Naročam se na e-novice

Z A L O Ž B A

Založniška dejavnost se je začela leta 1972 z izdajanjem pesniških zbirk mladih literatov. Dejavnost se je nadaljevala z ustanovitvijo in izdajanjem zbirke STUDIA HUMANITATIS, z izdajanjem številnih revij in drugih publikacij, na primer Gayzine, Lesbozine, Roza Vix, M’zin (revija za kulturo), Revolver (revija za kulturo in politiko s homoerotičnim nabojem), Kekec (gejevski tabloid), Pandora (bilten z lezbično aromo), Lesbo (politična, socialna in kulturna revija), 1XY in Rock Vibe (revija za rock in alternativno glasbo).
Danes ŠKUC redno izdaja knjige v dveh knjižnih zbirkah: Vizibilija in Lambda.

Zbirka Vizibilija izdaja knjige z izrecno LGBTQ+  tematiko, leposlovje in eseje ter znanstveno-teoretske tekste s področja lezbičnih in feminističnih študij – literarne in filmske teorije, diskurzov in politik telesa, teorije spola in seksualnosti, seksualne politike v zgodovinskih obdobjih, queerovske teorije in podobno.

Zbirka Lambda pokriva vsebine LGBTQ+ in je doslej izdala preko 150 naslovov (literature in humanistike, pa tudi knjig za otroke in mladino).

Kontakt Lambda: brane.mozetic@guest.arnes.si

Kontakt Vizibilija: vizibilija@skuc.org

 

P     U     B     L     I    S     H     I     N     G
Publishing activity was launched in 1972 with the release of collections of poetical works by young artists. It continued by setting up Studia humanitatis, a series of translations of fundamental humanist texts and publishing a number of magazines and publications such as Gayzine, Lesbozine, Roza Vix, M’zin (a magazine for culture), Revolver (a magazine for culture and politics with a homoerotic thrust), Kekec (a gay tabloid), Pandora (a newsletter with a lesbian taste) and Rock Vibe (a magazine for rock and alternative music). Today, ŠKUC regularly publishes books within the Vizibilija and Lambda series. The Vizibilija series publishes books with explicit LGBTQ+  topics, as well as literature works and essay, scientific and theoretical texts in the fields of lesbian and feminist studies – literary and film theories, body discourses and policies, gender and sexuality theories, sexual policies developed through historical periods, queer theories etc. So far the Lambda series has seen more than 50 books being published (both literature and humanist) with gay and lesbian topics. 

 

bener spletka
3 1.
F E S T I V A L
Ž I V A
K N J I Ž E V N O S T
31. literarno-glasbeni festival ŽIVA KNJIŽEVNOST
The 31st Literary and Music Festival Living Literature
7. 6. - 14. 6. 2024, pred Galerijo Škuc
Društvo ŠKUC vabi na 31. literarno-glasbeni festival Živa književnost, ki bo potekal od 7. do 14. junija 2024 pred Galerijo Škuc, na Starem trgu 21 v Ljubljani. Letošnjo Živo književnost posvečamo sodelavcu Damjanu Bizilju aka dj Bizzyju, ki nas je lani zapustil.
Našo ulico bomo ponovno napolnili s pestrim kulturnim programom za vse generacije. Prepletli se bosta književnost in glasba, ustvarjalnost bo poživila utrip mestnega jedra.
PROGRAMSKA KNJIŽICA
Prvi večer bodo nastopili grški in domači pesniki_ce Athena Ntroumpi, Konstantine Matsoukas, Christos Koukis, Milan Šelj, Tina Kozin in Lukas Debeljak, ki so obiskovali prevajalsko delavnico v Danah pri Sežani, v organizaciji Centra za slovensko književnost. Na njej so medsebojno prevajali pesmi drug drugega. Svoja razmišljanja in prevode nam bodo predstavili s skupinskim nastopom v obeh jezikih.
Sledili bodo gosti s treh celin, literatka Julia Sarachu iz Argentine, vsestranski umetnik David Odiase iz Nigerije in književnik Petar Andonovski iz Severne Makedonije.
Štirje večeri bodo posvečeni domači literaturi. Letos bodo brali in razkrili svoje avtopoetike pesnica Nataša Velikonja, pesnik Sergej Harlamov, prozaistka Ajda Bračič in dramatičarka Tjaša Mislej.
Kot vedno se bodo književnim avtorjem_icam na odru pridružili glasbeniki_ce, ki se gibljejo po raznolikih žanrskih poljih. Prisluhnili bomo instrumentalnemu folku, elektroniki, diy minimalističnemu spajanju zvokov, rocku, bolj igrivemu in bolj mračnemu kantavtorskemu muziciranju. Z nami bodo Dojaja, Petra Onderufová & Aleksander Kuzmić (Wild Strings Duo), Vraževerje, Niko Novak, Iztok Koren, Muzikačaka, Kiki in Bregove dere.
Vsak dan od 18. ure dalje bo dogajanje popestril spremljevalni program O’ živela knjiga. Ta je namenjen otrokom in mladim, njihovemu spoznavanju s knjigami in spodbujanju ustvarjalnosti. Lahko si bodo ogledali gledališke in lutkovne predstave, na pravljičnih druženjih vstopili v svet novih slikanic, se udeležili številnih ustvarjalnih delavnic in vodenega ogleda umetniškega ateljeja.

P R O G R A M
petek, 7. 6., ob 20.00h / Friday, 7 June at 20:00
Predstavitev s prevajalske delavnice grške in slovenske poezije:
Athena Ntroumpi, Konstantine Matsoukas, Christos Koukis, Milan Šelj, Tina Kozin, Lukas Debeljak
Vodi / Hosted by: Brane Mozetič
Glasba za Bizzyja/ Music for Bizzy: Dojaja, Eigengrau (Iztok Turk & Peter Jenko)

sobota, 8. 6., ob 20.00 / Saturday, 8 June at 20:00
Julia Sarachu , Argentina
Vodi / Hosted by: Brane Mozetič
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Petra Onderufová & Aleksander Kuzmić

nedelja 9. 6., ob 20.00 / Sunday, 9 June at 20:00
David Odiase , Nigerija
Vodi / Hosted by: Veronika Razpotnik
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Vraževerje

ponedeljek, 10. 6., ob 20.00 / Monday, 10 June at 20:00
Nataša Velikonja
Vodi / Hosted by: Nina Dragičević
Glasba / Music: Niko Novak

torek, 11. 6., ob 20.00 / Tuesday, 11 June at 20:00
Ajda Bračič
Vodi / Hosted by: Sašo Puljarević
Glasba / Music: Iztok Koren

sreda, 12. 6., ob 20.00 / Wednesday, 12 June at 20:00
Sergej Harlamov
Vodi / Hosted by: Matjaž Zorec
Glasba / Music: Muzikačaka

četrtek, 13. 6., ob 20.00 / Thursday, 13 June at 20:00
Tjaša Mislej
Vodi / Hosted by: Neja Repe
Glasba / Music: Kiki

ob 22.00 / at 22:00
Erotični večer , pesniško-glasbeni performens / An erotic night , poetry and music performance
Maja Vidmar , Barbara Korun , Alja Adam
Glasba / Music: Gregor Zemljič
petek, 14. 6., ob 20.00h / Friday, 14 June at 20:00
Petar Andonovski , Severna Makedonija
Vodi / Hosted by: Sašo Puljarević
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Bregove dere

Spremljevalni program za otroke in mladostnike O’živela knjiga od 18.00 dalje / Accompanying program for children and young people from 18:00 onwards.


Podrobna predstavitev programa:
petek, 7. 6., ob 20.00 / Friday, 7 June at 20:00
Predstavitev s prevajalske delavnice grške in slovenske poezije / Presentation of participants in the Greek and Slovenian poetry translation workshop:
Athena Ntroumpi, Christos Koukis, Konstantine Matsoukas, Lukas Debeljak, Milan Šelj, Tina Kozin
Vodi / Hosted by: Brane Mozetič
Glasba za Bizzyja/ Music for Bizzy: Dojaja, Eigengrau (Iztok Turk & Peter Jenko)

Athena Ntroumpi , rojena leta 1996 v Atenah. Leta 2014 se je preselila v Volos, kjer je študirala arhitekturo. Po diplomi je nekaj let delala kot arhitektka in asistentka geodetinja. Zdaj živi v Rotterdamu in dela kot oblikovalka v offshore sektorju. Ko ne dela, rada piše in preživlja čas v naravi. Svojo prvo knjigo Trije pogrebi (2024, pripovedna kratka zgodba) je objavila v grščini letos aprila.

Athena Ntroumpi , born in Athens in 1996. In 2014 she moved to Volos, GR for her studies in Architecture. After her graduation, she worked as an architect and surveyor assistant for few years. Now she lives in Rotterdam and she works as a designer in the Offshore industry. Outside of work, she likes writing and being in the nature. She published her first book (Three Funerals, 2024 – a narrative short story) in Greek this April.
Christos Koukis se je rodil leta 1979 in je pesnik ter urednik. Objavil je pesniške knjige v Grčiji, Franciji, Indiji, Srbiji, njegove pesmi pa so prevedene v deset jezikov. Sodeloval je na številnih mednarodnih pesniških festivalih in v antologijah. Sodeloval je pri umetniških projektih, kot je Documenta 14. Je direktor mednarodnega pesniškega festivala na Kreti in mednarodnega pesniškega festivala v Serresu. Živi in dela v Atenah.

Christos Koukis , born in 1979, poet and editor. His poetry collections have been published in Greece, France, India and Serbia, and his poems have been translated into ten languages. He has featured in numerous international poetry festivals and anthologies, and has participated in art projects, such as Documenta 14. He is the Director of the International Poetry Festival of Crete and the Serres International Poetry Festival. He lives and works in Athens.

Konstantine Matsoukas , pisatelj/prevajalec in umetnik, ki je živel in delal v Grčiji, ZDA in Avstraliji. Je avtor štirih knjig leposlovja v grščini, kratkih zgodb, člankov in recenzij, objavljenih tako doma kot v tujini. Dela kot samostojni prevajalec/urednik iz grščine v angleščino in obratno, predvsem na področju književnosti in humanistike. Prav tako že trideset let barva tkanine v različnih tehnikah.

Konstantine Matsoukas , a writer/translator and artist who has lived and worked in Greece, the USA and Australia. Has published four books of fiction in Greek, short stories, articles and book reviews, in Greece and abroad. Works as a freelance translator/editor from Greek to English and the reverse, mostly in literature and the humanities. He has also been painting fabrics using mixed techniques for thirty years.

Lukas Debeljak , rojen leta 1999 v Ljubljani, je pesnik in prevajalec. Njegova poezija je bila objavljena v Sloveniji (Dialogi, Idiot, Literatura, Zamenjave) in tujini (Enklava, Slavicum Press, Rukopisi). Leta 2017 je objavil chapbook Krožna/obodna hitrost (Mala ignorirana knjižica), leta 2022 pa pesniški prvenec Poznati kot voda (CSK), ki je bil vključen v izbor desetih najboljših slovenskih knjig leta in predstavljen na slovenskem pesniškem festivalu Pranger. Ukvarja se tudi z prevajanjem sodobne slovenske poezije ter akademskih in muzejskih besedil. Živi in dela v Berlinu.

Lukas Debeljak , born in 1999 in Ljubljana, poet and translator. His poetry has been published in Slovenia (Dialogi, Idiot, Literatura, Zamenjave) and abroad (Enklava, Slavicum Press, Rukopisi). In 2017 he published the chapbook Krožna/obodna hitrost (Circular/Peripheral Velocity; Mala ignorirana knjižica). In 2022 he published his first poetry collection Poznati kot voda (To Know Like Water; CSK), which was included in the list of top ten Slovenian books and presented at the Slovenian poetry festival Pranger. He also translates contemporary Slovenian poetry and academic and museum texts. He lives and works in Berlin.

Milan Šelj , pesnik, publicist in prevajalec. Od leta 1992 živi in dela v Londonu. Doslej je izdal šest pesniških zbirk in zbirko ilustriranih pesmi za otroke. S prevodi je sodeloval pri antologiji sodobne evropske gejevske poezije Moral bi spet priti in antologiji sodobne evropske lezbične poezije Brez besed ji sledim . Poezijo prevaja za Radio ARS, njegov prevod pesniške zbirke Pred zimo hrvaškega pesnika Romea Mihaljevića je izšel v 2023. Povabljen je bil na univerzo v Nottinghamu, kjer je sodeloval na prevajalski delavnici svoje poezije za študente slovenskega jezika. Na podobni delavnici je sodeloval tudi na UCL School of Slavonic and East European Studiesza učence slovenskega jezika v Londonu.

Milan Šelj , poet, essayist and translator. Milan has been living and working in London since 1992. He has published six poetry collections and an illustrated book of poems for children. His translations were featured in the anthology of contemporary European gay poetry Moral bi spet priti (You Should Come Again) and the anthology of contemporary European lesbian poetry ( I Follow Her without Words ). He also translates poetry for Radio ARS and in 2023 published a translation of the poetry collection Pred zimo (Before Winter) by Croatian poet Romeo Mihaljević. At the invitation of the University of Nottingham, he participated in a workshop dedicated to the translation of his poetry by Slovenian language students. He also took part in a similar workshop for Slovenian language learners at the UCL School of Slavonic and East European Studiesin London.

Tina Kozin je urednica, pesnica, radijska ustvarjalka, literarna kritičarka, prejemnica Stritarjeve nagrade. Doslej je objavila tri knjige poezije: Mož s petimi podplati (Litera, 2010); Šumenja (LUD Literatura, 2014); Nebo pod vodo (Litera, 2020, nominacija za nagrado kritiško sito, nominacija za Jenkovo nagrado in Veronikina nagrada 2021). Soavtorica scenarija za dokumentarno radijsko igro Glas šakala (nominacija in posebna omemba na Prix Italia 2021), libreta za elektroakustično opero IDEN (nominacija na festivalu Prix Italia 2020) in avtorica scenarija za zvočno-poetični dogodek Daljave (predstavljen na Praškem kvadrienalu 2019).

Tina Kozin , editor, poet, radio journalist, literary critic, recipient of the Stritar Award. She has published three books of poetry: Mož s petimi podplati (The Man with Five Soles; Litera, 2010); Šumenja (Rustles; LUD Literatura, 2014); Nebo pod vodo (The Sky Underwater; Litera, 2020, nomination for kritiško sito, nomination for the Jenko Award and recipient of the 2021 Veronika Award). She is the co-author of the script for the documentary radio play Glas šakala (The Voice of the Jackal; nomination and special mention at the 2021 Prix Italia Festival) and the libretto for the electro-acoustic opera IDEN (nomination at the2020 Prix Italia Festival), and the author of the script for the sound poetry event Daljave (Distances; presented at the 2019 Prague Quadrennial).

Dojaja je eden redkih slovenskih DJ-jev, ki se profesionalno ukvarja z glasbo, poznan je po sodelovanju z Umekom, Laibachi, Rotorji, Katjo Šulc, Niplodok, Space Orchestra, Ago Tela, marsikdo pa ne ve, da je velik ljubitelj disko glasbe, lahko se pohvali z bogato zbirko vinilk. Žanrsko bogato zbirko plošč gradi že od malega, glavni zagon pa so bili zagotovo pionirji, ki so ga za vedno prepričali: Joy Division, New Order, Kraftwerk, Depeche Mode in drugi. Do danes se je kot DJ ob bok postavil že mnogim svetovnim imenom, od Jeffa Millsa, Richieja Hawtina, Slaterja, Rusha pa do Vladislava Delaya itd. Prvič se je pred publiko pojavil leta 1995, že naslednje leto pa je začel nastopati kot rezident v klubu Palma. Kmalu ga skupaj z DJ Bizzyjem k sodelovanju povabi DJ Umek in pod imenom Absense team (kasneje preimenovanim v Consumer Recreation) kot rezidenti nastopajo v klubu K4 .
Eigengrau je novi glasbeni projekt Iztoka Turka in Petra Jenka, v okviru katerega ustvarjata ambientalno elektroniko s pridihom techna in duba. Njun kreativni proces se kreše med tehnološkim obiljem in askezo ter digitalnim in analognim. Zamižite in povejte, katere barve je njuna glasba.

Dojaja is one of the few Slovenian DJs who is a professional musician, known for his collaborations with DJ Umek, Laibach, Katja Šulc, Niplodok, Space Orchestra and Ago Tela. But not many people know that he is a big fan of disco music and owns an extensive and diverse collection of LPs, which he has been compiling since he was a child. His main influences (including on his musical path) are undoubtedly the pioneers who have made a lasting impression on him: Joy Division, New Order, Kraftwerk, Depeche Mode, etc. He has performed alongside big names such as Jeff Mills, Richie Hawtin, Slater, Rush, Vladislav Delay and others. He made his first public appearance in 1995 and became a resident DJ in club Palma only one year later. Soon after, he and DJ Bizzy were invited to collaborate with DJ Umek under the name of Absense team (later known as Consumer Recreation), which became the resident collective at club K4.
Eigengrau is a new musical project of Iztok Turk and Peter Jenko, creating ambient electronic music with a hint of techno and dub. Their creative process oscillates between technological excess and asceticism, and digital and analogue. Close your eyes and say what colour their music is.

sobota, 8. 6., ob 20.00 / Saturday, 8 June at 20:00
Julia Sarachu , Argentina
Vodi / Hosted by: Brane Mozetič
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Petra Onderufová & Aleksander Kuzmić

Julia Sarachu Vodopivec je profesorica in raziskovalka na Katedri za slovanske književnosti na univerzi v Buenos Airesu. V svoji doktorski nalogi je analizirala zgodovino slovenske književnosti v povezavi s političnimi, družbenimi in kulturnimi procesi od začetka 19. stoletja do leta 1991. V španščino je prevedla zbirke številnih slovenskih pesnikov (Gregorčič, Gradnik, Makarovič, Kocbek, Aškerc, Kajuh, Vegri ...). Od leta 2003 je sourednica založbe Gog y Magog z več kot 250 izdanimi knjigami argentinske in latinoameriške poezije ter prevodov. Od leta 2018 je sourednica slavistične revije Revista Eslavia. Izdala je tudi knjige lastne poezije in proze.

Julia Sarachu Vodopivec is a lecturer and researcher at the Department of Slavic Literatures at the University of Buenos Aires. In her doctoral thesis, she analysed the history of Slovenian literature in relation to the political, social and cultural processes from the early 19 th century to 1991. She has translated numerous Slovenian poets into Spanish (Gregorčič, Gradnik, Makarovič, Kocbek, Aškerc, Kajuh, Vegri, etc.). Since 2003, she co-edits the Gog y Magog publishing house, with over 250 published titles of Argentinian and Latin American poetry and translation. Since 2018, she is the co-editor of the Slavic magazine Revista Eslavia. She has also published her own books of poetry and prose.

Petra Onderufová & Aleksander Kuzmić
Petra, jazz violinistka s Slovaške, in Aleksander, kitarist, multi-inštrumentalist in vokalist iz Slovenije, ustvarjata edinstven zvok, ki združuje različne glasbene žanre. Poigravata se s kombiniranjem jazza, flamenka, gypsy swinga ter balkanske ljudske glasbe. Njuna edinstvena kombinacija violine, vokala in kitare ustvarja glasbo, ki je hkrati melodična, harmonična in izjemno ritmična. S svojo tehnično spretnostjo in občutkom za glasbo ustvarjata edinstven zvok in glasbeno izkušnjo. Skupaj sta z zasedbo Wild Strings Trio nastopala na številnih jazzovskih in world music festivalih po vsej Evropi, Aziji in Južni Ameriki ter izdala dva albuma. Poleg tega sta posamezno izdala številne albume v okviru svojih solo projektov in drugih skupin.
Zasedba: Petra Onderuf (violina), Aleksander Kuzmić (vokal, kitara)

Petra Onderufová & Aleksander Kuzmić
Petra, Slovakian jazz violinist, and Aleksander, Slovenian guitarist, multi-instrumentalist and vocalist, create a distinct sound that spans various musical genres, blending jazz, flamenco, gypsy swing and Balkan folk music. Their unique combination of violin, vocals and guitar produces music that is at the same time melodic, harmonious and very rhythmical. The result of their technical skills and feel for music is a unique sound and musical experience. As members of the Wild Strings Trio, they have performed on numerous jazz and world music festivals across Europe, Asia and South America, and released two albums. They have also recorded a number of albums as part of their solo projects or other bands. The Band: Petra Onderuf (violin), Aleksander Kuzmić (vocals, guitar)

nedelja 9. 6., ob 20.00 / Sunday, 9 June at 20:00
David Odiase , Nigerija / Nigeria
Vodi / Hosted by: Veronika Razpotnik
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Vraževerje

David Osaodion Odiase , poznan tudi kot »78. psalmist«, je pripovedovalec in ljubitelj zgodovine, ki pripoveduje ozaveščene afriške zgodbe skozi poezijo, performativno umetnost, film, dokumentarno poezijo in eksperimentalne umetniške oblike, z namenom razvijanja zgodovinske in kulturne pismenosti. Njegovi pesniški filmi in dokumentarna poezija so se uvrstili v uradni izbor mednarodnih filmskih festivalov, kot so afriški mednarodni filmski festival v Nigeriji in pesniški festival Zebra v Nemčiji. Leta 2020 je prejel nagrado afriških pripovedovalcev Ekonke, zasedel je drugo mesto na pesniškem izzivu GoNigeria in dve leti kasneje zmagal na državnem tekmovanju v slam poeziji Lacasera – Spoken Wars. Pred letom dni ni mogel sodelovati na Živi književnosti v živo, ker ni dobil vize. Oktobra 2023 pa je sodeloval na prevajalski delavnici nigerijske in slovenske poezije na mednarodnem pesniškem festivalu v Lagosu.

David Osaodion Odiase , also known as “the 78th psalmist”, is a storyteller and history enthusiast who tells conscious African stories through poetry, performance art, film, docu-poetry, and experimental art forms, with the intent of fostering historical and cultural literacy. His poetry films and docu-poetry have made official selections at international film festivals, such as the African International Film Festival held in Nigeria and the Zebra Poetry Festival in Germany. He is a recipient of the Ekonke African Storytellers Prize in 2020, the 1st runner-up in the GoNigeria Poetry Challenge in 2022 and the winner of the Lacasera National Poetry Slam Competition – Spoken Wars, 2022. Last year, he was unable to attend the Living Literature Festival in person because his visa was denied. In October 2023, he took part in a translation workshop of Nigerian and Slovenian poetry at the Lagos International Poetry Festival.

Vraževerje je vera v življenje. Vraževerje vrača življenju vero. Daje mu verjetnost, da se bo v njem nekaj zgodilo. Nekaj čudnega. Nekaj drugačnega, čudežnega. Band ... pardon, pleme je nastalo iz ljubezni do raziskovanja glasbe in širjenja glasbenega prostora, obzorja in dimenzij. Zasedba: Miha Slapnik (kitara/vokal), Leo Gaberšek (kitara/back vokal), Blaž Kokol (harmonika/back vokal), Sebastijan Starc (bas kitara/back vokal) in Domen Godec (bobni/back vokal)

Vraževerje (Superstition) is faith in life. Superstition restores faith to life. It offers it the prospect of something happening. Something strange. Something different, miraculous. The band... Sorry. The tribe was formed out of love for exploring music and expanding the musical space, horizons and dimensions. Band members: Miha Slapnik (guitar/vocals), Leo Gaberšek (guitar/back vocals), Blaž Kokol (accordion/back vocals), Sebastijan Starc (bass guitar/back vocals) and Domen Godec (percussion/back vocals)

ponedeljek, 10. 6., ob 20.00 / Monday, 10 June at 20:00
Nataša Velikonja
Vodi / Hosted by: Nina Dragičević
Glasba / Music: Niko Novak

Nataša Velikonja je sociologinja, pesnica, esejistka, prevajalka, lezbična aktivistka. Objavila je sedem knjig poezije: leta 1994 je pri založbi Škuc izdala pesniški prvenec Abonma , ki velja za prvo deklarirano lezbično pesniško zbirko na Slovenskem. Je avtorica šestih knjig esejev in znanstvenih razprav, ki se spuščajo v analizo prepleta umetnostnih, kulturnih, političnih in družbeno-seksualnih realnosti; njen avtorski pogled opredeljuje kontrakulturna, lezbično-feministična perspektiva. Prejela je Župančičevo nagrado (2016), Mednarodno literarno nagrado Kons (2018) in Jenkovo nagrado (2022).

Nataša Velikonja , sociologist, poet, essayist, translator, lesbian activist. She has published seven books of poetry: in 1994, the Škuc publishing house released her first poetry collection Abonma (Subscription), which is considered the first openly lesbian book of poetry in Slovenia. She is the author of six books of essays and scientific papers, analysing the intertwinement of artistic, cultural, political and sociosexual realities; her writing is a reflection of her countercultural, lesbian-feminist perspective. She is the winner of the Župančič Award (2016), the KONS International Literary Award (2018) and the Jenko Award (2022).

Niko Novak je vsestranski ustvarjalec, predvsem pa glasbenik, ki je na domači sceni najprej pustil pečat kot član zasedb Dicky B. Hardy in kultnega dvojca Incurabili. Sledila je samostojna kantavtorska pot in izdal je šest albumov. V spletni reviji Nova muska so prepričani, da smo z njim dobili slovenskega Johnnyja Casha, na Radiu Študent pa so ga poimenovali slovenski Leonard Cohen. A Niko je samosvoj in se na oznake ne ozira. Je pesnik življenja na divji strani, ki individualnost potrjuje zgolj s prepisovanjem samega sebe. Danes je najizrazitejši slovenski kantavtor, z globokim glasom, ki odmeva ob igranju električnega basa. Njegovo izrazito minimalistično, v tančico skrivnosti zavito muziko zaznamuje posebna čustvena napetost, ki izvira iz preproste, a učinkovite kombinacije robustnih bas linij, surovih vokalov in evokativnih verzov. Leta 2023 je izdal album Ambition to Help is a Killer , ki ga je produciral Chris Eckman.

Niko Novak is an all-around artist but essentially a musician, who has left his mark on the Slovenian scene as a member of the Dicky B. Hardy band and the legendary duo Incurabili. He then pursued a solo career, releasing a total of six albums. The online magazine Nova muska believes that he is the Slovenian Johnny Cash, while Radio Študent called him the Slovenian Leonard Cohen. But Niko is his own person and pays no attention to labels. He is a poet of the life on the wild side, affirming his individuality by copying only himself. He is now Slovenia’s most distinct singer-songwriter with a deep voice, reverberating to the accompaniment of an electric bass. His markedly minimalist music veiled in mystery is charged with emotions, emanating from a simple but effective combination of robust bass lines, raw vocals and evocative verses. In 2023 he released the album Ambition to Help Is a Killer , produced by Chris Eckman.

torek, 11. 6., ob 20.00 / Tuesday, 11 June at 20:00
Ajda Bračič
Vodi / Hosted by: Sašo Puljarević
Glasba / Music: Iztok Koren

Ajda Bračič (1990) deluje kot arhitektka, pisateljica in kuratorka. Prozo, poezijo, kritiko in eseje redno objavlja v številnih slovenskih medijih. Leta 2022 je pri LUD Literatura izšel njen literarni prvenec, zbirka kratkih zgodb z naslovom Leteči ljudje . Ta je bila nominirana za najboljši slovenski literarni prvenec ter nagrajena s kritiškim sitom ter nagrado Maruše Krese.

Ajda Bračič (1990), architect, writer and curator. She publishes her prose, poetry, reviews and essays in a range of Slovenian media. In 2022, LUD Literatura published her first work of literature, the short story collection Leteči ljudje (Flying People). It was nominated for the Best First Book Award and received the kritiško sito and the Maruša Krese Award.

Iztok Koren je rojen v prekmurski vasi Beltinci, po poklicu socialni delavec, je multiinstrumentalist, ki trenutno živi v Ljubljani. Glasbeno pot je začel leta 2000 z dinamično-razigrano-melanholično post rock zasedbo Škm banda, nadaljeval z glasno-ekspresivno-kaotičnim postindustrijskim noisecore duom Hexenbrutal, širšo prepoznavnost dosegel z namišljeno-zasanjanim freak folk triom Širom in je poleg drugih občasnih glasbenih projektov ustvaril tudi intimno-minimalistično-zen solo projekt pod svojim imenom. Igra banjo, gembri, balafon, kalimbo, tolkala, bobne, steel drum, kitaro, sintetizator in efekte.

Iztok Koren is born in the Prekmurje village of Beltinci. A social worker by profession, he is a multi-instrumentalist, currently living in Ljubljana. He started on his musical path in 2000 with the dynamic-playful-melancholic post-rock band Škm banda, continued with the loud-expressive-chaotic post-industrial noisecore duo Hexenbrutal and achieved wider recognition with the illusory-dreamy freak folk trio Širom. In addition to other occasional musical projects, he created an intimate-minimalist zen solo project bearing his name. Iztok plays banjo, guembri, balafon, kalimba, percussion, drums, steel drum, guitar and synthesiser and produces effects.

sreda, 12. 6., ob 20.00 / Wednesday, 12 June at 20:00
Sergej Harlamov
Vodi / Hosted by: Matjaž Zorec
Glasba / Music: Muzikačaka

Sergej Harlamov (1989) je pesnik, sociolog in komparativist. Leta 2011 mu je kot zmagovalcu Festivala mlade literature Urška izšel prvenec Jedci . Sledili sta zbirki Mnogoboj mitologij (2019, nominacija za nagrado kritiško sito in Jenkovo nagrado) ter Hypomnemata ali Obnovimo osnove pisanja (2022, nominacija za Veronikino in Jenkovo nagrado). Je avtor na platformi Versopolis in frontmen sporadičnega glasbenega projekta Sončnica & Bav-bav mož.

Sergej Harlamov (1989), poet, sociologist and comparativist. After winning the Urška Youth Literature Festival in 2011, he published his first book Jedci (Eaters), followed by Mnogoboj mitologij (An All-Around Mythology; 2019, nomination for kritiško sito and the Jenko Award) and Hypomnemata ali Obnovimo osnove pisanja (Hypomnemata or Revising the Basics of Writing; 2022, nomination for the Veronika Award and the Jenko Award). He is the creator of the Versopolis platform and the frontman of a sporadic musical project, Sončnica & Bav-bav mož.

Muzikačaka je one-woman-looper-band Sare Korošec. Z looperjem v živo spleta tapiserijo zvoka. Plasti in zanka glas, klavir in elektroniko, da ustvarja krajino, podobno slojevitemu haloškemu hribovju. Njene skladbe združujejo elemente avant-popa, poetičnega pripovedovanja, trance zank in ambientalnih tekstur, ki se združujejo v kontemplativni zvočni izkušnji. Skozi glasbo premišljuje, si zamišljuje svet in nenehno išče skupni jezik periferije in centra, jezik preteklosti in prihodnosti, samote in nasičenosti ter nemoči in boja.

Muzikačaka is Sara Korošec’s one-woman-looper-band. She uses a looper to create a tapestry of sound in her live performances. She layers and loops vocals, piano and electronics, conceiving a landscape similar to the stratified hills of Haloze. Her songs combine the elements of avant-pop, poetic storytelling, trance loops and ambient textures, intertwining in a contemplative sonoric experience. She uses music to contemplate, think up the world, constantly in search of a language common to the periphery and the centre, the language of the past and the future, of loneliness and saturation, of helplessness and fighting.

četrtek, 13. 6., ob 20.00 / Thursday, 13 June at 20:00
Tjaša Mislej
Vodi / Hosted by: Neja Repe
Glasba / Music: Kiki

Dramatičarka, dramaturginja in lektorica Tjaša Mislej je na TSD prejela Grumovo nagrado za mladega dramatika za besedilo Panj (2014). Drama Zarja in Svit (2014) je bila izdana v zbirki Spetka. Leta 2020 je na festivalu TSD za delo Naše skladišče prejela nagrado Slavka Gruma za najboljše novo dramsko besedilo, ki je bilo krstno uprizorjeno v Prešernovem gledališču Kranj. Njena radijska igra Grške počitnice (2021) je bila premierno predvajana na Radiu Slovenija. Za dramo Prva beseda je mama je bila letos nominirana za Grumovo nagrado za najboljše izvirno dramsko besedilo.

Dramatist, dramaturge and proof-reader Tjaša Mislej received the Grum Award for Best Young Dramatist at the Week of Slovenian Drama for her text Panj (Beehive, 2014). Her play Zarja in Svit (Dawn and Daybreak, 2014) was published in the Spetka series. At the 2020 Week of Slovenian Drama, her play Naše skladišče (Our Warehouse), which premiered at Prešeren Theatre Kranj, won the Slavko Grum Award for Best New Play. Her radio play Grške počitnice (The Greek Vacation, 2021) premiered on Radio Slovenija. Her play Prva beseda je mama (The First Word is Mum) was nominated for this year’s Grum Award for Best Original Play.

Kantavtorico KiKi , ki jo je Radio Študent opisal kot »čarovnico intimnih pripovedk«, ste letos lahko poslušali na festivalu MENT Ljubljana. Njene pesmi so nekoliko čudaške in občasno temačne, ne manjka pa jim čustvenih izpovedi in lepih harmonij. KiKi je lani izdala svoj prvi album KRiKi , ki ga lahko poslušate na vseh streaming platformah in preverite, ali gre res za "magični folk pop".

Singer-songwriter KiKi , described by Radio Študent as “a sorceress of intimate narratives”, made an appearance at this year’s MENT Festival in Ljubljana. Her songs are slightly odd and at times dark, but full of lyricism and beautiful harmonies. Last year KiKi released her first album KRiKi , which you can found on all streaming platforms to see if it can really be classified as “magical folk pop”.

ob 22.00 / at 22.00
Erotični večer , pesniško-glasbeni performens / An erotic night , poetry and music performance
Maja Vidmar , Barbara Korun , Alja Adam
Glasba / Music: Gregor Zemljič
Pesniško-glasbeni performans prepleta organsko glasbo in poetično besedo. V ospredje so postavljene erotične vsebine, ki potujejejo skozi različne zvočne pokrajine in se na novo oblikujejo v trenutku izkustva, v prisotnosti in odnosih med nastopajočimi. Maja Vidmar (poezija), Barbara Korun (poezija), Alja Adam (poezija), Gregor Zemljič (glasba)
The performance is an intertwinement of organic music and poetry. It highlights erotic content that travels through various soundscapes and remoulds itself in the moment of experience, in the presence and interrelations between the performers.
Maja Vidmar (poetry), Barbara Korun (poetry), Alja Adam (poetry), Gregor Zemljič (music)
petek, 14. 6., ob 20.00 / Friday, 14 June at 20:00
Petar Andonovski
Vodi / Hosted by: Sašo Puljarević
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Bregove dere

Petar Andonovski , rojen leta 1987 v Kumanovu, spada v mlajšo generacijo makedonskih avtorjev. Diplomiral je na Katedri za splošno in primerjalno književnost na Univerzi sv. Cirila in Metoda v Skopju, na literarnem prizorišču pa je debitiral s pesniško zbirko Менталенпростор (Miselni prostor, 2008). Čeprav od takrat piše le prozo, je ta prežeta s poetičnim minimalističnim slogom, ki sega predvsem v sfero intimnega, zaznamuje pa jo tudi kratka forma z zgoščenimi in nabitimi atmosferami. Do zdaj je objavil pet romanov; Очисобојаначевли (Oči barve čevljev, 2013), Телотовокоетребадасеживее (Telo v katerem je treba živeti, 2015), za katerega je prejel nagrado makedonski roman leta, Страводварвари (Strah pred barbari, 2018), ki mu je prinesel nagrado Evropske unije za književnost, Летово kоетенема (Poletje, v katerem te ni, 2020) in Некажувам (Ne povem, 2023). Poletje, v katerem te ni , prvi avtorjev knjižni prevod v slovenščino, velja za prvi odkrito gejevski roman v makedonski književnosti.

Petar Andonovski , born in 1987 in Kumanovo, belongs to the younger generation of Macedonian authors. He graduated at the Department of General and Comparative Literature of the SS. Cyril and Methodius University of Skopje and made his literary debut with the poetry collection Менталенпростор (A Space of Contemplation, 2008). Although he has since switched to prose, his style is poetic and minimalist, focusing mainly on the intimate sphere and combining short form and dense, charged atmospheres. He has published five novels: Очисобојаначевли (Eyes in the Colour of Shoes, 2013), Телотовокоетребадасеживее (A Body to Live In, 2015), for which he received the Macedonian Novel of the Year Award, Страводварвари (Fear of Barbarians, 2018), which won him the EU Prize for Literature, Летово kоетенема (The Summer Without You 2020) and Некажувам (I Won’t Tell, 2023). The Summer Without You is the author’s first translation into Slovenian and is considered to be the first openly gay novel in Macedonian literature.

Bregove dere
Zametki zasedbe segajo v leto 2018, ko so se začele kopičiti ideje, takrat še solo projektu Matjaža, ki se je usmeril drugam od takrat matičnih Meduzalem. Osnovna ideja je bil koncept akustične in bolj organske glasbe z osnovo klasične kitare, bobnov, basa in tolkal. V lastni režiji je izdal prvi EP Tok misli ogledalo . Kmalu zatem se je priključil bobnar Robi, sicer zelo dejaven v Kombu C Zlatka Kaučiča. Kot duo sta ustvarila osnove za vsaj pet daljših kompozicij. Čez čas se jima je pridružil Matej na električni kitari, ki je doprinesel harmonsko in zvočno pestrost. Po daljšem iskanju, so povabili basista Timija, ki z Robijem dlje časa igrata v skupnih zasedbah (npr. Kavasutra). Ob ideji gostujočega glasbenika se jim je pridružil še Jure na violini, ki je ustvarjal že v bandu Suisound in v prvotni zasedbi Meduzalem. V sedanji postavi glasba Bregove dere dobiva naposled organsko formo kreature, ki se še prebuja, si vzame svoj čas in prostor, da zadiha. Zasedba: Matjaž (klasična kitara, vocal), Robi (bobni), Matej (električna kitara), Timi (bas kitara), Jure (violina)

Bregove dere
The group’s beginnings date back to 2018, when ideas began to burgeon in what was, at the time, the solo project of Matjaž, who decided to veer away from his then main group Meduzalem. The core idea was the concept of acoustic and more organic music consisting of classic guitar, drums, bass and percussion. matjaž released his first solo EP Tok misli ogledalo . Soon after, he was joined by drummer Robi, a member of Zlatko Kaučič’s Kombo C. The duo created the basis for at least five longer compositions. Later they were joined by Matej on the electric guitar, bringing with him a variety of harmony and sound. After a long search for a bass player, the band invited Timi, who had played alongside Robi in several groups (e.g. Kavasutra). The quartet started working on their first songs for recording and live performances. At the suggestion of a guest musician, they group was completed by violinist Jure, Matjaž’s former bandmate in Suisound and the original Meduzalem. In its current form, the music of Bregove dere is assuming the organic shape of a creature awakening, taking its time and space to breathe. The Band: Matjaž (classic guitar, vocals), Robi (drums), Matej (electric guitar), Timi (bass guitar), Jure (violin)

Letošnjo Živo književnost posvečamo sodelavcu Damjanu Bizilju aka DJ Bizzyju , ki nas je lani zapustil.
Damjan Bizilj aka DJ Bizzy (1972–2023) je leta 1995 postal član ekipe DJ Umeka, Absense (pozneje Consumer Recreation). Pod njegovim vplivom je hitro razvil lasten didžejski in producentski slog. Vrtel je na številnih velikih zabavah z znanimi didžeji, kot so Jeff Mills, Richie Hawtin, Adam Beyer, Marco Carola, Chris Liebing, DJ Rush, idr. Z DJ Dojajo sta leta 1998 začela ustvarjati svojo glasbo pod imenom Temponauta in ustanovila založbo Temponautika. DJ Bizzy je bil velik ljubitelj vinilk in je več let vrtel na treh mešalnih mizah z FX. Njegov slog je združeval tehno, elektro, elektro house, cliks'n'cuts'n'minimal'n'dub'n'ambiental'n'nameit. Kombiniranje mešalk in računalnika (efx in več digitalnih instrumentov) na različne načine s produkcijo v realnem času je močno okrepilo njegov nastop in prineslo nov, svež pojem didžeja kot nekonvencionalnega DJ nastopa v živo ... Bizzy je bil tudi ustanovitelj gibanj, kot so Astrodisco, Unizzon, Dataminions, Ouroborots, Rotor (The rotors – Phonophobia) in Chilli space. Damjan Bizilj je sodeloval tudi z eno najprepoznavnejših slovenskih glasbenih skupin, Laibach.

This year's Living Literature Festival is dedicated to Damjan Bizilj aka DJ Bizzy who passed away last year.
Damjan Bizilj aka DJ Bizzy (1972–2023) became a member of DJ Umek's Absense team (later Consumer Recreation) in 1995. Influenced by DJ Umek he soon developed his own specific DJ and production style. He played at many big parties with well-known DJs, such as Jeff Mills, Richie Hawtin, Adam Beyer, Marco Carola, Chris Liebing, DJ Rush, etc. With DJ Dojaja, they started producing their own music in 1998 under the alias Temponauta and created their own record label Temponautika. DJ Bizzy was a vinyl junkie and played on three turntables with FX for many years. His turntable DJ-ing spanned styles such as techno, electro, electro house, cliks'n'cuts'n'minimal'n'dub'n'ambiental'n'nameit. Agglomerating turntables and computer (efx and many digital instruments), using many different approaches with real-time producing, greatly upgraded his performance and brought us a new, fresh idea of a DJ becoming a nonconventional DJ live act ... Bizzy was also the founder of movements, such as Astrodisco, Unizzon, Dataminions, Ouroborots, Rotor (The rotors – Phonophobia) and Chilli space, among others. Damjan Bizilj also collaborated with one of the most recognizable Slovenian musical groups, Laibach.

ŽIVA KNJIŽEVNOST 1994–2023
Tuji literati_tke / Foreign authors:
Maram Almasri (Sirija/Francija), Yahuda Amichai (Izrael), Rikardo Arregi Diaz De Heredia (Španija), Clare Azzopardi (Malta), Jusef Bazi (Libanon) Joshua Beckman (ZDA), Alexandre Bergamini (Francija), Elisa Biagini (Italija), Keith Borg (Malta), Adam Borzič (Češka), Javier Bozalongo (Španija), Sonja vom Brocke(Nemčija), Nicole Brossard (Kanada), Cindy Lynn Brown (Danska), Franco Buffoni (Italija), Richard Burns (Velika Britanija), Tsead Bruinja (Nizozemska), Antoine Cassar (Malta), Yolanda Castano (Španija), René de Ceccatty (Francija), Sampurna Chattarji (Indija), Johan Christiansson (Švedska), Xi Chuan (Kitajska), William Cliff (Belgija), Ann Cotten (Avstrija), Jordan Cvetanović (Srbija), Kaća Čelan (Srbija), Dmitro Čistjak (Ukrajina), Bei Dao (Kitajska), Jean Paul Daoust (Francija), Casimiro de Brito (Portugalska), Arnold De Vos (Italija), Jacek Dehnel (Poljska), Lidija Dimkovska (Makedonija), Angeliki Dimouli (Grčija), Hemant Divate (Indija), Daša Drndić (Hrvaška), Manja Džoši (Indija), Haydar Ergülen (Turčija), Manuel Forcano (Španija), Edward Foster(ZDA), Nathalie Gassel (Belgija), Alicia García Núnez (Španija), Patrizia Gattaceca (Francija), Andras Gerevich (Madžarska), Tatjana Gromača (Hrvaška), Delmar Maia Gonçalves (Portugalska/Mozambik), Arti H. N. (Indija), Anna Gulczynska (Poljska), Saleem Haddad (Kuvajt/Velika Britanija), Mette Østgaard Henriksen (Danska), Ioana Ieronim (Romunija), Hendrik Jackson (Nemčija), Gonzalo Hermo (Španija), Ilze Jansone (Latvija), Travis Jeppesen (ZDA/Češka), Rodolfo Häsler (Kuba/Španija), Lejla Kalamujić (BIH), Ignacy Karpowicz (Poljska), Kätlin Kaldmaa (Estonija), Sandživ Khandekar (Indija) Jyrki Kiiskinen (Finska), Noé Tibor Kiss (Madžarska), Jakob Kraner (Avstrija), Dimitrij Kuzmin (Rusija), María Lado (Španija), Stéphane Lambert (Belgija), Tom Lanoye (Belgija), Valerij Ledenjov (Rusija), Mathieu Lindon (Francija),Timothy Liu (ZDA), Martín López-Vega (Španija), Kenneth Krabat (Danska), Stanislav Lvovsky (Rusija), Valter Hugo Mae (Portugalska), Miguel Manso (Portugalska), Vanessa Martinez Rivero (Peru), Cinta Massip (Španija), Anna Mattsson (Švedska), Bejan Matur (Turčija), Maurizio Mattiuzza (Italija), Ana Merino (Španija), Romeo Mihaljević (Hrvaška), Laura Moniz (Portugalska), Eileen Myles (ZDA), Gabriella Musetti (Italija), Samira Negrouche (Alžirija), Rachid O (Maroko/ Francija), David Osaodion Odiase- The 78th psalmist (Nigerija), Cathal O'searcaigh (Irska), Helga Pankratz (Avstrija), Kallia Papadaki (Grčija), Tiago Patrício (Portugalska), Monica Pavani (Italija), Marko Pogačar (Hrvaška), Aleksandar Prokopief (Makedonija), Mohan Rana (Indija), Ivan Rjabči (Ukrajina), Jaime Rocha (Portugalska), Venus Electra Ryter (Švica), Paolo Ruffilli (Italija), Rami Saari (Izrael), Mamta Sagar (Indija), Ieva Samauska (Latvija), Julia Sarachu (Argentina), Benat Sarasola (Španija), Rike Scheffler (Nemčija), Lawrence Schimel (Španija), Ivar Sild (Estonija), Mima Simić (Hrvaška), Goce Smilevski (Makedonija), Carlo Spiller Švica), Mirela Sula (Albanija), Anna T. Szabó (Madžarska), Magdalena Šipka (češka), Kazuko Širaiši (Japonska), Jan Škrob (Češka), Srđan Tešin (Srbija), Cornelia Travnicek (Avstrija), Ralph Tharayil (Švica), Mary B. Tolusso (Italija), Eleni Tzatzimaki (Grčija), Thórunn Valdimarsdóttir (Islandija), Margarida Vale de Gato (Portugalska), Edward van de Vendel, (Nizozemska), Nora Verde (Hrvaška), Hans Van De Waarsenburg (Nizozemska), Kārlis Vērdiņš (Latvija), Katy Watson (Velika Britanija), Christopher Whyte (Velika Britanija), Adam Wiedemann (Poljska), Yasuhiro Yotsumoto (Japonska)

Slovenski literati_tke / Slovenian authors:
Boris A. Novak, Alja Adam, Gabriela Babnik, Tanja Badalič, Aleš Berger, Ciril Bergles, Andrej Blatnik, Berta Bojetu, Blaž Božič, Matjaž Brulc, Andrej Brvar, Stanislava Chrobakova Repar, Aleš Čar, Dušan Čater, Primož Čučnik, Aleš Debeljak, Lukas Debeljak, Milan Dekleva, Veronika Dintinjana, Nina Dragičević, Franjo Frančič, Jasmin B. Frelih, Polona Glavan, Katja Gorečan, Tina Grandošek, Karlo Hmeljak, Andrej Hočevar, Kristina Hočevar, Stanka Hrastelj, Tibor Hrs Pandur, Alojz Ihan, Tatjano T. Jamnik, Drago Jančar, Maja Jančič, Goran Janković, Alenka Jovanovski, Milan Jesih, Iva Jevtič, Luna Jurančič Šribar, Mila Kačič, Zoran Knežević, Dejan Koban, Marko Kodelja, Nina Kokelj, Petra Kolmančič, Miklavž Komelj, Aljaž Koprivnikar, Barbara Korun, Taja Kramberger, Manka Križman Kremenšek, Mojca Kumerdej, Feri Lainšček, Metka Lampret , Jedrt Lapuh Maležič, Jelena Lasan, Vesna Lemaić, Davorin Lenko, Mirana Likar Bajželj, Vesna Liponik, Gregor Lozar, Matjaž Lunaček, Svetlana Makarovič, Ana Makuc, Gašper Malej, Dušan Merc, Natalija Milovanović, Maja Miloševič, Primož Mlačnik, Vinko Möderndorfer,Vida Mokrin Pauer, Andrej Morovič, Marjana Moškrič, Brane Mozetič, Anja Mugerli, Aleš Mustar, Lela B. Njatin, Maja Novak, Teja Oblak, Meta Osredkar, Josip Osti, Ana Pepelnik, Katja Perat, Mateja Perpar, Matjaž Pikalo, Boris Pintar, Nedeljka Pirjevec, Klemen Pisk, Gregor Podlogar, Barbara Pogačnik, Pino Pograjc, Lili Potpara, Uroš Prah, Sebastijan Pregelj, Marijan Pušavec, Jana Putrle, Anja Radaljac, Primož Repar, Peter Rezman, Gaja Naja Rojec, Peter Semolič, Mateja Sever, Veronika Simoniti, Muanis Sinanović, Selma Skenderović, Andrej Skubic, Lucija Stepančič, Urška Sterle, Marjan Strojan, Nežka Struc, Lucija Stupica, Nataša Sukič, Ana Svetel, Ivo Svetina, Tomaž Šalamun, Milan Šelj, Boris Šinigoj, Tone Škrjanec, Denis Škofič, Jan Šmarčan, Aleš Šteger, Veno Taufer, Kaja Teržan, Robert Titan, Andrej Tomažin, Marjan Tomšič, Suzana Tratnik, Andrej Trobentar, Glorjana Veber, Tom Veber, Saša Vergi, Maja Vidmar, Goran Vojnović, Vlado Vrbič, Tomislav Vrečar, Tina Vrščaj, Dane Zajc, Aja Zamolo, Lučka Zorko, Uroš Zupan, Petra Zupančič, Jernej Županič

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do spremembe programa. / The ŠKUC Association reserves the right to change the program.
Projekt so omogočili / The project was made possible by:
Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, MOL, Oddelek za kulturo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Turizem Ljubljana, Urad RS za mladino, Center za slovensko književnost, Embassy of Greece in Ljubljana, B&B Hotel Ljubljana Park, Slaščičarna pri vodnjaku, Druga violina, Klet Brda, z.o.o. Dobrovo, Dana, Ciciban in Cicido
preberite več
prvoosebno raziskovanje zgodb sterle
P R V O O S E B N O
R A Z I S K O V A N J E
Z G O D B
Petek, 28. 6. 2024, ob 18. uri, Društvo ŠKUC, Metelkova 6, Ljubljana.
Prvoosebno raziskovanje zgodb, medgeneracijski bralni klub za ranljive skupine; vodi: Zala Hriberšek.
prijave: info@skuc.org
Tokratna gostja bo Urška Sterle , saj beremo njeno zbirko kratkih zgodb, v katerih se zrcali izpraznjenost sodobnega urbanega življenja prepletena z lezbično tematiko, Vrsta za kosilo .

Dogodek omogoča Javna agencija RS za knjigo.
preberite več
29 slovenski dnevi knjige
2 9.
S L O V E N S K I
D N E V I
K N J I G E
7.-9. junij 2024, vrt Društva slovenskih pisateljev, Ljubljana.
Lepo vabimo na knjižni sejem in literarni festival 29. Slovenski dnevi knjige »Na preži« na vrtu Društva slovenskih pisateljev, na katerem se bo med 7. in 9. junijem predstavila tudi Založba ŠKUC .

preberite več
Sveže narezano5 1
S V E Ž E
N A R E Z A N O
L I T E R A R N I
D O G O D E K
SVEŽE NAREZANO
petek, 7. junij 2024, ob 19.00, Vrt Lili Novy, DSP
29. Slovenski dnevi knjige
Vabljene_i na literarni pogovor Sveže narezano , kjer se bo trepetalo, rezalo, trgetalo, škarjalo in še kaj. Pisateljica Suzana Tratnik, pesnik Pino Pograjc in drag performerka Babsi Adler bodo spregovorile_i o presečiščih svojega ustvarjanja, predvsem o vsebinah, ki so del kratkoprozne zbirke Škarje (najnovejšega dela Suzane Tratnik, Škuc-Lambda) in dveh pesniških zbirk Pina Pograjca: Trgetanje (prvenec, Črna skrinjica, 2022) in Trepete (ŠKUC-Lambda, 2024). LGBTQ+ literata bosta skupaj z drag umetnico_kom Babsi Adler iskala skupne točke med njunim pisanjem in njenim_njegovim udejstvovanjem: samota tu in tam, makete in kulise življenja, pop kultura v umetnosti, politični interesi/aktivizem in tako dalje. Dogodek se bo zaključil z Babsinim nastopom in s sveže narezanim slanim prigrizkom. Pridite se nabrusit!
Foto: Pino, Babsi osebni arhiv, Suzana Katarina Kolenc
preberite več
VLB2024 25 04 Event Photo fb
V E L I K O
L E Z B I Č N O
B R A N J E
2 0 2 4
Tudi Petra bo bral_a
Četrtek, 25. 4. 2024, ob 19. uri, Klub Monokel, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.
Drage_i, tik pred mednarodnim dnevom vidnosti lezbijk se ima seveda zgoditi 3. Veliko Lezbično Branje alias TUDI PETRA BO BRAL_A 2024. In tudi letos vabimo vse lezbijke, trans-, bi-, gej, kvir, aro-, ace-, fem, buč in druge_i posameznice_ki na spektru seksualne, spolne ter žanrske nenormativnosti, ki pišete poezijo, prozo, dramatiko, eseje, hibridno literaturo ali pa se na literarne kategorije kar lepo požvižgate, da se prijavite in se nam s svojimi teksti pridružite na branju, druženju in poplesavanju.
Prijave zbiramo na naslovu vizibilija@skuc.org in prek gugl obrazca: https://forms.gle/2THtk1PF2b17okmJ9
Začnemo ob sedmih.
Kdaj končamo, ni znano.
Muzika: Strupene lajdre – prvi trans punk bend na Slovenskem Meta in Dodirni mi kolena večkrat Dobrote za piknit: Pripravlja Verica.
Vstopnina: Itak da ne.
Moderacija: Dragičević in Liponik
Oblikovanje: Petra Hrovatin
Tehnika: Klub Monokel, zanj Maja Pahor et al.
S toplimi pozdravi, Vaši in naši ekipi Škuc Vizibilije in Kluba Monokel
preberite več