Naročam se na e-novice
mladi raziskovalci
M L A D I
R A Z I S K O V A L C I
V I I .
K O N C E R T

Mladi Raziskovalci VII.

Manica Slapšak – Elpís

Gaj Bostič – Mrk

26. april 2024, ob 20.00, Galerija Škuc, Ljubljana

Cena vstopnice: 5 EUR/3 EUR [dijaki, študenti, upokojenci]
V petek, 26. aprila 2024, ob 20.00 se bo v Galeriji Škuc v Ljubljani odvil dvojni koncert, ki bo predstavil delovanje programa Mladi Raziskovalci, ki ga izvaja Inštitut .abeceda. V prvem delu bo Manica Slapšak v zasedbah solo in kvartet predstavila projekt Elíps, v drugem delu pa bo s projektom Mrk v solo in trio izvedbi nastopil Gaj Bostič.
Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi Raziskovalci je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalna infrastrukturna in raziskovalna okolja.

Manica Slapšak – Elpís
Elpis – grška beseda, ki označuje pričakovanje oz. upanje – naj bi bila najbolj naravna posledica prisostvovanja rojevanju novega zvoka. Še toliko bolj, ko glasbe ne dojemamo zgolj v smislu obrti, pač pa jo obravnavamo s spoštovanjem, ki pritiče višji, avtonomni in morda ne v polnosti razumljeni entiteti. Pomiritev, da res smemo upati na več in segati k višjim stvarem, da pa je hkrati ura blaženosti nastopila že zdaj in jo lahko kljub lastni nepopolnosti mirno užijemo - že zdaj. Projekt z istim imenom išče odgovore na prav to vprašanje – kakšna glasba, v vseh ozirih, nas resnično preobraža? V centru projekta bo prvo ranljivo odkrivanje koščka agapičnih razsežnosti glasbe, ki se bo z (za)upanjem prelilo v ustvarjanje novih kompozicij. [Manica Slapšak]
IZVAJALKE: Manica Slapšak, viola Valentina Reberšak, vokal Nuša Rejc, violina, Tara Korica, violončelo

Manica Slapšak (Celje, 2000) je študentka viole na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razredu doc. Maje Rome. Je članica godalnega kvarteta Perpetuum in godalnega kvarteta Krklec. Redno sodeluje v orkestrih - Ensemble Dissonance, orkester Amadeo, Slovenski festivalni orkester in camerata SMO, kot substitutka pa tudi s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter raznimi priložnostnimi sestavi. Udeležila se je mojstrskih tečajev pri pedagogih kot so Nobuko Imai, Emile Samama Cantor, Maja Rome, Halfried Fister in Volodja Balzalorsky.

Gaj Bostič – Mrk
Projekt Mrk je srečanje raznolikih glasbenih elementov, kjer vsak žanr prispeva svoj edinstven odtenek v celotno paleto zvoka. Rezultat je dinamična fuzija, ki se ne ujema s tradicionalnimi kategorizacijami. Vsaka skladba je odsev želje po raziskovanju meja in neznanega območja. Mrk kot pojem označuje trenutek, ko svetloba in tema plešeta v vesoljnem plesu. Na eni strani imamo svetlobo, ki odraža svetlost in energijo, ter na drugi temo, ki nosi globino in skrivnost. V projektu se želim poigravati s temi nasprotji, podobno kot planeti, ki prečkajo svoje orbite in se za trenutek prekrivajo. Prisotnost svetlobe se odraža v zvenu saksofona, njune melodije razsvetljujejo močno ritem sekcijo, ki se giblje v temni kulisi, medtem ko klaviature in efekti dodajo globino prostoru, ustvarjajoč kontrastno vzdušje. Čeprav samo besedo mrk prej asociiramo s temo, želim s tem projektom predstaviti tudi svetlob in njuno sožitje. Ideja je glasbo narediti čim bolj naravno, blizu ljudem na telesnem in duševnem nivoju. [Gaj Bostič]
IZVAJALCI: Gaj Bostič, bobni Jošt Lampret, bas Mark Žakelj, kitara

Gaj Bostič (Izola, 2001) je trenutno študent programa jazz bobni na zasebni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju – MUK pri prof. Mariu Gonziju. Pri 11 letih je začel redno koncertirati z različnimi rock in jazz zasedbami, leta 2018 je postal stalni član zasedbe Pi Jammies (danes P’Jays), s katero je posnel dva albuma. Prav tako je član zasedbe Spiral Mind, ki je zelo aktivna tako na domačih kot tudi na tujih tleh. Izdali so dva albuma in nastopili na slovenskem Mentu, na dunajskem festivalu Waves, na madžarskem festivalu Made in Pecs, na Radiu Popolari v Milanu in pa v Zagrebu na festivalu SUBSTRAT v sklopu Enlarge Europe. Leta 2023 je prvič nastopil na Ljubljana Jazz Festivalu s svojo dunajsko zasedbo Fishsticks. Gaj je tudi stalni član zasedbe Hei’an, slovenskega metal novinca, s katero so izdali svoj prvenec in uspešno koncertirajo po Evropi in širše. Poleg tega veliko nastopa z drugimi slovenskimi jazz glasbeniki kot so Jure Pukl, Jošt Lampret, Teo Collori, Tomaž Gajšt, ipd.

Mladi Raziskovalci je program Inštituta .abeceda, ki ga podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Koncertna edicija poteka v sodelovanju z društvom Škuc.

manica  Gaj

Avtorja fotografij sta Tina Stariha (Manica) in Chris Parker (Gaj).