Naročam se na e-novice
Dobimo se otroci
U S T V A R J A M O
D O B I M O
S E
P R E D
Š K U C E M

petek, 21. julij - nedelja, 30. julij 2023, vsak dan na Starem trgu 21 v Ljubljani

V primeru dežja ali nestabilnega vremena se dogajanje odvija v Galeriji Škuc.

Vsi dogodki so vstopnine prosti!

 

PROGRAM

petek, 21. 7.

18.00

Teater v galeriji: Rdeča kapica,gledališka predstava v izvedbi LG Zapik

3+, 30'

Vas zanima, kako volk požre Rdečo kapico in kako se ta počuti v njegovem trebuhu? Vas zanima, zakaj lovec ne ustreli volka? Predstava je navdušila številne gledalce doma in za mejo zaradi zanimive interpretacije, posebne vrste humorja, številnih presenečenj in petega pripovedovanja. Primerna je za tiste, ki se ne bojijo volka in tiste, ki ga rajši gledajo bolj od daleč.

režija: Igor Cvetko in Jelena Sitar, dramaturgija in songi: Jelena Sitar, likovna podoba in tehnologija: Igor Cvetko, lesene glavice: Zlatko Bastašić, igra: Urška Cvetko in Andraž Jug

 

sobota, 22. 7.

17.00

Poletne ustvarjalnice in Ustvarjalno2: Sitotisk express: Od risbe do odtisa, delavnica za otroke in mlade, vodita Meta ŽvokeljinAnka Iskra

Vabljeni ste na delavnico ekspresnega sitotiska, preproste grafične tehnike, s katero si boste lahko polepšali svoja oblačila s kakšnim izmed motivov iz naše malhe, si na tisto enobarvno majico, ki se zaradi svoje dolgočasnosti kar naprej skriva v omari, natisnili žitne klaske, kajti letos je ravno mednarodno leto starodavnega žita, ali pa kaj drugega. Omejitev je le nebo in vaša domišljija. Pridružite se nam in ne pozabite s sabo prinesti kakega temu primernega kosa oblačila!

 

18.00

Teater v galeriji: Muca Copatarica, lutkovna predstava v izvedbi LG Fru-fru

2+, 30'

Priljubljena pravljica o muci, ki nerednim otrokom odnese copate. Otroci sklenejo poiskati mucin dom in svoje copatke. V gozdu pa srečajo mnogo živali, ki muco tudi poznajo. S skupnimi močmi najdejo njeno hišico. Kdo ve, ali bo muca otrokom vrnila njihove copatke ali ne?

Lutkovna pravljica je pripovedovana z lutkami, ob živo izvajani glasbi in otroških pesmicah.

zgodba: Ela Peroci, priredba in režija: Irena Rajh, oblikovanje in izdelava lutk: Marina Hrovatin, scenografija: Irena Mrhar, glasbena spremljava: Anže Virant / alt. Andrej Adamek, igra in animacija: Irena Rajh /alt. Ana Špik Jakin

18.30

Poletne ustvarjalnice:Izdelave labele, kopalne krogle in pilinga za telo, delavnico vodi Barbara Marić 

Na delavnici bomo izdelovali svoje labele, pilinge za telo ali kopalne krogle. Delavnica je zastavljena tako, da si na vsaki postaji izdelamo svoj dišeči izdelek. Mlajši otroci si običajno izdelajo kopalno sol ali kroglo, ker je veliko sestavin, ki so sipke (sladkor, soda bikarbona, citronska kislina, sol, glina v prahu, mleta zelišča v prahu) – vse to mešajo z rokami, dodamo malo olja, da se stvari med seboj vežejo in oblikujejo kroglice ali pa si vse skupaj dajo v posodico kot piling. Mlajši v tem zelo uživajo. Starejši si radi izdelajo svoje labele. Vse izdelke bomo obogatili z eteričnim oljem, običajno izberemo mandarino, ker je tako splošna in prijetnega vonja, da jo lahko uporabljajo res vsi. Se pa pred tem naredi tudi test alergenosti, da se ugotovi, ali je slučajno kakšen otrok alergičen.

 

nedelja, 23. 7.

17.00

Poletne ustvarjalnice in Ustvarjalno2: Sitotisk express, delavnica za otroke in mlade, vodita Meta ŽvokeljinAnka Iskra

Opis delavnice se nahaja zgoraj, v programu za 22. julij.

18.00

Teater v galeriji: Regec in Kvakec, predstava v izvedbi Uršule Vratušain Ivana Gorbunova

2+, 40'

Nič ni lepšega, kot pripraviti presenečenje za rojstni dan najboljšemu prijatelju, razen v primeru, da je tvoj najboljši prijatelj velika lena žaba, ki bo cel dan prespala. Kvakec uporabi vse žabje trike, da bi razveselil Regca, brez vaše pomoči pri tem pa ne bo šlo. Otroška predstava o prijateljstvu, sili volje in vztrajnosti.

  

ponedeljek, 24. 7.

17.00

Ustvarjalno2: Modri odtisi, fotografsko delavnico za otroke in mlade vodi Jasna Klančišar

Cianotipija je stara fotografska tehnika, ki jo poljudno lahko poimenujemo kar modra fotografija. Gre za ročno tiskanje, pri katerem si pomagamo z dvema kemikalijama, ki sta nanešeni na papir, blago, kamen ali kovino in soncem, ki je naš razvijalec. Čeprav je tehnika prvotno nastala za upodabljanje rastlin, pa se je skozi zgodovino uporabljala tudi za druge namene. Na delavnici, ki je primerna tako za otroke, mladostnike in odrasle, bomo pobliže spoznali to zanimivo in zelo privlačno tehniko in domov odnesli novo umetnino za na steno, voščilnico ali knjižno kazalo.

18.00

Pravljično druženje: Zaobljuba reki, naravovarstveno glasbeno pripoved v izvedbi Alje Bulič

3+, 30'

Pripovedovalka Alja Bulič predstavlja naravovarstveno glasbeno pripoved o reki, ki je reka začela izginjati.

Pojavi se rečna vila Virka, ki pove, da je reka izginja, ker so ljudje pozabili nanjo. Vrnila se bo, če bodo dali

zaobljubo, da bodo reko varovali. Pripovedovalka nato otroke prek metod interaktivnega gledališča popelje na pot, polno nalog; ugotoviti morajo, katera bitja živijo v reki, jo pomagati očistiti, se gibati kot vodni krog, odkriti skriti zaklad in še kaj. Otroci ob koncu predstave izrečejo zaobljubo reki ter postanejo njeni varuhinje in varuhi.

18.30

Poletne ustvarjalnice: Plavajoče ladje, ustvarjalna delavnica, vodiPetra Gosenca (Društvo GUMB)

Odslužene plastenke, lesene palice in pisane izolirne trakove bomo s pomočjo barv in domišljije preobrazili v čisto prave pravcate plavajoče ladje, ki vam bodo delale družbo tako pri kopanju v banji ali morju.

  

torek, 25. 7.

17.00

Ustvarjalno2: Modri odtisi, fotografska delavnica za otroke in mlade, vodi Jasna Klančišar

Več o delavnici lahko najdete v programu za 24. julij.

18.00

Teater v galeriji: Potujoči cirkus nerodne Avguštine, gledališka predstava v izvedbi LG Bičikleta

2+, 30'

K nam tokrat prihaja Avguština. Ja, prav tista nerodna klovnesa, ki je dolgo čakala na svojo priložnost. In  pri nas je Avguština postala zelo, zelo pogumna in tudi zelo spretna…

18.30

Poletne ustvarjalnice: Jaz kurator_ka!, ustvarjalna delavnica, vodiNevena Aleksovski

Na delavnici Jaz, kurator_ka se bomo pobliže spoznali s poklicem kuratorja_ke. Poskusili bomo odgovoriti na vprašanja, kaj vse dela kurator_ka oziroma kakšna je njegova oziroma njena vloga v umetniškem sistemu. Nato bomo poskušali sami kurirati svojo prvo razstavo. Dela, nastala na delavnici Modri odtisi, bomo pregledali, selekcionirali ter postavili v prostor. Naučili se bomo napisati tudi kratek spremljevalni tekst o razstavi, ki bo obiskovalcem_kam pomagal razumeti posamezna dela ter razstavo kot celoto.

 

sreda, 26. 7.

18.00

Teater v galeriji: Gozdovilimo, lutkovna predstava v izvedbi Tine Oman

2+, 30'

Pod zemljo, med prepletenimi koreninami, dan za nočjo marljivo garajo glive. Za svoje ljubo drevo skrbi Gozdovilčica, kadar se ravno ne občuduje v zrcalu ali ne prepira s Staro Grčo. Tako pod zemljo kot na svetlem v krošnji je vse v ravnovesju, dokler radovedna gliva Gufi ne odkrije, da obstaja še kaj drugega kot garanje. Vse se postavi na glavo, ko tudi glive začnejo zahtevati drevesne lepote zase. Bo drevo sploh še lahko dom vseh, ko Stara Grča zaradi gozdoviljenja sploh ne more več spati, ko jih napade plesen in se Gozdovilčici od panike skoraj zmeša, za povrh pa se bliskovito prikažejo še zagnani strupki. Bodo stvari šle tako daleč, da bo celo vsega vajena Stara Grča izgubila potrpljenje?

Le pridite. Gozdovilimo skupaj!

18.30

Poletne ustvarjalnice: Plastožerji, ustvarjalna delavnica, vodiPetra Gosenca (Društvo GUMB)

Že poznate plastožerje? Če jih še niste videli ali celo slišali zanje, se nam pridružite na ustvarjalni delavnici recikliranja, kjer bomo raziskovali podvodni svet, se zamislili nad onesnaženostjo oceanov in iz odpadne plastike izdelovali barvita morska bitja.

  

četrtek, 27. 7.

18.00

Teater v Galeriji: Pajek Kveku Anansi, Pripovedno gledališče gdč. Bazilike

2+, 30'

Pajek Kveku Anansi je skupek afriških pravljic o prebrisanem in iznajdljivem pajku in njegovih živalskih prijateljih. Humorna predstava z lutkami, ki skačejo, kukajo in se plazijo iz čudežnega zaboja.

Avtorica ideje in zasnove: Katja Povše, avtorica likovne podobe: Tina Judnič, glasbenik: Blaž Celarec, kostumograf: Iztok Hrga, nastopa: Katja Povše

18.00

Ustvarjalno2Retro nakit iz kaset, ustvarjalna delavnica, vodiPetja Kolenko

Glasbena kaseta, nekoč popularen in uporaben nosilec zvoka, je danes za večino že zastarel

in arhaičen predmet. Analogne kasete je na začetku novega tisočletja zamenjala uporaba

digitalnih medijev, kaseta pa je ostala le del marginalnega sveta avdiofilov in zbirateljev ter postala

tudi nosilec retro simbolike. Zastareli glasbeni mediji pa kljub temu danes ponovno postajajo akzualni, iz njih pa je mogoče izdelati tudi moderen nakit.

Na delavnici bomo v maniri ponovne uporabe odsluženih predmetov in kot alternativo hitri modi iz kaset

izdelali unikatne retro verižice. Kasete bomo poljubno poslikali, okrasili in prilagodili za nošenje.

18.30

Poletne ustvarjalnice: Klepetki, ročne lutke, ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Svet lutk je čudovit, zanimiv in igriv. Da vstopimo v ta pravljični svet dejansko ne potrebujemo veliko – na tokratni delavnici le kos papirja, nekaj barvic in svojo domišljijo. Ustvarjali bomo namreč Klepetke – ročne lutke iz papirja. Lutkam bomo tako vdahnili življenje, se z njimi poistovetili, se pogovarjali ter jim dovolili, da nas popeljejo v pravljični svet domišljije in igre. 

  

petek, 28. 7.

18.00

Ustvarjalno2: Nakit iz naravnih materialov, ustvarjalna delavnica za mlade, vodiPetra Gosenca (Društvo GUMB)

Gozdne plodove, semena, lubje, kamne in les bomo nizali, luknjali in prepletali v poljubno dolge ogrlice in drug nakit. Poleg naravnih vzorcev bo nakit oživel tudi s pomočjo barvitih vrvi.

18.00

3+, 35'

Teater v galeriji: Balon Velikon, gledališka predstava za otroke v izvedbi Rozinteater

Petletni Oskar živi z mamo v blokovski soseski. Ima dva nergava soseda, ki na svet gledata s svojimi ozkimi strokovnimi očmi in Oskarju ne pustita, da bi živel v svetu igre. Nekega dne Oskar najde bankovec, s katerim si gre kupit vrečko presenečenja. Ko vrečko odpre, se realistična zgodba spremeni v pravljico. Iz vrečke namreč zraste ogromen balon, ki Oskarja odnese visoko nad resničnost, zvečer pa ga spet varno vrne domov.

Predstava o odrešujoči moči domišljije za enega igralca in animatorja, veliko namizno marioneto, tri male nošene lutke in balon. V zaključnem delu dobi možnost za sodelovanje s svojimi domislicami tudi občinstvo.

18.30

Poletne ustvarjalnice: Papirna glina, ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Odpadnega papirja je okrog nas ogromno, njegova proizvodnja pa, kot vemo, velika obremenitev za okolje. Na delavnici se bomo naučili, kako lahko odpadni papir recikliramo ter iz njega ustvarimo zanimive reči. Naredili bomo namreč papirno glino, iz katere bomo nato izdelovali različne umetniške in uporabne predmete,  kot so na primer različni kipi, sklede, nakit in podobno.

 

 

sobota, 29. 7.

18.00

Teater v Galeriji: Štorkljica Binca Minca dobi bratca, premiera gledališke predstave za otroke v izvedbi ŠKUC gledališče inŠentjakobsko gledališče Ljubljana

2+, 30'

Pravljica o štorkljici Binci Minci je pripoved o družini, ki se bo čez nekaj mesecev povečala. A vesela novica Binco Minco prestraši. Namesto sončnega nasmeha jo zagrne sivi oblak skrbi. Debele solze ji tečejo po licih in med hlipanjem komaj uspe povedati mamici in očku, kaj jo tako zelo skrbi… A kot se za pravljico spodobi, je  konec srečen. Saj je prave ljubezni za vse vedno dovolj. Topel objem staršev pa lahko dela čudeže.

Avtorica: Renata Reneja Škrjanc, režija, dramaturgija in priredba besedila: Žiga Sedmak, kostumografija in izdelava lutk: Bojan Vister, igra: Kaja Jordan, producent: ŠKUC gledališče v koproducent: Šentjakobsko gledališče Ljubljana

18.00

Na obisku: Kela, vodeni ogled umetniškega ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Tokrat bomo obiskali fotografski kolektiv Kela v njihovem zanimivem kletnem ateljeju na Vrhovčevi ulici v Ljubljani. Umetnice in umetniki iz kolektiva nam bodo razkazali svoj delovni prostor, svoj kolektiv in umetniška dela ter pobližje predstavili svet analogne fotografije. Nato bomo, s pomočjo umetnikov in umetnic, tudi sami šli skozi proces ustvarjanja fotografije ter poskusili zanimive fotografske tehnike.

18.30

Poletne ustvarjalnice: RazGibalnca, ustvarjalna delavnica, vodi Katjuša Kovačič (projekt Izrazi se 3)

Obrni se na glavo in nasmej. Pomagaj prijatelju, da se povzpne višje. Razigrano poskoči in varno pristani. Raziskovali bomo gibalne vzorce, ki krepijo telo, razvijajo motoriko in koordinacijo preko veščin plesa capoeire in cirkuške akrobatike. Delavnica je del projekta Izrazi se 3.

 

nedelja, 30. 7.

17.00

Ustvarjalno2:  Makramé obešanke za rastline, ustvarjalna delavnica za mlade, vodi Ema Gale

Na delavnici se boste lahko naučili osnovnih vozlov makraméja in z na novo osvojenim znanjem izdelali preprosto obešanko za rastline.

 18.00

Teater v galeriji: Žužnjava druščina, interaktivna glasbena predstava v izvedbi Mateje Fi

Sjupaj z Matejo Fi vas vabimo na potovanje, polno presenečenj. Ljudske in avtorske pesmi, v katerih se pojavljajo naši drobni prijatelji, ki žive po jasah, ob potokih in v grmih – žužnjava in za vse nas življenjsko pomembna bratovščina čričkov, čebel, muh, pikapolonic, kobilic, metuljev, čmrljev, škržatov, murnov, bolh, komarjev, mušic... Druščina, ki je žal v izumiranju, vendar s primernim ozaveščanjem in vzgojo otrok prispevamo k njihovi ohranitvi.

Izvajalka otroke spodbudi, da skupaj ustvarijo žužnjavi orkester s svojimi glasovi, telesi in z igranjem na preprosta glasbila. Uporablja preproste lutke in slikovne podobe, ki prikažejo glavne akterje pesmi.

18.30

Poletne ustvarjalnice: Mala pisana bitja, ustvarjalna delavnica recikliranja, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst (KUD Galerije C.C.U.)

Na ustvarjalni delavnici bomo z recikliranjem plute, preobražene v zanimive oblike, ustvarjali mala pisana čudežna bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam kot amuleti prinašala srečo.

 

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do spremembe programa.

Organizator: Društvo ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana, info@skuc.org,https://skuc.org/, Facebook, Instagram

Prost vstop nam omogočajo: MOL - Oddelek za kulturo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Turizem Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS, Urad RS za mladino, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, NTF, Univerza v Ljubljani, Vertigo, zavod za kulturne dejavnosti, Staroljubljanski zavod za kulturo, Zavod Omrežje, KUD Galerija C.C.U., 3 MUHE - pravična trgovina, Center za slovensko književnost, Tam-tam, L'mit, Potemkinove vasi, DPG, Slaščičarna Pri vodnjaku, Druga Violina, Dana, proizvodnja in prodaja pijač, d.o.o., Mumino d.o.o., studio za tekstilni tisk in oblikovanje

 sponzorji dobimo se 23