Naročam se na e-novice
Jure Andrej Boštjan3
J U R E B O R Š I Č
A N D R E J F O N
B O Š T J A N S I M O N
K O N C E R T

Jure Boršič / Andrej Fon / Boštjan Simon, koncert saksofonov

torek, 19. 12. 2023, ob 20.00, Galerija Škuc

vstopnica 8 €, 6 € študentje dijaki, rezervacije: info@skuc.org

 

BOŠTJAN SIMON

Po diplomi iz filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani (2008, prof. Lev Kreft) in zaključnem nastopu na konservatoriju v Amsterdamu (2009, prof. Ferdinand Povel in Jasper Blom), s katerim je pridobil naziv Bachelor of Music, se je Boštjan Simon osredotočil na ustvarjanje glasbe predvsem v sodelovanju s številnimi slovenskimi in mednarodno dejavnimi glasbeniki tako, kar zadeva avtorskih projektov kot tudi naključnih manjših glasbenih zasedb ali orkestrov. Od leta 2014 sodeluje z Big bandom RTV Slovenija kot substitut na tenorju v številnih projektih, med drugim z njim nastopi na festivalu Jazz Cerkno leta 2017. Je ustanovni član Kaučičeve mednarodne zasedbe Orkester brez meja, s katero leta 2016 gostuje na festivalu Jazz Cerkno. Kot dirigent sodeluje tudi z novogoriškim Big bandom Nova. Kot solist na altovskem in sopranskem saksofonu sodeluje pri orkestru Trieste Early Jazz Orchestra, s katerim je v letu 2018 posnel ploščo. V svojih vrstah pa sta ga imela še Saksofonski orkester SOS, European Saxophone orchestra in Koromač. Na slovenskih in mednarodnih odrih je muziciral z raznolikimi glasbeniki, kot so Zlatko Kaučič, Trevor Watts, Giovanni Maier, Jasper Stadhouders, Jasper Blom, Saša Nestorović, Peter Epstein, Tomaž Grom, Massimo de Mattia, Simone Zanchini, Arthur Majewski, Dave Binney, Guillaume Orti, Matjaž Drevenšek, Jos Zwaanenburg, Sanne van Hek, Cene Resnik, Domen Gnezda in s slovenskimi jazz glasbeniki: Igor Lumpert, Milan Stanisavljević, Nikola Matošič, Drago Gajo, Blaž Jurjevčič, Jaka Kopač, Rok Zalokar, Robert Jukič, Ratko Divjak, Jadranka Juras.

 

ANDREJ FON

Krepak in krepčilen individualen glas – avtentičen in duhovit multi- in poli-inštrumentalist, glasbeni ludist, izvrsten performer (tudi v gledališkem kontekstu), pedagog in zanesljiv sošpilavec je prekaljen na vseh sort odrih, v raznolikih muzičnih kombinacijah, tudi na ulici. Tam se je izuril predvsem na dudah. Kosi upičenih muzik so vpeti v svojski vsakdanji nadrealizem, skoz katerega Fonov alter ego po imenu Olfamož motri in secira, kritizira in ironizira sodobno družbo in sodobno življenje, institucije, tehnologijo, religijo, disciplino in slepi hedonizem. Olfamož je improvizator, pihalec (klarinet; tenorski saksofon; dude; razne piščali), noise-rock / R.I.O. / avant-rock kitarist, kantavtor, poznavalec svetovnih godb, izumitelj in izdelovalec glasbil in zvočil, član več zasedb, čelnik in ena desetina bande Olfamoštvo; strumno in agilno reže in kolobari po razrezanih žanrih kantavtorstva, hrupnega rocka, afro beata, zlomljenega disca, jazza, zlasti tistega svobodnejših strujanj in smeri, improvizacije, zanimajo ga pretanjena zvočenja, glasovno zgodbaštvo in čudaške besedno-zvočne vragolije. A do položaja Olfamoža in Olfamoštva je bila pot precej dolga in vijugava.

 

JURE BORŠIČ

Jure Boršič je saksofonist najmlajše generacije, delujoč med Ljubljano in Kreativno cono Vrtojba. Piha, grize, škripa in cvili v zasedbah Koromač, Oholo!, TiTiTi, Kombo B, Bootleg Unit, Shoe & Shoelace, Orkester brez meja/Senza confini ter ob ad hoc improviziranih prilikah. Nesojeni študent jazz saksofona se v zadnjem času posveča tudi prepariranju instrumenta in je del organizacijskih ekip koncertnega cikla Fri-Fru-Fra ter ne-festivala Improbiro.