Naročam se na e-novice
bober2
F E S T I V A L
B O B R I
Š K U C
2 0 2 4

Društvo ŠKUC se tudi v letu 2024 vključuje v program Festivala Bobri. Festival Bobri je ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki ga prirejamo že od leta 2009. V sklopu festivala vsako leto otrokom in mladim ponudimo izbor kakovostnih kulturnih in umetniških vsebin. Vsi dogodki na festivalu so brezplačni. Več o festivalu https://bobri.si/.

Program Društva ŠKUC:

sobota, 23. 3. 2024, ob 11.00, Stara Tobačna, za izven

dobimo se pred glavnim vhodom v Staro Tobačno (Tržaška 2)

Na obisku pri Bojani Ristevski Mlaker, voden ogled ateljeja in ustvarjalna delavnica.

Bojana Ristevski Mlaker je umetnica, oblikovalka unikatne keramike ter lastnica keramičnega studia Juha. Tokrat jo bomo obiskali v njenem keramičnem studiu v Stari Tobačni. Bojana nam bo predstavila svoj delovni prostor, izdelke, ki jih ustvarja ter nam, na splošno, bo približila čudoviti svet unikatne keramike. Spoznali bomo na kakšne načine lahko oblikujemo glino ter kako poteka proces žganja gline in glaziranja izdelkov, predvsem pa bomo zakopali svoje kreativne rokice v glino, gnetli, oblikovali, se družili, spoznavali in skupaj ustvarjali.

Obisk vodi Nevena Aleksovski.

Trajanje: 90 min

Priporočena starost otrok: 4+

Število otrok: največ 10

Za ves material za ustvarjanje bo poskrbljeno.

 23.3. Na obisku pri Bojani Ristevski Mlaker

 

sreda, 20. 3. 2024, ob 10.00, Galerija Škuc, Stari trg 21, za OŠ in vrtce

Prizori iz druge perspektive, fotografska delavnica  

Na fotografski delavnici bodo udeleženci spoznali širši pomen povezovanja in sodelovanja skozi fotografijo. S fotografijami bodo ustvarjali nove poglede in se medsebojno spoznavali in skozi kratko predavanje osnov digitalne fotografije poskusili v objektiv ujeti različne vidike čustev. Spoznali kako različna ozadja in rekviziti spremenijo fotografijo. Na koncu bodo svoja razmišljanja ob fotografijah tudi predstavili.

Delavnico vodi MgA. Jasna Klančišar. 

Trajanje: 90 min 

Priporočena starost otrok: 5+ 

Število otrok: največ 15 

Zaželen je fotoaparat ali pametni telefon. Za ostali material bo poskrbljeno. 

20.3. Prizori iz druge perspektive  fotografska delavnica 

četrek, 4. 4. 2024, 10.00 , Galerija Škuc

Pravljično druženje z Alenko Spacal

Plastelinčica in časopis, pripovedovanje pravljice in ustvarjalnica

Pravljičarka Alenka Spacal bo otrokom pripovedovala iz avtorske slikanice PLASTELINČICA IN ČASOPIS (Bajalka, 2022). Slikanica je posvečena časopisni kulturi, saj postaja časopis kot tiskani medij v digitalni dobi vse bolj ogrožen. Plastelinčica ob časopisu najprej spoznava, kaj vse pomeni kultura, nato pa s prijateljico Plastelinkico časopis uporabita za oblikovanje svojih umetnin in igrač. Otroci, ki časopisa sami še ne berejo, tako odkrivajo, na kako raznolike načine je star časopisni papir mogoče uporabiti kot material za lastno ustvarjalnost.

Slikanica najmlajšim razkriva različna umetniška področja. Seznanja jih z bralno kulturo ter z likovno, gledališko, glasbeno in s plesno umetnostjo. Avtorica je vse naslikane figurice predhodno oblikovala iz plastelina.

V likovni ustvarjalnici bodo otroci ustvarjali iz starega časopisnega papirja, ki ponuja nešteto možnosti za kreativno igro. Poleg izdelanih ladjic, letal, žog in kap so lahko še posebej humorne maske iz zmečkanega časopisa, ki burijo domišljijo v nizu neskončnih asociacij.

Alenka Spacal je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je pet avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis (2022), Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019), Modre ptičje misli (2018), Kako ti je ime? (2018) in Mavrična maškarada (2013). Avtorica pripoveduje otrokom pravljice ob slikanicah. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ilustracij doma ter v tujini. Več na spletni strani: www.bajalka.si.

Trajanje: 90 min

Priporočena starost otrok: 4+

Število otrok: največ 20

Za ves material za ustvarjanje bo poskrbljeno.

 4. 4.  Alenka Spacal foto Gregor Salobir MARS

foto: Gregor Salobir Mars

 

sobota, 6. 4. 2024, ob 11.00, Trg Prekomorskih brigad 1, za izven

dobimo se pred glavnim vhodom v stavbo na Trgu Prekomorskih brigad 1, zraven Kina Šiške

Na obisku pri Neveni Aleksovski, voden ogled delovnega prostora in ustvarjalna delavnica,

Nevena Aleksovski je slikarka, ilustratorka in likovna pedagoginja. Tokrat jo bomo obiskali v njenem delovnem prostoru na Trgu Prekomorskih brigad 1. Nevena nam bo razkazala prostor v katerem ustvarja, predstavila svoja dela, tehnike v katerih ustvarja ter tematike, ki jo v njenem delu zanimajo. Pogovorili se bomo o umetniškem poklicu, o tem kaj pomeni biti umetnik_ca ter kako nam lahko umetnost pomaga, da se izrazimo ter globlje povežemo med seboj. Nato bomo tudi sami ustvarjalni. Z Nevenino pomočjo bomo ustvarili ogromno skupinsko risbo na kateri bomo eksperimentirali z različnimi risarskimi tehnikami, svobodno izražali svoja čustva in ideje, predvsem pa se bomo povezovali, družili, spoznavali, igrali in skupaj ustvarjali.

Obisk vodi Nevena Aleksovski.

Trajanje: 90 min

Priporočena starost otrok: 4+

Število otrok: največ 10

Za ves material za ustvarjanje bo poskrbljeno.

 6. 4.  Na obisku Nevena Aleksovski

 Program Društva ŠKUC sofinancirajo: mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo in Urad RS za mladino.

 ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-2048x198-1-1200x116       Urada Republike Slovenije za mladino JPG splet bel