Naročam se na e-novice
kucove packarije zima 2023
Š K U C O V E
P A C K A R I J E
2 0 2 3

brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto med 21. januarjem in 25. februarjem 2023, ob 10. uri dopoldne v Galeriji Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Brezplačne vstopnice lahko rezervirate vsak dan med 12. in 18. uro preko telefona
01 421 31 42 ali e-pošte info@skuc.org.

P R O G R A M
sobota, 21. januar 2023, ob 10:00
RAČKA OLIVIJA GRE V SVET, gledališka predstava v izvedbi LG Zapik
Predstava je namenjena otrokom od 2. leta dalje. Predstava traja 35 min.
Svet je darilo, pravzaprav je velik kup daril! Ko odpiramo enega za drugim, smo presenečeni, vznemirjeni, včasih navdušeni, včasih pa razočarani in jezni … tako kot mala račka Olivija, ki je tudi sama darilo. Kot vsakdo, ki pride na ta svet in ga začne spoznavati. Otroci jo spremljajo vse od jutra do večera. Veselijo se njenih velikih malih zmag, skupaj z njo se čudijo in se navdušujejo, ob neuspelih poskusih, pa se skupaj z njo jezijo in zabavajo. Namesto travnika iz kock, ribnika v lavorju, škatel, v katerih se da zaspati, ali pa se prevažati naokrog, bi lahko bilo karkoli, saj je svet »ena velika stvar«. A vse skupaj dobi smisel le, če lahko vse naše pustolovščine s kom podelimo. Na primer z zeleno žabo…
Predstava je nastala po motivih Altana, slovitega italijanskega risarja stripov in risank za otroke.

POKUKAJMO V SVET UMETNOSTI: ILUSTRACIJA, vodstvo po razstavi in ustvarjalna likovna delavnica;
v svet umetnosti nas bo popeljala Nevena Aleksovski in Neja Tomšič.
V okviru tokratnega druženja bomo spoznali umetnico Nejo Tomšič, eno izmed umetnic_kov, ki razstavlja na skupinski razstavi v Galeriji Škuc. Neja Tomšič je vizualna umetnica, pesnica in pisateljica, ki v svojih delih združuje risbo, fotografijo, poezijo in performans. Umetnica nas bo najprej popeljala po razstavi ter predstavila svoje delo. Nato bomo, navdahnjeni z oglednimi deli, skupaj ustvarjali ilustracije na različne zgodbe iz zgodovine, ki jih nam bo umetnica v okviru našega druženja povedala.

sobota, 28. januar 2023, ob 10:00
LOV NA MEDVEDA, glasbeno-zvočno-pripovedno-gibalno in raziskovalno druženje z Matejo Fi
Pojdimo na lov za medvedom s pevko in pripovedovalko Matejo Fi. Čaka nas pestro glasbeno-zvočno-pripovedno-gibalno in raziskovalno druženje. Za navdih nam bo služila istoimenska slikanica Michaela Rosena, ki jo bomo ozvočili in pretočili v svoj glas, gib in muziko.
Zgodba o lovu na medveda je napeta, slikovita, očarljiva in otroke običajno povsem posrka vase. O njej je pisala tudi Nina Prešern v svojem literarnem blogu Gospodična knjiga.
Preberite: https://gospodicnaknjiga.si/2016/07/lov-na-medveda.html/
Kako skozi svoje telo, svoj gib, glas in dih pretočiti to čudovito slikanico? Kako ji pridati pesem?
Compa Comp, šik šak šik šak, brrrrrrrr, cipi capi, čmok!
Vabljeni na nepozabno dogodivščino, le kdo, kaj in kdaj nam pride na pot!

OD VREČKE DO MASKE, ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
Tokrat na delavnici se bomo začele_i pripravljati na pust ter ustvarjale_i izvirne maske iz recikliranih materialov. Namreč, naučile_i se bomo kako lahko iz starih papirnatih vrečk ustvarimo zanimivo masko ter tako dočakamo pust našemljene_i v svojo izvirno kreacijo. Iz takšnega preprostega uporabnega predmeta kot je papirnata vrečka bodo lahko nastale maske medvedkov, zajčkov, levčkov, mogoče kakšnega robota ali našega najljubšega lika iz risank.

sobota, 4. februar 2023, ob 10:00
PRAVLJICE ELE PEROCI, pravljično druženje z Aljo Kapun
Živali nas lahko veliko naučijo, zato se bo Alja osredotočila na basen, kot poučno pripoved, v kateri nastopajo poosebljene živali s človeškimi lastnostmi. Pripovedovanje poteka v sodelovanju z otroki, ki jih igralka spretno vključujejo v pripoved in tako postanejo aktivni del dogodka.

KRALJ ŽIVALI, ustvarjalna delavnica recikliranja, vodi Petra Gosenca (Društvo GUMB)
Na delavnici se bomo spopadli z levom, kraljem živali. Trši karton bomo najprej porisali z levjimi obraznimi potezami. Da pa bo lev res kraljevski, mu bomo iz odpadnega papirja spletli še barvito grivo.

sobota, 11. februar 2023, ob 10:00
ZLATKA, zvočna pripovedka z Aljo Petric Pripovedka je namenjena otrokom od 6. leta dalje.
Zvočna pripovedka Zlatka otroke povabi na čisto posebno potovanje. Otroci se z ribico Zlatko potopijo v podvodni svet in se z njo odpravijo po poti od Kitajske do Slovenije. Na tem potovanju se Zlatka premika iz smaragdnih jezer, do steklene bučke, blatnega bajerja, vse do ribnika, ki je zdaj njen dom in se v njem počuti dobro. Izobraževalna pravljica otroke ozavešča o problematiki izpusta akvarijskih rib v Sloveniji in jim skozi popotovanje predstavi zgodovino povezave med človekom in zlato ribico, ter vzroke za njeno razširjenost in invazivno naravo v današnjem času. Pripovedka Zlatka je nastala v sodelovanju z iniciativo Trajna, ki aktivno deluje na produkcijskem prostoru Krater in je postavila Ribnk želja, prvo zatočišče za zlate ribice v Ljubljani. Ribnik želja in zlate ribice, si lahko otroci na lokaciji tudi v živo ogledajo.
Pravljico pripoveduje (posneta) ribica iz “navideznega ribnika”, zvočna podlaga pa nastaja hkrati ob uporabi raznolikih glasbil in zvočil, ki otrokom približajo pravljični svet.

JE VSE LAHKO GLASBILO?, glasbena delavnica, vodi Teja Bitenc
Zvoki so povsod okoli nas in skoraj vsaka stvar lahko postane neke vrste glasbilo. Kaj je zvok, kako potuje, od kod prihaja, kam gre, kaj so lastna glasbila? In kako lahko z njimi naredimo zvoke, glasbo? Našteta vprašanja in še mnoga druga nas bodo popeljala skozi delavnico, v kateri se bomo prelevili tudi v prave glasbene detektive, glasbene kipe, ki bodo izdelali glasbilo.

sobota, 18. februar 2023, ob 10:00
KAMIŠIBAJSKI MOZAIK, predstava kamišinaj v izvedbi LG Zapik
Med štirimi letvicami lesenega odra prebivajo pravljice, prigode pesmice, da bi lahko, potem ko se odprejo mala vratca, zletele med vas. Predstavljata vam jih pionirja in mojstra slovenskega kamišibaja Igor Cvetko in Jelena Sitar. Poleg Princeske na zrnu graha boste spoznali tudi Semjona Sermjonoviča, strašno Grdino i, nežne kozice in požrešnega volka...Če vas bo zamikalo, boste lahko z njima tudi kakšno zapeli....

MEDVED in POSTAVLJANKA pravljično druženje z Andrejem Štularjem, predstavitev knjige in delavnica
Andrej Štular je vsestranski in celostni ustvarjalec. Deluje na področju ilustracije, stripa, kiparstva, fotografije, filma in lutkarstva. V svojih delih vsa ta področja pogosto sooča, jih povezuje v nove celote in s tem izzove poslušalce/gledalce, da nastale podobe na novo interpretirajo.
Asemblaž je likovna tehnika, ki je v knjižnih delih tako rekoč neznanka. Andrej Štular jo je uporabil v svojih zadnjih dveh otroških knjigah Bežimo, svet se podira! (2014) in Medved (2019), ki sta izšli pri založbi Stripburger/Forum Ljubljana. Pri tej tehniki so podobe izdelane iz predmetov. Avtor ustvarja iz vsakdanjih, pogosto zavrženih in najdenih materialov, ki jih najde tako v naravi kot v sodobnem urbanem okolju.
Na delavnici avtor predstavi knjigi Bežimo, svet se podira! in Medved. Predstavi svoj način dela in razloži kje najde inspiracijo, kako oblikuje in pili zgodbo ter oblikuje like. Dodatna spodbuda k delavnici je lahko ogled kratkih animiranih filmov v tehniki stop-motion, pri katerih je avtor sodeloval kot ustvarjalec ali mentor: Stop. Gremo! (2016), Beseda ni konj (2018), Asemblažist (2020).
Na delavnici otroci iz vsakdanjih, najdenih in naključnih predmetov izdelajo nove podobe, sestavijo svoje junake in z njimi oblikujejo zgodbe. Brezvrednim predmetom dajo drugo funkcijo in novo vrednost.

sobota, 25. februar 2023, ob 10:00
PISANI OKVIRJI ZA SLIKE, ustvarjalna delavnica recikliranja, Petra Gosenca (Društvo GUMB)
Na ustvarjalni delavnici bomo iz debelejšega kartona izdelali okvirje, ki jih bomo pobarvali in jih popestrili še z izrezki iz revij in časopisov. Ob koncu delavnice bomo narisali še risbe in jih vstavili v okvirje – da bodo naši novi unikatni okvirji lahko povsem zaživeli.

NA OBISKU: IVANA BAJEC, vodeni ogel ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
Umetnico Ivano Bajec bomo obiskali v njenem ateljeju na Starem trgu. Ivana Bajec je umetnica mlajše generacije, ki ustvarja predvsem na področju slikarstva in risbe. Pri svojem umetniškem ustvarjanju daje prednost improvizaciji, eksperimentiranju in raziskovanju, njena platna pa pogosto delujejo kot slikarski dnevniki. Umetnica nam bo najprej razkazala svoj delovni prostor ter svoja zanimiva umetniška dela. Z njeno pomočjo, bomo nato tudi sami ustvarjali slikarska dela ter eksperimentirali z različnimi materiali in tehnikami, ki nam jih bo umetnica bližje predstavila.

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do naknadne spremembe programa.

Hvala vsem, ki so omogočili projekt:
Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino, Ministrstvo za kulturo,  Javna agencija za knjigo RS, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Mercator, Dana d.d., Druga violina, Slaščičarna pri vodnjaku, Biro center, Ciciban, Cicido in trgovina Mumino.

MK-ministrstvo-za-kulturo mol jak javna agencija za knjigo