Naročam se na e-novice
packarije-januar-feb-2024 FB cover luv fest 1200x628
Š K U C O V E
P A C K A R I J E
2 0 2 4

brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke

vsako soboto med 20. januarjem in 24. februarjem 2024, ob 10. uri dopoldne v Galeriji Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Brezplačne vstopnice lahko rezervirate vsak dan med 12. in 18. uro preko telefona

01 421 31 42 ali e-pošte info@skuc.org.

 

P R O G R A M

 sobota, 20. januar 2024, ob 10:00

O DVEH KOZAH, lutkovna predstava, v izvedbi LG Tri v sodelovanju z Lutkovno skupino Bobek

3+, 35'

Dva kmeta, soseda, se spustita v brezsmiseln spor, ki temelji na: jaz znam bolje kot ti, moje je boljše kot tvoje, jaz imam več kot ti,… Kozi, ki sta njuni prijateljici, dobro vesta, kaj je dobro in kaj je pravično. Prav njuni vztrajnosti, trmoglavosti in srčnosti se imamo zahvaliti, da tudi kmeta spoznata svojo zaplankanost in uničujočo zavistnost.

Minimalistična likovna podoba predstave je obogatena s pretanjeno animacijo z elementi pantomime in odlično glasbeno podlago.

Predstava govori o dveh kozah in njuni srčnosti in pameti, ki preseže človeško zaplankanost in zavistnost ter prijateljsko poveže dva kmeta soseda. Dinamična zgodba z odlično glasbeno podlago in pretanjeno lutkovno govorico z elementi pantomime.

POKUKAJMO V SVET UMETNOSTI: SVETLOBNI EKSPERIMENT, vodstvo po razstavi in ustvarjalna likovna delavnica; v svet umetnosti nas bo popeljala Nevena Aleksovski

Najprej se bomo sprehodili po aktualni razstavi v Galeriji Škuc. Na delavnici se bomo poigrali s svetlobo ter prostorskimi projekcijami svojih risb. Videli bomo, kako zanimivo in čarobno je lahko, če naša mala risba naenkrat postane velika in se prenese na celo steno. Risbe bomo ustvarjali na posebnih prosojnih folijah, kar nam bo omogočilo še eksperimentiranje s prekrivanjem in plastenjem različnih risb. V pomoč nam bo grafoskop ter seveda naša neomejena domišljija.

 

sobota, 27. januar 2024, ob 10:00

MIŠKA KAŠKO KUHALA, lutkovna predstava v izvedbi LG Zapik

2+, 45'

Lutkovna predstava Miška kaško kuhala je nastala na podlagi slovenskega otroškega ljudskega izročila. Igrana je z različnimi lutkovnimi tehnikami in se začne kot gledališče, konča pa kot skupna igra.

Predstava je v izboru Zlate paličice ter sinonim za gledališče Zapik, saj je z njim prepotovala svet od Kazahstana do Washingtona in prejela številne nagrade.

*Nagrada Mravac na Mednarodnem festivalu avtorske poetike, Mostar, 2000; nagrada za inovativni pristop na festivalu Lut-fest, Sarajevo, 2002; zlata marioneta na Mednarodnem festivalu uličnega in lutkovnega gledališča (PUF), Koper; 25 zlatih zvezdic na Poletnem lutkovnem pristanu; gostovanja: festival Kids ZDA 2015; turneja po Veliki Britaniji …*.

NA OBISKU: MAJA BABIČ KOŠIR, vodeni ogled ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Maja Babič Košir (1978) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, pod mentorstvom prof. Dube Sambolec. Leta 2007 je zaključila podiplomski študij kreativne ilustracije in tehnik vizualne komunikacije na EINA v Barceloni. Sodelovala je v številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Evropi, veliko na Portugalskem in v Španiji, kjer je živela in ustvarjala skoraj 10 let. Umetnica nam bo najprej razkazala svoj delovni prostor ter predstavila svojo umetniško prakso, ki večinoma temelji na uporabi najdenih in zavrženih predmetov in materialov. Z umetnico se bomo nato pogovorili o različnih stvareh s področja njenega ustvarjanja, umetniškega poklica ter sodobne umetnosti na splošno. Sledila bo ustvarjalna delavnica na kateri bomo, s pomočjo umetnice, tudi sami ustvarjali svoje umetnine iz različnih kosov odpadnega materiala. 

 

sobota, 3. februar  2024, ob 10:00

O MIŠKI Z ZAŠITIM TREBUŠČKOM, glasbeno lutkovna predstava v izvedbi Brine Vogelnik in Luke Ropreta

3+, 35'

Miška prosi prijatelja čevljarja, šuštarja Urenca, da ji raztrgani trebušček zašije. Pomagata ji še krava in pujs, ki miški

data dreto in mast. Zdaj gre miška lahko spet v svet, se plazi in pleza naokrog. V teku predstave miška ugotavlja, da ima veliko prijateljev, od čevljarja, krave, koruze, pujsa in nenazadnje otrok, ki miški pomagajo. Pokličejo čevljarja, da pride miški odpreti plot.

Predstava obuja otroške ljudske pesmice, Šuštar hočem bit, Dežek pada, Pod goro,... Brina in Luka jih bosta z lutkami v živo zapela in zaigrala.

OBLIKE IZ SLIKE, plesna delavnica, vodstvo: Sabina Schwenner

Naše telo se lahko preoblikuje v mnogo zanimivih in enkratnih oblik. Lahko se znajdemo v okroglih, zasukanih, zvitih, zavitih, oglatih, iskrivih in popolnoma ‘odbitih’ oblikah. Na plesni delavnici bomo navdih zanje iskali v slikah znanih, pa tudi manj znanih slikarjev. Videne oblike bomo preslikali na telo in jih poljubno sestavljali in razstavljali v novo domišljijsko plesno zgodbo.

 

sobota, 10. februar 2024, ob 10:00

REGEC IN KVAKEC, predstava v izvedbi Uršule Vratuša in Ivana Gorbunova

2+, 40'

Nič ni lepšega, kot pripraviti presenečenje za rojstni dan najboljšemu prijatelju, razen v primeru, da je tvoj najboljši prijatelj velika lena žaba, ki bo cel dan prespala. Kvakec uporabi vse žabje trike, da bi razveselil Regca, brez vaše pomoči pri tem pa ne bo šlo. Otroška predstava o prijateljstvu, sili volje in vztrajnosti.

POKUKAJMO V SVET UMETNOSTI: PISANE LATERNE, vodstvo po razstavi in ustvarjalna delavnica recikliranja, vodi Nevena Aleksovski

Najprej se bomo sprehodili po razstavi v Galeriji Škuc in si podrobneje ogledali eno razstavljeno delo. Sledila bo ustvarjalna delavnica recikliranja. Iz starih kozarcev za vlaganje bomo izdelovali pisane laterne, ki bodo osvetlile naš dom in ustvarjale pravo praznično vzdušje.

 

sobota, 17. februar 2024, ob 10:00

PO POTI SONCA, glasbeno obogatena ura pravljic z Matejo Fi

2+, 40'

Ljudske pravljice in pripovedi, začinjene z ljudskimi in avtorskimi pesmimi, ob spremljavi glasbil in zvočil vsega sveta. Vabljeni na glasbeno obogateno uro pripovedovanja pravljic, ljudskih zgodb in življenjskih dogodivščin, ki jih je gospa Kovčekteta shranila v svoje kovčke spominov, da jih lahko zdaj, tu pred vami, odpre in jih pove. Veliko jih je in vse gredo po poti sonca. Tu so zgodbe o neustrašnosti, pogumu, iznajdljivem Pavlu, tekmovalnem vetru, o Olgici in mavrici, pa o lisici romarici, ki naposled najde srečo tik pred nosom. Kovčekteta ljubi bistro glasbo in njena pripoved ima za družbo vselej melodijo. Vabljeni, da skupaj z njo in glasbili, ki jih bo prinesla s seboj, ustvarite zvočno ptico, ki bo pravljice ponesla v širni svet.

RIBONI, ustvarjalna delavnica recikliranja, vodi Petra Gosenca (Društvo GUMB)

Že poznate ribone? Če jih še niste videli ali celo slišali zanje, se nam pridružite na ustvarjalni delavnici, kjer bomo raziskovali podvodni svet, se zamislili nad onesnaženostjo oceanov in iz odpadne plastike in tekstila izdelovali barvita morska bitja.

 

sobota, 24. februar  2024, ob 10:00

KOBILICA MILICA PRIHITI NA POMOČ, kamišibaj predstava v izvedbi Tine Zadnik

Vse skupaj se dogaja na čudovit poletni dan, ko se travniška bitja pripravljajo na veliko travniško slavje. Vsak ima kakšno težavico ali celo dvomi v svoje sposobnosti in kobilica zna vsem odlično pomagati in svetovati, razen sama sebi. A na koncu le spozna, da tudi ona marsikaj zna in tudi njej marsikaj uspe.

avtorica: Maša Cvar, ilustracije: Tina Zadnik

ŽUŽKI IZ PAPIRJA, likovna delavnica, vodi Tina Zadnik

Po predstavi bomo iz papirja tudi izdelali nastopajoče v predstavi: kobilico, polžka in gosenico.

NA OBISKU: KATJA POVŠE,vodeni ogled ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Katja Povše, lutkovna animatorka, igralka, pripovedovalka, avtorica in režiserka lutkovnih predstav za otroke in odrasle. Diplomirala je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, smer etnologija in kulturna antropologija, na temo slovenskega lutkarstva (2002). Izobraževala se je na poletnih šolah mednarodnega lutkovnega inštituta Charleville-Mézières v Franciji, na individualnem študiju lutkovne akademije Aleksandra Zelwerowicza v Białystoku na Poljskem (2006/07) ter na drugih mojstrskih lutkovno gledaliških delavnicah. Med leti 2001-2007 je bila članica igralsko-animatorskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana. Od l. 2007 deluje kot samostojna ustvarjalka; režira, animira in poučuje na področju lutkovnega gledališča. Je ustanoviteljica avtorskega gledališča Pripovedno gledališče gdč. Bazilike in soavtorica AEIOU gledališča za dojenčke in malčke. Kot lutkovna animatorka in režiserka sodeluje z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, Lutkovnim gledališčem Maribor, RTV Slovenijo, Hišo otrok in umetnosti, Društvom lutkovnih ustvarjalcev idr. Je asistentka za predmet Lutkovna animacija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo ter asistentka za predmet Ustvarjalna uporaba lutk na Fakulteti za socialno delo.

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do naknadne spremembe programa.

Hvala vsem, ki so omogočili projekt:

Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino,  Ministrstvo za kulturo,  Turizem Ljubljana, Javna agencija za knjigo RS,  Srednja vzgojiteljska šola  in gimnazija Ljubljana,  Mercator, Dana d.d., Druga violina, Slaščičarna pri vodnjaku,  Biro center, Ciciban, Cicido in trgovina Mumino.

 mol  MK-ministrstvo-za-kulturo UradZaMladino   LUV FEST Logotip-01


Škucove packarije so del LUV FESTA 2024, ki ga organizira Turizem Ljubljana

LUV Banners  728 x 90