Naročam se na e-novice
Telop Bobri 2023
F E S T I V A L
B O B R I
Š K U C

Društvo ŠKUC se tudi v letu 2023 vključuje v program Festivala Bobri. Festival Bobri je ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki ga prirejamo že od leta 2009. V sklopu festivala vsako leto otrokom in mladim ponudimo izbor kakovostnih kulturnih in umetniških vsebin. Vsi dogodki na festivalu so brezplačni. Več o festivalu https://bobri.si/.

Program Društva ŠKUC:

sobota, 25. 3. 2022, ob 11.00, Metelkova mesto, za izven
dobimo se pred Hostlom Celica (kontakt Nevena 040 805 958)
Na obisku pri kolektivu Metatisk, voden ogled ateljeja in ustvarjalna delavnica
Kolektiv Metatisk je skupina različnih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki v AKC Metelkova mesto skupaj vodijo studio za sitotisk. Sitotisk je grafična tehnika, pri kateri motiv prenesemo na mrežico (sito), ki ima svetlobno občutljivo zgornjo plast in je primerna za tiskanje na papir in tekstil. Studio Metatisk je prostor, v katerem se pogosto izvajajo delavnice tiskanja za otroke in mladino ter predvsem prostor za druženja, sodelovanja, umetniških eksperimentov in ustvarjalnosti. Na obisku nam bodo umetnice in umetniki iz kolektiva najprej predstavili svoj delovni prostor ter projekte in izdelke, ki so jih ustvarili do sedaj. Pogovorili se bomo o tem kako je združevanje, sodelovanje in povezovanje umetnic_kov pomembno in dragoceno ter o vseh lepih stvareh, ki se iz tega lahko razvijejo. Nato bomo tudi same_i ustvarjalne_i – s pomočjo umetnic in umetnikov iz kolektiva bomo skupaj risale_i motive na temo tovarištva, solidarnosti in skupnosti ter nato iz ustvarjenih motivov natisnili veliko skupinsko zastavo.
Obisk vodi Nevena Aleksovski.
Trajanje: 90 min
Priporočena starost otrok: 4+
Število otrok: največ 15
Za ves material za ustvarjanje bo poskrbljeno.

sobota, 1. 4. 2022, ob 11.00, Stara Tobačna, za izven
dobimo se pred Staro Tobačno, Tržaška ulica 2, pred glavnim vhodom (kontakt Nevena 040 805 958)
Na obisku pri kolektivu Riso paradiso, voden ogled ateljeja in ustvarjalna delavnica
Riso Paradiso je umetniški kolektiv, ki ga sestavlja šest vizualnih umetnic_kov - Jure Šajn, Marko Šajn, Mina Fina, Nejc Korenič, Urška Alič in Zoran Pungerčar. Umetnice in umetniki iz kolektiva so s skupnimi močmi ustvarili zelo zanimiv projekt ter ustanovili prvi, v Sloveniji zaenkrat edini, studio za risografijo. Risografija je vrsta sitotiska, ki omogoča tiskanje v večjih količinah, za nanašanje barve na papir pa ne potrebujemo kemikalij in toplote. Postopek je razvila japonska družba Riso, od koder tudi ime procesa. Umetnice in umetniki nam bodo najprej predstavile_i svoj studio in delovni proces, nato pa se bomo pogovorili o njihovi izkušnji umetniškega povezovanja, sodelovanja, solidarnosti ter skrbi za skupnost in prostor v katerem ustvarjajo. Sledila bo ustvarjalna delavnica, na kateri bomo tudi sami premišljevali tematike tovarištva, prijateljstva, medsebojne skrbi ter sodelovanja. Ustvarjale_i bomo različne skice, šablone in motive iz katerih bomo potem sestavile_i skupinsko kompozicijo in jo natisnile_i kot dvobarven plakat. Plakate bom nato pritrdile_i po mestu, kjer je plakatiranje dovoljeno, ter tako opozorile_i tudi širšo družbo na pomembnost omenjene tematike.
Obisk vodi Nevena Aleksovski.
Trajanje: 90 min
Priporočena starost otrok: 4+
Število otrok: največ 15
Za ves material za ustvarjanje bo poskrbljeno

četrtek, 13. 4. 2022, ob 10.00, Galerija Škuc, Stari trg 21, za OŠ in vrtce
»Jaz tebi – ti meni«, fotografska delavnica
Na fotografski delavnici bodo udeleženci spoznali širši pomen povezovanja in sodelovanja skozi fotografijo. Spraševali se bodo o sodelovanju in skozi kratko predavanje osnov digitalne fotografije in fotosafari poskusili v objektiv ujeti različne vidike tovarištva. Spoznali se bodo s fotografskimi zvrstmi, znotraj katerih se izraža skrb za skupnost, in se v njih preizkusili. Na koncu bodo svoje razmišljanje razumevanja tovarištva ob fotografijah tudi predstavili.
Delavnico vodi MgA. Jasna Klančišar.
Trajanje: 90 min
Priporočena starost otrok: 5+
Število otrok: največ 15
Zaželen je fotoaparat ali pametni telefon. Za ostali material bo poskrbljeno.