Naročam se na e-novice

Z A L O Ž B A

Založniška dejavnost se je začela leta 1972 z izdajanjem pesniških zbirk mladih literatov. Dejavnost se je nadaljevala z ustanovitvijo in izdajanjem zbirke STUDIA HUMANITATIS, z izdajanjem številnih revij in drugih publikacij, na primer Gayzine, Lesbozine, Roza Vix, M’zin (revija za kulturo), Revolver (revija za kulturo in politiko s homoerotičnim nabojem), Kekec (gejevski tabloid), Pandora (bilten z lezbično aromo), Lesbo (politična, socialna in kulturna revija), 1XY in Rock Vibe (revija za rock in alternativno glasbo).
Danes ŠKUC redno izdaja knjige v dveh knjižnih zbirkah: Vizibilija in Lambda.

Zbirka Vizibilija izdaja knjige z izrecno LGBTQ+  tematiko, leposlovje in eseje ter znanstveno-teoretske tekste s področja lezbičnih in feminističnih študij – literarne in filmske teorije, diskurzov in politik telesa, teorije spola in seksualnosti, seksualne politike v zgodovinskih obdobjih, queerovske teorije in podobno.

Zbirka Lambda pokriva vsebine LGBTQ+ in je doslej izdala preko 150 naslovov (literature in humanistike, pa tudi knjig za otroke in mladino).

Kontakt Lambda: brane.mozetic@guest.arnes.si

Kontakt Vizibilija: vizibilija@skuc.org

 

P     U     B     L     I    S     H     I     N     G
Publishing activity was launched in 1972 with the release of collections of poetical works by young artists. It continued by setting up Studia humanitatis, a series of translations of fundamental humanist texts and publishing a number of magazines and publications such as Gayzine, Lesbozine, Roza Vix, M’zin (a magazine for culture), Revolver (a magazine for culture and politics with a homoerotic thrust), Kekec (a gay tabloid), Pandora (a newsletter with a lesbian taste) and Rock Vibe (a magazine for rock and alternative music). Today, ŠKUC regularly publishes books within the Vizibilija and Lambda series. The Vizibilija series publishes books with explicit LGBTQ+  topics, as well as literature works and essay, scientific and theoretical texts in the fields of lesbian and feminist studies – literary and film theories, body discourses and policies, gender and sexuality theories, sexual policies developed through historical periods, queer theories etc. So far the Lambda series has seen more than 50 books being published (both literature and humanist) with gay and lesbian topics. 

 

VLB2024 25 04 Event Photo fb
V E L I K O
L E Z B I Č N O
B R A N J E
2 0 2 4
Tudi Petra bo bral_a
Četrtek, 25. 4. 2024, ob 19. uri, Klub Monokel, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.
Drage_i, tik pred mednarodnim dnevom vidnosti lezbijk se ima seveda zgoditi 3. Veliko Lezbično Branje alias TUDI PETRA BO BRAL_A 2024. In tudi letos vabimo vse lezbijke, trans-, bi-, gej, kvir, aro-, ace-, fem, buč in druge_i posameznice_ki na spektru seksualne, spolne ter žanrske nenormativnosti, ki pišete poezijo, prozo, dramatiko, eseje, hibridno literaturo ali pa se na literarne kategorije kar lepo požvižgate, da se prijavite in se nam s svojimi teksti pridružite na branju, druženju in poplesavanju.
Prijave zbiramo na naslovu vizibilija@skuc.org in prek gugl obrazca: https://forms.gle/2THtk1PF2b17okmJ9
Začnemo ob sedmih.
Kdaj končamo, ni znano.
Muzika: Strupene lajdre – prvi trans punk bend na Slovenskem Meta in Dodirni mi kolena večkrat Dobrote za piknit: Pripravlja Verica.
Vstopnina: Itak da ne.
Moderacija: Dragičević in Liponik
Oblikovanje: Petra Hrovatin
Tehnika: Klub Monokel, zanj Maja Pahor et al.
S toplimi pozdravi, Vaši in naši ekipi Škuc Vizibilije in Kluba Monokel
preberite več
Pino bener
P R E D S T A V I T E V
K N J I G E
T R E P E T E
Vabljene_i na predstavitveni dogodek druge pesniške zbirke Pina Pograjca, Trepete!
petek, 12. 4. 2024, ob 19.00, Galerija Škuc
Dogodek se začne ob 19-ih v Galeriji Škuc s pogovorom, ki ga bo vodila Špela Setničar, zaključi pa z branjem iz nove knjige, ki je spremno delo k pesnikovi prvi pesniški zbirki, Trgetanje. Trgetanje in Trepete skupaj tvorita zaokroženi cikel dosedanje Pinove poetike.
Na dogodku bo Trepete na voljo za nakup. Prav tako bo na voljo nekaj izvodov Trgetanja za vse zamudnike.

Spremni zapis Špele Setničar na hrbtni strani knjige:
»Pino Pograjc v svojo drugorojeno zbirko Trepete prenese občutja iz svojega življenja, sprva s tkanjem družinskih vezi, ki razkrivajo osebno zgodovino, nato s smerokazom odhodov in mest, v katera se vračamo zato, da bi lahko še enkrat izbruhnili. Pesmi nas opomnijo na to, da smo pod kožo še vedno le ranljivi spremljevalci svetov, v katerih se nahajamo. V Pograjčevem družinskem drevesu bivajo poleg sorodnikov tudi prijatelji, otopeli ljubimci in nenazadnje mi, bralci. Krvna sorodstva so v Trepete spletena z nihanji v preteklost, z zbadljivim humorjem in z zgodbami, ki jih ne moremo utišati. Avtor se tako znajde v Pančevu in ob opisovanju svoje izkušnje mesta razmišlja o umorjenem gejevskem aktivistu Dejanu Nebrigiću. Znajde se v zakajeni sobi, kjer je poljubljane zgolj kulisa za razbijanje misli, ki privrejo od spodaj: »samota mi zveže dlani / za hrbtom, / zato ne znam reči ne.« S pripovedno natančnostjo nas preseli v tudi nek čas, kjer smo varni pred pritiski sedanjosti: ‘ko hodiva do tvoje sobe, / komaj čakam, / da me slepiš do jutra.’«
»Trepete je nadaljevanje Trgetanja, avtorjevega prvenca, in se kot nekakšni pesniški »repete« v mikro-proznih sintezah dialogov in izpovedne lirike še bolj odkrito razpira pred nami. A namesto črnih platnic nas preseneti belina, ki odstira nasprotje ali pa morda za razliko od prve zbirke spominja na nedolžnost, objem otroštva. Podoba, ki jo je za Trgetanje zasnovala oblikovalka Jana Kumberger, zdaj v polarnem nasprotju skozi očesno zrklo bralke spusti tudi nekaj svetlobe:
in prihaja
tisti trilček
na tretjem vincero in jaz bi rad videl
preberite več
prvoosebno raziskovanje zgodb Teja oblak kadetke
P R V O O S E B N O
R A Z I S K O V A N J E
Z G O D B
Petek, 26. 1. 2024, ob 18. uri, Društvo ŠKUC, Metelkova 6, Ljubljana.
Prvoosebno raziskovanje zgodb, medgeneracijski bralni klub za ranljive skupine; vodi: Zala Hriberšek.
prijave: info@skuc.org
Tokratna gostja bo Teja Oblak , saj beremo njeno zbirko kratkih zgodb o lezbični in gejevski sceni Kadetke, tovornjakarice in tete .

Dogodek omogoča Javna agencija RS za knjigo.
preberite več
Lambda
T R A D I C I O N A L N O
B R A N J E
L A M B D E
TRADICIONALNO BRANJE LAMBDE
Vabimo vas na pokušino letošnje knjižne bere in na prednovoletno druženje
Četrtek, 21. 12. 2023, ob 20.00, Galerija Škuc
Milan Šelj: Jezik je ključ Suzana Tratnik: Škarje
Vesna Liponik: Jabk
Hélène de Monferrand: Suzannin dnevnik
Petar Andonovski: Poletje, v katerem te ni
Po uspešnem nastopu in predstavitvi slovenske LGBT literature na frankfurtskem knjižnem sejmu, vas vabimo na slovenske novosti, z manjšim prevodnim dodatkom. Predvsem pa vas vabimo na druženje in zdravico za boljše čase.
Branja omogoča: Javna agencija za knjigo RS

preberite več
image2
K V I R O P I S J E
I I
Sreda, 22. november 2023, ob 19. uri
Kviropisje II
Kviropisje je nazaj! Odprti smo za vse literarne zvrsti kvir oziroma LGBTQ+ izraza: poezija, proza, dramatika, scenaristika, tudi glasbena besedila, esejistika, dnevništvo itd. Začeli bomo tudi z razstavljanjem vizualne in drugačne kvir umetnosti na steni za nastopajočimi. Tokrat bomo obesili slike Gabrijele Kapitler , glede potencialnega nakupa del pa se lahko na dogodku dogovorite z njo.
Tokrat so osebe, ki se prijavijo, zaradi daljšega branja tuje gostje izjemoma naprošene, da se na odru držijo okvira treh minut (namesto 7). Prijavite se lahko na: kulturnicenterq@gmail.com. Na voljo bodo za nakup tudi knjige beročih, poleg tega pa se bo izvedla še nagradna igra za 2 ZASTONJ IZVODA Suzanine najnovejše kratkoprozne zbirke Škarje! Lepo vas vabimo, da se nam pridružite (kot bralke_ci ali poslušalke_ci) in pred ali po dogodku tudi poklepetate o vsaki besedi, ki vas premakne, z avtoricami_ji, ki so se do zdaj odzvale_i na vabilo in potrdile_i udeležbo:
Eva Baltasar (z romanom Permafrost, ki je v prevodu izšel pri Sodobnosti), Sara Fabjan (s pesniško zbirko Zaroletano, ki je izšla pri LUD Literaturi), Ela Potočnik, Iva Jevtić (s pesniško zbirko Milost, ki je izšla pri KUD AAC Zrakogled), Tanja Matijašević, Suzana Tratnik (s kratkoprozno zbirko Škarje, ki je izšla pri ŠKUC-u).
————————————————-
Vodja organizacijske ekipe: Pino Pograjc. Organizacijska ekipa: Veronika Dintinjana, Jana Franko, Jernej Škof, Miha Satler, Miha Bizjak, Andrej Uzar.
Program Kulturnega centra Q poleg lastnega vložka podpirajo Urad za mladino in Oddelek za socialno varstvo Mestne občine Ljubljana, Urad Republike Slovenije za mladino in JAK.
preberite več