Naročam se na e-novice

Selby Wynn Schwartz: Sledeč Sapfo

Selby Wynn Schwartz: Sledeč Sapfo
Selby Wynn Schwartz: Sledeč Sapfo
Selby Wynn Schwartz: Sledeč Sapfo
Selby Wynn Schwartz: Sledeč Sapfo
Selby Wynn Schwartz: Sledeč Sapfo
Selby Wynn Schwartz: Sledeč Sapfo

Selby Wynn Schwartz: Sledeč Sapfo

Založba ŠKUC, Zbirka Vizibilija, Ljubljana, 2023

Prevod: Nataša Velikonja

“knjiga, ki je povsem zapeljana z zapeljevanjem in ki zapeljuje … [ta knjiga je] nekaj novega in pomembnega”
––Guardian

“iskriv, domiseln dragulj ... čudovito slavljenje pionirskih mislic, ki so zavračale poslušnost in samozanikanje. … navdušujoče.”
––Independent

“drzno … radikalno … spretno napisano”
––Literary Review

Roman Sledeč Sapfo (izv. After Sappho), nominiran za nagrade Booker 2022, James Tate Black 2023 in Orwell 2023, je vitalna rekonstrukcija življenj feministk, lezbijk, žensk vseh spolov, umetnic, pisateljic iz daljne in bližnje preteklosti, ki se borijo za nadzor nad lastnimi življenj, za svobodo in pravičnost, za tiste, ki so bile, tiste, ki so, in tiste, ki prihajajo.

“Kaj smo želele? Za začetek tisto, kar je polovica prebivalstva dobila že s tem, da se je rodila,” pravi naratorka. Piše se leto 1895. Rina Pierangeli Faccio rodi otroka moškega, ki jo je posilil – in s katerim se je bila nato prisiljena poročiti. Ne zlomi je; odloči se spremeniti svoje ime, obenem pa še svoje življenje. 1902: Romaine Brooks pluje proti Capriju. Denarja ima komaj za vozovnico za trajekt, za kosilo nič. Toda prepričana je, da lahko proda svoje slike. Leta 1923 Virginia Woolf piše: Življenje hočem narediti polnejše – in še polnejše. Medtem spregovorijo mnoge druge, nekatere znane, nekatere doslej nepopisane, neopevane, ki se v tem literarnem delu, formiranem skozi niz polifoničnih vinjet, vzpostavijo, a tudi vzpostavijo na novo. To je roman, ki slavi naše predhodnice in pionirke iz preteklosti ter na stežaj odpre vrata v upanje za našo sedanjost in prihodnost.

Selby Wynn Schwartz je pisateljica in doktorica primerjalne književnosti; trenutno poučuje na univerzi Stanford. Za knjigo The Bodies of Others: Drag Dances and their Afterlives je prejela nagrado Sally Banes, ki jo podeljuje American Society of Theatre Research, za roman A Life in Chameleons pa nagrado Reflex Press Novella, ki jo podeljuje American Society of Theatre Research.

 
8644
Dobava: 2 do 10 dni
Garancija: Ni garancije
Dostava: 1.250,00 €
Način plačila: po povzetju, po predračunu...
Cena brez DDV:
23,81 €
Vaša cena:
25,00 €
Količina:
-
+
25,00 €
Opis