pevec
___________
Na samostojni razstavi Hide and Seek v Galeriji Škuc se med 15. decembrom in 12. januarjem z novimi deli in s poseganjem po drugačnem mediju, kakor smo ga pri njem vajeni, predstavlja Simon Kocjančič. Poznamo ga predvsem kot slikarja, ki v brezprostorje slikarskega platna naseljuje abstrahirane reminiscence predmetov, delov človeškega telesa ter nekakšnih hibridnih bitij. Ne izogiba se le jasnosti motiva, temveč tudi barv; čiste barve so pri njem redke. Gledalki_cu ne želi ugajati – rad išče barvne kombinacije, ki ne veljajo za lepe, njegova poteza je na videz nekoherentna, popačitve v otroški maniri pa nas spomnijo na art brutovsko iskanje neobremenjenega izraza. Tokrat se Kočjančičeve slike znajdejo v dialogu in sopostavitvi s fotografijami utrinkov iz različnih stanovanj, kopici podob, naklonjenih vsakdanjemu, bizarnemu in presenetljivemu. Čeprav ob fotografiranju ni imel v mislih slik in kiparskega dela, lahko morda zdaj, ko razstavlja vse troje, razmišljamo o podobnem veselju do opazovanja, čudenja in beleženja sveta okoli sebe.
___________
Več o razstavi!
___________
Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.
preberite več
delo-v-nastajanju3
D E L O
V
N A S T A J A N J U
R A Z S T A V A
Lepo vabljene_i na odprtje razstave Delo v nastajanju. Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma v četrtek, 10. 11., ob 19. uri! Delo v nastajanju. Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma 10.11.–8. 12. 2022, Galerija Škuc Sodelujejo: Vesna Bukovec, Tia Čiček, Ana Čigon, Andrea Knezović Novembrske razstave v Galeriji Škuc zdaj že tradicionalno pripravljamo v sodelovanju z lokalno delujočimi kulturnimi delavkami_ci, pri čemer iščemo alternative načine tako delovanja na kulturnem področju kot snovanja razstav sodobnih umetnosti. Letos je sodelovanje potekalo med kulturnima delavkama in umetnicama Vesno Bukovec in Ano Čigon ter umetniško vodjo Galerije Škuc Tio Čiček, dodatni diskurzivni program pa je pripravila umetnica in piska Andrea Knezović. Projekt in razstava Delo v nastajanju. Razmišljanja o skupnostih onkraj kapitalizma, ki bo na ogled med 10. novembrom in 8. decembrom izpostavljata prekaren oziroma nevaren socialno-družbeni položaj, v katerega je potisnjen_a sodobna_en delavka_ec. Razstava vzpostavlja začasno točko podpore, s co-working prostorom oziroma prostorom deljenja mnenj, prostori počitka in učenja pa tudi vstopno točko v proces odučenja krivičnih in škodljivih struktur dela. Več o razstavi: https://bit.ly/3zK9ZRQ
Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.
preberite več
Z V O K T E K S T
R A Z S T A V A
Lepo vabljene_i na ogled razstave ZVOKTEKST. Nekateri tokovi sodobne poezije s kuratorko Nino Dragičević v četrtek, 15. 9., ob 18. uri! Lepo vabljene_i na odprtje mednarodne skupinske razstave ZVOKTEKST. Nekateri tokovi sodobne poezije v torek, 6. 9., ob 19. uri v Galeriji Škuc! ( festival Topografije zvoka ) ZVOKTEKST. Nekateri tokovi sodobne poezije 6. 9.–29. 9. 2022 Umetnice_ki: Anna Anthropy, Abril Iberico, Alan Pelaez Lopez, Astra Papachristodoulou, Audra Wolowiec, Caitlin Fisher, Cecilie Bjørgås Jordheim, Fátima Miranda, Kinga Toth & blanche the vidiot, Mahogany L. Browne, Melody Peijing Mou, Nežka Zamar, Nicole Sealey, Yara Mekawei, Zuzana Husárová Kuratorka: Nina Dragičević Razstava ZVOKTEKST vključuje dela umetnic_kov s področja sodobne poezije. Kurirala jo je dr. Nina Dragičević, nastala pa je v sklopu diskurzivnega in performativnega programa mednarodnega festivala Topografije zvoka. Raznoliki tokovi novih literatur na razstavi v Galeriji Škuc pričajo tako o vpletenosti avtoric_jev v pretekle inovativne tokove na področju poezije kot o spopadanju s sodobnimi realnostmi. Kjer v poeziji danes prepoznamo odboj od tradicionalnih pesniških form, ne gre več zgolj za raziskovanje jezika in preobrazbo medija v sporočilo, pač pa postane vizualnost pesniške forme platforma za izrisovanje specifičnih izkušenj, statusnih in razrednih položajev ter za izgradnjo novih, potencialnih realnosti, ki pa nujno vsebujejo zvokovne plasti družbe. Ti posegi onkraj tradicionalne poezije sovpadajo z odpiranjem javnega prostora onkraj hegemonih, kanonskih reprezentacij pesnice_ka. To odpiranje je v represivnih družbah vselej odmerjeno in nadzorovano, a vendarle lahko zdaj v prvih linijah sodobne poezije srečamo tudi pomembne lirske glasove LGBTQIA+, feminističnih staroselskih, diasporskih in drugih manjšinskih tokov. Vsa poezija zveni, toda njene amplitude se postavljajo na novo.. Več o razstavi: https://bit.ly/3wF9uqF Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.
preberite več
V I D E O D V O R I Š Č E 1 0
VideoDvorišče.10 Projekcija in pogovor Petek, 2. 9. 2022, 20.00 Notranje dvorišče Galerije Škuc, Stari trg 21, Ljubljana ______ Letošnjo sezono VideoDvorišča končujemo v sodelovanju s festivalom Tresk, ki pod okriljem Radia Študent že trinajsto leto zapored predstavlja obračun glasbe in založništva. Festival Tresk vsako leto razpiše vizualni natečaj, ki obsega štiri kategorije, tako ali drugače povezane z glasbenim založništvom. Med njimi izpostavljamo kategorijo »najboljši videospot«, ki vsako leto zbere najbolj izjemne stvaritve tukajšnjih video ustvarjalk_cev znotraj glasbene scene. Ekipa festivala Tresk #13 je za tokratno edicijo VideoDvorišča naredila širši izbor prejšnjih prijav v kategoriji »najboljši videospot«, s poudarkom na eksperimentalnih pristopih in idejah v kreativnem procesu. Na ogled bodo tako finalistke_i kot ostale_i prijavljene_i preteklih štirih let festivala. Trinajsta izdaja festivala Tresk bo potekala med 15. in 17. septembrom na več različnih lokacijah v Ljubljani. V primeru dežja bo projekcija v galeriji. _____________ PROGRAM Kuratorki: Ružica Petrova in Marijana Kuljanac Tresk #13:

Warhorse – Atlatl , režija: Gašper Milkovič Biloslav, 2021, 4' 17”
Monstrumental – Event Horizon , režija: Urša Čuk, 2021, 7' 13”
Perilymph – Tout en Haut , režija: Robi & Alen Predanič, 2021, 7' 45”

Tresk #12:

Lifecutter – PTSD , režija: Iztok Klančar, 2020, 4' 46”
SBO – Psihonaut , režija: Miha Likar, 2020, 2' 54”
balans – Uganka (.čunfa remix) , režija: balans, Martin Adam Stevens, 2021, 3' 44”
Tschimy – Hera , režija: Lina Steiner, 2020, 2' 43”
Matter – Glitter , režija: Bonino Englaro, 2020, 5' 33”

Tresk #11:

Shekuza – De Sica , režija: Lina Rica, 2019, 4' 20”
SPIRAL MIND – A Play Of Shadows part I , kamera in montaža: Manuel Brajnik, 2019, 6' 45”
Warrego Valles – Save us , režija: Sara Farah Kurnik, Matej Mihevc, 2019, 3' 51”
Francesco Devincenti – Maths , režija: Ana Brumat, 2020, 4' 11”

Tresk #10:

rouge-ah – you think you're so much better , kamera: Hanna Juta Kozar, montaža: Stella Ivšek – VJ 5237, 2018, 2' 25”
YGT – Sinking Ship , režija: Sam Mason, 2019, 3' 46”
NOAIR – Colours , režija: Matevž Jerman, 2018, 4' 28”
Lynch – [Post-sup Revival] , režija: Juš Jeraj, 2019, 2' 39”

_________________ Ružica Petrova je glasbena novinarka, kritičarka in članica glasbene redakcije ljubljanskega Radia Študent, ene najstarejših nekomercialnih radijskih postaj v Evropi, ustanovljene leta 1969. Je soavtorica in sovoditeljica radijske oddaje Hiljadu Decibela , ki na Radiu Študent dvakrat mesečno predstavlja nove glasbene izdaje, izvajalke_ce in alternativne scene iz držav nekdanje Jugoslavije. Je tudi ena od voditeljic DJ Seanse, tedenske oddaje z DJ seti in intervjuji. V začetku leta 2022 je prevzela vlogo sovodje in programske vodje festivala Tresk. Marijana Kuljanac je članica glasbene redakcije ljubljanskega Radia Študent v okviru katerega dela kot glasbena novinarka in kritičarka. Poleg redakcijskega dela v glasbeni redakciji, ki zaobjema pisanje recenzij, kritik ter izdelavo glasbenih oprem, pa predstavlja Radio študent v oblikovanju oddaj za medijsko platformo Next You v okviru katere sodeluje z radijskimi postajami in kulturno umetniškimi organizaciji iz držav bivše Jugoslavije. Skupaj s Ružico je soavtorica in sovoditeljica radijske oddaje Hiljadu Decibela , ki na Radiu Študent dvakrat mesečno predstavlja nove glasbene izdaje, izvajalke_ce in alternativne scene iz držav nekdanje Jugoslavije. Poleg tega je tudi soavtorica oddaje Mali granični prijelaz , oddaje v hrvaškemu jeziku. Leta 2021 je opravljala delo vodje Klubskega maratona, letos pa je sovodja festivala Tresk. _________________ Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti. _________________ " width="329" height="64" /> " sizes="(max-width: 83px) 100vw, 83px" srcset="https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/08/radio-student.png"> 230w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/08/radio-student-150x150.png"> 150w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/08/radio-student-180x180.png"> 180w" alt="" width="83" height="83" /> Organizacija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Škuc Partner: Radio Študent Program VideoDvorišče podpira Ministrstvo za kulturo RS. Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo. Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo. " sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" srcset="https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2021/06/ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-1024x99.jpg"> 1024w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2021/06/ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-300x29.jpg"> 300w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2021/06/ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-768x74.jpg"> 768w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2021/06/ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-1536x149.jpg"> 1536w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2021/06/ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-2048x198.jpg"> 2048w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2021/06/ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-250x24.jpg"> 250w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2021/06/ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-400x39.jpg"> 400w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2021/06/ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-1200x116.jpg"> 1200w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2021/06/ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-1000x97.jpg"> 1000w" alt="" width="476" height="46" /> ___________ " sizes="(max-width: 213px) 100vw, 213px" srcset="https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/01/skuc-50-crn-1024x457.jpg"> 1024w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/01/skuc-50-crn-300x134.jpg"> 300w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/01/skuc-50-crn-768x343.jpg"> 768w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/01/skuc-50-crn-1536x685.jpg"> 1536w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/01/skuc-50-crn-672x300.jpg"> 672w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/01/skuc-50-crn-250x112.jpg"> 250w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/01/skuc-50-crn-400x179.jpg"> 400w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/01/skuc-50-crn-1200x536.jpg"> 1200w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/01/skuc-50-crn-1000x446.jpg"> 1000w, https://www.galerijaskuc.si/wp-content/uploads/2022/01/skuc-50-crn.jpg"> 1777w" alt="" width="121" height="54" />
preberite več