Naročam se na e-novice
skucove packarije 2 2023
Š K U C O V E
P A C K A R I J E
N O V E M B E R
D E C E M B E R
2 0 2 3

brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke

vsako soboto med 4. novembrom in 16. decembrom 2023, ob 10. uri dopoldne v Galeriji Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Brezplačne vstopnice lahko rezervirate vsak dan med 12. in 18. uro preko  e-pošte info@skuc.org.

 

P R O G R A M

sobota, 4. november 2023, ob 11:00

NA OBISKU: HELENA TAHIR, vodeni ogledi ateljejev in delavnica, vodi Nevena Aleksovski

 4+, 90'

Tokrat gremo na obisk k Heleni Tahir, umetnici, ki se ukvarja s slikarstvom, fotografijo, risbo in grafiko.Helena je diplomirala iz slikarstva in umetniške grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoja dela je predstavila v osrednjih prostorih za sodobno umetnost tako na samostojnih kot na mnogih skupinskih razstavah doma in v tujini. Helena nam bo najprej razkazala svoj delovni prostor v Švicariji ter predstavila svoja zanimiva dela in umetniško prakso. Nato bomo tudi sami ustvarjalni. S Helenino pomočjo se bomo poskusili v nenavadnih grafičnih tehnikah ter ustvarili zanimive umetniške izdelke.

 

sobota, 11. november 2023, ob 10:00

ČEPICA VESELJA,glasbeno-lutkovna predstava v izvedbi dijakinj_ov 3. letnika SVŠGUGL

2+, 30'

Čepica veselja nas skozi rime Andreja Rozmana Roze popelje v klasično postavitev pravljice kralja s tremi sinovi, ki morajo opraviti določeno nalogo, preiti preizkušnjo boja z zmajem ter rešiti kraljično. Kdo si bo nazadnje nadel na glavo Čepico veselja, obral jabolko pravičnosti, oženil kraljično in postal pravični kralj? Kot vedno je tudi tu prisotno pravljično število tri. Poigrali se bomo z lutkami in rimami ter spako, ki nam zgodbo pripoveduje.

Mentorice: Petra Županič, Katarina Virant Iršič, Sonja Kononenko

Po predstavi sledijo ustvarjalne delavnice pod mentorstvom dijakinj_ov SVŠGUGL.

 

sobota, 18.  november 2023, ob 10:00

ŠTORKLJICA MINCA BINCA DOBI BRATCA, v izvedbi ŠKUC gledališča

3+, 20'

Pravljica o Štorkljici Binci Minci je pripoved o družini, ki se bo čez nekaj mesecev povečala. A vesela novica Binco Minco prestraši. Namesto sončnega nasmeha jo zagrne sivi oblak skrbi. Debele solze ji tečejo po licih in med hlipanjem komaj uspe povedati mamici in očku, kaj jo tako zelo skrbi. Kot se za pravljico spodobi, je konec srečen, saj je prave ljubezni za vse vedno dovolj. Topel objem staršev pa lahko dela čudeže.

Režija, dramaturgija in priredba besedila: Žiga Sedmak; kostumografija in izdelava lutk: Bojan Vister; igra: Kaja Jordan; producent: ŠKUC gledališče; koproducent: Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Predstavo sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana

OBLIKE IZ SLIKE, plesna delavnica, vodstvo: Barbara Kanc

Naše telo se lahko preoblikuje v mnogo zanimivih in enkratnih oblik. Lahko se znajdemo v okroglih, zasukanih, zvitih, zavitih, oglatih, iskrivih in popolnoma ‘odbitih’ oblikah. Na plesni delavnici bomo navdih zanje iskali v slikah znanih, pa tudi manj znanih slikarjev. Videne oblike bomo preslikali na telo in jih poljubno sestavljali in razstavljali v novo domišljijsko plesno zgodbo.

 

sobota, 25. november  2023, ob 10:00

DEBELA REPA, v izvedbi Lutkovne skupine BOBEK

2+, 30'

Kaj vse je potrebno, da vrt bogato obrodi? Kaj na vrtu počnejo polži, čebele in vrtni palčki? Kako izpuliti repo, ki je ob skrbnem zalivanju zrasla v pravo velikanko? Znana ruska pravljica v novi, zanimivi preobleki.

Zgodba: ruska narodna; scenarij, priredba, režija, igra: Andrej Adamek/Ksenija Ponikvar, Mateja Šušteršič; glasba: Andrej Adamek; lutke in scena: Andrej Adamek, Mateja Šušteršič; poslikava lutk: Vesna Gabaj; produkcija: LS Bobek in Hiša otrok in umetnosti

NA OBISKU: JUHA, vodeni ogledi ateljejev in delavnica, vodi Nevena Aleksovski

4+, 90'

Obiskali bomo Juha studio keramike na Resljevi cesti. Juha je intimen delovni prostor, pa tudi majhna galerija, kamor lahko zavijemo po uporabno in unikatno avtorsko keramiko keramičarke Bojane Ristevski Mlaker in njenih kolegov, ki tam ustvarjajo. Na obisku nam bo Bojana razkazala svoj studio ter čudovite izdelke, ki jih ustvarja. Nato bomo tudi sami poskusili ustvariti kaj zanimivega iz gline ter se pobližje spoznali z umetniško keramiko.

 

sobota, 2. december 2023, ob 10:00

ZGODBE IZ TORBE, improvizirane interaktivne pravljice; pravljično druženje vodi Tanja Matijašević

3+, 30'

Zgodbe iz torbe so pravljično popotovanje, ki ga s pomočjo asociacij ustvarjamo skupaj. Še posebej vabljeni ste vsi otroci in mladi po srcu, ki  se radi prestavite v svet, kjer čarovnije delujejo. Skozi zgodbe se bomo povezovali in  ustvarjali ter širili pripovedovalsko skupnost.

RECIKLIRANI OKRASKI, ustvarjalna delavnica recikliranja, vodi Nevena Aleksovski

Na delavnici bomo izdelovali preproste novoletne okraske iz odpadnega materiala, ki se nam valja doma. Koščki starega kartona, rolice iz toaletnega papirja, embalaža za jajca, plastični kozarci in papirnati krožniki bodo na delavnici postali pisani, bleščeči okraski, smrečice, zvončki, snežaki in še marsikaj drugega, ki nam bo popestrilo praznične dni in okrasilo dom.

 

sobota, 9. december 2023, ob 10:00

CIRKUS FANTASTICUS, cirkuška delavnica, vodi Danijela Zajc

Cirkuška delavnica bo namenjena igri in spoznavanju različnih cirkuških rekvizitov, kot so med drugim poi, žogice, diabolo, obroč in keglji. Z rekviziti se boste lahko igrale in igrali sami ali v skupini. Čar cirkusa je odprtost za vse starostne skupine. Z igro razvijamo sodelovanje ter osebnostni razvoj, zato ste poleg otrok k igri in preizkušanju rekvizitov vabljeni tudi starši.

NOVOLETNE KAPE, ustvarjalna delavnica izdelovanja kartonskih kap, vodiNevena Aleksovski

Na delavnici bomo iz kartona, kolaža, bleščic, koščkov tkanin, vrvi in drugega materialaustvarjali pisane novoletne kape, ki nam bodo popestrile praznične dni ter okrasile naše pametne glavice.

 

sobota, 16. december  2023, ob 10:00

KOBILICA MILICA PRIHITI NA POMOČ, kamišibaj predstava v izvedbi Tine Zadnik

Vse skupaj se dogaja na čudovit poletni dan, ko se travniška bitja pripravljajo na veliko travniško slavje. Vsak ima kakšno težavico ali celo dvomi v svoje sposobnosti in kobilica zna vsem odlično pomagati in svetovati, razen sama sebi. A na koncu le spozna, da tudi ona marsikaj zna in tudi njej marsikaj uspe.

avtorica: Maša Cvar, ilustracije: Tina Zadnik

ŽUŽKI IZ PAPIRJA, likovna delavnica, vodi Tina Zadnik

Po predstavi bomo iz papirja tudi izdelali nastopajoče v predstavi: kobilico, polžka in gosenico.

 

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do naknadne spremembe programa.

 

Hvala vsem, ki so omogočili projekt:

Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino,  Ministrstvo za kulturo,  Javna agencija za knjigo RS,  Srednja vzgojiteljska šola  in gimnazija Ljubljana,  Mercator, Dana d.d., Druga violina, Slaščičarna pri vodnjaku,  Biro center, Ciciban, Cicido in trgovina Mumino.

 mol  MK-ministrstvo-za-kulturo UradZaMladino