Naročam se na e-novice
Virginia Delgado Škuc verz 3
E S P A C I O
F L A M E N C O

ESPACIO FLAMENCO, flamenko koncert

Morenito de Triana (kitara, petje), Nina Ćorić (petje), Virginia Delgado (ples), Mitja Obed (ples)

sobota, 20. 5. 2023, ob 20.30, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
70 minut
Vstopnice po 12€ lahko kupite na blagajni kadarkoli v času odprtja galerije, lahko pa karto rezervirate na info@skuc.org (priporočeno) in jo prevzamete na dan dogodka. 

Mednarodna zasedba (Španija, Slovaška, Slovenija, Hrvaška) nam prinaša glasbeno-plesni večer flamenka v svoji izvorni obliki kot simbiozo petja, kitare in plesa. Markantna glasova Nine Ćorić in Morenita de Triana nas ob zvoku kitarskih strun popeljeta na jug Španije,večer pa je zaokrožen z Virginio Delgado, plesalko iz Madrida, in plesalcem Mitjo Obedom. Na odru s svojo prezenco vodita občinstvo od najbolj liričnih delov flamenka do ekstatičnih vrhuncev.
Koncert je del koncertnega cikla Espacio flamenco, ki poteka v produkciji PKD Predmestje, PKD CoraViento in Društva Škuc.

VIRGINIA DELGADO madridska plesalka, koreografinja in učiteljica flamenka in danze españole. Študirala je v legendarnem centru za flamenko Amor de Dios, hkrati pa na Conservatorio Real v Madridu. Leta 2013 je ustanovila plesno kompanijo "Cía. Virginia Delgado" s katero sodeluje do danes. Sodelovala je s številnimi umetniki, med katerimi izpostavljamo Blanco Perdiger, Irene Álvarez in La Lupi. Ima plesno šolo v Pragi in poučuje flamenko širom po Evropi.

MORENITO DE TRIANA se je kalil z mojstri kitare Gerardom Nuñezom, Niñom de Pury, Josejem Manuelom Tudelo. Kot flamenco kitarist je delal v flamenco zasedbah: Andalucia in Los Caminos. Kasneje je ustanovil svojo zasedbo Lagrima. Leta 1999 je nastopil na posebnem dogodku za Septet Paca de Lucia v Pragi, ob njihovem praškem koncertu. Leta 2005 je nastopil na koncertu skupine Gipsy Kings v Bratislavi in istega leta z bendom Remedios posnel glasbo za češki film Hrubeš in Mareš jsou kamarádi do deště. Nastopal je na številnih koncertih v Španiji, Franciji, Italiji, Nemčiji, Turčiji, Rusiji, Na Japonskem, Kostariki, Peruju, Češki, Madžarski, Avstriji, Poljski, Slovaški...

NINA ĆORIĆ je kariero začela leta 2010 v kultnem zagrebškem klubu Boška Petrovića. Dve leti kasneje, po uspešno izpeljanem projektu "Pojoč Lorco" se je izpopolnjevala na akademiji Amor de Dios v Madridu. S projektom “Yo soy flamenca” (2013) je sodelovala z renomiranimi imeni iz Španije in aktivno nastopala v regiji. S Filipom Šovagovićem je ustvarila delo "Lorca" (2015), s sarajevskim kitaristom Mirzo redžepagićem pa "Tareb y duende" (2017). Je organizatorica in ustanoviteljica Flamenko festivala Zagreb, ki deluje že od leta 2012.

MITJA OBED je flamenko plesalec in vsestranski umetnik iz Slovenije, ki sodeluje z različnimi umetniki po svetu. Je avtor predstav Entropija, Dictarot, Box, uPoGiB, Imagen in soavtor predstav Metamorphosis, (Ni)sem, Trenutek in drugih. Svoje znanje je pridobival v Madridu na znameniti akademiji Amor de Dios v Madridu. Njegova dela so interdisciplinarna, od tradicionalnega flamenka do flamenco fusiona in eksperimentalne umetnosti. Je prejemnik nagrade za najboljšega koreografa na festivalu Transgeneracije.