Naročam se na e-novice
05 2024 LAIBACH 21. 6.–17. 7. 2024 FB EVENT COVER-1
A U S S T E L L U N G !
L A I B A C H
K U N S T
1 9 8 0 – 1 9 8 4
Lepo vabljene_i na odprtje razstave AUSSTELLUNG! LAIBACH KUNST 1980–1984 in koncert 300.000 VERSCHIEDENE KRAWALLE – BRUIT SOIRÉE v petek, 21. 6., ob 21. uri! ___________
AUSSTELLUNG! LAIBACH KUNST 1980–1984
21. 6.–17. 7. 2024 ___________
Kuratorka: Barbara Borčić v sodelovanju s skupino Laibach ___________
Razstava AUSSTELLUNG! LAIBACH KUNST 1980–1984 prinaša pogled v zgodnjo vizualno produkcijo in umetniški credo mednarodno priznane glasbene in medijske skupine Laibach . Na ogled v Galeriji Škuc, od 21. 6. do 17. 7. 2024, predstavlja dela iz različnih medijev in tehnik, vključno s slikami, grafikami, kseroksi, instalacijami, fotografijami, videi, plakati in publikacijami. Ta dela sledijo izrazu in postopkom iz zgodnjega umetniškega opusa skupine Laibach, ki temelji na retroavantgardni metodi in vključuje apropriacijo, montažo in kompleksno simboliko. Ambientalna postavitev v Galeriji Škuc, kjer so imeli Laibach svoje prve razstave v letih 1982 in 1983, se sicer opira na konceptualna izhodišča zgodnjih razstav, a udejanja njihovo predrugačenje in nadgradnjo z današnje perspektive ter s tem seznanja tudi mlajše občinstvo, ki vizualne produkcije Laibach Kunst morda še ne pozna.
___________
Več o razstavi!
preberite več
bener spletka oživela
O' Ž I V E L A
K N J I G A
2 0 2 4
O'ŽIVELA KNJIGA
spremljevalni program 31. literarno-glasbenega festivala Živa književnost, če dežuje, v prostorih galerije Škuc.
PROGRAMSKA ZLOŽENKA
PROGRAM
petek, 7. 6., ob 18.00
Zgodba na gumbe , lutkovna predstava v izvedbi gledališča Zapik
Pravljično druženje z Miho Hajem , predstavitev knjige Luka iz bloka , pogovor vodi Matevž Rems
Stripovska delavnica , ustvarjalna delavnica, vodi Miha Ha

sobota, 8. 6., ob 18.00
Ali te lahko objamem močno? ,predstavitev zvočne knjige in kamišibaj z Neli K. Filipić
Pravljično druženje z Neli K. Filipić , pogovor vodi Eva Ule
Knjižni junaki iz papirja, likovna ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

nedelja, 9. 6., ob 18.00
1001 pravljica, lutkovna predstava v izvedbi lutkovna predstava v izvedbi lutkovne skupine Bobek
Ustvarimo svojo slikanico! , ustvarjalna delavnica ilustracije, vodi Nevena Aleksovski

ponedeljek, 10. 6., ob 18.00
Kako je čarovnica pregnala lovce na zmaje , predstava v izvedbi Alje Bulič
Pravljično druženje z Kris Etxabe , predstavitev knjige Sivček , pogovor vodi Barbara Pregelj, Založba Malinc
Ustvarjamo ekološko , delavnica recikliranja za otroke, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst, KUD Galerija C.C.U.
Dnevniki in skicirke , ustvarjalna delavnica za mlade,vodi Petra Gosenca, Društvo GUMB
torek, 11. 6., ob 18.00
Dva zmerjavca , lutkovna predstava v izvedbi LG Bičikleta
Pravljično druženje z Ivanom Mitrevskim , predstavitev slikanice Vsi prdimo , pogovor vodi Matevž Rems
Prdeče živali , likovna ustvarjalna delavnica, vodi Ivan Mitrevski

sreda, 12. 6., ob 18.00
Kozlovska sodba v Višnji Gori , predstava v izvedbi Teatra Cizamo
Pravljična bitja , delavnica za otroke, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst, KUD Galerija C.C.U.
Zinkubator , skupinsko ustvarjanje zinov, vodita Nevena Aleksovski in Miha Perne

četrtek, 13. 6., ob 18.00
Zrcalce , lutkovna predstava v izvedbi LG Nebo
Kolaži iz črk , ustvarjalna likovna delavnica za otroke, vodi Nevena Aleksovski

petek, 14. 6., ob 18.00
Štorkljica Minca Binca dobi bratca , gledališka predstava v izvedbi ŠKUC gledališča
Na obisku: Marko Drpić, tipoRenesansa , vodeni ogled umetniškega ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
18. 30.
Predstavitev slikanice Aneja Sosiča: Krilo, pogovor z avtorjem bo vodila Maja Ličen
18. 45
Leporelo , ustvarjalna delavnica recikliranja,vodi Petra Gosenca, Društvo GUMB

PREDSTAVITEV PROGRAMA
petek, 7. 6., ob 18.00
Zgodba na gumbe , lutkovna predstava v izvedbi gledališča Zapik
3+, 35 min
Zgodba na gumbe je lutkovna predstava, kjer ne bo manjkalo cirkuških točk, hoje po vrvi in požiranja ognja, glavni akterji pa so gumbi! Predstava in pravljica nastaja kar sproti, v družbi slikarja jo gledalci sooblikujejo: narišemo sonce, oblak, dečka in zmaja. Zanimiva zgodba se bo končala nekje na nebu, med soncem in oblakom.
Pravljično druženje z Miho Hajem , predstavitev knjige Luka iz bloka , pogovor bo vodil Matevž Rems
Miha Hančič (1986), ki se podpisuje kot miha ha, je avtor stripov in ilustrator. Diplomiral je na Pedagoški fakulteti z diplomsko nalogo o avtorskem stripu. Za Stripburger je za zbirko Ta ljudske v stripu priredil zgodbo Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš (2017). Z Ramom Cunto sta ustvarila stripovski album Tik je šel v gozd po drva (2022), nekoliko poseben strip, v katerem vrstni red branja ni pomemben, saj se na vsaki drugi strani dogodek zaplete in razplete, zato se lahko nadaljujejo kjerkoli v knjigi. Zadnja leta največ ustvarja v tandemu s pisateljico Mašo Ogrizek. Skupaj sta ustvarila svet Kokokrišne in njene tete Kokodajse v knjigah Kokodajsa v mestu (2018), Kokomesto (2021) in Luka iz bloka (2022). Veliko knjig z njegovimi ilustracijami je prejelo znak kakovosti Zlata hruška.
Stripovska delavnica , ustvarjalna delavnica, vodi Miha Ha
Z Mihom bomo spoznali glavne like iz stripa, prijatelje in sošolce Luka, Amirja, Lili in Oskarja. Na delavnici se jih bomo naučili narisati in z njimi v stripu ustvarili nove dogodivščine.

sobota, 8. 6., ob 18.00
Pravljično druženje z Neli K. Filipić, predstavitev zvočne knjige in kamišibaj Ali te lahko objamem močno? ,pogovor bo vodila Eva Ule
Neli je pisateljica za otroke in mladino, ki je objavila več slikanic, zbirk kratkih zgodb in romanov. Svoje tri slikanice Punčka in velikan, Ali te lahko objamem močno? in Požar je pred kratkim objavila v obliki zvočne pravljice. Zgodba Ali te lahko objamem močno? govori o porednih otrocih, ki nagajajo tujcu, medtem ko odrasli to zgolj opazujejo. A kaj se zgodi, ko nagajivost prestopi običajne meje? Bo potrebna kazen? In kako huda naj bo? Zgodba se konča s presenetljivim obratom, ki moč ljubezni in sprejemanja prikaže v novi luči.
Knjižni junaki iz papirja, likovna ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
Na delavnici bomo, navdihnjeni s svojimi najljubšimi literarnimi junaki ali junakinjami, ustvarjali lutke iz papirja. S pomočjo lepila, barv, kolaža, tekstila in drugega materiala bodo liki iz naših najljubših knjig dobili svoj obraz in telo ter samo iz črk na papirju postali otipljive figurice. Iz nastalih papirnatih lutk bomo nato ustvarili povsem svojo lutkovno predstavo. Tako bodo knjige, ki jih radi prebiramo, oživele ter nas popeljale nazaj v njihov svet domišljije in iger.

nedelja, 9. 6., ob 18.00
1001 pravljica , lutkovna predstava v izvedbilutkovne skupine Bobek, v sodelovanju z lutkovnim gledališčem Tri
3+, 35 min
Ksenija in Mateja najdeta knjigo 1001 pravljica. Skupaj z junakoma (pridno deklico in nagajivim dečkom) se odpravita skozi pravljični labirint. V vrtincu znanih zgodb se pravljična junaka spopadeta z najrazličnejšimi ovirami. Z vztrajnostjo, pogumom in medsebojno pomočjo premagata vse preizkušnje. Ob tem pa spoznata, kaj pomeni imeti ob sebi prijatelja. Avtorica zgodbe in likovne podobe: Lila Prapp, režija: Andrej Adamek, izdelava lutk: Mateja Šušteršič, Jože Zajec, izdelava scene: Jože Zajec, igrata: Mateja Šušteršič in Ksenija Ponikvar. Producenti predstave: Zoom teater, Lutkovna skupina Bobek in Mini teater.
Ustvarimo svojo slikanico! , ustvarjalna delavnica ilustracije, vodi Nevena Aleksovski
Na delavnici bomo skupaj s slikarko in ilustratorko Neveno izbrali svoje najljubše pravljične junake in izdelali čisto svojo slikanico. Ustvarjali bomo čudovite svetove in raziskovali svojo domišljijo ter se tudi naučili, kaj je to ilustracija in kako lahko le s pomočjo slike in risbe povemo zanimivo zgodbo.

ponedeljek, 10. 6., ob 18.00
Kako je čarovnica pregnala lovce na zmaje , predstava v izvedbi Alje Bulič
3+, 35 min
Pripovedno-glasbena predstava govori o čarovnici stari Ukanarki, ki živi sama sredi gozda in kuha čarobne napoje. Mimo njene hiše vodi pot na kraj, kjer živijo zmaji. Ko čarovnica izve, da se po gozdu klatijo divji lovci, ki hočejo ukrasti zmajeva jajca, se zelo razhudi. Sama nevarnim lovcem nastavlja čarovniške pasti, da bi zaščitila male zmajčke, otroci pa ji pri tem pomagajo. Predstava je napeta, zabavna in polna magičnih vragolij, ki jih zganja stara čarovnica, da bi pregnala lovce. Ob Zgodbarki je na odru gospod Muzika, ki s pomočjo različnih inštrumentov ustvarja čarobno glasbeno atmosfero.
Pravljično druženje z Kris Etxabe , predstavitev knjige Sivček , pogovor bo vodila Barbara Pregelj zZaložbe Malinc *
Na dogodku spoznamo slikanico Sivček, temu pa sledi pogovor Barbare Pregelj z Založbe Malinc z avtorico Kris Etxabe. Zgodba temelji na resničnem dogodku, na novici o polarnem medvedu, ki je priplaval na južno obalo Argentine, pri tem pa preplaval več kot 2000 kilometrov. Zgodba se vrti okoli mladiča polarnega medveda, ki opazuje, kako se njegovo okolje spreminja. To mu postaja vse manj všeč, a ko spregovori z drugimi živalmi, ugotovi, da te spremembe motijo le njega.
Ustvarjamo ekološko , delavnica recikliranja za otroke, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst, KUD Galerija C.C.U.
Na ustvarjalni delavnici bomo po navdihu zgodbe izdelovali lutke polarnih medvedov ter jim iz recikliranih materialov izdelali prav posebne rešilne čolne.
Delavnico vodita Mateja Herbst in Simon Drofelnik iz KUD Galerije C.C.U.
*Dogodek, ki poteka v sodelovanju z Založbo Malinc, je del projekta BIDILAND, ki ga sofinancira Evropska unija.
Dnevniki in skicirke , ustvarjalna delavnica za mlade,vodi Petra Gosenca, Društvo GUMB
Iz starih odsluženih zvezkov, revij in blaga sestavljamo povsem nove dnevnike in skicirke poljubnih velikosti in debelin. Opremimo jih s kolaži in risbami ter jih s pomočjo vrvi zvežemo v unikatne izdelke. Dovolj prostora pa pustimo tudi za vaše vtise in prebliske.

torek, 11. 6., ob 18.00
Dva zmerjavca , lutkovna predstava v izvedbi LG Bičikleta
3+, 30 min
Globoko v deželi, nekje na hribčku kraj gozda je stala hišica, v kateri sta živela dva bratca. In ta dva fanta sta se dan za dnem, vedno in ob vsaki priložnosti zmerjala: ti si kozel, ti pa osel, ti tele, ti pa no-so-rog, polh na bukvi, vse dokler ju na njunem domu niso obiskale večkrat klicane živali. Ena za drugo so se zvrstile in do zadnje špranje napolnile že docela majavo hiško. Lahko si mislite, da je nastala takšna gneča, da sta še bratca zmerjavca morala ven na mraz, na drevo, v gosti megli.
Pravljično druženje z Ivanom Mitrevskim , predstavitev slikanice Vsi prdimo , pogovor bo vodil Matevž Rems
Ivan Mitrevski je zaključil je študij filozofije in sociologije kulture. Med študijem je začel objavljati svoje ilustracije in stripe v raznih revijah. V tem času je postal del uredništva revije Stripburger, kasneje pa je bil tudi njen glavni urednik. S krajšimi presledki je ves čas objavljal stripe in ilustracije. Ilustriral je že veliko knjig. Posebej rad ilustrira slikanice, izobraževalno literaturo in stripe. Ogromno časa porabi za skiciranje in domišljanje, veliko manj pa za barvanje. Ivan nam predstavi svojo novo humorno slikanico Vsi prdimo; humorna zgodba je pisana prav za mlade bralce. Smeh je zagotovljen.
Prdeče živali , likovna ustvarjalna delavnica, vodi Ivan Mitrevski
Na delavnicah rišemo živali: slone, leve, tigre, zebre, konjičke, zajčke in ostale živali. Pozorni smo na to, kakšne so živali in kaj je zanje najbolj značilno. Ko jih bomo narisali, jim bomo na koncu pririsali še prdce. Vsi namreč prdimo.

sreda, 12. 6., ob 18.00
Kozlovska sodba v Višnji Gori , predstava v izvedbi Teatra Cizamo
3+, 30 min
Klasična slovenska humoreska je uprizorjena na komunikativen, uličen način. Revno popotno gledališče, ki se je zavoljo številnih umetniških in človeških tegob skrčilo zgolj na k spektaklom usmerjenega direktorja in na ne prav bistrega, nemega gledališkega slugo, uprizori to znano zgodbo ob pomoči gledalcev. Na koncu v predstavi lahko sodelujejo tudi vsi gledalci.
Pravljična bitja , delavnica recikliranja za otroke, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst, KUD Galerija C.C.U.
Na ustvarjalni delavnici z recikliranjem lepenke in plute ustvarjamo pravljična in domišljijska bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam prinašala tudi srečo.
Zinkubator , skupinsko ustvarjanje zinov, vodita Nevena Aleksovski in Miha Perne
Zini so knjižice, ki nastajajo z nizkimi stroški v majhnih nakladah. Pojavljali so se kot bistven medij določenih subkultur prejšnjega stoletja, tako tudi med ljubitelji punka kot tudi znanstvene fantastike. Še danes so zini popularna oblika umetniškega izražanja.
Na delavnici izvemo, kako lahko sami naredimo svoj zin; skupaj torej rišemo, pišemo, delamo kolaže in fotokopiramo svoje misli in ideje. Nastane skupinski zin, vsak udeleženec pa dobi svoj izvod zina. Risarske veščine niso predpogoj za udeležbo. Delavnica je sicer namenjena mladim, vendar so na njej dobrodošle prav vse generacije.

četrtek, 13. 6., ob 18.00
Zrcalce , lutkovna predstava v izvedbi LG nebo
3+, 40 min
»Lesena zgodba« o gozdnih živalih. Na gozdni jasi zajec najde zrcalce in v njem uzre svojo podobo. Vesel in misleč, da je našel »svojo sliko« , jo pokaže drugim živalim, a vsaka od njih trdi, da je slika njena. Nazadnje »sliko« medved odnese k svoji družini in na njej res vsi prepoznajo medvedjo glavo. Ker je poleg živali in rastlin prav les največje bogastvo gozdov, so lutke narejene iz lesa. Celoten vtis dopolnjuje glasba, izvajana pretežno z lesenimi inštrumenti. izvajalca: Andrej Štular in Petra Stare
Kolaži iz črk , ustvarjalna likovna delavnica za otroke, vodi Nevena Aleksovski
Na delavnici raziskujemo svet črk, jih izrezujemo iz starih časopisov, se z njimi igramo, eksperimentiramo ter iz njih ustvarjamo izvirne kolaže. Ob tem nastanejo tudi kakšne nove besede in besedne igre ter čudovite likovne forme. Spoznamo, kako se svet jezika in literature lahko lepo poveže in preplete s svetom likovne umetnosti. Ob tem se bomo tudi zabavali, igrali ter raziskovali čudoviti svet naše domišljije.

petek, 14. 6., ob 18.00
Štorkljica Minca Binca dobi bratca , gledališka predstava v izvedbi ŠKUC gledališča
3+, 20'
Pravljica o Štorkljici Binci Minci je pripoved o družini, ki se bo čez nekaj mesecev povečala. A vesela novica Binco Minco prestraši. Namesto sončnega nasmeha jo zagrne sivi oblak skrbi. Debele solze ji tečejo po licih in med hlipanjem komaj uspe povedati mamici in očku, kaj jo tako zelo skrbi. A kot se za pravljico spodobi, je konec srečen, saj je prave ljubezni za vse vedno dovolj. Topel objem staršev pa lahko dela čudeže. izvajalka: Kaja Jordan
Na obisku: Marko Drpić, tipoRenesansa , vodeni ogled umetniškega ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
V okviru tokratnega srečanja Na obisku se odpravimo v studio tipoRenesansa in obiščemo Marka Drpića, tiskarja. Spoznamo njegovo staro tiskarno z nekaj tonami svinčenih in lesenih črk, stare tiskarske stroje ter delo ročnega stavca. Mojster nam bo pomagal, da tudi sami oblikujemo in si odtisnemo plakat. Studio TipoRenesansa je še zadnje mesto v Sloveniji, kjer lahko izkusimo, kako se je tiskalo, preden je postopek prevzela sodobna tehnologija.
Predstavitev slikanice Anej Sosič: Krilo . Ilustriral Kenneth Zammit Tabona. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2024.
Krilo je semantično večplastna slikanica o ljubezni do poškodovanega ptička, sprejemanju in predanem prijateljstvu med odraščajočim fantom, ki bi rad nosil krilo, in njegovo sošolko, ki mu brez odvečnih ceremonij uresniči željo.
Anej Sosič (1995) je po končani umetniški gimnaziji likovne smeri v Ljubljani šolanje nadaljeval v tujini ter začel delati za modne znamke Pierre Balmanin, John Galliano, Valentino, Prada. Preselil se je v Pariz, potem v London in New York, trenutno živi v Los Angelesu. Pojavil se je v mnogih svetovnih modnih revijah, kot so npr. Vogue, Elle, L’Officiel Hommes, Cosmopolitan . Vodil pa je tudi modne projekte v Washingtonu in za svoje ustvarjanje na različnih področjih prejel več mednarodnih nagrad.
Kenneth Zammit Tabona (1956) je malteški umetnostni kritik, knjižni ilustrator in akvarelist. Od leta 2014 kot umetniški vodja oblikuje celotni program Gledališča Manoel in vodi Mednarodni baročni festival na baročnih lokacijah z najlepšo izvirno malteško umetnostno in arhitekturno dediščino. Kot ilustrator in akvarelist se lahko pohvali s številnimi razstavami. Za njegov slog so značilne močne barve in nevsakdanji liki, ki zrcalijo lepoto njegove rodne dežele. Za udejstvovanje na področju kulture je od francoske vlade prejel priznanje Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, od italijanske pa priznanje Cavaliere Dell’Ordine della Stella d’Italia. Organizirata: KUD Police Dubove in ŠKUC
Leporelo, knjižne zgibanke , ustvarjalna delavnica,vodi Petra Gosenca, Društvo GUMB
Na delavnici iz raznolikih papirjev ustvarimo kratke in dolge, ozke in široke zgibanke. Na njih s svinčniki, barvicami in voščenkami narišemo serijo risb. Nastale bodo v harmoniko zgibane knjižice – leporela.

Projekt so omogočili:
Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, MOL, Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje in Oddelek za kulturo, Urad RS za mladino, Turizem Ljubljana, TipoRenesansa, Center za slovensko književnost, Okolje consulting, TAM-TAM, L'mit, ljubljanska mreža info točk, B&B Hotel Ljubljana Park, Slaščičarna Pri vodnjaku, Druga violina, Dana d.d., Reviji Ciciban in Cicido
Društvo ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana
https://skuc.org/ , info@skuc.org , tel./faks: +386 1 4303530, tel.: +386 1 4213142


preberite več
bener spletka
3 1.
F E S T I V A L
Ž I V A
K N J I Ž E V N O S T
31. literarno-glasbeni festival ŽIVA KNJIŽEVNOST
The 31st Literary and Music Festival Living Literature
7. 6. - 14. 6. 2024, pred Galerijo Škuc
Društvo ŠKUC vabi na 31. literarno-glasbeni festival Živa književnost, ki bo potekal od 7. do 14. junija 2024 pred Galerijo Škuc, na Starem trgu 21 v Ljubljani. Letošnjo Živo književnost posvečamo sodelavcu Damjanu Bizilju aka dj Bizzyju, ki nas je lani zapustil.
Našo ulico bomo ponovno napolnili s pestrim kulturnim programom za vse generacije. Prepletli se bosta književnost in glasba, ustvarjalnost bo poživila utrip mestnega jedra.
PROGRAMSKA KNJIŽICA
Prvi večer bodo nastopili grški in domači pesniki_ce Athena Ntroumpi, Konstantine Matsoukas, Christos Koukis, Milan Šelj, Tina Kozin in Lukas Debeljak, ki so obiskovali prevajalsko delavnico v Danah pri Sežani, v organizaciji Centra za slovensko književnost. Na njej so medsebojno prevajali pesmi drug drugega. Svoja razmišljanja in prevode nam bodo predstavili s skupinskim nastopom v obeh jezikih.
Sledili bodo gosti s treh celin, literatka Julia Sarachu iz Argentine, vsestranski umetnik David Odiase iz Nigerije in književnik Petar Andonovski iz Severne Makedonije.
Štirje večeri bodo posvečeni domači literaturi. Letos bodo brali in razkrili svoje avtopoetike pesnica Nataša Velikonja, pesnik Sergej Harlamov, prozaistka Ajda Bračič in dramatičarka Tjaša Mislej.
Kot vedno se bodo književnim avtorjem_icam na odru pridružili glasbeniki_ce, ki se gibljejo po raznolikih žanrskih poljih. Prisluhnili bomo instrumentalnemu folku, elektroniki, diy minimalističnemu spajanju zvokov, rocku, bolj igrivemu in bolj mračnemu kantavtorskemu muziciranju. Z nami bodo Dojaja, Petra Onderufová & Aleksander Kuzmić (Wild Strings Duo), Vraževerje, Niko Novak, Iztok Koren, Muzikačaka, Kiki in Bregove dere.
Vsak dan od 18. ure dalje bo dogajanje popestril spremljevalni program O’ živela knjiga. Ta je namenjen otrokom in mladim, njihovemu spoznavanju s knjigami in spodbujanju ustvarjalnosti. Lahko si bodo ogledali gledališke in lutkovne predstave, na pravljičnih druženjih vstopili v svet novih slikanic, se udeležili številnih ustvarjalnih delavnic in vodenega ogleda umetniškega ateljeja.

P R O G R A M
petek, 7. 6., ob 20.00h / Friday, 7 June at 20:00
Predstavitev s prevajalske delavnice grške in slovenske poezije:
Athena Ntroumpi, Konstantine Matsoukas, Christos Koukis, Milan Šelj, Tina Kozin, Lukas Debeljak
Vodi / Hosted by: Brane Mozetič
Glasba za Bizzyja/ Music for Bizzy: Dojaja, Eigengrau (Iztok Turk & Peter Jenko)

sobota, 8. 6., ob 20.00 / Saturday, 8 June at 20:00
Julia Sarachu , Argentina
Vodi / Hosted by: Brane Mozetič
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Petra Onderufová & Aleksander Kuzmić

nedelja 9. 6., ob 20.00 / Sunday, 9 June at 20:00
David Odiase , Nigerija
Vodi / Hosted by: Veronika Razpotnik
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Vraževerje

ponedeljek, 10. 6., ob 20.00 / Monday, 10 June at 20:00
Nataša Velikonja
Vodi / Hosted by: Nina Dragičević
Glasba / Music: Niko Novak

torek, 11. 6., ob 20.00 / Tuesday, 11 June at 20:00
Ajda Bračič
Vodi / Hosted by: Sašo Puljarević
Glasba / Music: Iztok Koren

sreda, 12. 6., ob 20.00 / Wednesday, 12 June at 20:00
Sergej Harlamov
Vodi / Hosted by: Matjaž Zorec
Glasba / Music: Muzikačaka

četrtek, 13. 6., ob 20.00 / Thursday, 13 June at 20:00
Tjaša Mislej
Vodi / Hosted by: Neja Repe
Glasba / Music: Kiki

ob 22.00 / at 22:00
Erotični večer , pesniško-glasbeni performens / An erotic night , poetry and music performance
Maja Vidmar , Barbara Korun , Alja Adam
Glasba / Music: Gregor Zemljič
petek, 14. 6., ob 20.00h / Friday, 14 June at 20:00
Petar Andonovski , Severna Makedonija
Vodi / Hosted by: Sašo Puljarević
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Bregove dere

Spremljevalni program za otroke in mladostnike O’živela knjiga od 18.00 dalje / Accompanying program for children and young people from 18:00 onwards.


Podrobna predstavitev programa:
petek, 7. 6., ob 20.00 / Friday, 7 June at 20:00
Predstavitev s prevajalske delavnice grške in slovenske poezije / Presentation of participants in the Greek and Slovenian poetry translation workshop:
Athena Ntroumpi, Christos Koukis, Konstantine Matsoukas, Lukas Debeljak, Milan Šelj, Tina Kozin
Vodi / Hosted by: Brane Mozetič
Glasba za Bizzyja/ Music for Bizzy: Dojaja, Eigengrau (Iztok Turk & Peter Jenko)

Athena Ntroumpi , rojena leta 1996 v Atenah. Leta 2014 se je preselila v Volos, kjer je študirala arhitekturo. Po diplomi je nekaj let delala kot arhitektka in asistentka geodetinja. Zdaj živi v Rotterdamu in dela kot oblikovalka v offshore sektorju. Ko ne dela, rada piše in preživlja čas v naravi. Svojo prvo knjigo Trije pogrebi (2024, pripovedna kratka zgodba) je objavila v grščini letos aprila.

Athena Ntroumpi , born in Athens in 1996. In 2014 she moved to Volos, GR for her studies in Architecture. After her graduation, she worked as an architect and surveyor assistant for few years. Now she lives in Rotterdam and she works as a designer in the Offshore industry. Outside of work, she likes writing and being in the nature. She published her first book (Three Funerals, 2024 – a narrative short story) in Greek this April.
Christos Koukis se je rodil leta 1979 in je pesnik ter urednik. Objavil je pesniške knjige v Grčiji, Franciji, Indiji, Srbiji, njegove pesmi pa so prevedene v deset jezikov. Sodeloval je na številnih mednarodnih pesniških festivalih in v antologijah. Sodeloval je pri umetniških projektih, kot je Documenta 14. Je direktor mednarodnega pesniškega festivala na Kreti in mednarodnega pesniškega festivala v Serresu. Živi in dela v Atenah.

Christos Koukis , born in 1979, poet and editor. His poetry collections have been published in Greece, France, India and Serbia, and his poems have been translated into ten languages. He has featured in numerous international poetry festivals and anthologies, and has participated in art projects, such as Documenta 14. He is the Director of the International Poetry Festival of Crete and the Serres International Poetry Festival. He lives and works in Athens.

Konstantine Matsoukas , pisatelj/prevajalec in umetnik, ki je živel in delal v Grčiji, ZDA in Avstraliji. Je avtor štirih knjig leposlovja v grščini, kratkih zgodb, člankov in recenzij, objavljenih tako doma kot v tujini. Dela kot samostojni prevajalec/urednik iz grščine v angleščino in obratno, predvsem na področju književnosti in humanistike. Prav tako že trideset let barva tkanine v različnih tehnikah.

Konstantine Matsoukas , a writer/translator and artist who has lived and worked in Greece, the USA and Australia. Has published four books of fiction in Greek, short stories, articles and book reviews, in Greece and abroad. Works as a freelance translator/editor from Greek to English and the reverse, mostly in literature and the humanities. He has also been painting fabrics using mixed techniques for thirty years.

Lukas Debeljak , rojen leta 1999 v Ljubljani, je pesnik in prevajalec. Njegova poezija je bila objavljena v Sloveniji (Dialogi, Idiot, Literatura, Zamenjave) in tujini (Enklava, Slavicum Press, Rukopisi). Leta 2017 je objavil chapbook Krožna/obodna hitrost (Mala ignorirana knjižica), leta 2022 pa pesniški prvenec Poznati kot voda (CSK), ki je bil vključen v izbor desetih najboljših slovenskih knjig leta in predstavljen na slovenskem pesniškem festivalu Pranger. Ukvarja se tudi z prevajanjem sodobne slovenske poezije ter akademskih in muzejskih besedil. Živi in dela v Berlinu.

Lukas Debeljak , born in 1999 in Ljubljana, poet and translator. His poetry has been published in Slovenia (Dialogi, Idiot, Literatura, Zamenjave) and abroad (Enklava, Slavicum Press, Rukopisi). In 2017 he published the chapbook Krožna/obodna hitrost (Circular/Peripheral Velocity; Mala ignorirana knjižica). In 2022 he published his first poetry collection Poznati kot voda (To Know Like Water; CSK), which was included in the list of top ten Slovenian books and presented at the Slovenian poetry festival Pranger. He also translates contemporary Slovenian poetry and academic and museum texts. He lives and works in Berlin.

Milan Šelj , pesnik, publicist in prevajalec. Od leta 1992 živi in dela v Londonu. Doslej je izdal šest pesniških zbirk in zbirko ilustriranih pesmi za otroke. S prevodi je sodeloval pri antologiji sodobne evropske gejevske poezije Moral bi spet priti in antologiji sodobne evropske lezbične poezije Brez besed ji sledim . Poezijo prevaja za Radio ARS, njegov prevod pesniške zbirke Pred zimo hrvaškega pesnika Romea Mihaljevića je izšel v 2023. Povabljen je bil na univerzo v Nottinghamu, kjer je sodeloval na prevajalski delavnici svoje poezije za študente slovenskega jezika. Na podobni delavnici je sodeloval tudi na UCL School of Slavonic and East European Studiesza učence slovenskega jezika v Londonu.

Milan Šelj , poet, essayist and translator. Milan has been living and working in London since 1992. He has published six poetry collections and an illustrated book of poems for children. His translations were featured in the anthology of contemporary European gay poetry Moral bi spet priti (You Should Come Again) and the anthology of contemporary European lesbian poetry ( I Follow Her without Words ). He also translates poetry for Radio ARS and in 2023 published a translation of the poetry collection Pred zimo (Before Winter) by Croatian poet Romeo Mihaljević. At the invitation of the University of Nottingham, he participated in a workshop dedicated to the translation of his poetry by Slovenian language students. He also took part in a similar workshop for Slovenian language learners at the UCL School of Slavonic and East European Studiesin London.

Tina Kozin je urednica, pesnica, radijska ustvarjalka, literarna kritičarka, prejemnica Stritarjeve nagrade. Doslej je objavila tri knjige poezije: Mož s petimi podplati (Litera, 2010); Šumenja (LUD Literatura, 2014); Nebo pod vodo (Litera, 2020, nominacija za nagrado kritiško sito, nominacija za Jenkovo nagrado in Veronikina nagrada 2021). Soavtorica scenarija za dokumentarno radijsko igro Glas šakala (nominacija in posebna omemba na Prix Italia 2021), libreta za elektroakustično opero IDEN (nominacija na festivalu Prix Italia 2020) in avtorica scenarija za zvočno-poetični dogodek Daljave (predstavljen na Praškem kvadrienalu 2019).

Tina Kozin , editor, poet, radio journalist, literary critic, recipient of the Stritar Award. She has published three books of poetry: Mož s petimi podplati (The Man with Five Soles; Litera, 2010); Šumenja (Rustles; LUD Literatura, 2014); Nebo pod vodo (The Sky Underwater; Litera, 2020, nomination for kritiško sito, nomination for the Jenko Award and recipient of the 2021 Veronika Award). She is the co-author of the script for the documentary radio play Glas šakala (The Voice of the Jackal; nomination and special mention at the 2021 Prix Italia Festival) and the libretto for the electro-acoustic opera IDEN (nomination at the2020 Prix Italia Festival), and the author of the script for the sound poetry event Daljave (Distances; presented at the 2019 Prague Quadrennial).

Dojaja je eden redkih slovenskih DJ-jev, ki se profesionalno ukvarja z glasbo, poznan je po sodelovanju z Umekom, Laibachi, Rotorji, Katjo Šulc, Niplodok, Space Orchestra, Ago Tela, marsikdo pa ne ve, da je velik ljubitelj disko glasbe, lahko se pohvali z bogato zbirko vinilk. Žanrsko bogato zbirko plošč gradi že od malega, glavni zagon pa so bili zagotovo pionirji, ki so ga za vedno prepričali: Joy Division, New Order, Kraftwerk, Depeche Mode in drugi. Do danes se je kot DJ ob bok postavil že mnogim svetovnim imenom, od Jeffa Millsa, Richieja Hawtina, Slaterja, Rusha pa do Vladislava Delaya itd. Prvič se je pred publiko pojavil leta 1995, že naslednje leto pa je začel nastopati kot rezident v klubu Palma. Kmalu ga skupaj z DJ Bizzyjem k sodelovanju povabi DJ Umek in pod imenom Absense team (kasneje preimenovanim v Consumer Recreation) kot rezidenti nastopajo v klubu K4 .
Eigengrau je novi glasbeni projekt Iztoka Turka in Petra Jenka, v okviru katerega ustvarjata ambientalno elektroniko s pridihom techna in duba. Njun kreativni proces se kreše med tehnološkim obiljem in askezo ter digitalnim in analognim. Zamižite in povejte, katere barve je njuna glasba.

Dojaja is one of the few Slovenian DJs who is a professional musician, known for his collaborations with DJ Umek, Laibach, Katja Šulc, Niplodok, Space Orchestra and Ago Tela. But not many people know that he is a big fan of disco music and owns an extensive and diverse collection of LPs, which he has been compiling since he was a child. His main influences (including on his musical path) are undoubtedly the pioneers who have made a lasting impression on him: Joy Division, New Order, Kraftwerk, Depeche Mode, etc. He has performed alongside big names such as Jeff Mills, Richie Hawtin, Slater, Rush, Vladislav Delay and others. He made his first public appearance in 1995 and became a resident DJ in club Palma only one year later. Soon after, he and DJ Bizzy were invited to collaborate with DJ Umek under the name of Absense team (later known as Consumer Recreation), which became the resident collective at club K4.
Eigengrau is a new musical project of Iztok Turk and Peter Jenko, creating ambient electronic music with a hint of techno and dub. Their creative process oscillates between technological excess and asceticism, and digital and analogue. Close your eyes and say what colour their music is.

sobota, 8. 6., ob 20.00 / Saturday, 8 June at 20:00
Julia Sarachu , Argentina
Vodi / Hosted by: Brane Mozetič
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Petra Onderufová & Aleksander Kuzmić

Julia Sarachu Vodopivec je profesorica in raziskovalka na Katedri za slovanske književnosti na univerzi v Buenos Airesu. V svoji doktorski nalogi je analizirala zgodovino slovenske književnosti v povezavi s političnimi, družbenimi in kulturnimi procesi od začetka 19. stoletja do leta 1991. V španščino je prevedla zbirke številnih slovenskih pesnikov (Gregorčič, Gradnik, Makarovič, Kocbek, Aškerc, Kajuh, Vegri ...). Od leta 2003 je sourednica založbe Gog y Magog z več kot 250 izdanimi knjigami argentinske in latinoameriške poezije ter prevodov. Od leta 2018 je sourednica slavistične revije Revista Eslavia. Izdala je tudi knjige lastne poezije in proze.

Julia Sarachu Vodopivec is a lecturer and researcher at the Department of Slavic Literatures at the University of Buenos Aires. In her doctoral thesis, she analysed the history of Slovenian literature in relation to the political, social and cultural processes from the early 19 th century to 1991. She has translated numerous Slovenian poets into Spanish (Gregorčič, Gradnik, Makarovič, Kocbek, Aškerc, Kajuh, Vegri, etc.). Since 2003, she co-edits the Gog y Magog publishing house, with over 250 published titles of Argentinian and Latin American poetry and translation. Since 2018, she is the co-editor of the Slavic magazine Revista Eslavia. She has also published her own books of poetry and prose.

Petra Onderufová & Aleksander Kuzmić
Petra, jazz violinistka s Slovaške, in Aleksander, kitarist, multi-inštrumentalist in vokalist iz Slovenije, ustvarjata edinstven zvok, ki združuje različne glasbene žanre. Poigravata se s kombiniranjem jazza, flamenka, gypsy swinga ter balkanske ljudske glasbe. Njuna edinstvena kombinacija violine, vokala in kitare ustvarja glasbo, ki je hkrati melodična, harmonična in izjemno ritmična. S svojo tehnično spretnostjo in občutkom za glasbo ustvarjata edinstven zvok in glasbeno izkušnjo. Skupaj sta z zasedbo Wild Strings Trio nastopala na številnih jazzovskih in world music festivalih po vsej Evropi, Aziji in Južni Ameriki ter izdala dva albuma. Poleg tega sta posamezno izdala številne albume v okviru svojih solo projektov in drugih skupin.
Zasedba: Petra Onderuf (violina), Aleksander Kuzmić (vokal, kitara)

Petra Onderufová & Aleksander Kuzmić
Petra, Slovakian jazz violinist, and Aleksander, Slovenian guitarist, multi-instrumentalist and vocalist, create a distinct sound that spans various musical genres, blending jazz, flamenco, gypsy swing and Balkan folk music. Their unique combination of violin, vocals and guitar produces music that is at the same time melodic, harmonious and very rhythmical. The result of their technical skills and feel for music is a unique sound and musical experience. As members of the Wild Strings Trio, they have performed on numerous jazz and world music festivals across Europe, Asia and South America, and released two albums. They have also recorded a number of albums as part of their solo projects or other bands. The Band: Petra Onderuf (violin), Aleksander Kuzmić (vocals, guitar)

nedelja 9. 6., ob 20.00 / Sunday, 9 June at 20:00
David Odiase , Nigerija / Nigeria
Vodi / Hosted by: Veronika Razpotnik
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Vraževerje

David Osaodion Odiase , poznan tudi kot »78. psalmist«, je pripovedovalec in ljubitelj zgodovine, ki pripoveduje ozaveščene afriške zgodbe skozi poezijo, performativno umetnost, film, dokumentarno poezijo in eksperimentalne umetniške oblike, z namenom razvijanja zgodovinske in kulturne pismenosti. Njegovi pesniški filmi in dokumentarna poezija so se uvrstili v uradni izbor mednarodnih filmskih festivalov, kot so afriški mednarodni filmski festival v Nigeriji in pesniški festival Zebra v Nemčiji. Leta 2020 je prejel nagrado afriških pripovedovalcev Ekonke, zasedel je drugo mesto na pesniškem izzivu GoNigeria in dve leti kasneje zmagal na državnem tekmovanju v slam poeziji Lacasera – Spoken Wars. Pred letom dni ni mogel sodelovati na Živi književnosti v živo, ker ni dobil vize. Oktobra 2023 pa je sodeloval na prevajalski delavnici nigerijske in slovenske poezije na mednarodnem pesniškem festivalu v Lagosu.

David Osaodion Odiase , also known as “the 78th psalmist”, is a storyteller and history enthusiast who tells conscious African stories through poetry, performance art, film, docu-poetry, and experimental art forms, with the intent of fostering historical and cultural literacy. His poetry films and docu-poetry have made official selections at international film festivals, such as the African International Film Festival held in Nigeria and the Zebra Poetry Festival in Germany. He is a recipient of the Ekonke African Storytellers Prize in 2020, the 1st runner-up in the GoNigeria Poetry Challenge in 2022 and the winner of the Lacasera National Poetry Slam Competition – Spoken Wars, 2022. Last year, he was unable to attend the Living Literature Festival in person because his visa was denied. In October 2023, he took part in a translation workshop of Nigerian and Slovenian poetry at the Lagos International Poetry Festival.

Vraževerje je vera v življenje. Vraževerje vrača življenju vero. Daje mu verjetnost, da se bo v njem nekaj zgodilo. Nekaj čudnega. Nekaj drugačnega, čudežnega. Band ... pardon, pleme je nastalo iz ljubezni do raziskovanja glasbe in širjenja glasbenega prostora, obzorja in dimenzij. Zasedba: Miha Slapnik (kitara/vokal), Leo Gaberšek (kitara/back vokal), Blaž Kokol (harmonika/back vokal), Sebastijan Starc (bas kitara/back vokal) in Domen Godec (bobni/back vokal)

Vraževerje (Superstition) is faith in life. Superstition restores faith to life. It offers it the prospect of something happening. Something strange. Something different, miraculous. The band... Sorry. The tribe was formed out of love for exploring music and expanding the musical space, horizons and dimensions. Band members: Miha Slapnik (guitar/vocals), Leo Gaberšek (guitar/back vocals), Blaž Kokol (accordion/back vocals), Sebastijan Starc (bass guitar/back vocals) and Domen Godec (percussion/back vocals)

ponedeljek, 10. 6., ob 20.00 / Monday, 10 June at 20:00
Nataša Velikonja
Vodi / Hosted by: Nina Dragičević
Glasba / Music: Niko Novak

Nataša Velikonja je sociologinja, pesnica, esejistka, prevajalka, lezbična aktivistka. Objavila je sedem knjig poezije: leta 1994 je pri založbi Škuc izdala pesniški prvenec Abonma , ki velja za prvo deklarirano lezbično pesniško zbirko na Slovenskem. Je avtorica šestih knjig esejev in znanstvenih razprav, ki se spuščajo v analizo prepleta umetnostnih, kulturnih, političnih in družbeno-seksualnih realnosti; njen avtorski pogled opredeljuje kontrakulturna, lezbično-feministična perspektiva. Prejela je Župančičevo nagrado (2016), Mednarodno literarno nagrado Kons (2018) in Jenkovo nagrado (2022).

Nataša Velikonja , sociologist, poet, essayist, translator, lesbian activist. She has published seven books of poetry: in 1994, the Škuc publishing house released her first poetry collection Abonma (Subscription), which is considered the first openly lesbian book of poetry in Slovenia. She is the author of six books of essays and scientific papers, analysing the intertwinement of artistic, cultural, political and sociosexual realities; her writing is a reflection of her countercultural, lesbian-feminist perspective. She is the winner of the Župančič Award (2016), the KONS International Literary Award (2018) and the Jenko Award (2022).

Niko Novak je vsestranski ustvarjalec, predvsem pa glasbenik, ki je na domači sceni najprej pustil pečat kot član zasedb Dicky B. Hardy in kultnega dvojca Incurabili. Sledila je samostojna kantavtorska pot in izdal je šest albumov. V spletni reviji Nova muska so prepričani, da smo z njim dobili slovenskega Johnnyja Casha, na Radiu Študent pa so ga poimenovali slovenski Leonard Cohen. A Niko je samosvoj in se na oznake ne ozira. Je pesnik življenja na divji strani, ki individualnost potrjuje zgolj s prepisovanjem samega sebe. Danes je najizrazitejši slovenski kantavtor, z globokim glasom, ki odmeva ob igranju električnega basa. Njegovo izrazito minimalistično, v tančico skrivnosti zavito muziko zaznamuje posebna čustvena napetost, ki izvira iz preproste, a učinkovite kombinacije robustnih bas linij, surovih vokalov in evokativnih verzov. Leta 2023 je izdal album Ambition to Help is a Killer , ki ga je produciral Chris Eckman.

Niko Novak is an all-around artist but essentially a musician, who has left his mark on the Slovenian scene as a member of the Dicky B. Hardy band and the legendary duo Incurabili. He then pursued a solo career, releasing a total of six albums. The online magazine Nova muska believes that he is the Slovenian Johnny Cash, while Radio Študent called him the Slovenian Leonard Cohen. But Niko is his own person and pays no attention to labels. He is a poet of the life on the wild side, affirming his individuality by copying only himself. He is now Slovenia’s most distinct singer-songwriter with a deep voice, reverberating to the accompaniment of an electric bass. His markedly minimalist music veiled in mystery is charged with emotions, emanating from a simple but effective combination of robust bass lines, raw vocals and evocative verses. In 2023 he released the album Ambition to Help Is a Killer , produced by Chris Eckman.

torek, 11. 6., ob 20.00 / Tuesday, 11 June at 20:00
Ajda Bračič
Vodi / Hosted by: Sašo Puljarević
Glasba / Music: Iztok Koren

Ajda Bračič (1990) deluje kot arhitektka, pisateljica in kuratorka. Prozo, poezijo, kritiko in eseje redno objavlja v številnih slovenskih medijih. Leta 2022 je pri LUD Literatura izšel njen literarni prvenec, zbirka kratkih zgodb z naslovom Leteči ljudje . Ta je bila nominirana za najboljši slovenski literarni prvenec ter nagrajena s kritiškim sitom ter nagrado Maruše Krese.

Ajda Bračič (1990), architect, writer and curator. She publishes her prose, poetry, reviews and essays in a range of Slovenian media. In 2022, LUD Literatura published her first work of literature, the short story collection Leteči ljudje (Flying People). It was nominated for the Best First Book Award and received the kritiško sito and the Maruša Krese Award.

Iztok Koren je rojen v prekmurski vasi Beltinci, po poklicu socialni delavec, je multiinstrumentalist, ki trenutno živi v Ljubljani. Glasbeno pot je začel leta 2000 z dinamično-razigrano-melanholično post rock zasedbo Škm banda, nadaljeval z glasno-ekspresivno-kaotičnim postindustrijskim noisecore duom Hexenbrutal, širšo prepoznavnost dosegel z namišljeno-zasanjanim freak folk triom Širom in je poleg drugih občasnih glasbenih projektov ustvaril tudi intimno-minimalistično-zen solo projekt pod svojim imenom. Igra banjo, gembri, balafon, kalimbo, tolkala, bobne, steel drum, kitaro, sintetizator in efekte.

Iztok Koren is born in the Prekmurje village of Beltinci. A social worker by profession, he is a multi-instrumentalist, currently living in Ljubljana. He started on his musical path in 2000 with the dynamic-playful-melancholic post-rock band Škm banda, continued with the loud-expressive-chaotic post-industrial noisecore duo Hexenbrutal and achieved wider recognition with the illusory-dreamy freak folk trio Širom. In addition to other occasional musical projects, he created an intimate-minimalist zen solo project bearing his name. Iztok plays banjo, guembri, balafon, kalimba, percussion, drums, steel drum, guitar and synthesiser and produces effects.

sreda, 12. 6., ob 20.00 / Wednesday, 12 June at 20:00
Sergej Harlamov
Vodi / Hosted by: Matjaž Zorec
Glasba / Music: Muzikačaka

Sergej Harlamov (1989) je pesnik, sociolog in komparativist. Leta 2011 mu je kot zmagovalcu Festivala mlade literature Urška izšel prvenec Jedci . Sledili sta zbirki Mnogoboj mitologij (2019, nominacija za nagrado kritiško sito in Jenkovo nagrado) ter Hypomnemata ali Obnovimo osnove pisanja (2022, nominacija za Veronikino in Jenkovo nagrado). Je avtor na platformi Versopolis in frontmen sporadičnega glasbenega projekta Sončnica & Bav-bav mož.

Sergej Harlamov (1989), poet, sociologist and comparativist. After winning the Urška Youth Literature Festival in 2011, he published his first book Jedci (Eaters), followed by Mnogoboj mitologij (An All-Around Mythology; 2019, nomination for kritiško sito and the Jenko Award) and Hypomnemata ali Obnovimo osnove pisanja (Hypomnemata or Revising the Basics of Writing; 2022, nomination for the Veronika Award and the Jenko Award). He is the creator of the Versopolis platform and the frontman of a sporadic musical project, Sončnica & Bav-bav mož.

Muzikačaka je one-woman-looper-band Sare Korošec. Z looperjem v živo spleta tapiserijo zvoka. Plasti in zanka glas, klavir in elektroniko, da ustvarja krajino, podobno slojevitemu haloškemu hribovju. Njene skladbe združujejo elemente avant-popa, poetičnega pripovedovanja, trance zank in ambientalnih tekstur, ki se združujejo v kontemplativni zvočni izkušnji. Skozi glasbo premišljuje, si zamišljuje svet in nenehno išče skupni jezik periferije in centra, jezik preteklosti in prihodnosti, samote in nasičenosti ter nemoči in boja.

Muzikačaka is Sara Korošec’s one-woman-looper-band. She uses a looper to create a tapestry of sound in her live performances. She layers and loops vocals, piano and electronics, conceiving a landscape similar to the stratified hills of Haloze. Her songs combine the elements of avant-pop, poetic storytelling, trance loops and ambient textures, intertwining in a contemplative sonoric experience. She uses music to contemplate, think up the world, constantly in search of a language common to the periphery and the centre, the language of the past and the future, of loneliness and saturation, of helplessness and fighting.

četrtek, 13. 6., ob 20.00 / Thursday, 13 June at 20:00
Tjaša Mislej
Vodi / Hosted by: Neja Repe
Glasba / Music: Kiki

Dramatičarka, dramaturginja in lektorica Tjaša Mislej je na TSD prejela Grumovo nagrado za mladega dramatika za besedilo Panj (2014). Drama Zarja in Svit (2014) je bila izdana v zbirki Spetka. Leta 2020 je na festivalu TSD za delo Naše skladišče prejela nagrado Slavka Gruma za najboljše novo dramsko besedilo, ki je bilo krstno uprizorjeno v Prešernovem gledališču Kranj. Njena radijska igra Grške počitnice (2021) je bila premierno predvajana na Radiu Slovenija. Za dramo Prva beseda je mama je bila letos nominirana za Grumovo nagrado za najboljše izvirno dramsko besedilo.

Dramatist, dramaturge and proof-reader Tjaša Mislej received the Grum Award for Best Young Dramatist at the Week of Slovenian Drama for her text Panj (Beehive, 2014). Her play Zarja in Svit (Dawn and Daybreak, 2014) was published in the Spetka series. At the 2020 Week of Slovenian Drama, her play Naše skladišče (Our Warehouse), which premiered at Prešeren Theatre Kranj, won the Slavko Grum Award for Best New Play. Her radio play Grške počitnice (The Greek Vacation, 2021) premiered on Radio Slovenija. Her play Prva beseda je mama (The First Word is Mum) was nominated for this year’s Grum Award for Best Original Play.

Kantavtorico KiKi , ki jo je Radio Študent opisal kot »čarovnico intimnih pripovedk«, ste letos lahko poslušali na festivalu MENT Ljubljana. Njene pesmi so nekoliko čudaške in občasno temačne, ne manjka pa jim čustvenih izpovedi in lepih harmonij. KiKi je lani izdala svoj prvi album KRiKi , ki ga lahko poslušate na vseh streaming platformah in preverite, ali gre res za "magični folk pop".

Singer-songwriter KiKi , described by Radio Študent as “a sorceress of intimate narratives”, made an appearance at this year’s MENT Festival in Ljubljana. Her songs are slightly odd and at times dark, but full of lyricism and beautiful harmonies. Last year KiKi released her first album KRiKi , which you can found on all streaming platforms to see if it can really be classified as “magical folk pop”.

ob 22.00 / at 22.00
Erotični večer , pesniško-glasbeni performens / An erotic night , poetry and music performance
Maja Vidmar , Barbara Korun , Alja Adam
Glasba / Music: Gregor Zemljič
Pesniško-glasbeni performans prepleta organsko glasbo in poetično besedo. V ospredje so postavljene erotične vsebine, ki potujejejo skozi različne zvočne pokrajine in se na novo oblikujejo v trenutku izkustva, v prisotnosti in odnosih med nastopajočimi. Maja Vidmar (poezija), Barbara Korun (poezija), Alja Adam (poezija), Gregor Zemljič (glasba)
The performance is an intertwinement of organic music and poetry. It highlights erotic content that travels through various soundscapes and remoulds itself in the moment of experience, in the presence and interrelations between the performers.
Maja Vidmar (poetry), Barbara Korun (poetry), Alja Adam (poetry), Gregor Zemljič (music)
petek, 14. 6., ob 20.00 / Friday, 14 June at 20:00
Petar Andonovski
Vodi / Hosted by: Sašo Puljarević
Bere / Reading: Rok Kravanja
Glasba / Music: Bregove dere

Petar Andonovski , rojen leta 1987 v Kumanovu, spada v mlajšo generacijo makedonskih avtorjev. Diplomiral je na Katedri za splošno in primerjalno književnost na Univerzi sv. Cirila in Metoda v Skopju, na literarnem prizorišču pa je debitiral s pesniško zbirko Менталенпростор (Miselni prostor, 2008). Čeprav od takrat piše le prozo, je ta prežeta s poetičnim minimalističnim slogom, ki sega predvsem v sfero intimnega, zaznamuje pa jo tudi kratka forma z zgoščenimi in nabitimi atmosferami. Do zdaj je objavil pet romanov; Очисобојаначевли (Oči barve čevljev, 2013), Телотовокоетребадасеживее (Telo v katerem je treba živeti, 2015), za katerega je prejel nagrado makedonski roman leta, Страводварвари (Strah pred barbari, 2018), ki mu je prinesel nagrado Evropske unije za književnost, Летово kоетенема (Poletje, v katerem te ni, 2020) in Некажувам (Ne povem, 2023). Poletje, v katerem te ni , prvi avtorjev knjižni prevod v slovenščino, velja za prvi odkrito gejevski roman v makedonski književnosti.

Petar Andonovski , born in 1987 in Kumanovo, belongs to the younger generation of Macedonian authors. He graduated at the Department of General and Comparative Literature of the SS. Cyril and Methodius University of Skopje and made his literary debut with the poetry collection Менталенпростор (A Space of Contemplation, 2008). Although he has since switched to prose, his style is poetic and minimalist, focusing mainly on the intimate sphere and combining short form and dense, charged atmospheres. He has published five novels: Очисобојаначевли (Eyes in the Colour of Shoes, 2013), Телотовокоетребадасеживее (A Body to Live In, 2015), for which he received the Macedonian Novel of the Year Award, Страводварвари (Fear of Barbarians, 2018), which won him the EU Prize for Literature, Летово kоетенема (The Summer Without You 2020) and Некажувам (I Won’t Tell, 2023). The Summer Without You is the author’s first translation into Slovenian and is considered to be the first openly gay novel in Macedonian literature.

Bregove dere
Zametki zasedbe segajo v leto 2018, ko so se začele kopičiti ideje, takrat še solo projektu Matjaža, ki se je usmeril drugam od takrat matičnih Meduzalem. Osnovna ideja je bil koncept akustične in bolj organske glasbe z osnovo klasične kitare, bobnov, basa in tolkal. V lastni režiji je izdal prvi EP Tok misli ogledalo . Kmalu zatem se je priključil bobnar Robi, sicer zelo dejaven v Kombu C Zlatka Kaučiča. Kot duo sta ustvarila osnove za vsaj pet daljših kompozicij. Čez čas se jima je pridružil Matej na električni kitari, ki je doprinesel harmonsko in zvočno pestrost. Po daljšem iskanju, so povabili basista Timija, ki z Robijem dlje časa igrata v skupnih zasedbah (npr. Kavasutra). Ob ideji gostujočega glasbenika se jim je pridružil še Jure na violini, ki je ustvarjal že v bandu Suisound in v prvotni zasedbi Meduzalem. V sedanji postavi glasba Bregove dere dobiva naposled organsko formo kreature, ki se še prebuja, si vzame svoj čas in prostor, da zadiha. Zasedba: Matjaž (klasična kitara, vocal), Robi (bobni), Matej (električna kitara), Timi (bas kitara), Jure (violina)

Bregove dere
The group’s beginnings date back to 2018, when ideas began to burgeon in what was, at the time, the solo project of Matjaž, who decided to veer away from his then main group Meduzalem. The core idea was the concept of acoustic and more organic music consisting of classic guitar, drums, bass and percussion. matjaž released his first solo EP Tok misli ogledalo . Soon after, he was joined by drummer Robi, a member of Zlatko Kaučič’s Kombo C. The duo created the basis for at least five longer compositions. Later they were joined by Matej on the electric guitar, bringing with him a variety of harmony and sound. After a long search for a bass player, the band invited Timi, who had played alongside Robi in several groups (e.g. Kavasutra). The quartet started working on their first songs for recording and live performances. At the suggestion of a guest musician, they group was completed by violinist Jure, Matjaž’s former bandmate in Suisound and the original Meduzalem. In its current form, the music of Bregove dere is assuming the organic shape of a creature awakening, taking its time and space to breathe. The Band: Matjaž (classic guitar, vocals), Robi (drums), Matej (electric guitar), Timi (bass guitar), Jure (violin)

Letošnjo Živo književnost posvečamo sodelavcu Damjanu Bizilju aka DJ Bizzyju , ki nas je lani zapustil.
Damjan Bizilj aka DJ Bizzy (1972–2023) je leta 1995 postal član ekipe DJ Umeka, Absense (pozneje Consumer Recreation). Pod njegovim vplivom je hitro razvil lasten didžejski in producentski slog. Vrtel je na številnih velikih zabavah z znanimi didžeji, kot so Jeff Mills, Richie Hawtin, Adam Beyer, Marco Carola, Chris Liebing, DJ Rush, idr. Z DJ Dojajo sta leta 1998 začela ustvarjati svojo glasbo pod imenom Temponauta in ustanovila založbo Temponautika. DJ Bizzy je bil velik ljubitelj vinilk in je več let vrtel na treh mešalnih mizah z FX. Njegov slog je združeval tehno, elektro, elektro house, cliks'n'cuts'n'minimal'n'dub'n'ambiental'n'nameit. Kombiniranje mešalk in računalnika (efx in več digitalnih instrumentov) na različne načine s produkcijo v realnem času je močno okrepilo njegov nastop in prineslo nov, svež pojem didžeja kot nekonvencionalnega DJ nastopa v živo ... Bizzy je bil tudi ustanovitelj gibanj, kot so Astrodisco, Unizzon, Dataminions, Ouroborots, Rotor (The rotors – Phonophobia) in Chilli space. Damjan Bizilj je sodeloval tudi z eno najprepoznavnejših slovenskih glasbenih skupin, Laibach.

This year's Living Literature Festival is dedicated to Damjan Bizilj aka DJ Bizzy who passed away last year.
Damjan Bizilj aka DJ Bizzy (1972–2023) became a member of DJ Umek's Absense team (later Consumer Recreation) in 1995. Influenced by DJ Umek he soon developed his own specific DJ and production style. He played at many big parties with well-known DJs, such as Jeff Mills, Richie Hawtin, Adam Beyer, Marco Carola, Chris Liebing, DJ Rush, etc. With DJ Dojaja, they started producing their own music in 1998 under the alias Temponauta and created their own record label Temponautika. DJ Bizzy was a vinyl junkie and played on three turntables with FX for many years. His turntable DJ-ing spanned styles such as techno, electro, electro house, cliks'n'cuts'n'minimal'n'dub'n'ambiental'n'nameit. Agglomerating turntables and computer (efx and many digital instruments), using many different approaches with real-time producing, greatly upgraded his performance and brought us a new, fresh idea of a DJ becoming a nonconventional DJ live act ... Bizzy was also the founder of movements, such as Astrodisco, Unizzon, Dataminions, Ouroborots, Rotor (The rotors – Phonophobia) and Chilli space, among others. Damjan Bizilj also collaborated with one of the most recognizable Slovenian musical groups, Laibach.

ŽIVA KNJIŽEVNOST 1994–2023
Tuji literati_tke / Foreign authors:
Maram Almasri (Sirija/Francija), Yahuda Amichai (Izrael), Rikardo Arregi Diaz De Heredia (Španija), Clare Azzopardi (Malta), Jusef Bazi (Libanon) Joshua Beckman (ZDA), Alexandre Bergamini (Francija), Elisa Biagini (Italija), Keith Borg (Malta), Adam Borzič (Češka), Javier Bozalongo (Španija), Sonja vom Brocke(Nemčija), Nicole Brossard (Kanada), Cindy Lynn Brown (Danska), Franco Buffoni (Italija), Richard Burns (Velika Britanija), Tsead Bruinja (Nizozemska), Antoine Cassar (Malta), Yolanda Castano (Španija), René de Ceccatty (Francija), Sampurna Chattarji (Indija), Johan Christiansson (Švedska), Xi Chuan (Kitajska), William Cliff (Belgija), Ann Cotten (Avstrija), Jordan Cvetanović (Srbija), Kaća Čelan (Srbija), Dmitro Čistjak (Ukrajina), Bei Dao (Kitajska), Jean Paul Daoust (Francija), Casimiro de Brito (Portugalska), Arnold De Vos (Italija), Jacek Dehnel (Poljska), Lidija Dimkovska (Makedonija), Angeliki Dimouli (Grčija), Hemant Divate (Indija), Daša Drndić (Hrvaška), Manja Džoši (Indija), Haydar Ergülen (Turčija), Manuel Forcano (Španija), Edward Foster(ZDA), Nathalie Gassel (Belgija), Alicia García Núnez (Španija), Patrizia Gattaceca (Francija), Andras Gerevich (Madžarska), Tatjana Gromača (Hrvaška), Delmar Maia Gonçalves (Portugalska/Mozambik), Arti H. N. (Indija), Anna Gulczynska (Poljska), Saleem Haddad (Kuvajt/Velika Britanija), Mette Østgaard Henriksen (Danska), Ioana Ieronim (Romunija), Hendrik Jackson (Nemčija), Gonzalo Hermo (Španija), Ilze Jansone (Latvija), Travis Jeppesen (ZDA/Češka), Rodolfo Häsler (Kuba/Španija), Lejla Kalamujić (BIH), Ignacy Karpowicz (Poljska), Kätlin Kaldmaa (Estonija), Sandživ Khandekar (Indija) Jyrki Kiiskinen (Finska), Noé Tibor Kiss (Madžarska), Jakob Kraner (Avstrija), Dimitrij Kuzmin (Rusija), María Lado (Španija), Stéphane Lambert (Belgija), Tom Lanoye (Belgija), Valerij Ledenjov (Rusija), Mathieu Lindon (Francija),Timothy Liu (ZDA), Martín López-Vega (Španija), Kenneth Krabat (Danska), Stanislav Lvovsky (Rusija), Valter Hugo Mae (Portugalska), Miguel Manso (Portugalska), Vanessa Martinez Rivero (Peru), Cinta Massip (Španija), Anna Mattsson (Švedska), Bejan Matur (Turčija), Maurizio Mattiuzza (Italija), Ana Merino (Španija), Romeo Mihaljević (Hrvaška), Laura Moniz (Portugalska), Eileen Myles (ZDA), Gabriella Musetti (Italija), Samira Negrouche (Alžirija), Rachid O (Maroko/ Francija), David Osaodion Odiase- The 78th psalmist (Nigerija), Cathal O'searcaigh (Irska), Helga Pankratz (Avstrija), Kallia Papadaki (Grčija), Tiago Patrício (Portugalska), Monica Pavani (Italija), Marko Pogačar (Hrvaška), Aleksandar Prokopief (Makedonija), Mohan Rana (Indija), Ivan Rjabči (Ukrajina), Jaime Rocha (Portugalska), Venus Electra Ryter (Švica), Paolo Ruffilli (Italija), Rami Saari (Izrael), Mamta Sagar (Indija), Ieva Samauska (Latvija), Julia Sarachu (Argentina), Benat Sarasola (Španija), Rike Scheffler (Nemčija), Lawrence Schimel (Španija), Ivar Sild (Estonija), Mima Simić (Hrvaška), Goce Smilevski (Makedonija), Carlo Spiller Švica), Mirela Sula (Albanija), Anna T. Szabó (Madžarska), Magdalena Šipka (češka), Kazuko Širaiši (Japonska), Jan Škrob (Češka), Srđan Tešin (Srbija), Cornelia Travnicek (Avstrija), Ralph Tharayil (Švica), Mary B. Tolusso (Italija), Eleni Tzatzimaki (Grčija), Thórunn Valdimarsdóttir (Islandija), Margarida Vale de Gato (Portugalska), Edward van de Vendel, (Nizozemska), Nora Verde (Hrvaška), Hans Van De Waarsenburg (Nizozemska), Kārlis Vērdiņš (Latvija), Katy Watson (Velika Britanija), Christopher Whyte (Velika Britanija), Adam Wiedemann (Poljska), Yasuhiro Yotsumoto (Japonska)

Slovenski literati_tke / Slovenian authors:
Boris A. Novak, Alja Adam, Gabriela Babnik, Tanja Badalič, Aleš Berger, Ciril Bergles, Andrej Blatnik, Berta Bojetu, Blaž Božič, Matjaž Brulc, Andrej Brvar, Stanislava Chrobakova Repar, Aleš Čar, Dušan Čater, Primož Čučnik, Aleš Debeljak, Lukas Debeljak, Milan Dekleva, Veronika Dintinjana, Nina Dragičević, Franjo Frančič, Jasmin B. Frelih, Polona Glavan, Katja Gorečan, Tina Grandošek, Karlo Hmeljak, Andrej Hočevar, Kristina Hočevar, Stanka Hrastelj, Tibor Hrs Pandur, Alojz Ihan, Tatjano T. Jamnik, Drago Jančar, Maja Jančič, Goran Janković, Alenka Jovanovski, Milan Jesih, Iva Jevtič, Luna Jurančič Šribar, Mila Kačič, Zoran Knežević, Dejan Koban, Marko Kodelja, Nina Kokelj, Petra Kolmančič, Miklavž Komelj, Aljaž Koprivnikar, Barbara Korun, Taja Kramberger, Manka Križman Kremenšek, Mojca Kumerdej, Feri Lainšček, Metka Lampret , Jedrt Lapuh Maležič, Jelena Lasan, Vesna Lemaić, Davorin Lenko, Mirana Likar Bajželj, Vesna Liponik, Gregor Lozar, Matjaž Lunaček, Svetlana Makarovič, Ana Makuc, Gašper Malej, Dušan Merc, Natalija Milovanović, Maja Miloševič, Primož Mlačnik, Vinko Möderndorfer,Vida Mokrin Pauer, Andrej Morovič, Marjana Moškrič, Brane Mozetič, Anja Mugerli, Aleš Mustar, Lela B. Njatin, Maja Novak, Teja Oblak, Meta Osredkar, Josip Osti, Ana Pepelnik, Katja Perat, Mateja Perpar, Matjaž Pikalo, Boris Pintar, Nedeljka Pirjevec, Klemen Pisk, Gregor Podlogar, Barbara Pogačnik, Pino Pograjc, Lili Potpara, Uroš Prah, Sebastijan Pregelj, Marijan Pušavec, Jana Putrle, Anja Radaljac, Primož Repar, Peter Rezman, Gaja Naja Rojec, Peter Semolič, Mateja Sever, Veronika Simoniti, Muanis Sinanović, Selma Skenderović, Andrej Skubic, Lucija Stepančič, Urška Sterle, Marjan Strojan, Nežka Struc, Lucija Stupica, Nataša Sukič, Ana Svetel, Ivo Svetina, Tomaž Šalamun, Milan Šelj, Boris Šinigoj, Tone Škrjanec, Denis Škofič, Jan Šmarčan, Aleš Šteger, Veno Taufer, Kaja Teržan, Robert Titan, Andrej Tomažin, Marjan Tomšič, Suzana Tratnik, Andrej Trobentar, Glorjana Veber, Tom Veber, Saša Vergi, Maja Vidmar, Goran Vojnović, Vlado Vrbič, Tomislav Vrečar, Tina Vrščaj, Dane Zajc, Aja Zamolo, Lučka Zorko, Uroš Zupan, Petra Zupančič, Jernej Županič

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do spremembe programa. / The ŠKUC Association reserves the right to change the program.
Projekt so omogočili / The project was made possible by:
Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, MOL, Oddelek za kulturo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Turizem Ljubljana, Urad RS za mladino, Center za slovensko književnost, Embassy of Greece in Ljubljana, B&B Hotel Ljubljana Park, Slaščičarna pri vodnjaku, Druga violina, Klet Brda, z.o.o. Dobrovo, Dana, Ciciban in Cicido
preberite več
clash of the queens
C L A S H
O F
T H E
Q U E E N S
I I
Sobota, 22. 6. 2024, ob 21. uri, Gala Hala, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.
Z velikim navdušenjem napovedujemo drugo sezono Clash Of The Queens! Ikonično lip-sync tekmovanje bo okronalo novo_ega kraljico_a žnablanja. Zmagovalko_ca odločate vi!
Kralji_ce se bodo soočale_i v treh krogih. Zmagovalko_ca vsakega dvoboja določa publika preko aplikacije, ki jo boste s QR kodo dobili pri vstopu na vrt Gale Hale.
Voditeljica večera bo ena in edina, prva spremljevalka prve sezone Clash Of The Queens - Mentalika. Pred in po dogodku boste na stojnicah lahko prisvojili merch tekmovalnih kraljic_ev, ter jih na ta način dodatno podprli. Najdli boste tudi mavrični merch na stojnici Ljubljana Pride-a. Tekmujejo: Akira Ve, Ana Liza, Belladonna Kunt, Divača Devin, Dorijan Mavrični, Glupa Pupa Kunt, Kitka Dinamitka, LUNaaahhhh, Miss Pearllicious, Paradoxa, Pomaranča Devita in Prof. Pederik Kunt .
Med tekmovanjem nas bo obiskala zmagovalka prve sezone tekmovanja - Karmen Daš. Z nastopom na odru nam bo pokazala, kako težko (ali lahko) je nositi krono žnablanja.
Po zaključenem tekmovanju vas prepuščamo v varne električne roke DJ-ke in producentke - msngf. Ne poznate jo, hodi na drugo šolo.
Kdo bo odnesel zmago, večno slavo in glavno nagrado 400€?
Karte v predprodaji na vratih Gale Hale ob drugih dogodkih ter v Galeriji ŠKUC. Prišel je čas, da žnablaš za svoj LAJF!
Vrata odpremo: 20.30 Tekmovanje se začne: 21.00

Vstopnina / Entrance fee: 15 €

Program Kulturnega centra Q poleg lastnega vložka podpirajo Urad za mladino in Oddelek za socialno varstvo Mestne občine Ljubljana, Urad Republike Slovenije za mladino in JAK.

ŠKUC – Kulturni center Q obvešča:
Prizorišče dogodka predstavlja varen prostor, ki ga sooblikujemo vsi_e, namenjen GLBTQ skupnosti. Prav tako se ne tolerira homofobije, bifobije, transfobije, seksizma, nacionalizma, rasizma in drugih oblik zatiranj.
Vse obiskovalke_ce prosimo, da to upoštevajo in hkrati opozorijo ekipo na pojav nasilja. To lahko storite osebno ali nam pišete na kulturnicenterq@gmail.com in FB stran Klub Tiffany.

NAŠE DEJAVNOSTI LAHKO PODPRETE Z DONACIJAMI NA RAZLIČNE NAČINE.
ZA VAŠO PODPORO SE ISKRENO ZAHVALJUJEMO.
preberite več
prvoosebno raziskovanje zgodb sterle
P R V O O S E B N O
R A Z I S K O V A N J E
Z G O D B
Petek, 28. 6. 2024, ob 18. uri, Društvo ŠKUC, Metelkova 6, Ljubljana.
Prvoosebno raziskovanje zgodb, medgeneracijski bralni klub za ranljive skupine; vodi: Zala Hriberšek.
prijave: info@skuc.org
Tokratna gostja bo Urška Sterle , saj beremo njeno zbirko kratkih zgodb, v katerih se zrcali izpraznjenost sodobnega urbanega življenja prepletena z lezbično tematiko, Vrsta za kosilo .

Dogodek omogoča Javna agencija RS za knjigo.
preberite več
bogdan lesnik web
B O G D A N
L E Š N I K
1 9 5 2 - 2 0 2 4
Poslovil se je psiholog, humanist, publicist in prevajalec, bivši predsednik ŠKUC-a, Bogdan Lešnik, ki velja tudi za pionirja LGBT+ gibanja v Sloveniji.
Bogdana Lešnika sem prvič videla na festivalu Magnus sredi osemdesetih. Tako kot mnoge, je tudi mene osupil s svojim suverenim in drznim nastopom. Bil je soavtor in pobudnik prvih publikacij na temo homoseksualnosti, Roza Viksa in Gayzina, in v letih 1981-1986 predsednik Škuc-Foruma. Bil je pionir in dolgo časa teoretik LGBT gibanja. V devetdesetih smo sodelovali z njim pri Roza klubu in Revolverju. Ob 4. številki nas je spodbudil, da smo se vsi začeli podpisovati pod članke in se pojavljati na fotografijah. Večkrat smo nasedli njegovim argumentom, odločnosti pa tudi trmi. Konec devetdesetih je za aktivistke_i Roza kluba vodil prvo gej afirmativno terapijo, s katero smo se pripravljale_i na delo z novimi člani_cami. Desetletje pozneje je bil moj profesor pri predmetu Uvod v psihoanalizo na ISH, takrat je večino časa že posvečal univerzitetnemu delu. A njegov izviren osemdesetaški duh je ostajal tudi v kolumnah, ki jih je pisal za časopis Dnevnik.
Dragi Bogdan, neomajen premišljevalec, veliko pomembnih tem si načel za vse nas, marsikaj si pretresel in napisal. Zato se bomo še pogovarjale_i.
Hvala ti.
Suzana Tratnik, Društvo Škuc

Foto: Nada Žgank
preberite več
Dobimo se splet 2024 1
D O B I M O
S E
P R E D
Š K U C E M
2 0 2 4
Koncerti, predstave, modna revija, performansi, razstavi, literarni dogodki, ustvarjalne delavnice, Knjižnica pod krošnjami ter Škuceva tržnica
petek, 19. julij - nedelja, 28. julij 2024, vsak dan od 17.00 dalje, na Starem trgu 21 v Ljubljani
Razstavi na ogled vse do 9. 8. 2024, med 17.00 in 22.00 uro.
V primeru dežja ali nestabilnega vremena se dogajanje odvija v Galeriji Škuc.
Vsi dogodki so vstopnine prosti!
Z veseljem vas tudi letos vabimo, da se nam pridružite na festivalu Dobimo se pred Škucem , ki bo potekal med 19. in 28. julijem 2024 . Festival vam po vročih dnevih ponuja kulturno osvežitev na butičnem odru pred Galerijo Škuc, v hladnih notranjih prostorih galerije in v intimnem atriju. Festival Dobimo se pred Škucem predstavlja sklop raznolikih, kulturi in ustvarjalnosti posvečenih, sproščenih popoldnevov in večerov, ki so brez vstopnine in se odvijajo na Starem trgu v Ljubljani. Namen festivala je s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. Zato vsako leto nagovorimo z javnim povabilom k sodelovanju nekatere že priznane in nekatere še neuveljavljene perspektivne ustvarjalce_ke z markantnim umetniškim izrazom. Vsekakor gre za izvajalce_ke različnih umetniških zvrsti, ki jih je resnično vredno preveriti v živo. Festival je namenjen širši javnosti različnih starosti in okusov, tako otrokom kot mladini ter odraslim z različnimi kulturnimi željami. Program obsega koncerte , performanse , gledališke predstave , dve razstavi , ustvarjalne delavnice , Knjižnico pod krošnjami, modno revijo, literarne dogodke in Škucevo tržnico .
V sklopu Muzika na starem trgu bomo lahko prisluhnili izvajalcem_kam: Igor Lumpert & Svoboda, Moonset, Noreia, Katja Šulc, Tretji kanu, Blu.sine, 3:rma, Zlehtet, Falajček, Tomaž Hostnik in Mitja Krećić in Veronika Nikolovska .
V sklop Teater v galeriji smo vključili predstave za odrasle: Kaplja soli , Gospa Judit (premierno), Flamenko in omara, Ivan Grozny, Zunaj (premierno). V program pa smo uvrstili tudi dva drag šova: Eat your makeup in Kunty Hororr show .
Otroci in starši si bodo lahko ogledali naslednje predstave: Pazi Kaktusss!, Vitez, zmaj in jezero, Zmaj Zakaj, Pošastozavri in jabolko spora, Mojca Pokrajculja, Gravitacija perspektive, Nedeljsko kosilo in Ribi .
Festival vključuje tudi literarne dogodke: Črna skrinjica, Prvoosebno raziskovanje zgodb in Pravljična druženja z avtorji_cami .
Študentje_ke Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na NTF bodo pripravili razstavo in modno revijo: POVEZ . Na drugi razstavi NE-RED pa se bo predstavila mlada fotografinja Pia Hočevar Mucić .
Tudi letošnji festival bo vključeval raznolike ustvarjalne delavnice, namenjene vsem generacijam: Sitotisk express, Prenos fotografije na blago, Divja glina, Kralj živali, Oblikovanje tekstilnega nakita, Jaz kurator_ka!, Kolaži iz tekstila, Mozaik malo drugače, Razglednice iz Ljubljane, RazGibalnica, Svetleče lanterne in Letala .
V tem pestrem festivalskem programu bo prav gotovo vsakdo našel nekaj zanimivega zase.
Ko se ob poletnih večerih ne boste imeli kje ohladiti in sprostiti, se torej ve: Dobimo se pred Škucem .
Festival se bo odvijal od petka, 19. julija, do nedelje, 28. julija 2023 (razstavi bosta odprti še vse do 9. 8. 2024), vsak dan od 17. ure dalje pred Škucem, na Starem trgu 21 v Ljubljani . V primeru dežja se bo dogajanje preselilo v prostore Galerije Škuc.
Vsi dogodki so brez vstopnine.

PROGRAM
petek, 19. 7.
18.00 – Teater v galeriji: Pazi Kaktusss!, gledališka predstava, Teater Cizamo
19.00 – Odprtje razstave in modna revija: POVEZ, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, NTF, Univerza v Ljubljani
19.30 – Odprtje razstave: Pia Hočevar Mucić: NE-RED, fotografska razstava
20.00 – Muzika na Starem trgu, atrij Galerije Škuc: Chilli space večer
20.30 – Jazz oder na Gornjem trgu: Igor Lumpert & Svoboda , jazz, v sodelovanju z Imago Sloveniae

sobota, 20. 7.
17.00 – Poletne ustvarjalnice in Ustvarjalno 2 : Sitotisk express, delavnica za otroke in mlade, vodita Meta Žvokelj in Anka Iskra
18.00 – Teater v galeriji: Vitez, zmaj in jezero , gledališka predstava, Uroš Potočnik
18.30 – Poletne ustvarjalnice: Divja glina , delavnica urbane ekologije, vodi Rok Oblak (Krater)
20.00 – Muzika na Starem trgu: Moonset , psihedelični rock
22.00 – Eat your makeup , drag šov

nedelja, 21. 7.
17.00 – Poletne ustvarjalnice in Ustvarjalno 2 : Sitotisk express, delavnica za otroke in mlade, vodita Meta Žvokelj in Anka Iskra
18.00 – Teater v galeriji: Riba , gledališka predstava, Teater PolPet
20.00 – Muzika na Starem trgu: Noreia , etno
21.30 – Muzika na Starem trgu, atrij Galerije Škuc: Katja Šulc, sodoben folk

ponedeljek, 22. 7.
17.00 – Ustvarjalno 2 : Prenos fotografije na blago , delavnica za otroke in mlade, vodi Nina Pernat
18.00 – Teater v galeriji in Pravljično druženje: Kobilica Milica prihiti na pomoč , kamišibaj predstava, Tina Zadnik, in Pravljično druženje z avtorico Mašo Cvar
18.30 – Poletne ustvarjalnice: Kralj živali , ustvarjalna delavnica, vodi Petra Gosenca (Društvo GUMB)
20.00 – Muzika na Starem trgu: Falajček, etno
22.00 – Teater v Galeriji: Kaplja soli, gledališka predstava, Slovensko stalno gledališče Trst

torek, 23. 7.
17.00 – Ustvarjalno 2 : Prenos fotografije na blago, delavnica za otroke in mlade, vodi Nina Pernat
18.00 – Teater v galeriji: Zmaj Zakaj , gledališka predstava, Zlata ptica
18.30 – Poletne ustvarjalnice: Jaz kurator_ka! , ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
20.00 – Muzika na Starem trgu: Tretji kanu , indie-pop
22.00 – Teater v Galeriji: Ivan Grozny , dramedija, Žiga Čamernik in Lana Len

sreda, 24. 7.
18.00 – Teater v galeriji: Pošastozavri in jabolko spora , lutkovna predstava, LG Bičikleta
18.00– Ustvarjalno 2 : Oblikovanje tekstilnega nakita , delavnica za mlade, vodi Urška Sadar
18.30 – Poletne ustvarjalnice: Kolaži iz tekstila , ustvarjalna delavnica recikliranja, vodi Nevena Aleksovski
20.00 – Muzika na Starem trgu: 3:rma , dark folk
22.00 – Teater v galeriji: Flamenko in omara , plesno-glasbena predstava, Anja Mejač in Luka Uršič

četrtek, 25. 7.
18.00 – Teater v Galeriji: Mojca Pokrajculja , lutkovna predstava, LG Zapik
18.00 – Ustvarjalno 2 : Mozaik malo drugače , ustvarjalna delavnica za mlade, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst (KUD Galerije C.C.U.)
18.30 – Poletne ustvarjalnice: Razglednice iz Ljubljane , ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
20.00 – Muzika na Starem trgu: Blu.sine , trip hop, dark pop, alternative
22.00 – Črna skrinjica , pesniško-glasbeni večer

petek, 26. 7.
18.00 – Teater v galeriji: Gravitacija perspektive , sodobni cirkus, zračne akrobacije, Društvo Mismo Nismo
18.00 – Prvoosebno raziskovanje zgodb , medgeneracijski bralni klub, vodi Zala Hriberšek
18.30 – Poletne ustvarjalnice in Ustvarjalno 2 : Svetleče lanterne , ustvarjalna delavnica za mlade, vodi Petra Gosenca (Društvo GUMB)
20.00 – Muzika na Starem trgu: Zhlehtet, jazz, v sodelovanju z Imago Sloveniae
20.30 – Kunty horror show, intergalaktični, znastvenofantastični komični šov , House of Kunt

sobota, 27. 7.
18.00 – Teater v Galeriji: Nedeljsko kosilo , gibalna predstava, Zavod ODTIS in ŠKD Gibatorij
18.30 – Poletne ustvarjalnice: RazGibalnica , ustvarjalna delavnica, vodi Katjuša Kovačič
18.00 – Na obisku: Adrijan Praznik , vodeni ogled umetniškega ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovsk
20.00 – Muzika na Starem trgu: Tomaž Hostnik , kantavtorski koncert
22.00 – Teater v galeriji: Gospa Judit , monodrama, premiera, ŠKUC gledališče

nedelja, 28. 7.
18.00 – Teater v galeriji: Zunaj , plesni performans za družine, premiera, Barbara Kanc (Plesni teater Ljubljana)
18.30 – Poletne ustvarjalnice: Letala , ustvarjalna delavnica, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst (KUD Galerije C.C.U.)
19.00 – Teater v galeriji: Gospa Judit , monodrama, ŠKUC gledališče
20.30 – Muzika na Starem trgu, atrij Galerije Škuc: Veronika Nikolovska , uglasbena poezija


PROGRAM VEČDNEVNIH DOGODKOV
petek, 19. julij - nedelja, 28. julij 2024, vsak dan od 17. do 22. ure dalje v Info ŠKUC
Škuceva tržnica: Prodaja knjig Založbe ŠKUC in Centra za slovensko književnost po znižanih cenah, promocijski materiali ter Ulična čitalnica
petek, 19. julij - petek, 9. avgust 2024, vsak dan od 17. do 22. ure dalje v atriju Galerije Škuc
Knjižnica pod krošnjami
petek, 19. julij - petek, 9. avgust 2024, vsak dan od 17. do 22. ure dalje v Galeriji Škuc
Povez , prodajna razstava študentov NTF, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil
petek, 19. julij - petek, 9. avgust 2024, vsak dan od 17. do 22. ure dalje v Galeriji Škuc
Pia Hočevar Mucić: NE-RED", fotografska razstava
sobota, 20. julij, in nedelja, 21. julij 2024, od 17. ure dalje v atriju Galerije Škuc
Ustvarjalno 2 in Poletne ustvarjalnice: Sitotisk express , ustvarjalni delavnici za otroke in mlade, vodita Meta Žvokelj in Anka Iskra
ponedeljek, 22. julij, in torek, 23. julij 2024, od 17. ure dalje v Galeriji Škuc in atriju
Ustvarjalno 2 in Poletne ustvarjalnice: Prenos fotografije na blago, delavnici za otroke in mlade, vodi Nina Pernat
*za večdnevni delavnici so potrebne predhodne prijave: info@skuc.org , 01 430 35 30 , 01 42 13 142
Ustvarjalno 2 in Poletne ustvarjalnice: Prenos fotografije na blago, delavnici za otroke in mlade, vodi Nina Pernat
*za večdnevni delavnici so potrebne predhodne prijave: info@skuc.org , 01 430 35 30 , 01 42 13 142

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do spremembe programa.
Organizator: Društvo ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana, info@skuc.org , https://skuc.org/ , FB, Instagram
Prost vstop nam omogočajo: MOL - Oddelek za kulturo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Turizem Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS, Urad RS za mladino, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, NTF, Univerza v Ljubljani, Vertigo, Staroljubljanski zavod za kulturo, Zavod Omrežje, KUD Galerija C.C.U., Klet Brda, z.o.o. Dobrovo, Črna skrinjica, 3 MUHE - pravična trgovina, Center za slovensko književnost, Tam-tam, L'mit, Potemkinove vasi, DPG, Slaščičarna pri vodnjaku, Druga Violina, Dana, Mumino

preberite več
razstava plakatov lgbt gibanje M6 web
R A Z S T A V A
P L A K A T O V
L G B T +
G I B A N J A
5. 6. - 31. 12. 2024, Metelkova 6, Ljubljana.
Razstavo posvečamo Bogdanu Lešniku (1952-2024), pionirju LGBT gibanja v Sloveniji in tedanji Jugoslaviji.
Letos praznujemo 40. obletnico gibanja LGBT v Sloveniji. Aktivistični boj proti družbenemu, političnemu, kulturnemu ali ekonomskemu izključevanju gejev in lezbijk, se je začel leta 1984 s prvim Magnus festivalom.
Enakost in enakopravnost LGBT-oseb se je v Sloveniji v zadnjih letih izboljšala, k čemur je prispevalo predvsem skoraj štiridesetletno neutrudno delo številnih civilnodružbenih organizacij, skupin in posameznic_kov ter njihovih lokalnih in mednarodnih zaveznic_kov. Razširitev tega gibanja iz Ljubljane na celotno ozemlje države in tudi zunaj nje je zaznamovala težka in zapletena pot, tako z vidika sprejemanja in osveščanja družbe kot tudi zakonskih, tj. pravno-formalnih določil, ki naj bi omogočali dostojno življenje vsakemu posamezniku znotraj naše družbe.
Pričujoča razstava plakatov iz arhiva društva ŠKUC je le del celoletnega dogajanja obeležitve, ki ga pripravljamo v Društvu ŠKUC, Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Mestnem muzeju Ljubljana (MGML) in drugih LGBT+ organizacijah. Razstavljeni plakati bodisi predstavljajo ključne mejnike v prvih letih gibanja (Festival Magnus – homoseksualnost in kultura, izid prve številke Revolverja, prvi slovenski lezbični film, …) ali pa s svojo formo in sporočilno vrednostjo predstavljajo druge ključne premike aktivističnega gibanja skupnosti (Roza klub pozdravlja prihod svetega očeta, Varno v meni, Vse ljubezni so enako lepe, …).
Plakati:
Dnevi gay in lezbičnega filma (1992) - Od 6. do 13. decembra potekajo Osmi dnevi gay in lezbičnega filma. Filmske projekcije potekajo v Kapelici na Kersnikovi 4 v Ljubljani.
Plushivisti – skupina za samopomoč (2005) - od leta 2005 delujoča anonimna skupina za samopomoč (s prvotnim imenom Mercury), namenjena s HIV-om okuženim moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi. Za vizualno podobo izberejo poslikave Keitha Haringa, umetnika in AIDS aktivista.
Revolver (1990) - revija za kulturna in politična vprašanja (s homoerotičnim nabojem). Plakat z naslovnico prve številke Revolverja, revije Roza kluba, ki je izhajala med leti 1990 in 1997, štirikrat letno, in je prinašala članke na tematiko istospolne usmerjenosti.
10. konferenca mednarodnega združenja lezbijk in gejev (ILGA) (1996) - plakat 10. ILGA konference za vzhodno, jugovzhodno in srednjo Evropo, ki so jo med 8. in 11. avgustom 1996 organizirali in gostili ŠKUC Roza klub, Magnus in LL.
Parada ponosa (2003) - 20. junija poteka tretja parada gejevskega in lezbičnega ponosa pod geslom "Mi drugačni, vi enakopravni", ki jo organizirajo Magnus, LL, Roza klub, Legebitra, Out in Slovenija in Libero. Parada se začne v parku Tivoli, paradniki in paradnice nato "objamejo" parlament in iz njega prikličejo predsednika DZ Boruta Pahorja.
Vse ljubezni so enako lepe … (1998) - kampanja Roza kluba proti nestrpnosti do gejev in lezbijk v obliki plakatne akcije
Varno v meni (1992) - ŠKUC, Roza Klub in Urad za mladi novembra 1992 objavijo zloženko »Spolnost in aids: Varno v meni« ter pričujoči plakat, ki ga je oblikoval Andrej Brumen-Čop. Zloženka aprila 1993 povzroči radikalno zaostrovanje homofobije z izrazitim klerikalno nacionalističnim tonom.
Pogled moškega (1992) - – Od 14. do 28. januarja v organizaciji Roza kluba v Galeriji Škuc poteka fotografska razstava "Pogled moškega". Sodelujejo Alen Kos, Boštjan Lisec, Gorazd Majaron, Marko Radovan, Mio Vesović. Organizator je Roza klub.
Derek Jerman – retrospektiva filmov (1986) - Od 9. do 14. junija poteka tretji festival Magnus 1986, z retrospektivo filmov Dereka Jarmana (Dream Machine, Sebastiane, In the shadow of the Sun, The Tempest, Tape Köln, Throbing Gristle Psychic Rally in Heaven, Jubilee, The Angelic Conversation, Caravaggio, Home Movies I and II)
Magnus – homoseksualnost in kultura (1984) - Od 23. do 29. aprila poteka v Ljubljani festival Magnus: "Homoseksualnost in kultura". Festival označuje začetek LGBT gibanja v Sloveniji, filmski del pa šteje kot 1. festival gejevskega in lezbičnega filma.
Roza klub pozdravlja prihod svetega očeta (1996) - drugi iz serije satiričnih plakatov, natisnjen maja 1996, ko se je Roza klub pridružil feminističnim skupinam, ki so protestiral proti prihodu papeža v Slovenijo. Ciklus plakatov oblikujeta Irena Woelle (oblikovalka Narobe) in Vuk Ćosić (Post Deadline Productions), prvi v seriji je bil "Roza klub pozdravlja prihod pomladi", tretji pa "Roza klub pozdravlja gradnjo slovenskih avtocest".
Varuhi meje (2002) - 9. maja se v Ljubljani, Mariboru in Celju zgodi premiera filma Varuh meje Maje Weiss. Scena ga poimenuje za prvi slovenski lezbični film.

Razstavo pripravili: pisarna društva ŠKUC in redakciji družbenih gibanj
preberite več
KnjiznicaPodKrosnjami 2023
K N J I Ž N I C A
P O D
K R O Š N J A M I
Š K U C
Bralni kot na ozelenjenem vrtu sredi stare Ljubljane, poleg listanja knjig, ponuja še brezplačen ogled tekočih razstav galerije. Tu občasno potekajo zanimive delavnice, pred Škucem pa se odvijata tradicionalna poletna festivala Živa književnost in Dobimo se pred Škucem.
Urnik Knjižnice pod Krošnjami, atrij Galerije Škuc:
Knjižnica bo odprta v času festivala Živa književnost: med 7. 6. in 14. 6. 2024, vsak dan med 17.00 in 22.00:
Knjižnica bo odprta v času razstave: med 22. 6. in 17. 7. 2024, vsak dan med 12.00 in 19.00 uro (ponedeljek zaprto) .
Knjižnica bo odprta v času festivala Dobimo se pred Škucem: med 19. 7. in 9. 8. 2024, vsak dan med 17.00 in 22.00 uro .
Delavnice in spremljevalne dogodke lahko spremljate na spletni strani: https://skuc.org/ in socialnih omrežjih: https://www.instagram.com/skuc_drustvo/ in https://www.facebook.com/skuc.association
preberite več
Prisotnost skupnosti fb cover
T V O J I
S P O M I N I
Š T E J E J O
Vabljene_i k sodelovanju v sklopu projekta Prisotnost skupnosti
V sklopu projekta Prisotnost skupnosti pod okriljem Galerije Škuc, k sodelovanju vabimo mlade_i raziskovalke_ci .
Z vašo pomočjo želimo dokumentirati zgodbe in spomine, ki se navezujejo na kvir prostore . Kje ste se smejale_i? Kje jokale_i? Jezile_i? Kateri prostori so za vas bili ali so še vedno pomembni? Kaj se je tam zgodilo? Kaj zbudi te spomine?
Vabimo vas, da svoja občutja in spomine delite v obliki intervjuja oziroma v obliki, v kateri se boste počutile_i bolj prijetno in varno. V kolikor želite, boste to lahko storile_i tudi anonimno.
Hkrati vas vabimo, da projektu donirate kakršnokoli gradivo povezano s svojo zgodbo; naj bodo to slike, predmeti ali karkoli drugega, kar vas veže na vašo zgodbo.
Tekom raziskovanja želimo vzpostaviti prostor, kjer je možno deliti svoje izkušnje, specifično povezane s prostori. Cilj projekta je doseči vidnost kvir zgodb, normalizacijo naših življenj ter arhiviranje nevidnih zgodb.
Zbrane zgodbe bomo predstavile_i v spletnem projektu kjer bodo na interaktiven način vaše zgodbe v prirejeni obliki dostopne na ogled širši javnosti . S takšnim načinom želimo utrditi prisotnost kvir življenj in prostorov v našem mestu in vsem kvir osebam pokazati, da je naša skupnost močno prisotna.
Za sodelovanje pri projektu nam pišite na: kvirlab.skuc@gmail.com
Veselimo se vaših zgodb,
Mlade_i raziskovalke_ci
Nuka Horvat, Tamara Mihalič, Danko Ostojić, Monika Zupin

Kvir lab je del projekta Mladi in prihodnost LGBTQIA+skupnosti , ki se izvaja v okviru programa Erasmus+, sofinanciranega s strani Evropske unije.
Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.
preberite več
Nebula 11 6 2024
N E B U L A ( U S )
K O N C E R T
O D P O V E D A N O
Torek, 11. 6. 2024, ob 21.00 Gala Hala, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.
ŠKUC KSB in Društvo KAPA predstavljata:
Nebula (US) – desert rock/stoner rock/grunge
KONCERT ZARADI ODPOVEDI TURNEJE ODPADE!
Cena vstopnice: 15 € predprodaja, 18 € na dan koncerta
vstopnice v predprodaji: https://www.mojekarte.si/si/nebula-zda/vstopnice-1183458.html
Brezciljen beg od teže življenja v razpadajočem Buick Regalu do konca sveta, kjer nas čaka samo en zabačen dive bar, sestavljen iz zakajene megle in neonskih napisov. Znotraj te hroneče aluminijaste krste, ki drvi čez post-apokaliptične peščene ravnine širom Kalifornije, nam delajo družbo sumljive vonjave in skurjen power-trio, ki so samo še nek oddaljen spomin prisebnosti.
Vonjave so mešanica postanega piva, ki že dolgo marinirajo sedeže, na pol skajenih čikov, pobranih iz kante zadnje obiskane pumpe, švica in nekega gnijočega ekosistema pod sedežem, ki po izgledu in vonju spominja na nekaj med vojnim zločinom in kosilom iz šolske menze. Za beg pred radioaktivnimi vonjavami odprete okno, kjer vas nasilno udari puh puščavske vročine, za beg pred kriki zmletih cirozic v avtu, navijete serijsko vgrajen muzejski primer kasetarja, v katerem je že dekade zataknjena ena porjavela kaseta. Kar si predstavljate, da zaškripa iz zvočnikov po pritisku gumba play, je definitivno Nebula. Ali narodnjaki. Band sta ustanovila Eddie Glass in Ruben Romano v poznih 90ih, po tem, ko sta se kastrirala iz Fu Manchu. V duhu slednjih nam postrežejo z udarnim, grungerskim 'Vse mi gre na k****, a vse bo v redu' pristopom k desert rocku. Mastni riffi, ki se vztrajno vijejo čez sipine od same masti puščajo za sabo sledi ocvirkov. Rohneči vokali, ki kričijo čez stampedo bobnov, skrbijo za konstantno zaskrbljujočo raven adrenalina. Kljub vintage letniku njihova glasba ne izgublja na ostrini. Novejše izdaje zvenijo dovolj surovo, da ušesom povzročijo salmonelo in so jih po vsej možnosti res posneli konec 90ih na varianto: "Ej pobi, to smo posnel leta '98 in smo bli tolk zadeti, da smo pozabili izdat. A gremo to kar ven vržt kot novo plato in nas boli k****?*' Padite v njihov masten vrtinec zadete naveličanosti vsega in se nam pridružite v zvočni kopeli decibelnih presežkov pod Galinim odrom, kjer nam bojo svoje holesterolne viže igrali uigrani mački stonerske scene, ki še uspejo obdržati ta najstniški, garažni zvočni čar. *Da, Nebula znajo slovensko. To sem prebral v enciklopediji. "To je res." - enciklopedija, 3. 4. 2024

Koncert omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.
preberite več
torkljica simao
Š T O R K L J I C A
M I N C A
B I N C A
D O B I
B R A T C A
Renata Reneja Škrjanc
ŠTORKLJICA BINCA MINCA DOBI BRATCA
ponovitve:
petek, 14. 6. 2024, ob 18.00, Pred Galerijo Škuc, O'živela knjiga
četrtek, 13. 6. 2024, 9.30, Kongresni trg, paviljon, festival Junij
sreda, 29. 5. 2024, ob 11.00, Festival Igraj se z mano
ponedeljek, 18. 3. 2024, ob 10.00, Galerija Škuc, za Vrtec Andersen
ponedeljek, 20. 11. 2023, ob 11.00, Cirius Kamnik
sobota, 18. 11. 2023, ob 10.00, Galerija Škuc, Škucove packarije
sobota, 30. 9. 2023, ob 17.00, hiša otrok in umetnosti, 2. Vikend neodvisnih lutkovnih gledališč
ponedeljek, 18. 9. 2023, ob 10.00, Galerija Škuc za OŠ Janeza Levca
premiera: sobota, 29. 7. 2023, ob 18.00, Galerija Škuc
Pravljica o štorkljici Binci Minci je pripoved o družini, ki se bo čez nekaj mesecev povečala. A vesela novica Binco Minco prestraši. Namesto sončnega nasmeha jo zagrne sivi oblak skrbi. Debele solze ji tečejo po licih in med hlipanjem komaj uspe povedati mamici in očku, kaj jo tako zelo skrbi… A kot se za pravljico spodobi, je konec srečen. Saj je prave ljubezni za vse vedno dovolj. Topel objem staršev pa lahko dela čudeže.
»…Pravzaprav je to moja zgodba. Zgodba mojega otroštva. Pri štirih letih sem, do takrat edinka, izvedela, da bom dobila sestrico. Od strahu, da moja starša ne bosta imela več časa zame in da ne bom več tako ljubljena, sem se v majhni otroški glavici jezila na sestrico, s katero pa sva potem postali ljubeči zaveznici in najboljši prijateljici. Z zgodbico o Binci Minci otrokom prijazno sporočam, da je vsako rojstvo sorojenca družinski blagoslov, srečen dogodek. In da je v srcih očkov in mamic neskončno velik prostor, v katerem je doma ljubezen.
Najpomembnejše sporočilo je, da več, kot jo dajemo, več prostora v srcu je za novo. Zato so skrbi v malih glavicah povsem odveč. Staršem pa z njo prišepnem, kako zelo dragocen je čas, ki ga namenijo pogovoru, branju in druženju z otroki. To je posvečen čas.
Pravljica Štorkljica Binca Minca dobi bratca je blago, nevsiljivo poučna. Z njo želim krepiti ne le izrazne in domišljijske sposobnosti otrok, pač pa tudi njihovo čustveno inteligenco.
Starši bodo lahko svoje otroke s pomočjo pravljičnih junakov na topel, (pri)srčen način pripravili na prihod novega družinskega člana. In bo tako otroške solzice zamenjal njihov smeh, ki zveni, kot bi se kotrljale frnikule…«.
Avtorica Renata Reneja Škrjanc je sanjalka, navdihovalka, strastna ljubiteljica življenja, ki v sebi še vedno neguje majhno deklico z iskricami v očeh. Ali kot pravi: »Slišim zvenenje besed in s pravljicami rada nagovarjam otroke ter se dotikam njihovih src. Novinarka, motivatorka, moderatorka, prostovoljka, pesnica, pravljičarka, osrečevalka, ki rada rišem nasmehe na obraze majhnih in velikih otrok. V besedah pa najdem srečo, da lahko pišem o ljubezni, ki dela ta svet preprosto čudovit.«
Režija, dramaturgija in priredba besedila: Žiga Sedmak
Kostumografija in izdelava lutk: Bojan Vister
Igra: Kaja Jordan
Producent: ŠKUC gledališče
Koproducent: Šentjakobsko gledališče Ljubljana
Predstavo sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana

preberite več
emis2024
E M I S 2 0 2 4
R A Z I S K A V A
Raziskava EMIS2024 (The European MSM and Trans people Internet Survey) je skupni projekt akademskih, skupnostnih in vladnih partnerjev po vsej Evropi, namenjen informiranju o spremembah na področju spolnega zdravja za MSM (moški, ki imajo spolne odnose z moškimi). Gre za največjo mednarodno raziskavo spolnih navad na področju Evrope, ki so jo do zdaj izvajali v letih 2010 in 2017 z osnovnim financiranjem iz Zdravstvenega programa Evropske unije.
Pomagaj nam pridobiti reprezentativni vzorec za področje Slovenije in sodeluj v največji svetovni raziskavi o spolnem vedenju moških in transspolnih oseb, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM).
Sodeluješ lahko tako, da enostavno izpolniš anketni vprašalnik prek povezave . Odgovore zbiramo do konca junija!
Zahvaljujemo se ti za sodelovanje. Pridobljeni rezultati nam bodo namreč v veliko korist pri našem nadaljnjem delu.
Povezava do vprašalnika: https://maastrichtuniversity.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_00TU5rrPxK3dzoO
preberite več
40 let gibanja javni poziv
R A D I
B I
S L I Š A L I
T V O J O
Z G O D B O
40. obletnica gibanja skupnosti LGBT v Sloveniji
Radi bi slišali tvojo zgodbo!
Letos praznujemo 40. obletnico gibanja LGBT v Sloveniji. Ob tej priložnosti se bo skozi leto odvilo več razstav in dogodkov, ki jih pripravljamo v Društvu ŠKUC, Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije ter Mestnem muzeju Ljubljana (MGML). S partnerji projekta poudarjamo pomembnost vsestranskega prepoznavanja pomena tega zgodovinskega angažmaja družbene skupine in se dotika lokalnih, nacionalnih in mednarodnih vidikov gibanja LGBT.
Zato v prvi fazi h konkretnemu sodelovanju vabimo vsakogar, ki bi si želel o omenjeni temi prispevati svojo zgodbo, predmet, spomin. Namen javnega poziva, ki je objavljen na spletni strani: https://40lgbt.si/ , je povabilo k sodelovanju za vse, ki si želijo s svojimi izkušnjami, spomini in predmeti soustvariti in dokumentirati raznolikost zgodovine LGBT skupnosti v Sloveniji. Sodelovanje bo oblikovalo bolj avtentično sliko ključnih dogodkov ter tako obogatilo našo kulturno in družbeno dediščino.
Enakost in enakopravnost LGBT-ljudi se je v Sloveniji v zadnjih 40 letih izboljšala, k čemur je prispevalo predvsem skoraj štiridesetletno neutrudno delo številnih civilnodružbenih organizacij, skupin in posameznic_kov ter njihovih lokalnih in mednarodnih zaveznic_kov. Razširitev tega gibanja iz Ljubljane na celotno ozemlje države in tudi zunaj nje je zaznamovala težka in zapletena pot, tako z vidika sprejemanja in osveščanja družbe kot tudi zakonskih, tj. pravo-formalnih določil, ki naj bi omogočali dostojno življenje vsakemu posamezniku znotraj naše družbe.
Z omenjeno institucionalno mrežo bo gibanju LGBT namenjen prepotreben prostor znotraj javnih kulturnih institucij. Na ta način želimo muzeje odpreti in nuditi prostor za predstavitev tudi tistim družbenih skupinam, ki tradicionalno delujejo izven tovrstnih ustanov oz. njihovo delovanje pogosto ni prepoznano ali beleženo, čeprav je jasno, da je njihova zapuščina sestavni del našega okolja.

Foto: Obvoznica mimo nestrpnosti. Junij 2001, Ljubljana. Foto: Brane Mozetič. Škuc LGBT digitalni arhiv 1984-2021. Hrani: Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana.

Kontakti za medije:
Urša Karer, Mestni muzej Ljubljana, ursa.karer@mgml.si Jernej Škof, Društvo ŠKUC, info@skuc.org , jernej.skof@skuc.org Barbara Kolenc, Muzej sodobne in novejše zgodovine, barbara.kolenc@muzej-nz.si

preberite več
02 03 Pino utube
L I T E R A R N I
G L A S O V I
P O D C A S T - 6
Tanjin zadnji letošnji gost je Pino Pograjc , študent anglistike in primerjalne književnosti na magistrski stopnji na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Rojen leta 1997, odraščal je v Kamniku, kjer je na tekmovanjih v slam poeziji prvič bral svoje pesmi pred občinstvom in nekajkrat zmagal. Leta 2022 je postal del selekcijske ekipe za Festival LGBT Filma v Ljubljani. Istega leta je založba Črna skrinjica izdala njegov pesniški prvenec Trgetanje , za katerega je dobil nagrado za najboljši literarni prvenec, ki se podeli v sklopu Slovenskega knjižnega sejma. Leta 2023 se je pridružil mednarodnemu pesniškemu projektu POT-VOT (Poezija sodobnosti – glasovi prihodnosti), s katerim bodo sodobni pesnice in pesniki obiskovali srednje šole. Njegova pesem »burleska« je bila za zbornik Rukopisi prevedena v srbščino. Lidija Dimkovska je izbor njegovih pesmi prevedla v makedonščino za platformo Blesok. Anamarija Šporčič je njegovo poezijo vključila v svoje predavanje o slovenski LGBT+ literaturi na St. Mary's College of Maryland.Dr. Borut Škodlar ga je septembra 2023 povabil kot govorca na mednarodni konferenci Contemplative Traditions and Psychotherapy , kjer je v pogovoru s z dr. Škodlarjem govoril o poeziji kot načinu osmišljanja psihotičnih izkušenj.
Podcast: https://open.spotify.com/episode/0pQKRmzrlwNL2bNJK3YPOz?si=tDQHnSSxTt-MzHPzmPnWtg

Asociacije : rdeča - olimpija in bači poljubi
Časovni stroj : kako je učiteljica slovenščine vzpodbujala Pina k pisanju, kdaj je zvedel za Braneta Mozetiča in nekaj o filmu. Veš kaj je videoteka?
Jezikovni vozli: baksuz, čš, gegice, mastić, lol
Degustacija: Izbruhek XVI, Naj nihče ne spi, Palestina, Radniškaj
Knjižna priporočila: Jericho Brown - The Tradition, Andreja Štepec - Jesenožki, Karel Hmeljak - Zategadalj, Blaž Božič: mleček, žbunje: grobovi v njem.
Literarne glasove ustvarjajo: Tanja Matijašević z gosti,
ŠKUC s podporo Javne agencije za knjigo,
grafična podoba: Anja Cimerman
preberite več
N I
N A M
V S E E N
P O D C A S T
Poslušate lahko naslednje podcaste:
o endomitrozi: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Endometrioza-e23osn0
Bistro pri lačnem študentu: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Bistro-pri-lanem-tudentu-e1vdl0j
38. Festival LGBT filma: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/38--festival-LGBT-filma-e1rpdco
Svetovni dan duševnega zdravja: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Svetovni-dan-duevnega-zdravja-e1p5hs9
Zvok mladosti: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Zvok-mladosti--osrednji-dogodek-ob-Evropskem-letu-mladih-2022-e1jevv2
Mladi in politična participacija: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Mladi-in-politina-participacija-e1heb18
Perkarno delo: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Prekarno-delo-e1fq1lm
o prostovoljstvu : https://anchor.fm/dashboard/episode/e13pgpi
o Paradi ponosa: https://anchor.fm/dashboard/episode/e13ilq5
o kulturi avtonomnih prostorov: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Stanovanjska problematika: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Stanovanjska-problematika-e1doq9k
o lažnih novicah : https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
EVS prostovoljec v Berlinu: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Življenje z manj odpadki: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Mladi in duševno zdravje: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
preberite več
Skupaj-obvladujemo-hiv-stigmo-cover
S K U P A J
O B V L A D U J E M O
H I V
S T I G M O
Objavljamo novo knjižico z naslovom Skupaj obvladujemo hiv stigmo , ki je nastala z izmenjavo vidikov ljudi s hivom in zdravstvenih delavcev na stigmo povezano s hivom, z namenom da bi se stvari izboljšale.

Knjižica je bila sofinancirana s sredstvi Ministrstva za zdravje.
preberite več
ŠKUC-ZBORNIK končen-naslovnica 1
Z B O R N I K
I N F O R M I R A N J E
M L A D I H
Pri Društvu ŠKUC je izšel zbornik »Primeri dobrih praks s področja informiranja mladih v Sloveniji«. V zborniku lahko najdete dobre prakse s področja informiranja mladih, si preberete zakaj je informiranje mladih pomembno ter kaj vse se na področju informiranja mladih dogaja v Sloveniji. Zbornik je nastal v okviru Ljubljanske mreže info točk, ki se ukvarja z informiranjem mladih v Ljubljani. link do zbornika je tukaj: http://www.lmit.org/wp-content/uploads/2021/01/SKUC-ZBORNIK.pdf Zbornik je financiral Urad za mladino MOL.
preberite več
2020-Knjiznica-1-15.5.2020  2
L E Z B I Č N A
K N J I Ž N I C A
I N
A R H I V
LEZBIČNA (LGBT+) KNJIŽNICA IN ARHIV vsak četrtek in petek, med 15.00 in 19.00, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, (julij, avgust zaprto) Lezbična (LGBT+) knjižnica in arhiv , projekt Lezbične sekcije Škuc-LL , zaobjema delovanje specializirane knjižnice in arhiva, ki sta namenjena lezbičnim in gejevskim študijam (LGBT), študijam spolov in seksualnosti, človekovim pravicam in razvoju GLBT+ skupnosti in gibanja v Sloveniji. Je edina tovrstna specializirana zbirka v Sloveniji ter v širši regiji in je v teku let postala referenčna, saj pokriva področje, s katerim se sistematično ne ukvarja nobena druga splošno izobraževalna ali specializirana knjižnica ali ustanova v Republiki Sloveniji. Neprekinjeno deluje od maja 2001. Zbirka Knjižnice zaobjema preko 6000 bibliografskih enot (klasično knjižno gradivo, avdio in vizualno gradivo), ki se deli na strokovno literaturo (teorija); pravne dokumente EU in R Slovenije (zakoni in predpisi na področju GLBT); priročnike za varstvo človekovih pravic; slovensko leposlovje (poezija, proza); tuje in prevodno leposlovje (poezija, proza); periodiko (revije, serije); poljudno gradivo (stripi, vodiči); avdio-vizualno gradivo (zvočni zapisi, VHS, DVD, fotografije, plakati, transparenti); dokumentarno gradivo (arhivski dokumenti); medijski arhiv; slovensko GLBT bibliografijo. Zbirka je klasificirana v skladu z osnovnimi bibliotekarskimi standardi. Lezbična (LGBT+) knjižnica in arhiv predstavlja znotraj samega AKC Metelkova enega od členov metelkovskih knjižnic (skupaj s knjižnico Mirovnega inštituta , StripBurgerja , SCCA in Škratove čitalnice ), obsežnih kolekcij, ki v prostoru Slovenije ohranjajo in negujejo javno dostopni fond predvsem sodobnih teoretskih in umetniških zvrsti, nepogrešljivih za razvoj kritičnega mišljenja. Pripravila: Nataša Velikonja, koordinatorka Lezbične knjižnice projekt omogoča: Mestna občina Ljubljana
preberite več