Naročam se na e-novice
VideoDvorisče
V I D E O D V O R I Š Č E 1 2
B O N B O S T U D I O
VideoDvorišče.12
Projekcija in pogovor
Četrtek, 31. 8. 2023, 20.00, Notranje dvorišče Galerije Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Bonobostudio
Sodelujejo: Dalibor Barić, Ana Hušman, Miro Manojlović, Ollie Magee, Pekka Sassi, Alexander Stewart
Kuratorka: Vanja Andrijević
Trajanje: 70 min
Bonobostudio je filmski studio, specializiran za produkcijo in distribucijo kratkih animiranih in eksperimentalnih filmov. Ustanovljen je bil leta 2008 v Zagrebu kot prostor za ustvarjalnost in inovacije na področju eksperimentalne animacije. Filmi v tem izboru predstavljajo drznega in igrivega duha svojih ustvarjalk_cev, ki dekonstruirajo in rekonstruirajo pripovedi ter raziskujejo teme od zavajajočega spomina do navidezne resničnosti.

Pravilo št. 5: Natačno sledite svojemu človeku (Pravilo broj 5: Pomno pratite svog čovjeka) / Miro Manojlović / Hrvaška / 2023 / 10'
Film Pravilo št. 5: Natančno sledite svojemu človeku sestavlja kolaž filmskih zank iz prizora vlaka Sherlocka mlajšega Busterja Keatona. En posnetek postane osnova za specifične montažne postopke, s katerimi se rekonstruira filmska pripoved in ustvari nov zaplet.
 
Nogomet / Ana Hušman / Hrvaška / 2011 / 14' 45"
Medtem ko film raziskuje meje med predanostjo in iskrenim navdušenjem nogometnih komentatork_jev ter tehniko uporabe njihovega glasu, rekonstruira gol z imenom Božja roka, ki ga je dosegel Diego Armando Maradona na tekmi med Argentino in Anglijo na svetovnem prvenstvu v Mehiki leta 1986.
 
Tu tam (Tu tamo) / Alexander Stewart / Hrvaška, ZDA / 2015 / 4' 40"
Film Tu tam daje grafično obliko plastičnim, blodečim linijam spomina. Začne se kot popotnikova skica, narisana na Hrvaškem poleti 2014, vendar podrobnosti kmalu zbledijo v abstraktne vtise na robovih spomina. Ta film je redukcija na bistvo, zgoščen občutek nekega kraja in časa.
 
Amnezijak na plaži / Dalibor Barić / Hrvaška / 2013 / 23' 45"
V mrtvem in praznem distopičnem svetu obstaja kraj, kjer nihče več ne obstaja in je vsakdo le lastna halucinacija na robu izginotja.
 
Klobuk. Pomežik. Konj. (Nod. Wink. Horse.) / Ollie Magee / Združeno kraljestvo / 2020 / 4' 42"
Film za konjem. Obskurnost pripovedi. Moje dejanje samouničenja.
 
Predmestje znotraj (Sisäinen lähiö) / Pekka Sassi / Finska / 2009 / 11' 20"
Film o komunikaciji, pripovedovanju in prisotnosti. "Včerajšnji dan je zgodovina, jutrišnji dan je skrivnost, današnji dan pa je darilo. Zato se imenuje sedanjost."
 
Več!

Pogovor bo potekal v angleškem jeziku. V primeru dežja bo projekcija v galeriji.
Prost vstop.

Organizacija: Galerija Škuc, SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA, Bonobostudio
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo