Naročam se na e-novice
mesto žensk
A R H E O L O G I J A
U P O R A
R A Z S T A V A
V torek, 3. 10., lepo vabljene_i ogled razstave Arheologija upora v sklopu 29. Mednarodnega festivala Mesto žensk s kuratorko in umetnicami ob 19. uri in na odprtje razstave ob 20. uri!
Arheologija upora
29. Mednarodni festival Mesta žensk 3. 10.–2. 11. 2023, Galerija Škuc
Umetnice: Alicia Grullón, Amanda Gutiérrez, Barbara Blasin, Hristina Ivanoska, Katia Kameli, kolektiv SIDE, Mónica de Miranda Kuratorka: Iva Kovač
Zgodovinsko gledano je bil velik del feminističnega organiziranja in dejavnosti, ki so jih izvajale ženske, usmerjen k miru in proti zatiranju. Ženske so na globalni ravni sprožile in sodelovale pri mnogih oboroženih in miroljubnih bojih, umetniške prakse pa so z njimi velikokrat aktivno sodelovale, jih izražale ali dokumentirale. Skupinska razstava Arheologija upora v Galeriji Škuc, samostojna razstava Zuzanne Hertzberg v Mali galeriji, spremljajoča performansa Amande Gutiérrez in Alicie Grullón, kot tudi diskurzivni dogodki ter delavnice se zato združujejo pod skupnim naslovom Arheologija upora: Popravek za prihodnost. Letošnji program predstavlja odprt repozitorij arhiva
Več o razstavi!
Koprodukcija: Mesto žensk v okviru evropskega projekta BE PART, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, in Galerija Škuc
Podpora: Ustvarjalna Evropa, Mestna občina Ljubljana
Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.


preberite več
facebook event cover
R A M B O
A M A D E U S
K O N C E R T
RAMBO AMADEUS se vrača: „Tribute samemu sebi“
četrtek, 5. oktober, ob 20.00, Kino Šiška
VSTOPNICE ŽE V PRODAJI!
Vstopnice: eventim.si in Kino Šiška
https://www.eventim.si/si/vstopnice/rambo-amadeus-tribute-samemu-sebi-ljubljana-kino-siska-619152/event.html
https://tinyurl.com/hppsfu7e

Cena vstopnice v predprodaji 25 €, na dan koncerta 30 €
Ena glavnih lastnosti legendarnega Antonija Pušića - Ramba Amadeusa je, da označevanja sebe ne prepušča drugim, ampak ga izvaja najprej sam: „Glasbenik, poet in medijski manipulator“. Njegova jedko satirična besedila na teme “Biznis, politika, šport, kriminal”, pa govorijo tudi o naravi navadnega človeka in nesmiselnosti lokalne politike, in seveda šale na svoj račun.
Mešanica glasbenih stilov v novejših delih vključuje tudi drum'n'bass, v prejšnjih pa elementi turbo folka, ki ga je sam »iznašel«. Zadnja leta je njegova glasba, ki jo nekateri primerjajo z Zappovo, drugi s Captainom Beefheartom, pa tudi kak Matterovec bi našel kaj zase - prepletena z elementi jazza. Pred kratkim pa je s flamenko kitaristom v tem slogu uglasbil narodno »Mujo kuje konja na mesecu«, rekoč: »Ni se treba čuditi podobnostim glasbe in običajev ljudi iz različnih podnebji. To je dokaz, da so vsi ljudje na tem svetu zelo podobni… da so vseskozi zgodovino premikali, migrirali, spoznavali, družili in ljubili ne glede na to, koliko so se oblastniki trudili, da jih skregajo. " Svojemu bližnjemu srečanju s Covidom pa je posvetil skladbo »Možeš se osloniti na nauku«(!). Itd.
Zadnjo besedo o sebi ima vselej - Rambo Amadeus, tokrat dobesedno z nastopom/programom „Tribute samemu sebi“, s katerim se po več letih vrača v Kino Šiško.
O „Tributu samemu sebi“ je Rambo Amadeus dejal:
„ Tribute samemu sebi je način, da se malo poigram s samim sabo in s svojim opusom, da poskušam vzpostaviti neko relaksirano distanco v odnosu do tega, kar sem delal doslej, in odprem pot za novo, osvobojen težkega bremena ambicije i odvečnih pričakovanj, v upanju, da me bo manj skrbelo, in se bom več zabaval v interakciji z glasbeniki in publiko "
Vstopnice: eventim.si in Kino Šiška
Cena vstopnice v predprodaji 25 €, za študente, dijake in upokojence 20 €, na dan koncerta 30 €
Za vse dodatne informacije, intervjuje ipd. smo vam na voljo na info@skuc.org
preberite več
zhlehtet skuc event grafika
Z H L E H T E T
K O N C E R T
Zhlehtet - koncert ob izdaji albuma
petek, 6. oktober, ob 20.00, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Zhlehtet predstavlja novi album Podhod in pripadajočo novo zeliščno mešanico.
Alja Petric - vokal, tolkala, Lenart De Bock - saksofon, flavta, Rok Zalokar - klaviature, efekti
Vizualije - Matic Skušek
Zhlehtet je glasbeni kolektiv, ki deluje pod vodstvom pianista in skladatelja Roka Zalokarja. Pojavlja se v različnih formatih in združuje dimenzije akustičnega in elektronskega zvoka. S koreninami v tradiciji spiritualnega jazza ostaja zvest sporočilu trenutka in medsebojnemu razumevanju.
Začetki kolektiva segajo v leto 2019, ko se je v kombinaciji živih nastopov in dela v glasbenem studiju izoblikoval značilen zvok. Dokumenta tega obdobja sta albuma Toyomi in Celica , ki združujeta elemente žive improvizacije in moderne glasbene produkcije. Naslednji album Portals Vol. 1 predstavlja kompozicije kolektiva, v formatu jazzovskega kvinteta, slednji je bil izbran med najboljšimi ploščami leta 2022 v reviji Mladina in Radiu Študent. Letos pa se je kolektiv predstavil z live kompilacijo Poletje Loops, ki dokumentira unikatnost koncertne izkušnje spontanega muziciranja.
Novi album Podhod predstavlja ambientalnejšo ustvarjalno plat, ki kot suita predstavlja ustaljene motive kolektiva, ritmičnost le-te pa nadomestijo počasna pulziranja. Zvok zaokrožuje elektronika, ki z mikro-makro pristopom združuje različne zvočne krajine.
Vstopnina: 6 € dijaki in študentje/ 8 €ostali
preberite več
071023EventFB
T E H N O P O L I S
R E L E A S E
P A R T Y
Napovedujemo release party založbe TEHNOPOLIS , ki se bo dogajal v soboto 7.10.2023 v klubu Tiffany, Metelkova mesto, Ljubljana . V zadnjem obdobju so bili na založbi izdani trije EP-ji slovenskih in tujih avtorjev: SHEKUZA - Floorcuts EP, TRANS TEHNOPOLIS EXPRESS EP (Stanislav Tolkachev, Kessell, Alavux, Organon, LXS in Thon Kland) ter LXS - Anomal EP.
Na tokratnem eventu bodo izdaje promovirali in vas vrtinčili trije akterji Tehnopolis produkcije LXS , SHEKUZA in THON KLAND . Na eventu bo možno kupiti tudi vinilno izdajo.
Trans Tehnopolis Express.
Dogodek se bo odvijal od 23h do 5h.
Vstopnina 8 Eur do 24, od 24h dalje 10 Eur.
TT
Projekt omogočata: Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana
preberite več
tANGERINECAT
T A N G E R I N E C A T
K O N C E R T
Petek, 20. 10. 2023, ob 21.00, Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.

TANGERINECAT (industrial, post-punk, drone)
https://tangerinecat.bandcamp.com/album/glass https://www.facebook.com/tangerinecatpage https://www.instagram.com/tangerinecat.music/?hl=en https://www.youtube.com/watch?v=qAKFkIf56w0 https://www.youtube.com/watch?v=UAzpBEUkpvg

"Listen. I feel afraid There is no connection now There is a pain and it never goes away I can't recall how we got this way Everything in my head is out of place"

Je ni odrasle osebe, ki se ne bi na eni točki ujela v objemu zgoraj opisanega stanja. Z mikroskopom iščemo upanje, zraven pa masovno naročamo overpriced sranje iz Killstar po svojem sedmem ogledu filma Corpse Bride (da, target audience so gotičarji, lp), a zaman. V ozadju se vrti industrial obarvan darkwave. Glasba, ki odmeva po zatemnjenih, zatohlih kleteh brutalistične stavbe naše podzavesti, kjer so pajki s svojimi pajčevinami melanholije uspešno zakrili še zadnja vrata v lepše misli. In ob poslušanju teh hipnotičnih, temačnih tonov, si zagotov mislite ... Tukaj manjka hurdy gurdy.

No, ta kontrast na videzno nerazdružljivih svetov bo prišel v sakralni prostor temačne glasbe, v Gromko. Angleško – Ukrajinska naveza Tangerinecat opeva težave, ki so večinoma produkt temačnih lukenj v naši glavi, črnega kamna, ki ga nosimo v srcu in seveda … neizpodbitno ljubezen do mačk. Based.

Vstopnina: 10 €

Koncert sofinancirata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo

preberite več
torkljica simao
Š T O R K L J I C A
M I N C A
B I N C A
D O B I
B R A T C A
Renata Reneja Škrjanc
ŠTORKLJICA BINCA MINCA DOBI BRATCA
ponovitve:
ponedeljek, 18. 9. 2023, ob 10.00, Galerija Škuc za OŠ Janeza Levca
sobota, 30. 9. 2023, ob 17.00, hiša otrok in umetnosti, 2. Vikend neodvisnih lutkovnih gledališč
sobota, 18. 11. 2023, ob 10.00, Galerija Škuc, Škucove packarije
ponedeljek, 20. 11. 2023, ob 11.00, Cirius Kamnik
premiera: sobota, 29. 7. 2023, ob 18.00, Galerija Škuc
Pravljica o štorkljici Binci Minci je pripoved o družini, ki se bo čez nekaj mesecev povečala. A vesela novica Binco Minco prestraši. Namesto sončnega nasmeha jo zagrne sivi oblak skrbi. Debele solze ji tečejo po licih in med hlipanjem komaj uspe povedati mamici in očku, kaj jo tako zelo skrbi… A kot se za pravljico spodobi, je konec srečen. Saj je prave ljubezni za vse vedno dovolj. Topel objem staršev pa lahko dela čudeže.
»…Pravzaprav je to moja zgodba. Zgodba mojega otroštva. Pri štirih letih sem, do takrat edinka, izvedela, da bom dobila sestrico. Od strahu, da moja starša ne bosta imela več časa zame in da ne bom več tako ljubljena, sem se v majhni otroški glavici jezila na sestrico, s katero pa sva potem postali ljubeči zaveznici in najboljši prijateljici. Z zgodbico o Binci Minci otrokom prijazno sporočam, da je vsako rojstvo sorojenca družinski blagoslov, srečen dogodek. In da je v srcih očkov in mamic neskončno velik prostor, v katerem je doma ljubezen.
Najpomembnejše sporočilo je, da več, kot jo dajemo, več prostora v srcu je za novo. Zato so skrbi v malih glavicah povsem odveč. Staršem pa z njo prišepnem, kako zelo dragocen je čas, ki ga namenijo pogovoru, branju in druženju z otroki. To je posvečen čas.
Pravljica Štorkljica Binca Minca dobi bratca je blago, nevsiljivo poučna. Z njo želim krepiti ne le izrazne in domišljijske sposobnosti otrok, pač pa tudi njihovo čustveno inteligenco.
Starši bodo lahko svoje otroke s pomočjo pravljičnih junakov na topel, (pri)srčen način pripravili na prihod novega družinskega člana. In bo tako otroške solzice zamenjal njihov smeh, ki zveni, kot bi se kotrljale frnikule…«.
Avtorica Renata Reneja Škrjanc je sanjalka, navdihovalka, strastna ljubiteljica življenja, ki v sebi še vedno neguje majhno deklico z iskricami v očeh. Ali kot pravi: »Slišim zvenenje besed in s pravljicami rada nagovarjam otroke ter se dotikam njihovih src. Novinarka, motivatorka, moderatorka, prostovoljka, pesnica, pravljičarka, osrečevalka, ki rada rišem nasmehe na obraze majhnih in velikih otrok. V besedah pa najdem srečo, da lahko pišem o ljubezni, ki dela ta svet preprosto čudovit.«
Režija, dramaturgija in priredba besedila: Žiga Sedmak
Kostumografija in izdelava lutk: Bojan Vister
Igra: Kaja Jordan
Producent: ŠKUC gledališče
Koproducent: Šentjakobsko gledališče Ljubljana
Predstavo sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana

preberite več
02 01-Sara-Fabjan utube
L I T E R A R N I
G L A S O V I
P O D C A S T - 4
Četrta oddaja: Sara Fabjan: Zaroletano
Društvo ŠKUC ustvarja literarni podkast, kjer lahko poslušate pogovore z različnimi literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci.
V prvem podkastu nove sezone se s Tanjo Matijašević pogovarja pesnica Sara Fabjan, ki ji je še vedno nenavadno, da bi si rekla pesnica in, ki ji je “nerealno”, da je izdala svoj prvenec, čeprav je ves čas vedela, da se bo to enkrat v njenem življenju pač zgodilo.
Podkast lahko poslušate na Spotifyu in vseh podkasterskih platformah ter na YT kanalu Info centra Škuc, tukaj .
Vodi Tanja Matijašević.
Podkast omogoča: Javna agencija za knjigo RS
preberite več
KnjiznicaPodKrosnjami 2023
K N J I Ž N I C A
P O D
K R O Š N J A M I
Š K U C
Bralni kot na ozelenjenem vrtu sredi stare Ljubljane, poleg listanja knjig, ponuja še brezplačen ogled tekočih razstav galerije. Tu občasno potekajo zanimive delavnice, pred Škucem pa se odvijata tradicionalna poletna festivala Živa književnost in Dobimo se pred Škucem.
Urnik Knjižnice pod Krošnjami, atrij Galerije Škuc:
Knjižnica bo odprta v času festivala Živa književnost: med 12. 6. in 16. 6. 2023, vsak dan med 17.00 in 22.00:
Knjižnica bo odprta v času razstave: med 22. 6. in 19. 7. 2023, vsak dan med 12.00 in 19.00 uro (ponedeljek zaprto) .
Knjižnica bo odprta v času festivala Dobimo se pred Škucem: med 21. 7. in 30. 7. 2023, vsak dan med 17.00 in 22.00 uro .
Knjižnica bo odprta v času razstave: med 12. 8. in 24. 9. 2022, vsak dan med 12.00 in 19.00 uro .
Delavnice in spremljevalne dogodke lahko spremljate na spletni strani: https://skuc.org/ in socialnih omrežjih: https://www.instagram.com/skuc_drustvo/ in https://www.facebook.com/skuc.association
preberite več
prvoosebno raziskovanje zgodb Sarah Waters privlacnost
P R V O O S E B N O
R A Z I S K O V A N J E
Z G O D B
Petek, 22. 9. 2023, ob 18. uri, Društvo ŠKUC, Metelkova 6, Ljubljana
Prvoosebno raziskovanje zgodb, medgeneracijski bralni klub za ranljive skupine; vodi: Zala Hriberšek.
prijave: info@skuc.org
Nadaljujemo z branjem knjige avtorice Sarah Waters z naslovom Privlačnost , ki jo je v slovenščino prevedla Teodora Ghersini.

Dogodek omogoča Javna agencija RS za knjigo.
preberite več
aperitiv evaristo
K N J I Ž N I
A P E R I T I V
B E R N A R D I N E
E V A R I S T O
KNJIŽNI APERITIV
četrtek, 21. 9. 2023, ob 19.00, Galerija Škuc
Vljudno vabljene_i na septembersko srečanje bralnega kluba Knjižni aperitiv, na katerem bomo prebirale_i knjige, o njih debatirale_i in ob tem poslušale_i dobro glasbo.
Ta mesec bomo brale_i Bookerjevo nagrajenko Bernardine Evaristo in njen roman Dekle, ženska, druga_i.
Bernardine Evaristo je večkrat nagrajena britanska avtorica nigerijskega rodu. Rodila se je leta 1959 v Londonu. V svoji karieri se je ukvarjala z gledališčem, napisala je več romanov, kratkih zgodb in izdala tudi pesniško zbirko. Poučuje na različnih univerzah.
Knjiga razkriva svet dvanajstih likov iz različnih družbenih slojev in z najrazličnejšimi življenjskimi zgodbami. Avtorica brez olepšavalj analizira večplastnost sodobne britanske družbe in pri tem obravnava različne pomembne teme, od rasizma, feminizma, vzgoje in izobraževanja do medosebnih odnosov in družinskih vezi.
Knjižni aperitiv bo vodila Teja Pahor, diplomirana komparativistka, ki v prostem času rada piše in se pogovarja o knjigah, svetu, družbi, vinu, hrani in še marsičem.
Prijave in informacije: tejapahor8@gmail.com
preberite več