Naročam se na e-novice

Z A L O Ž B A

Založniška dejavnost se je začela leta 1972 z izdajanjem pesniških zbirk mladih literatov. Dejavnost se je nadaljevala z ustanovitvijo in izdajanjem zbirke STUDIA HUMANITATIS, z izdajanjem številnih revij in drugih publikacij, na primer Gayzine, Lesbozine, Roza Vix, M’zin (revija za kulturo), Revolver (revija za kulturo in politiko s homoerotičnim nabojem), Kekec (gejevski tabloid), Pandora (bilten z lezbično aromo), Lesbo (politična, socialna in kulturna revija), 1XY in Rock Vibe (revija za rock in alternativno glasbo).
Danes ŠKUC redno izdaja knjige v dveh knjižnih zbirkah: Vizibilija in Lambda.

Zbirka Vizibilija izdaja knjige z izrecno lezbično tematiko, leposlovje in eseje ter znanstveno-teoretske tekste s področja lezbičnih in feminističnih študij – literarne in filmske teorije, diskurzov in politik telesa, teorije spola in seksualnosti, seksualne politike v zgodovinskih obdobjih, queerovske teorije in podobno.

Zbirka Lambda pokriva vsebine LGBTQ in je doslej izdala preko 150 naslovov (literature in humanistike, pa tudi knjig za otroke in mladino).

 

P     U     B     L     I    S     H     I     N     G
Publishing activity was launched in 1972 with the release of collections of poetical works by young artists. It continued by setting up Studia humanitatis, a series of translations of fundamental humanist texts and publishing a number of magazines and publications such as Gayzine, Lesbozine, Roza Vix, M’zin (a magazine for culture), Revolver (a magazine for culture and politics with a homoerotic thrust), Kekec (a gay tabloid), Pandora (a newsletter with a lesbian taste) and Rock Vibe (a magazine for rock and alternative music). Today, ŠKUC regularly publishes books within the Vizibilija and Lambda series. The Vizibilija series publishes books with explicit lesbian topics, as well as literature works and essay, scientific and theoretical texts in the fields of lesbian and feminist studies – literary and film theories, body discourses and policies, gender and sexuality theories, sexual policies developed through historical periods, queer theories etc. So far the Lambda series has seen more than 50 books being published (both literature and humanist) with gay and lesbian topics. More information about these books can be found at http://www.skuc.org/trgovina/knjige/

 

prvoosebno raziskovanje Vesna Lemaić
P R V O O S E B N O
R A Z I S K O V A N J E
Z G O D B
Sreda, 1. 2. 2023, 18.00, ŠKUC, Metelkova 6.
Prvoosebno raziskovanje zgodb, medgeneracijski bralni klub za ranljive skupine; vodi: Zala Hriberšek.
Na prvem bralnem klubu v sezoni 2023 bomo brale knjigi kratke zgodbe DOBRODOŠLI, Cankarjeva založba, 2018 in roman KOKOŠKA IN PTIČI, ŠKUC pisateljice Vesne Lemaić; na bralnem klubu bo sodelovala avtorica.

Dogodek omogoča Javna agencija RS za knjigo.

preberite več
enakost za malopridne
E N A K O S T
Z A
M A L O P R I D N E
L I T E R A R N I
V E Č E R
sreda, 15. 2. 2023, ob 20.00, Galerija Škuc
"Enakost za malopridne!, literarni večer in pogovor z Jedrt Maležič.
Pogovor vodi Suzana Trtnik Vsakič, ko na politični sceni kje zagusti poziciji ali opoziciji, kot čudo vzniknejo stereo debate o tem, kdo izmed nas je vreden družine, poroke, otrok ali ločitve. Ker o tem ima vsakdo mnenje. Nikoli ne zataji pri sprevračanju pozornosti. O nas, o našem življenjskem slogu, o LGBT+ starševstvu in željah, o naših ali pa o zavračanju njihovih vrednot. Kadar smo na tapeti v medijih, navadno obveljamo za homoseksualne, ko pa se srečujemo v mestu, je očitno, da smo še kako heterogena skupina ljudi. Eni_e bi čim več žurali_e, drugi_e raje pestovali_e, spet drugi_e bi oboje ali nič od navedenega, skupno pa nam je, da nas le redko kdo vpraša, kaj sploh bi. Zgodi se, da so LGBT+ osebe pridne. Zgodi se tudi, da jim to ne pade na kraj pameti. V luči njihove »malopridnosti« bi jih kdo najraje potisnil ob rob. Ker pa so človekove pravice za vse ljudi, ne samo za pridne, vas vabimo na pogovor ob literarnem večeru Jedrt Maležič . Zanima nas, kaj bi vi. Da smo za spremembo lahko tudi homogeni LGBT+ glas v stereo poplavi. Pridite malo. Zna biti malopridno."
GLBT branja omogoča Javna agencija za knjigo RS

preberite več
Literarni-glasovi-3
L I T E R A R N I
G L A S O V I
P O D C A S T - 3
Tretja oddaja: Ela Potočnik – Moja soba
Moja soba. Publikacija nastala v okviru 6. festivala angažiranega pisanja Itn, ki ga soorganizirajo Vodnikova domačija Šiška, Mladinska knjiga in Inštitut 8. marec.
Avtorji in avtorice besedil: Nika Kovač, Ela Potočnik, Dan Podjed, anonimni pisci in piske. / pričevanja zbrale Neža Dvorščak, Neža Vadnjal, Ela Potočnik. / uredila Alenka Veler/ založil Inštitut 8. marec/ Ljubljana, oktober 2022
POSLUŠAJTE (Anchor)
POSLUŠAJTE (Spotify)
“En dan pred sestankom ITN. sem si zvečer umivala zobe in pomislila, kako dobro bi bilo, če bi imeli na enem kupu različne izkušnje doživljanja časa karantene,” pove Ela Potočnik, dijakinja 4. letnika gimnazije Vič, nagrajenka Mlade Veronike in urednica Novega dijaka. Ela je vsestranska ustvarjalka pesnica, ki jo zanima tišina in minljivost. Predvsem pa oseba, ki ima veliko idej in željo po ustvarjanju. Na letošnjem festivalu ITN. je moderirala dogodek, v katerem so različni dijaki predstavili publikacijo Moja soba, si je pa tudi izmenjala poezijo z eno svojih ljubših pesnic Nino Dragičević. Zdi se ji, da mladi veliko pišejo, ampak premalo berejo.
Asociacije: vse se je začelo z rumpl kamro Časovni stroj: “Vau, besede, rime, mogoče bi pa to šlo.” Degustacija: pričevanje iz publikacije Moja soba, avtorska pesem Prah Jezikovni vozli: gaser, komadno Trenutno bere: Miljenko Jergović – Rodbina, Katja Gorečan – Materinska knjižica Knjižna priporočila: Miljenko Jergović – Sarajevski Malboro, Muriel Barbery – Eleganca ježa, Fredik Backman – Mi smo medvediLiterarne glasove ustvarjamo:
Tanja Matijašević z gosti, tokrat z Elo Potočnik, ŠKUC s podporo Javne agencije za knjigo, grafična podoba: Anja Cimerman.

Prejšnje oddaje: Prva oddaja: Karolina Marušič – Ma kej? Neč. Druga oddaja: Suzana Tratnik – Ava
preberite več
Tradicionalno-Branje-Lambda-2022-FB-event
T R A D I C I O N A L N O
B R A N J E
Z B I R K E
L A M B D A
Sreda, 21. 12. 2022, ob 19.30, Galerija Škuc, Ljubljana. Zbirka Lambda v letošnjem letu postavlja v ospredje štiri pretresljive podobe homofobije: pričevanje iz koncentracijskih taborišč Možje z rožnatim trikotnikom, avstralske spomine na prva leta aidsa in večje vidnosti homoseksualnosti v javnosti V njegovem objemu; romantično dramo v času čilske vojaške diktature Strah me je, torero; in sodobno sliko gejevskih življenj z Bližnjega Vzhoda v romanu Guapa. Tem dodajamo še izbor pesmi odlične češke pesnice Svatave Antošove in pa Razsvetlitve Matjaža Lunačka, nastale na podlagi Iluminacij Arthura Rimbauda.
GLBT branje podpira Javna agencija za knjigo RS.
preberite več
Yolanda-Castaño1
V E Č E R
Z
Y O L A N D O
C A S T A Ñ O
sreda, 23. 11. ob 20. uri v Galeriji Škuc
Večer z galicijsko pesnico Yolando Castaño, gostjo slovenskega knjižnega sejma
Veronika Dintinjana, Barbara Jurša, Gašper Malej, Brane Mozetič in pesnica sama bodo brali iz izbora njene poezije, ki je ravno izšel v zbirki Aleph.
Yolanda Castaño, pesnica, esejistka, urednica in kuratorka, je direktorica mednarodne pisateljske rezidence »Residencia Literaria 1863« v La Coruñi, Galicija. Je eno mednarodno najbolj prepoznavnih imen sodobne galicijske poezije; v galicijščini in španščini je doslej objavila šest zbirk, pesmi pa ima prevedene v več kot 30 jezikov. V več kot 40 državah se je udeležila festivalov in literarnih dogodkov. Je finalistka nacionalne nagrade za poezijo, prejemnica nacionalne kritiške nagrade, pesniške nagrad »Espiral Maior«, nagrade Fundación Novacaixagalicia in mnogih drugih. Je tudi vidna kulturna aktivistka, redno prireja festivale, pisateljske in prevajalske delavnice ter edini mednarodni mesečni bralni cikel v Španiji. Poezijo prepleta z glasbo, likovno umetnostjo, videom, arhitekturo, virtualnim 360-stopinjskim filmom, plesom in celo kuhanjem, za kar je bila prav tako nagrajena.
Dogodek omogoča: Javna agencija za knjigo RS


preberite več