Naročam se na e-novice
Tilen lebar
R O P O T A R N I C A
T I L E N
L E B A R

Pozdravljeni_e, prijatelji_ce Ropotarnice!

Veseli nas, da lahko tudi v prihajajoči sezoni napovemo in vas hkrati povabimo na serijo koncertov v Galeriji Škuc. Gre za edicijo avant-improvizatorskega koncertnega ciklusa Ropotarnica, kjer dajemo možnost nastopa in predstavitve delovanja še uveljavljajočih se in tudi že priznanih glasbenikov s področja improvizirane sodobne godbe.

Z Ropotarnico želimo tako še naprej koncertno pokrivati ustvarjanje domače avant-improvizatorske scene in njihovih povezav s tujimi glasbeniki, ustvarjajočimi na tem polju sodobne glasbe.

Koncerti bodo po možnosti skušali slediti ritmu enkrat mesečno, ob ponedeljkih ob 21.00 uri v Galeriji Škuc.

Vstopnice, v zameno za simboličen kulturni evro, bodo na voljo le pred začetkom koncerta.

Umetniški vodja in selektor koncertnega ciklusa Ropotarnica je Vitja Balžalorsky.

Ob vabilu se že veselimo vaše prisotnosti in vam želimo obilo pozornosti in užitkov ob poslušanju izvajalcev s prihajajoče Ropotarnice.

S tem pa najavljamo že tudi prvega nastopajočega izvajalca v novi sezoni, Tilna Lebarja:

 ropotarnicaLOGO

 Ropotarnica XXVIII - TILEN LEBAR

ponedeljek, 18. 9. 2023, ob 21.00, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Tilen Lebar (r. Murska Sobota 1993) je eden tistih mladih glasbenikov, ki segajo onkraj svoje prvotne vloge interpreta, instrumentalista. Po neformalnem kompozicijskem mentorstvu Uroša Rojka na ljubljanski Akademiji je opravil magistrski študij kompozicije na Kraljevem konservatoriju v Haagu na Nizozemskem v razredih Petra Adriaansza, Cornelisa de Bondta in Guusa Janssena. Na področju saksofona je magistriral v razredu Matjaža Drevenška in Mihe Rogine na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani in opravil dodatno izpopolnjevanje v razredu Raafa Hekkeme na haaškem konservatoriju.

V Lebarjevi glasbi lahko opazujemo posebno pozornost do individualnih instrumentalnih tehnik in njihove barvne skladnosti, temeljito poznavanje tradicije zahodne umetne glasbe in hkrati eksperimentalnih tokov. Njegova dela so bila izvedena na festivalih kot so ISCM Svetovni glasbeni dnevi, Gaudeamus Muzieweek, Leicht uber Linz, Forum Nove Glasbe, ISC Svetovni kongres saksofona, Opera Forward Festival in med drugimi Andriessen Festival.

Tekom študija na ljubljanski Akademiji je prejel študentsko Prešernovo nagrado na področju kompozicije za celovečerni avtorski projekt Plastenje časa. Na 67. skladateljski tribuni Rostrum je njegovo delo Staticotion za akordeon, zvočni zapis in elektroniko v živo doseglo uvrstitev v priporočena dela med mladimi avtorji kot tudi v splošni kategoriji. Na prestižnem 28. Srečanju mladih skladateljev v Apeldoornu na Nizozemskem je pod vodstvom ansambla Orkest De Ereprijs njegovo delo Thought Echo prejelo nagrado RKST 21 in uvrstitev med lavreate. Za podiplomski študij kompozicije na Nizozemskem je prejemal štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Njegova dela so založena pri nizozemskem založniku Donemus, Inexhaustible Editions in Društvu slovenskih Skladateljev (DSS).

Vstopnina na koncert:  1 €.

Koncertni cikel  Ropotarnica nam omogočajo: Ministrstvo za kulturo, MOL - Oddelek za kulturo, Urad RS za mladino, Zavod Omrežje.

 ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-2048x198-1-1200x116