Naročam se na e-novice
rez 2024
R E Z !
M A L A
Š O L A
A K T I V I S T I Č N E G A
V I D E A

Sobota, 23. 3., in sobota 30. 3. 2024, ob 14.30 uri, Info center ŠKUC, Ljubljana. (Prijave se zbirajo do 22. 3. 2024)

"Rez! – Mala šola aktivističnega videa" se vrača z novim zagonom in svežim pristopom. Cikel brezplačnih delavnic in predavanj je zasnovan z mislijo na mlade, ki želijo skozi medij umetniškega videa obravnavati in osvetliti pereče družbene problematike in pojave. Udeleženci bodo imeli priložnost poglobiti svoje znanje o filmski in video produkciji, postprodukciji, scenaristiki ter uporabi dostopne tehnologije, kot so mobilni telefoni. Projekt spodbuja raziskovanje, refleksijo in debato o družbenih problematikah, ki se udeležencem zdijo pomembne, ter išče najboljše načine za komunikacijo teh tematik skozi umetniški video.

Letošnja edicija prinaša novost v obliki "bootcampa", ki bo potekal skozi dve intenzivni sobotni srečanji, 23. marca in 30. marca ob 14.30 uri. Prvo srečanje (predvideno 2 šolski uri) bo namenjeno spoznavanju, strateškemu načrtovanju, snemanju in osnovam priprave kratkega filma ter aktivističnega videa. Drugo srečanje (predvideno 4 šolske ure) bo potekalo na terenu, v starem jedru Ljubljane, kjer se bomo osredotočili na aktualne tematike povezane z življenjem v prestolnici in snemali materiale za montažo. Delavnica bo potekala v duhu eksperimentalnega filma, pri čemer bodo dovoljene tudi druge kreativne tehnike. Predznanje ni zahtevano, zaželena pa je osnovna ideja o sporočilu, ki bi ga radi prenesli preko medija kratkega filma. Ideje bomo skupaj z mentorico Valerie Wolf Gang, izkušeno pedagoginjo, intermedijsko umetnico, videastko in režiserko, dodelali in razvili.

Projekt "Rez! – Mala šola aktivističnega videa" ostaja zavezan svojemu poslanstvu spodbujanja mladih k ustvarjanju družbeno angažiranih umetniških del. Udeleženci bodo skozi celoten proces, od izbire teme do tehnične izvedbe, aktivno spoznavali, kako ustvariti umetniško delo, ki prispeva k ustvarjanju boljšega sveta. Poleg pridobivanja novih znanj in veščin bo delavnica ponudila tudi priložnost za spoznavanje, druženje in iskanju potencialnih kreativnih idej, ki se lahko spremenijo v daljnoročne zanimive projekte sodelovanja. Končni video izdelki bodo objavljeni na spletni strani projekta, s čimer bodo dostopni širši javnosti in bodo služili kot inspiracija za nadaljnje generacije mladih ustvarjalcev.

Obvezne so prijave na naslov: ustvarjalno.skuc@gmail.com. Prijave se zbirajo do 22. 3. 2024.


Organizacija: Zavod Omrežje
Koprodukcija: Društvo ŠKUC
Vodji projekta: Maša Cvar in Nevena Aleksovski


Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana - Urad za mladino.

 MOL20logotip20SLO promocijski mali 2