Naročam se na e-novice

Z A L O Ž B A

Založniška dejavnost se je začela leta 1972 z izdajanjem pesniških zbirk mladih literatov. Dejavnost se je nadaljevala z ustanovitvijo in izdajanjem zbirke STUDIA HUMANITATIS, z izdajanjem številnih revij in drugih publikacij, na primer Gayzine, Lesbozine, Roza Vix, M’zin (revija za kulturo), Revolver (revija za kulturo in politiko s homoerotičnim nabojem), Kekec (gejevski tabloid), Pandora (bilten z lezbično aromo), Lesbo (politična, socialna in kulturna revija), 1XY in Rock Vibe (revija za rock in alternativno glasbo).
Danes ŠKUC redno izdaja knjige v dveh knjižnih zbirkah: Vizibilija in Lambda.

Zbirka Vizibilija izdaja knjige z izrecno LGBTQ+  tematiko, leposlovje in eseje ter znanstveno-teoretske tekste s področja lezbičnih in feminističnih študij – literarne in filmske teorije, diskurzov in politik telesa, teorije spola in seksualnosti, seksualne politike v zgodovinskih obdobjih, queerovske teorije in podobno.

Zbirka Lambda pokriva vsebine LGBTQ+ in je doslej izdala preko 150 naslovov (literature in humanistike, pa tudi knjig za otroke in mladino).

Kontakt Lambda: brane.mozetic@guest.arnes.si

Kontakt Vizibilija: vizibilija@skuc.org

 

P     U     B     L     I    S     H     I     N     G
Publishing activity was launched in 1972 with the release of collections of poetical works by young artists. It continued by setting up Studia humanitatis, a series of translations of fundamental humanist texts and publishing a number of magazines and publications such as Gayzine, Lesbozine, Roza Vix, M’zin (a magazine for culture), Revolver (a magazine for culture and politics with a homoerotic thrust), Kekec (a gay tabloid), Pandora (a newsletter with a lesbian taste) and Rock Vibe (a magazine for rock and alternative music). Today, ŠKUC regularly publishes books within the Vizibilija and Lambda series. The Vizibilija series publishes books with explicit LGBTQ+  topics, as well as literature works and essay, scientific and theoretical texts in the fields of lesbian and feminist studies – literary and film theories, body discourses and policies, gender and sexuality theories, sexual policies developed through historical periods, queer theories etc. So far the Lambda series has seen more than 50 books being published (both literature and humanist) with gay and lesbian topics. 

 

02 01-Sara-Fabjan utube
L I T E R A R N I
G L A S O V I
P O D C A S T - 4
Četrta oddaja: Sara Fabjan: Zaroletano
Društvo ŠKUC ustvarja literarni podkast, kjer lahko poslušate pogovore z različnimi literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci.
V prvem podkastu nove sezone se s Tanjo Matijašević pogovarja pesnica Sara Fabjan, ki ji je še vedno nenavadno, da bi si rekla pesnica in, ki ji je “nerealno”, da je izdala svoj prvenec, čeprav je ves čas vedela, da se bo to enkrat v njenem življenju pač zgodilo.
Podkast lahko poslušate na Spotifyu in vseh podkasterskih platformah ter na YT kanalu Info centra Škuc, tukaj .
Vodi Tanja Matijašević.
Podkast omogoča: Javna agencija za knjigo RS
preberite več
glbt branja 2023 1
V E Č E R
L G B T +
P O E Z I J E
I N
P R O Z E
20. VEČER LGBT+ POEZIJE IN PROZE
sreda, 20. 9. 2023, ob 20.00, Galerija Škuc
Večer LGBT+ poezije in proze praznuje okroglo obletnico! Že 20-ič vabljene_i v Galerijo Škuc, kjer bomo ob 20.9. ob 20h brale_i kvir literaturo. Tokratnja tematska dela, s katerimi se bodo avtorice_ji poleg s svojim opisom predstavile_i, so dela, ki jih spominjajo na njihov coming out.
Nastopajo:
Teja Oblak, Pino Pograjc, Suzana Tratnik, Dolores Hunsky, Megi Grneva, Silvano Drpić, Milan Šelj, Nadja Svetlin Kastelic, Dijana Matković, Ana Vida Resnik, Tanja Matijašević, Sara Fabjan, Nina Klemenčič, Vesna Lemaić, Urša Majcen, Nilu Jakopin, Špela Setničar, Veronika Razpotnik in morda še kdo.
Povezuje: Špela Setničar.
Dogodek omogoča Javna agencija RS za knjigo.

preberite več
Spominski vecer bergles
C I R I L
B E R G L E S
S P O M I N S K I
V E Č E R
CIRIL BERGLES
Spominski večer ob 10. obletnici smrti
ponedeljek, 11. 9. 2023, ob 20.00, Galerija Škuc
Ciril Bergles (1934–2013) je avtor devetnajstih pesniških zbirk z domačijsko-kmečko, evropsko in ameriško, religiozno in homoerotično tematiko. Pisati in objavljati je začel relativno pozno, pa vendar nam je zapustil obsežen, raznovrsten in impresiven opus.
Bergles je objavljal svojo poezijo pri najrazličnejših založbah. Že od samih začetkov pa je sodeloval pri založbi ŠKUC-Lambda, kjer je izdal pet pesniških zbirk: Ifrikija (1993), Razsežnost prosojnosti (1996), Tutankamon (2008), Med angeli in vampirji (2012) in posthumno Cuerpo plural (2014).
Bergles pa je bil tudi nadvse zavzet prevajalec predvsem iz španskega jezika, pa tudi iz angleščine in portugalščine. Velja omeniti zlasti njegove prevode poezije Konstantina Kavafisa, ki so izšli v knjigi Spomin telesa (1998), Frederica Garcie Lorce, Pessoa, Unamuna, Biedme, Villene, Pizarnikove in številne druge. Kot urednik in prevajalec je pripravil antologije zdomske poezije, sodobne špansko-ameriške poezije, moderne baskovske poezije in novejše španske poezije. Ogromno je prevajal tudi za Radio Ars, kjer je pripravil s spremnimi teksti in prevodi številne literarne večere in več kot sto Literarnih nokturnov.
Ob deseti obletnici njegove smrti vas vabimo, da se poklonimo spominu pesnika in prevajalca v prostorih Škuca. Prisluhnili bomo njegovi poeziji ob pričevanjih tistih, ki so ga poznali, z njim sodelovali, prijateljevali in cenijo njegov življenjski opus.
Na večeru bodo na voljo brezplačni izvodi njegovih knjig.
Pridite; vabljene_i!

GLBT branja omogoča Javna agencija za knjigo RS
preberite več
prvoosebno raziskovanje zgodb Sarah Waters privlacnost julij
P R V O O S E B N O
R A Z I S K O V A N J E
Z G O D B
sreda, 26. 7. 2023, 19.00, Festival Dobimo se pred ŠKUCem , atrij Galerije Škuc, Ljubljana
Prvoosebno raziskovanje zgodb, medgeneracijski bralni klub za ranljive skupine; vodi: Zala Hriberšek.
prijave: info@skuc.org
Nadaljujemo z branjem knjige avtorice Sarah Waters z naslovom Privlačnost , ki jo je v slovenščino prevedla Teodora Ghersini.

Dogodek omogoča Javna agencija RS za knjigo.
preberite več
sejem2023
S E J E M
N A
Z R A K U
D S P
16. 6. - 18. 6., 2023, med 10.00 in 20.00 uro, vrt DSP, Ljubljana
Na sejmu bodo tudi nove izdaje Založbe ŠKUC po promocijskih cenah, se vidimo!
Sodelujoče založbe:
Anksio, Bajalka, Beletrina, Črna skrinjica, Desa Muck Blažina, DZS, d. d., Grafenauer založba, Graffit, Grlica, Hart založba, Kooperativa THD (Založba /*cf., Sophia, Krtina, SH, DTP), KUD AAC Zrakogled, KUD Logos, KUD Police Dubove in Društvo humanistov Goriške, KUD Sodobnost International, LUD Literatura & LUD Šerpa, Mladinska knjiga, Cankarjeva založba, Modrijan. ŠKUC in CSK, SLOGI, Knjižnica MGL, EMANAT, MASKA, Slovenska matica, Strip.art.nica Buch, Stripburger / Forum Ljubljana, VigeVageKnjige, Vladko Began samozaložba, Založba Didakta, Založba Emily June Novels, Založba Goga, Založba Malinc, Založba Sanje, Založba UMco / Revija Bukla, Založba VBZ Ljubljana, Založba Vida/Ocean, Založništvo tržaškega tiska, Zgodovinski arhiv Ljubljana, Znanstvena založba Filozofske fakultete UL, ZRC SAZU, Založba ZRC.
preberite več