Naročam se na e-novice
fotoUtrinki2
D O B I M O
S E
P R E D
Š K U C E M
2 0 2 3

DOBIMO SE PRED ŠKUCEM

koncerti, predstave, modna revija, performansi, razstavi, literarni dogodki, ustvarjalne delavnice, Knjižnica pod krošnjami ter Škuceva tržnica

Z veseljem vas tudi letos vabimo, da se nam pridružite na  festivalu Dobimo se pred Škucem, ki bo potekal med 21. in 30. julijem 2023. Festival vam po vročih dnevih ponuja kulturno osvežitev na butičnem odru pred Galerijo Škuc, v hladnih notranjih prostorih galerije in v intimnem atriju.  

Festival Dobimo se pred Škucem predstavljasklop raznolikih, kulturi in ustvarjalnosti posvečenih, sproščenih popoldnevov in večerov, ki so brez vstopnine in se odvijajo na Starem trgu v Ljubljani. Namen festivala je s kvalitetnimi kulturno-umetniškimi dogodki dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. Zato vsako leto nagovorimo z javnim povabilom k sodelovanju nekatere že priznane in nekatere še neuveljavljene perspektivne ustvarjalce_ke z markantnim umetniškim izrazom. Vsekakor gre za izvajalce_ke različnih umetniških zvrsti, ki jih je resnično vredno preveriti v živo.

Festival je namenjen širši javnosti različnih starosti in okusov, tako otrokom kot mladini ter odraslim z različnimi kulturnimi željami. Program obsega koncerte, performanse, gledališke predstave, razstavi, ustvarjalne delavnice, Knjižnico pod krošnjami, modno revijo, literarne dogodke in Škucevo tržnico.

V sklopu Muzika na starem trgu bomo lahko prisluhnili izvajalcem_kam: Gal Furlan Qartet, Teo y La Mar: Teo Mandžuka in Maria Keck, Fake Orchestra, Shaun Banks, Croon, Hamlet Express, Brina, MatJazz II, Vasja Onič, Ujma in Metod Banko.

V sklop Teater v galeriji smo vključili predstave za odrasle: Medtem ko, Naši ljubi alter idioti, Domovci (premiera), Morfem in Lotosov cvet.  V večerni program pa smo uvrstili  še dva drag šova: Eat your makeupin Majska kraljica in njene spletične.

Otroci si bodo lahko ogledali naslednje predstave: Rdeča kapica, Muca Copatarica, Regec in Kvakec, Potujoči cirkus nerodne Avguštine, Gozdovilimo, Pajek Kveku Anansi, Balon Velikon, Štorkljica Binca Minca dobi bratca (premiera) in Žužnjava druščina.

Festival vključuje tudi literarne dogodke: Črna skrinjica, Prvoosebno raziskovanje zgodb, predstavitev nove pesniške zbirke Milana Šelja in Zaobljuba reki.

Študentje_ke Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na NTF bodo pripravili razstavo in modno revijo: Odsev. Na drugi razstavi Pleasures, pa se bo predstavil fotograf Marijo Županov.

Tudi letošnji festival bo vključeval raznolike ustvarjalne delavnice, namenjene vsem generacijam: Sitotisk express, Izdelave labele, kopalne krogle in pilinga za telo, Plavajoče ladje, Modri odtisi, Jaz kurator_ka!, Plastožerji, Retro nakit iz kaset, Klepetki, ročne lutke, Papirna glina, RazGibalnica, Mala pisana bitja in Makrame za obešanke.

V tem pestrem festivalskem programu bo prav gotovo vsakdo našel nekaj zanimivega zase.

Ko se ob poletnih večerih ne boste imeli kje ohladiti in sprostiti, se torej ve: Dobimo se pred Škucem!

Festival se bo odvijal od petka, 21. julija, do nedelje, 30. julija 2023, vsak dan od 17. ure dalje pred Škucem, na Starem trgu 21 v Ljubljani.  V primeru dežja se bo dogajanje preselilo v prostore Galerije Škuc. Vsi dogodki so brez vstopnine.

 

PROGRAM

petek, 21. 7.

18.00

Teater v galeriji: Rdeča kapica, gledališka predstava v izvedbi LG Zapik

3+, 30'

Vas zanima, kako volk požre Rdečo kapico in kako se ta počuti v njegovem trebuhu? Vas zanima, zakaj lovec ne ustreli volka? Predstava je navdušila številne gledalce doma in za mejo zaradi zanimive interpretacije, posebne vrste humorja, številnih presenečenj in petega pripovedovanja. Primerna je za tiste, ki se ne bojijo volka in tiste, ki ga rajši gledajo bolj od daleč.

režija: Igor Cvetko in Jelena Sitar, dramaturgija in songi: Jelena Sitar, likovna podoba in tehnologija: Igor Cvetko, lesene glavice: Zlatko Bastašić, igra: Urška Cvetko in Andraž Jug

19.00

Odprtje razstave in modna revija: Odsev, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, NTF, Univerza v Ljubljani

Modna revija in razstava z delovnim naslovom »ODSEV« večplastno odpira različne aktualne tematike na področju oblikovanja tekstilij in oblačil. Živimo v času neverjetnih premikov in nove sedanjosti.  Poznane načine delovanja in bivanja zamenjujejo novi, ki odsevajo globalne spremembe skozi samorefleksije posameznikov ob doživljanju le-teh. 

V prvi vrsti projekt vzpostavlja polje refleksije covid obdobja in različnih čustvenih stanj, ki so bila posledica na silo odvzetega socialnega življenja.  Eden najmočnejših vzgibov človekove notranjosti je potreba po komunikaciji, ki je bila uspešno nadomeščena s pomočjo tehnologije in virtualne realnosti.

Ob tem projekt izpostavlja tudi potrebo po taktilnih zaznavah in občutljivosti, ki igrajo zelo pomembno vlogo pri oblikovanju tekstilij in oblačil. Zato je še posebej pomembno, da študenti oblikovanja tekstilij in oblačil  širijo in ostrijo čutno zaznavanje in doživljanje  različnih tekstilnih materialov, tekstur, oblik. Na ta način  projekt izpostavlja čutno oblikovanje z jasnim premislekom celovite izkušnje, ki jo aktivirajo vsi čuti. 

Pomemben vidik, ki ga odpira projekt pa je tudi relacija med našo stvarno in virtualno realnostjo. Prav moda doživlja na tem področju neverjetne premike. Kakšne možnosti odpira  virtualno oblikovanje in moda, kakšne novosti prinaša in kaj se s tem premikom izgublja?

20.00

Odprtje razstave: Marijo Županov: Pleasures, fotografska razstava

Razstava Pleasures, katere prvi del je bil v Klubu Tiffany in MKD v stavbi Lovci na Metelkovi, se nadaljuje in s serijo del Drag oltarji. Gre za poklon ustvarjalkam_cem, ki navdušeno in neustrašno ustvarjajo slovensko drag sceno in zavzemajo različne prireditvene prostore. So med najbolj vidnimi na sceni, njihova umetnost pa v svetovnem merilu vedno bolj vznemirja konservativna gibanja. Pogosto motijo in spravljajo v zadrego tudi domače “komentatorje”, ki ne zmorejo iz ujetosti v predpisane vloge ženske in moškega. Slovenska desnica jih mnogokrat prikazuje kot primer »izprijene« umetnosti. Ob rob ostremu antagonizmu sodobne kulturne vojne, v katero so ujete_i, pa gre slovenskim drag ustvarjalkam_cem vsekakor priznati njihovo neutrudnost in trdoživost, saj v polju sodobnih uprizoritvenih umetnosti ustvarjajo na obrobju in v precej slabših produkcijskih pogojih od drugih odrskih ustvarjalcev_k. Marijo Županov spremlja in dokumentira njihove nastope, tako dogajanje na odru kot v zaodrju. V seriji portretov je predstavljena večina aktualnih ustvarjalk_cev drag scene, umetnik pa jim je dodal še atribute, ki simbolizirajo njihovo osebnost.

Razstava Pleasures je dragocen dokument trenutne ljubljanske urbane kvir scene, ki se druži na klubskih dogodkih in v svojih ustvarjalnih brbotanjih proizvaja do zdaj še ne videno količino umetnosti draga in klubskih nastopov. Obenem je tudi dragocen dokument prostorov, v katerih razstava poteka. Letos namreč mineva 30 let od zasedbe vojašnice na Metelkovi in vzpostavitve Avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto, kjer se nahajajo edini trenutno delujoči klubski prostori LGBT+ skupnosti. Brez teh prostorov, kjer ljudje iz skupnosti ustvarjajo kulturni in klubski program za lastno skupnost, bi si težko predstavljali današnjo živahno sceno. Brez nenehnega prizadevanja aktivističnih in kulturnih organizacij za razvoj skupnosti, infrastrukture, kulturnega programa in povezovanja z drugimi nemirnimi duhovi neodvisne kulturne scene bi bila slovenska kultura precej bolj dolgočasna in njeno obrobje precej manj kvir.

kurator: Jernej Škof, produkcija: Zavod Omrežje, ko-produkcija: Društvo ŠKUC, producent: Miha Satler, oblikovanje: Rok Marinšek, tehnična pomoč: Miha Bizjak, jezikovni pregled: Tili Kojić

Razstava je nastala s podporo Mestne občine Ljubljana

20.30

Muzika na starem trgu: Gal Furlan Quartet, jazz, v sodelovanju z Imago Sloveniae

Gal Furlan Quartet je sestav štirih glasbenikov z ajdovsko-goriškega območja. Svoje moči so združili na pobudo Gala Furlana, avtorja skladb, ki so jih fantje v letu 2022 posneli in 10.10.2022 v Ajdovščini predstavili s prvencem Almost Blues. Glasbo lahko opredelimo kot fusion jazz, sicer pa elementi, ki se odvijajo med skladbami, segajo v afro, funky, free jazz in rock.

Gal Furlan(1990) je že kot otrok kazal izredno zanimanje za igranje bobnov, zato je logično sledilo glasbeno izobraževanje, ki ga je pridobil v šoli Zlatka Kaučiča. Furlan je od leta 2015 kot glasbenik samozaposlen v kulturi. Ustvarja predvsem na področju jazza in sodobne improvizirane glasbe. Sodeloval je pri mnogih projektih v Sloveniji in izven meja države, nastopa z raznimi uveljavljenimi glasbeniki, izvedel pa je tudi več solo projektov. Izdal je preko 30 albumov, solo in v sodelovanju z drugimi glasbeniki. Je tudi avtor dveh knjižnih del, v katerih je zbral svojo poezijo in kratke prozne zapise. V Lokavcu pri Ajdovščini, kjer živi, je na njegovo pobudo nastal Klub Štala, kjer skupaj z družino v okviru društva KUD Kussa organizirajo koncerte, razstave, predavanja in druge kulturne dogodke. Tam tudi vodi tolkalske delavnice in poučuje bobne ter občasno prireja zvočne kopeli. V zadnjih letih se intenzivno ukvarja tudi s slikarstvom.

Jure Boršič(1994) je slovenski saksofonist najmlajše generacije. Od malih nog se je ukvarjal z igranjem klarineta in se je lotil saksofona, da bi se lahko prijavil na študij jazza na ljubljanski konservatorij. Programa ni končal, kratek čas je študiral na konservatoriju v Trstu in se raje pridružil Kombo šoli Zlatka Kaučiča in se sam ukvarjal s saksofonom, vključno z občasnimi brifingi z nekaterimi najboljšimi slovenskimi in severno italijanskimi saksofonisti. Udeležil se je tudi številnih delavnic Njegovi trenutni bendi in projekti so Koromač, TiTiTi, Bootleg Unit, Oholo!, Shoe & Shoelace, Niemoy, igra pa tudi v improviziranih zasedbah.  Je tudi član Orkestra Brez Meja/Orkestra Senza Confini, Kulturnega društva Zvočni Izviri in organizacijskih ekip Improbiro-kongresa improvizirane glasbe na Goriškem in koncertnih ciklov Fri-Fru-Fra.

Anton Lorenzutti, 1996, igra kitaro od sedmega razreda osnovne šole naprej. Leta 2016 je začel z glasbenim izobraževanjem pri Zlatku Kaučiču in obenem igranjem v njegovem Kombu. Trenutno deluje v skupinah Kavasutra, Koromač, Eating Sports, TolKalSkiTar, Gal Furlan Quartet, Duo Vadis.

Timi Vremec(1998) je basist, ki prihaja iz Goriške regije. Že od leta 2016 se izobražuje v šoli Zlatka Kaučiča, na inštrumentu pa se izpolnjuje pod budnimi ušesi Jošta Drašlerja. Prav tako pa je eden od glasbenikov, ki sooblikuje in ustvarja v sestavu Kreativne cone Vrtojba. Deloval je v zasedbah Nesesari Kakalulu, Kavasutra, Gal Furlan Quartet, Bregove dere in drugimi. Kot član zasedbe Kombo Zlatka Kaučiča je posnel tri albume. Je član organizacijske ekipe festivala Improbiro in koncertnega cikla Fri-Fru-Fra. Njegov glasbeni interes obsega zelo široko žanrsko polje: od improvizirane glasbe, funka, afrobeata do avantrocka.

Rdeča kapica
Rdeča kapica
Odsev (NTF)
Odsev (NTF)
Mario Županov: Pleasures
Mario Županov: Pleasures
Gal Furlan Quartet (foto: Iztok Zupan)
Gal Furlan Quartet (foto: Iztok Zupan)

sobota, 22. 7.

17.00

Poletne ustvarjalnice in Ustvarjalno2: Sitotisk express: Od risbe do odtisa, delavnica za otroke in mlade, vodita Meta ŽvokeljinAnka Iskra

Vabljeni ste na delavnico ekspresnega sitotiska, preproste grafične tehnike, s katero si boste lahko polepšali svoja oblačila s kakšnim izmed motivov iz naše malhe, si na tisto enobarvno majico, ki se zaradi svoje dolgočasnosti kar naprej skriva v omari, natisnili žitne klaske, kajti letos je ravno mednarodno leto starodavnega žita, ali pa kaj drugega. Omejitev je le nebo in vaša domišljija. Pridružite se nam in ne pozabite s sabo prinesti kakega temu primernega kosa oblačila!

18.00

Teater v galeriji: Muca Copatarica, lutkovna predstava v izvedbi LG Fru-fru

2+, 30'

Priljubljena pravljica o muci, ki nerednim otrokom odnese copate. Otroci sklenejo poiskati mucin dom in svoje copatke. V gozdu pa srečajo mnogo živali, ki muco tudi poznajo. S skupnimi močmi najdejo njeno hišico. Kdo ve, ali bo muca otrokom vrnila njihove copatke ali ne? Lutkovna pravljica je pripovedovana z lutkami, ob živo izvajani glasbi in otroških pesmicah.

zgodba: Ela Peroci, priredba in režija: Irena Rajh, oblikovanje in izdelava lutk: Marina Hrovatin, scenografija: Irena Mrhar, glasbena spremljava: Anže Virant / alt. Andrej Adamek, igra in animacija: Irena Rajh /alt. Ana Špik Jakin

18.30

Poletne ustvarjalnice: Izdelave labele, kopalne krogle in pilinga za telo, delavnico vodi Barbara Marić 

Na delavnici bomo izdelovali svoje labele, pilinge za telo ali kopalne krogle. Delavnica je zastavljena tako, da si na vsaki postaji izdelamo svoj dišeči izdelek. Mlajši otroci si običajno izdelajo kopalno sol ali kroglo, ker je veliko sestavin, ki so sipke (sladkor, soda bikarbona, citronska kislina, sol, glina v prahu, mleta zelišča v prahu) – vse to mešajo z rokami, dodamo malo olja, da se stvari med seboj vežejo in oblikujejo kroglice ali pa si vse skupaj dajo v posodico kot piling. Mlajši v tem zelo uživajo. Starejši si radi izdelajo svoje labele. Vse izdelke bomo obogatili z eteričnim oljem, običajno izberemo mandarino, ker je tako splošna in prijetnega vonja, da jo lahko uporabljajo res vsi. Se pa pred tem naredi tudi test alergenosti, da se ugotovi, ali je slučajno kakšen otrok alergičen.

20.00

Muzika na Starem trgu: Teo y La Mar, Teo Mandžuka  in Maria Keck, flamenco

Ogenj. Živahnost. Pulzacija. Življenje. Jeza. Strast.

Izvirne skladbe na osnovi flamenka, mešane s tradicionalnim flamenkom, ki jih izvajata kitarist Teo Mandžuka in tolkalistka, pevka in plesalka Maria Keck.

Maria Keck je diplomirala iz sodobne koreografije na Madžarski plesni akademiji in postala magistrica glasbene terapije na Univerzi Alcalá de Henares. S flamenkom se ukvarja že več kot dvajset let, devet let je živela v Španiji in delala na najprestižnejših madridskih flamenko odrih z najbolj izstopajočimi domačimi in mednarodnimi umetniki. Je ustanoviteljica, soustanoviteljica ali je sodelovala kot umetnica pri več tradicionalnih flamenko in flamenko fuzijskih projektih, kot so De Cobre, Miguel Reyes Sextet, Pellizco del Foro, Ex Auro. Svoje umetniške projekte, delavnice in seminarje je predstavljala ter izvajala v Španiji, Italiji, na Madžarskem, v Srbiji, Sloveniji, Nemčiji, na Hrvaškem, v Veliki Britaniji, na Norveškem, Finskem, v Estoniji, Latviji, na Japonskem, v Argentini in Mehiki. Šest let vodi svojo šolo flamenka v Madridu, imenovano Flamenco Nuevo, trenutno je tudi vodja slovenske flamenko naveze Luna Gitana.

Teo Mandžuka je kitarist, rojen na Reki. Z glasbo se je začel ukvarjati že v zgodnjem otroštvu in začel igrati kitaro pri osnovnošolskih učiteljih, ki jih je obiskoval v Crikvenici. Z igranjem flamenko kitare je pričel pri dvajsetih letih. Nedolgo zatem je pričel skladati avtorsko gradivo. Redno nastopa po vsej Hrvaški in januarja 2019 je izdal petnajst skladb na albumu "Spanish Spirit", ki je izšel pri produkcijski hiši Sonoton. Med drugim nastopa pri BIG (Baška International Guitar) Festival, Flamenco Festival Zagreb, Regional Fest, Summer Festivals (Island of Krk). Trenutno živi in dela v Ljubljani

22.00

Eat your makeup, drag šov

‘Eat your makeup’ je drag šov, ki pod okriljem PinkTheUnderground originalno izvira iz ljubljanskih klubskih kleti, letos pa bo že drugič prirejen za festival ‘Dobimo se pred ŠKUCem’ z že znano zasedbo kraljic. Pridružite se nam v čarobni noči lesketanja, drznosti in pravljičnosti pod zvezdnatim nebom očarljive stare Ljubljane! Zgrabite svoje prijatelje, oblecite svojo najbolj divjo obleko in se podajte na muhasto potovanje, kjer sanje postanejo resničnost in ličila postanejo prijetna pojedina!

Nastopajo: Anđa Rupić - MC, Vera Vulva, Patricia Vulva, Eric Dagger, Babsi Adler

Sitotisk Express
Sitotisk Express
Muca Copatarica (foto: Urška Boljk Ovac)
Muca Copatarica (foto: Urška Boljk Ovac)
Teo y La Mar
Teo y La Mar
Eat Your Makeup (drag šov)
Eat Your Makeup (drag šov)
 

nedelja, 23. 7.

17.00

Poletne ustvarjalnice in Ustvarjalno2: Sitotisk express, delavnica za otroke in mlade, vodita Meta ŽvokeljinAnka Iskra

Opis delavnice se nahaja zgoraj, v programu za 22. julij.

18.00

Teater v galeriji: Regec in Kvakec, predstava v izvedbi Uršule Vratušain Ivana Gorbunova

2+, 40'

Nič ni lepšega, kot pripraviti presenečenje za rojstni dan najboljšemu prijatelju, razen v primeru, da je tvoj najboljši prijatelj velika lena žaba, ki bo cel dan prespala. Kvakec uporabi vse žabje trike, da bi razveselil Regca, brez vaše pomoči pri tem pa ne bo šlo. Otroška predstava o prijateljstvu, sili volje in vztrajnosti.

20.00

Muzika na Starem trgu: Fake Orchestra, etno, jazz

Zasedba Fake Orchestra že od leta 1997 deluje kot glasbeni kolektiv, njegovi bolj ali manj stalni člani in redni gostje pa so številni uveljavljeni slovenski glasbeniki. Nastopili so na vseh bolj pomembnih prizoriščih in proslavah v domovini, na tujem pa na Hrvaškem, v Italiji, v New Yorku, Londonu, na Dunaju, v Dublinu, Corku, Budimpešti, Helsinkih, Bruslju, Pragi, Istanbulu, Beogradu, Benetkah, Berlinu... Leta 2009 je bila skupina nominirana za nagrado britanske world music revije Songlines, v kategoriji Newcomers.

Tokrat nam bodo predstavili delček svojega najljubšega repertoarja, ki zajema sodobne priredbe slovenskih ljudskih pesmi, skladbe jazz dive Billie Holiday in eksotične pesmi tretjega sveta.

zasedba: Ana Vipotnik (glas), Igor Leonardi (kitara), Tadej Kampl (bas), Lovro Bone (bobni)

 22.00

Črna skrinjica, pesniško-glasbeni večer

Črna skrinjica je drobna založba, namenjena le poeziji in poetičnemu. Okoli sebe združuje avtorice in avtorje, ki pišejo drugače od splošno uveljavljenega kanona, ki pišejo tako, da jih marsikatera založba nikoli ne bi želela sprejeti medse. Ali še bolje - si ne bi drznila :)

Tokrat boste poslušali poezijo ene pesnice in treh pesnikov, ki so že ali pa še bodo svojo knjigo izdali pri tej žepni založbi. Peti bralec je glavni in odgovorni urednik založbe, njen ustanovitelj, ki si je privoščil dejanje korupcije in sam sebe pripel na program.

Ker je branje poezije samo po sebi precej dolgočasno, smo dodali kitarista in didžejko.

Da, na poezijo boste lahko tudi malce zaplesale in zaplesali.

Nastopajoči: Sončnica & Bav bav mož, Pino Pograjc / poezija, Urša Majcen / poezija, Lenart Sušnik / poezija,             Dejan Koban / poezija, Raketa / elektronika

Regec in Kvakec
Regec in Kvakec
Fake Orchestra
Fake Orchestra
Črna skrinjica
Črna skrinjica
 

ponedeljek, 24. 7.

17.00

Ustvarjalno2: Modri odtisi, fotografsko delavnico za otroke in mlade vodi Jasna Klančišar

Cianotipija je stara fotografska tehnika, ki jo poljudno lahko poimenujemo kar modra fotografija. Gre za ročno tiskanje, pri katerem si pomagamo z dvema kemikalijama, ki sta nanešeni na papir, blago, kamen ali kovino in soncem, ki je naš razvijalec. Čeprav je tehnika prvotno nastala za upodabljanje rastlin, pa se je skozi zgodovino uporabljala tudi za druge namene. Na delavnici, ki je primerna tako za otroke, mladostnike in odrasle, bomo pobliže spoznali to zanimivo in zelo privlačno tehniko in domov odnesli novo umetnino za na steno, voščilnico ali knjižno kazalo.

18.00

Pravljično druženje: Zaobljuba reki, naravovarstveno glasbeno pripoved v izvedbi Alje Bulič

3+, 30'

Pripovedovalka Alja Bulič predstavlja naravovarstveno glasbeno pripoved o reki, ki je reka začela izginjati.

Pojavi se rečna vila Virka, ki pove, da je reka izginja, ker so ljudje pozabili nanjo. Vrnila se bo, če bodo dali

zaobljubo, da bodo reko varovali. Pripovedovalka nato otroke prek metod interaktivnega gledališča popelje na pot, polno nalog; ugotoviti morajo, katera bitja živijo v reki, jo pomagati očistiti, se gibati kot vodni krog, odkriti skriti zaklad in še kaj. Otroci ob koncu predstave izrečejo zaobljubo reki ter postanejo njeni varuhinje in varuhi.

 18.30

Poletne ustvarjalnice: Plavajoče ladje, ustvarjalna delavnica, vodiPetra Gosenca (Društvo GUMB)

Odslužene plastenke, lesene palice in pisane izolirne trakove bomo s pomočjo barv in domišljije preobrazili v čisto prave pravcate plavajoče ladje, ki vam bodo delale družbo tako pri kopanju v banji ali morju.

20.00

Muzika na Starem trgu: Shaun Banks, garažni one-man-band punk blues

Shaun Banks je projekt glasbenika Žana Podgornika, ki prihaja iz 500 let starega rudarskega mesta Idrija. Njegova glasba črpa energijo iz punk rocka, ki se skupaj z dušo bluesa spaja v garažni rock. V njegovi glasbi se čuti preplet podeželja in industrije mesta, kot tudi vpliv glasbenikov kot so Robert Johnson, The Black Keys in The White Stripes. Na njegovih koncertih lahko občinstvo iz prve roke izkusi pravi pomen skovanke one-man-band, saj Banks celotno glasbeno zasedbo predstavlja kar sam. Istočasno igra kitaro in tolkala ter poje, vmes pa zaigra tudi na orglice.

22.00

Teater v Galeriji: Sandi Jesenik: Medtem ko, performans

Avtorska ekipa se predstavlja s performativnim dogodkom, ki prevprašuje vlogo umetnika in reprodukcije v (tem) času. Najvažnejši je stik, ko stopimo v prostor in soustvarjamo unikatno doživetje, ki se kreira predvsem v živo. Dogodek, ki je kot galerijski sprehod po zavesti umetnika, ustvarjajo Jana Menger, Tina Ščavničar, Sandi Jesenik, Niko Novak in Daniel Petković.

Modri odtisi
Modri odtisi
Zaobljuba reki
Zaobljuba reki
Plavajoče ladje
Plavajoče ladje
Shaun Banks
Shaun Banks
Sandi Jesenik: Medtem ko
Sandi Jesenik: Medtem ko
 

torek, 25. 7.

17.00

Ustvarjalno2: Modri odtisi, fotografska delavnica za otroke in mlade, vodi Jasna Klančišar

Več o delavnici lahko najdete v programu za 24. julij.

18.00

Teater v galeriji: Potujoči cirkus nerodne Avguštine, gledališka predstava v izvedbi LG Bičikleta

2+, 30'

K nam tokrat prihaja Avguština. Ja, prav tista nerodna klovnesa, ki je dolgo čakala na svojo priložnost. In  pri nas je Avguština postala zelo, zelo pogumna in tudi zelo spretna…

18.30

Poletne ustvarjalnice: Jaz kurator_ka!, ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Na delavnici Jaz, kurator_ka se bomo pobliže spoznali s poklicem kuratorja_ke. Poskusili bomo odgovoriti na vprašanja, kaj vse dela kurator_ka oziroma kakšna je njegova oziroma njena vloga v umetniškem sistemu. Nato bomo poskušali sami kurirati svojo prvo razstavo. Dela, nastala na delavnici Modri odtisi, bomo pregledali, selekcionirali ter postavili v prostor. Naučili se bomo napisati tudi kratek spremljevalni tekst o razstavi, ki bo obiskovalcem_kam pomagal razumeti posamezna dela ter razstavo kot celoto.

20.00

Muzika na Starem trgu: Croon, psihedelični rock

Croon je štiričlanska glasbena formacija, ki z avtorsko glasbo na alternativni sceni deluje od leta 2015. Bend v osnovi raziskuje polje rocka, navdih pa najdejo v prepletanju in združevanju raznih zvrsti, od bluesa, rock psihedelije, grunge vplivov in deloma tudi stonerskih dodatkov. Z močnim glavnim vokalom, osebno-izpovednimi ter družbeno-kritičnimi besedili, Croon popelje poslušalca v raziskovanje predstavljenih zvočnih pokrajin - in hkrati v ustvarjanje svojih lastnih.

zasedba: Tina Mirošič (vokal, kitara, bobni), Maja Pahor (bas, kitara, vokal), Petra Hrovatin (klaviature, bas, kitara), Pia Skušek (bobni, klaviature)

22.00

Majska kraljica in njene spletične, drag šov

Pripravite se na razburljiv preobrat v svetu draga, ko tekmovalke_ci s prestižnega tekmovanja Majska Kraljica 2023 ugrabijo predstavo! Postanite priča večeru, kot ga še ni bilo, kjer se umetnost srečuje s kaosom in glamur trči z nagajivostjo! Pridružite se nam na nepozabnem doživetju, ko divje dive razkrijejo svoje skrite talente, škandalozne skrivnosti in nezaslišane performanse, ob katerih se vam bodo odvrnile čeljusti in razigralo srce!

Majska Kraljica in njene spletkarske kraljične bodo sprostile svoje čudovite moči in na novo definirale pomen drag showa!

Nastopajo: Dorijan Mavrični – MC, Kitka Dinamitka – MC, Georgina Tailor, Glupa Pupa, Pomaranča Devita, Iza Kunt, Eric Dagger

Potujoči cirkus nerodne Avguštine
Potujoči cirkus nerodne Avguštine
Jaz kurator
Jaz kurator
Croon (foto: Kiki Marie)
Croon (foto: Kiki Marie)
Majska kraljica in njene spletične
Majska kraljica in njene spletične
 

sreda, 26. 7.

18.00

Teater v galeriji: Gozdovilimo, lutkovna predstava v izvedbi Tine Oman

2+, 30'

Pod zemljo, med prepletenimi koreninami, dan za nočjo marljivo garajo glive. Za svoje ljubo drevo skrbi Gozdovilčica, kadar se ravno ne občuduje v zrcalu ali ne prepira s Staro Grčo. Tako pod zemljo kot na svetlem v krošnji je vse v ravnovesju, dokler radovedna gliva Gufi ne odkrije, da obstaja še kaj drugega kot garanje. Vse se postavi na glavo, ko tudi glive začnejo zahtevati drevesne lepote zase. Bo drevo sploh še lahko dom vseh, ko Stara Grča zaradi gozdoviljenja sploh ne more več spati, ko jih napade plesen in se Gozdovilčici od panike skoraj zmeša, za povrh pa se bliskovito prikažejo še zagnani strupki. Bodo stvari šle tako daleč, da bo celo vsega vajena Stara Grča izgubila potrpljenje? Le pridite. Gozdovilimo skupaj!

18.30

Poletne ustvarjalnice: Plastožerji, ustvarjalna delavnica, vodi Petra Gosenca (Društvo GUMB)

Že poznate plastožerje? Če jih še niste videli ali celo slišali zanje, se nam pridružite na ustvarjalni delavnici recikliranja, kjer bomo raziskovali podvodni svet, se zamislili nad onesnaženostjo oceanov in iz odpadne plastike izdelovali barvita morska bitja.

19.00

Prvoosebno raziskovanje zgodb, medgeneracijski bralni klub, vodi Zala Hriberšek

Branje je samotno opravilo. Včasih bi si zato želimo tudi govoriti o prebrani zgodbi, o branju izmenjati mnenja in občutke. Če tako čutite tudi vi, vas vabimo k branju romana Sarah Waters: Privlačnost (Založba ŠKUC).

Po predhodni prijavi vam bomo poslali zgodbo po e-pošti. Prijave info@skuc.org (za bralni klub)

20.00

Muzika na Starem trgu: Hamlet Express, blues, šanson, jazz

Hamlet Express je izvirna zmes šansona in jazza z avtoskimi besedili, ki jo sestavljajo kitarist in pesnik Andraž Polič na glavnem vokalu, basist Gregor Cvetko na bek vokalu, tolkalist Balž Celarec in kitarist Miha Petric. Bend je nastal poleti leta 2002 v Dubrovniku in v tem času izdal pet albumov, šesti je že posnet. Hamlet Express tako že več kot 20 let potuje po svetu kot prvi in edini ultrazvočni shinkansen vlak na parni pogon. Pohitite, ta vlak ne čaka!

22.00

Teater v galeriji: Naši ljubi alter idioti, predstava v izvedbi skupine Za crknt

Postapokaliptični Za crknt ponuja preplet krajših intervencij in daljših improvizacij na temo: moj alter idiot. Moj alter idiot je osebnost, ki živi v meni, z mano, ki je v kontaktu z menoj, mi ne pusti dihati in sodeluje v vsaki moji umetniški kreaciji. “Malgre moi” ali “meni navkljub” je vedno tu. Je netekmovalna in neprepričljiva umetniška zvrst, skvotana ali nezakonito zasedena z nekredibilnimi in nekompetentnimi alter idioti. Alter idioti smo: fejk tajnica Beti, nekompetentna_i_o drag diva Josipa Divac, producent z glasbeno žilico Klausy, kvalificirana prodajalka domačih jajc Tereza, parti animal s svojevrstno točko vrtenja šnopca na verigi in nekredibilni Evroposlanec, kar seveda diši po resničnostnostnem šovu. Tega začini občasno Marina z venčkom sintesizer komadov, ki jih prepeva na vašo skrito željo. Alter idijoti vznikajo skozi leto kot gobe po dežju. Kje se skrivate?

Za crknt postava: Klausy – Gergely Dózsa, Edina Živa Diva - Simeon Huzun, Tajnica Oh-Oh – Tina Janežič, Evroposlanec – Tomaž Lapajne Dekleva, Tereza – Petra Markovič, Animal - Andrej Zupanc, Marina – Maja Dekleva Lapajne

Gozdovilimo
Gozdovilimo
Plastožerji
Plastožerji
Hamlet Express
Hamlet Express
Naši ljubi alter idioti
Naši ljubi alter idioti
 

četrtek, 27. 7.

18.00

Teater v Galeriji: Pajek Kveku Anansi, Pripovedno gledališče gdč. Bazilike

2+, 30'

Pajek Kveku Anansi je skupek afriških pravljic o prebrisanem in iznajdljivem pajku in njegovih živalskih prijateljih. Humorna predstava z lutkami, ki skačejo, kukajo in se plazijo iz čudežnega zaboja.

Avtorica ideje in zasnove: Katja Povše, avtorica likovne podobe: Tina Judnič, glasbenik: Blaž Celarec, kostumograf: Iztok Hrga, nastopa: Katja Povše

18.00

Ustvarjalno2Retro nakit iz kaset, ustvarjalna delavnica, vodiPetja Kolenko

Glasbena kaseta, nekoč popularen in uporaben nosilec zvoka, je danes za večino že zastarel in arhaičen predmet. Analogne kasete je na začetku novega tisočletja zamenjala uporaba digitalnih medijev, kaseta pa je ostala le del marginalnega sveta avdiofilov in zbirateljev ter postala tudi nosilec retro simbolike. Zastareli glasbeni mediji pa kljub temu danes ponovno postajajo akzualni, iz njih pa je mogoče izdelati tudi moderen nakit. Na delavnici bomo v maniri ponovne uporabe odsluženih predmetov in kot alternativo hitri modi iz kaset izdelali unikatne retro verižice. Kasete bomo poljubno poslikali, okrasili in prilagodili za nošenje.

18.30

Poletne ustvarjalnice: Klepetki, ročne lutke, ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Svet lutk je čudovit, zanimiv in igriv. Da vstopimo v ta pravljični svet dejansko ne potrebujemo veliko – na tokratni delavnici le kos papirja, nekaj barvic in svojo domišljijo. Ustvarjali bomo namreč Klepetke – ročne lutke iz papirja. Lutkam bomo tako vdahnili življenje, se z njimi poistovetili, se pogovarjali ter jim dovolili, da nas popeljejo v pravljični svet domišljije in igre.  

20.00

Muzika na Starem trgu: Brina, etno

Težko je verjeti, da se Brina vrača na odre šele po desetih letih, dvanajst let po izidu tretjega albuma Slečena koža. A ne glede na daljšo odsotnost še vedno velja, da gre za edino slovensko skupino, ki je bila s skladbo Poljanska balada nominirana za skladbo leta radijskega programa BBC World Service, z drugim albumom Pasja legenda pa dosegla tretje mesto World Music Charts Europe. Glede na začetek benda, ki sega v leto 2004, je zasedba doživela le eno spremembo. Draga Ivanušo na harmoniki je zamenjal mladi pozavnist Urban Turjak in zdi se, da je prav s pozavno bend dobil modernejši zvok v sicer standardno bogatih aranžmajih, ki črpajo iz različnih glasbenih zvrsti, ne glede na to, ali gre za priredbe ljudskih ali avtorskih skladb, ki si jih bend »sposoja« pri Eki zasedba: Brina Vogelnik (glas), Jelena Ždrale (violina, viola, kazu, spremljevalni glas), Urban Turjak (pozavna, spremljevalni glas), Luka Ropret (kitara, ukulele, spremljevalni glas), Nino de Gleria (bas kitare, kontrabas) Blaž Celarec (tolkala, bobni, kongo, klarinet, spremljevalni glas) 

22.00

Teater v galeriji: Domovci, premiera monodrame v izvedbi ŠKUC gledališče

Zdaj že odrasla Lela se ob obisku doma za zapuščene otroke, v katerem je preživljala svoje otroštvo, spominja dogodkov, ki so nekoč oblikovali njen vsakdan. Tu so se sklepala prijateljstva, vnemale so se prve ljubezni, zgodila so se razočaranja, rojevali so se upi za prihodnost in počasi, ne da bi kdo zares opazil, so ob tem otroci odraščali. Nikogar od Lelinih nekdanjih prijateljev ni več tu, v domu, a ona jih kljub temu pride obiskat prav sem, kjer so otroci brez družin drug drugemu predstavljali nadomestno družino.

Lela se spominja samosvoje lepotice Suzane in njene simpatije, frajerja Daske, ki sta, ne da bi si to priznala, skupaj odkrivala, kako težko je biti pred drugimi iskren in ranljiv, če si bil sam nekoč ranjen in zapuščen. Spominja se vzgojiteljic, ki so raje pile že drugo dopoldansko kavo, kakor da bi se ukvarjale z otroki, ter tihega in zadržanega Frana, ki si je najbolj od vsega želel imeti telefon, kot so ga imeli vsi drugi, da bi ga odsotna mama lahko kdaj pa kdaj poklicala. Iz spomina vznikajo prizori izletov na morje, božičnih praznikov in športnih tekmovanj, dokler se Lela nazadnje ne spomni še same sebe kot majhne deklice, ki je ves ta svet le opazovala in se učila, kako življenje teče po ustaljenem tiru, ne glede na to, kdo si in od kod prihajaš.

Ves svet je poln takih črnih lukenj, kot je ta dom, a nobena ti ni tako znana kot tista, v kateri odraščaš.

Režiser: Alen Jelen,  igralka: Lara Wolf, dramaturginja in avtorica priredbe: Katja Markič, kostumograf: Claudi Sovrè, lektor: Martin Vrtačnik, tonski mojster: Urban Gruden

Pajek Kveku Anansi (foto: Matej Povše)
Pajek Kveku Anansi (foto: Matej Povše)
Retro nakit iz kaset
Retro nakit iz kaset
Klepetki, ročne lutke
Klepetki, ročne lutke
Brina
Brina
Domovci (foto: Claudi Sovre)
Domovci (foto: Claudi Sovre)
 

petek, 28. 7.

18.00

Ustvarjalno2: Nakit iz naravnih materialov, ustvarjalna delavnica za mlade, vodi Petra Gosenca (Društvo GUMB)

Gozdne plodove, semena, lubje, kamne in les bomo nizali, luknjali in prepletali v poljubno dolge ogrlice in drug nakit. Poleg naravnih vzorcev bo nakit oživel tudi s pomočjo barvitih vrvi.

18.00

3+, 35'

Teater v galeriji: Balon Velikon, gledališka predstava za otroke v izvedbi Rozinteater

Petletni Oskar živi z mamo v blokovski soseski. Ima dva nergava soseda, ki na svet gledata s svojimi ozkimi strokovnimi očmi in Oskarju ne pustita, da bi živel v svetu igre. Nekega dne Oskar najde bankovec, s katerim si gre kupit vrečko presenečenja. Ko vrečko odpre, se realistična zgodba spremeni v pravljico. Iz vrečke namreč zraste ogromen balon, ki Oskarja odnese visoko nad resničnost, zvečer pa ga spet varno vrne domov. Predstava o odrešujoči moči domišljije za enega igralca in animatorja, veliko namizno marioneto, tri male nošene lutke in balon. V zaključnem delu dobi možnost za sodelovanje s svojimi domislicami tudi občinstvo.

18.30

Poletne ustvarjalnice: Papirna glina, ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Odpadnega papirja je okrog nas ogromno, njegova proizvodnja pa, kot vemo, velika obremenitev za okolje. Na delavnici se bomo naučili, kako lahko odpadni papir recikliramo ter iz njega ustvarimo zanimive reči. Naredili bomo namreč papirno glino, iz katere bomo nato izdelovali različne umetniške in uporabne predmete,  kot so na primer različni kipi, sklede, nakit in podobno.

19.00

Milan Šelj: Jezik je ključ, predstavitev nove pesniške zbirke z branjem in glasbo, pogovor vodi Pino Pograjc

Milan Šelj, rojen leta 1960, je komparativist in sociolog, pesnik in prevajalec. Od leta 1992 živi in dela v Londonu. Pri založbi ŠKUC-Lambda so doslej izšle štiri njegove pesniške zbirke: Darilo (2006), Kristali soli (2010), Gradim gradove (2015) in Slediti neizgovorjenemu (2018); ta je izšla tudi v angleškem prevodu (2019). Ilustrirana zbirka pesmi za otroke, Kosmatice (Zala, 2020), je izšla pri založbi ŠKUC tudi kot zvočna knjiga. Njegovi prevodi iz angleškega jezika so bili objavljeni v antologiji sodobne evropske gejevske poezije z naslovom Moral bi spet priti in v antologiji sodobne evropske lezbične poezije, Brez besed ji sledim. Poezijo prevaja tudi za Radio Ars, njegove pesmi pa so prevedene že v številne jezike.

Na večeru z naslovom »Jezik je ključ« bo s pesnikom Pinom Pograjcem predstavil svojo peto pesniško zbirko z istim naslovom. Poezija iz nove zbirke je vpeta v kraški prostor, kjer se v prvem delu predaja podeželski intimi, objemom ljubimcev, dokler skupaj z njimi v vsej svoji minljivosti ne zbledijo do kože, do kosti. Družbeno nasilje se skuša vsiliti med dva, vendar se mu pesnik srdito zoperstavi. V zadnjem, najdaljšem sklopu pa popisuje svoje osebne izkušnje z begunkami na njihovem begu pred vojno v Ukrajini, kjer oddaljena vojna dobi zanj drugačen, človeški obraz.

20.00

Muzika na Starem trgu, atrij Galerije Škuc: Chilli space večer

Prijetna sprostitev ob glasbi ekipe ŠKUC Ventilator v zelenem atriju Galerije Škuc. Z vami bosta Dojaja in Wichiwaka.

20.30

Jazz oder na Gornjem trgu: MatJazz II, jazz, v sodelovanju z Imago Sloveniae

Zasedbo Matjazz II tvorijo prekaljeni jazzisti: kitarist Matjaž Dajčar, vibrafonist Vid Jamnik, kontrabasist Philipp Zarfl in bobnar Klemens Marktl. Leta 2022 so izdali album z naslovom Matjazz II Eyes Wide Open, ki ga bodo na koncertu tudi predstavili.

Kitarist in teoretični fizik Matjaž Dajčar je na konservatoriju v Linzu diplomiral iz igranja jazz in popularne glasbe, obiskoval delavnice ter študiral jazz na Visoki šoli za glasbo v avstrijskem Gradcu. Že zelo zgodaj se je začel posvečati pedagoškemu poklicu, sprva v Avstriji, nato pa v Mariboru, kjer danes na Konservatoriju za glasbo in balet poučuje jazzovsko kitaro. Vešč je studijskega dela, in to ne le za kitaro, temveč tudi kot producent, aranžer in komponist. Albume je snemal z različnimi zasedbami, med katerimi velja posebej omeniti njegovo matično skupino The Swingtones ter Samo Šalomon trio (A dream come true), Svetnik (Največji, Brez besed), Peter Andrej (Libero), Bambola (Bambola), Nostalgy (Live in CID), Bluestime (Live am Worthersee). Njegova bogata zakladnica koncertnih izkušenj vključuje koncerte na festivalih LENT, Poletni noči v Ljubljani, Berlin Jazz Fest, Aarhus Jazz festival (Danska), Linz Jazzfest (Avstrija), v radijski oddaji Izštekani in mnoge druge.

Vibrafonist Vid Jamnik je diplomiral leta 2012 na Koroškem deželnem konservatoriju za glasbo. Po priporočilu velikana vibrafona, Garyja Burtona, je s študijem nadaljeval na Berklee College of Music v Bostonu, ZDA. Tam se je učil pri profesorjih, kot so Terence Blanchard, George Garzone, Ed Saindon, Kenny Werner in Ralph Peterson. Leta 2022 je magistriral na Manhattan School of Music v New Yorku, kjer je študiral z Joejem Lockom, Joelom Rossom, Stefonom Harrisom, Mikom Morenom in Miguelom Zenónom. Nastopal je že po vsem svetu s priznanimi glasbeniki, kot so Jimmy Cobb, John Riley, Georgie Fame, Jim Rotondi, Stefan Milenkovich, Gianni Basso, Duško Gojković in JM Jazz World Orchestra pod vodstvom Luise Bonille. Ustanovil je kvartet Urgent Detergent in vodi pionirski projekt Viva Jazz Forma, ki prepleta zvoke jeklenih skulptur z jazzom in elektronsko glasbo. Leta 2014 je pri založbi Alessa Records izdal prvenec z naslovom Last Minute!, leta 2022 pa pri založbi ZKP RTV Slovenija album Rajska ptica s pevko Ajdo Stino Turek.

Philipp Zarfl je z odliko diplomiral iz jazz kontrabasa na Koroškem deželnem konservatoriju in se vpisal na konservatorij v Amsterdamu, kjer je študiral pri Fransu der Hoevenu, Ernstu Glerumu in Ruudu Ouwehandu. Po diplomi je zaključil še magistrski program na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti. Obsežen seznam glasbenikov, s katerimi je koncertiral, vključuje znana imena, kot so David Hazeltine, Tim Armacost, Jim Rotondi, Rob Bargad, Danny Grissett, Ben van Gelder, Thomas Gansch, Ack van Rooijen, Brandford Marsalis, Owen Hart ml., Wolfgang Puschnig, Igor Lumpert, Renato Cicco, Mario Gonzi, Roman Schwaller, Howard Curtis, Joris Dudli, Cathy Rocco in Ryan Hanselaar. Igral je že v Nemčiji, Švici, Italiji, Sloveniji, Ukrajini, Belgiji, Franciji ter na Slovaškem in Nizozemskem. Slišati ga je mogoče na mnogih albumih, kot so Long Way (Tone Janša), Tribute to Udo Jürgens (Jörg Seidel), The Gift (Fiona Fergusson), Peter Primus Frosch (Peter Frosch), Sunday Evening (Lorrenzo Bonucci), Retrospection (Raphael Käfer) in Crocosmia (Urs Hager).

Avstrijski bobnar Klemens Marktl je pri šestih letih začel spoznavati glasbo skozi klavir, v najstniških letih pa je tipke zamenjal za paličice in naredil prvi korak k uspešni bobnarski karieri. Že pri enaindvajsetih je končal konservatorij v Celovcu in se posvetil raziskovanju različnih slogov bobnanja. Najbolj so ga izoblikovale ure z legendama Jimmyjem Cobbom in Jimmyjem Wormsworthom, pomembno pa so nanj vplivali tudi sodobni jazzovski bobnarji Kenny Washington, Lewis Nash, Jeff ‘Tain’ Watts, John Riley, Tony Moreno, Ralph Peterson ml., Ali Jackson, Rodney Green, Jonathan Blake, omeniti pa vsekakor velja tudi mojstre latino ritmov Marka Walkerja, Vanderleia Pereiro in Portinha ter funkovskega mojstra Adama Deitcha. Zatem je več kot pol desetletja študiral na konservatorijih v Den Haagu in v Amsterdamu. V tem času je posnel svoj prvenec ter postal uveljavljen mojster bobnov in izvrsten vodja zasedb. Naslednjo etapo življenja je preživel v New Yorku in se tudi tam hitro uveljavil med jazzisti ter z novim triom (Aaron Goldberg, Matt Penman) posnel drugi album. Konec leta 2004 se je vrnil v rodno Avstrijo in se ustalil na Dunaju. Posnel je vrsto odmevnih albumov. Na tem kulturnem križišču sveta je hitro postal eden najbolj iskanih bobnarjev Evrope. Znan je tudi kot skladatelj, aranžer in odličen učitelj. Danes je izredni profesor na Dunajskem glasbenem inštitutu (VMI) in profesor jazzovskih bobnov na konservatoriju v Celovcu.

Balon Velikon
Balon Velikon
Nakit iz naravnih materialov (Društvo GUMB)
Nakit iz naravnih materialov (Društvo GUMB)
Papirna glina, ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
Papirna glina, ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
Milan Šelj: Jezik je ključ
Milan Šelj: Jezik je ključ
Chilli space
Chilli space
MatJazz II (foto: Dajčar)
MatJazz II (foto: Dajčar)
 

sobota, 29. 7.

18.00

Teater v Galeriji: Štorkljica Binca Minca dobi bratca, premiera gledališke predstave za otroke v izvedbi ŠKUC gledališče in Šentjakobsko gledališče Ljubljana

2+, 30'

Pravljica o štorkljici Binci Minci je pripoved o družini, ki se bo čez nekaj mesecev povečala. A vesela novica Binco Minco prestraši. Namesto sončnega nasmeha jo zagrne sivi oblak skrbi. Debele solze ji tečejo po licih in med hlipanjem komaj uspe povedati mamici in očku, kaj jo tako zelo skrbi… A kot se za pravljico spodobi, je  konec srečen. Saj je prave ljubezni za vse vedno dovolj. Topel objem staršev pa lahko dela čudeže.

Avtorica: Renata Reneja Škrjanc, režija, dramaturgija in priredba besedila: Žiga Sedmak, kostumografija in izdelava lutk: Bojan Vister, igra: Kaja Jordan, producent: ŠKUC gledališče v koproducent: Šentjakobsko gledališče Ljubljana

18.00

Na obisku: Kela, vodeni ogled umetniškega ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski

Tokrat bomo obiskali fotografski kolektiv Kela v njihovem zanimivem kletnem ateljeju na Vrhovčevi ulici v Ljubljani. Umetnice in umetniki iz kolektiva nam bodo razkazali svoj delovni prostor, svoj kolektiv in umetniška dela ter pobližje predstavili svet analogne fotografije. Nato bomo, s pomočjo umetnikov in umetnic, tudi sami šli skozi proces ustvarjanja fotografije ter poskusili zanimive fotografske tehnike.

18.30

Poletne ustvarjalnice: RazGibalnca, ustvarjalna delavnica, vodi Katjuša Kovačič (projekt Izrazi se 3)

Obrni se na glavo in nasmej. Pomagaj prijatelju, da se povzpne višje. Razigrano poskoči in varno pristani. Raziskovali bomo gibalne vzorce, ki krepijo telo, razvijajo motoriko in koordinacijo preko veščin plesa capoeire in cirkuške akrobatike. Delavnica je del projekta Izrazi se 3.

20.00

Muzika na Starem trgu, atrij Galerije Škuc: Vasja Onič, Ujma, kantavtorski koncert

Ujma je solo projekt Vasje Oniča, 30-letnega kantavtorja iz Ljubljane, znanega predvsem kot bobnarja zasedb persons from porlock, Morvern ter Rush to Relax. Po več kot desetletju glasbenega ustvarjanja je leta 2021 pri

založbi Radia Študent izdal svoj prvenec The Hereafter. Plošča se giblje nekje med temačnim folkovskim kantavtorstvom in bolj plesnim elektronskim ustvarjanjem. Na videz preprosto instrumentalno muziciranje prepusti ravno dovolj prostora Ujminim vokalom, ki svoj pristni izraz podaja v angleščini in slovenščini. Na tokratnem solo koncertu vas bo kantavtor popeljal v vrtinec lastnega življenja in se po burni preteklosti ozrl v svetlo prihodnost, ki jo bo z vami delil v akustični izvedbi.

22.00

Teater v galeriji: Morfem, plesna predstava, Kaja Janjić in Alja Lacković, Plesni Teater Ljubljana

Morfém je v jezikovnem sistemu najmanjša enota besede s samostojnim semantičnim pomenom, vendar pa mnogi morfemi samostojno ne morejo biti tudi besede. Delijo se na končniške, korenske in priponske. Pomen besede je odvisen od zaporedja morfemov.

V plesnem duetu Kaja Janjić in Alja Lačković raziskujeta gib preko mimik in gest ter jih obravnavata in sestavljata kot morfeme. Mimika/gesta naproti položaju v prostoru ali časovnem kontekstu spreminja svoj pomen. Premetanka tvori kohezivno enoto ali pa popoln nesmisel.

Smeh je pol zdravja.

Kaj pa živčen smeh?

Smeh ha ha, prosim pejt stran!

Smejati se

Ja – sme – se – ti

Seveda

Boječa se človeka

Duet ustvarjen s podporo Plesnega Teatra Ljubljana.

Štorkljica Binca Minca dobi bratca
Štorkljica Binca Minca dobi bratca
Na obisku: Kela (foto: Bojan Velikonja)
Na obisku: Kela (foto: Bojan Velikonja)
RazGibalnica (foto: Luka Dakskobler)
RazGibalnica (foto: Luka Dakskobler)
Vasja Onič, Ujma
Vasja Onič, Ujma
Morfem
Morfem

nedelja, 30. 7.

17.00

Ustvarjalno2:  Makramé obešanke za rastline, ustvarjalna delavnica za mlade, vodi Ema Gale

Na delavnici se boste lahko naučili osnovnih vozlov makraméja in z na novo osvojenim znanjem izdelali preprosto obešanko za rastline.

18.00

Teater v galeriji: Žužnjava druščina, interaktivna glasbena predstava v izvedbi Mateje Fi

2+, 30'

Skupaj z Matejo Fi vas vabimo na potovanje, polno presenečenj. Ljudske in avtorske pesmi, v katerih se pojavljajo naši drobni prijatelji, ki žive po jasah, ob potokih in v grmih – žužnjava in za vse nas življenjsko pomembna bratovščina čričkov, čebel, muh, pikapolonic, kobilic, metuljev, čmrljev, škržatov, murnov, bolh, komarjev, mušic... Druščina, ki je žal v izumiranju, vendar s primernim ozaveščanjem in vzgojo otrok prispevamo k njihovi ohranitvi. Izvajalka otroke spodbudi, da skupaj ustvarijo žužnjavi orkester s svojimi glasovi, telesi in z igranjem na preprosta glasbila. Uporablja preproste lutke in slikovne podobe, ki prikažejo glavne akterje pesmi.

18.30

Poletne ustvarjalnice: Mala pisana bitja, ustvarjalna delavnica recikliranja, vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst (KUD Galerije C.C.U.)

Na ustvarjalni delavnici bomo z recikliranjem plute, preobražene v zanimive oblike, ustvarjali mala pisana čudežna bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam kot amuleti prinašala srečo.

 20.00

Muzika na Starem trgu, atrij Galerije Škuc: Metod Banko, uglasbena poezija

22.00

Teater v Galeriji: Lotosov cvet, zvočno gledališče v izvedbi ŠKUC gledališče

Protagonista igre sta žrtev in njen rabelj, mlado dekle in njen ugrabitelj. Besedilo se začne s situacijo, v kateri dekle že sluti, da prijaznost odraslega moškega v hiši, polni nagačenih živali, v sebi skriva temnejšo plat. V dialogu med njima se stopnjuje njena stiska, podkrepljena s spoznavanjem njegovih namenov in z vse močnejšim občutkom ujetosti, ki jo moški zavija v plašč skrbi. Na vse bolj grozeč način igra senzibilno problematizira stik med ranljivo in nerazumljeno najstnico in med globoko poškodovanim odraslim moškim s silno potrebo po v otroštvu izgubljeni bližini. Nadomestiti jo hoče s prisilnim, posesivnim omejevanjem življenjskega prostora drugemu ranljivemu človeku. Stopnjevanje napetosti doseže vrhunec v tragičnem koncu.

Pretresljiva, subtilna in natančna študija psihopatologije.

avtor: Iztok Jere, režiserka: Brina Klampfer, dramaturginja: Vilma Štritof, oblikovalka zvoka in skladateljica: Mateja Starič, tonski mojster: Matjaž Miklič, čelisti: Klemen Hvala, Martin Sikur, Jošt Kosmač, lektorica: Metka Damjan, kostumograf in fotograf: Claudi Sovre Mikelj, oblikovalec mask: Silvan Omerzu, tonska pomoč pri realizaciji projekta: Urban Gruden, nastopata:

Dekle – Živa Selan, Moški – Primož Vrhovec

Makrame obešanke za rastline
Makrame obešanke za rastline
Žužnjava druščina, Mateja Fi
Žužnjava druščina, Mateja Fi
Mala pisana bitja (foto: Simao Bessa)
Mala pisana bitja (foto: Simao Bessa)
Metod Banko
Metod Banko
Lotosov cvet
Lotosov cvet
 

PROGRAM VEČDNEVNIH DOGODKOV

petek, 21. julij - nedelja, 30. julij 2023, vsak dan od 17. ure dalje v Info ŠKUC

Škuceva tržnica: Prodaja knjig Založbe ŠKUCin Centra za slovensko književnost po znižanih cenah, promocijski materialiter Ulična čitalnica

petek, 21. julij - nedelja, 30. julij 2023, vsak dan od 17. ure dalje v atriju Galerije Škuc

Knjižnica pod krošnjami

petek, 21. julij - nedelja, 30. julij 2023, vsak dan od 17. ure dalje v Galeriji Škuc

Odsev, prodajna razstava študentov NTF, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil

petek, 21. julij - nedelja, 30. julij 2023, vsak dan od 17. ure dalje v Galeriji Škuc

Mario Županov: Pleasures, fotografska razstava

sobota, 22. julij in nedelja, 23. julij, od 17. ure dalje v atriju Galerije Škuc

Ustvarjalno2 in Poletne ustvarjalnice: Sitotisk express, ustvarjalni delavnici za otroke in mlade, vodita Meta Žvokelj inAnka Iskra

ponedeljek, 24. julij in torek, 25. julij, od 17. ure dalje v Galeriji Škuc in atriju

Ustvarjalno2 in Poletne ustvarjalnice: Modri odtisi, fotografski delavnici za otroke in mlade, vodi Jasna Klančišar

 

*za večdnevni delavnici so potrebne predhodne prijave: info@skuc.org, 01 430 35 30, 01 42 13 142

 

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do spremembe programa.

Organizator: Društvo ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana, info@skuc.org,https://skuc.org/, Facebook, Instagram

Prost vstop nam omogočajo: MOL - Oddelek za kulturo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Turizem Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS, Urad RS za mladino, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, NTF, Univerza v Ljubljani, Vertigo, zavod za kulturne dejavnosti, Staroljubljanski zavod za kulturo, Zavod Omrežje, KUD Galerija C.C.U., 3 MUHE - pravična trgovina, Center za slovensko književnost, Tam-tam, L'mit, Potemkinove vasi, DPG, Slaščičarna Pri vodnjaku, Druga Violina, Dana, proizvodnja in prodaja pijač, d.o.o., Mumino d.o.o., studio za tekstilni tisk in oblikovanje

 sponzorji dobimo se 23

 

 LET'S MEET IN FRONT OD ŠKUC

Concerts, shows, fashion show, performances, exhibitions, literary events, creative workshops, Library under the Treetops and Škuc market

Friday, 21 July – Sunday, 30 July 2023, every day at Stari trg 21, Ljubljana

In case of rain or changeable weather, events will be held inside the ŠKUC Gallery.

All events are admission-free!

 

PROGRAMME

 

Friday, 21 July

18:00 – Theatre in the Gallery: Little Red Riding Hood,theatre performance by LG Zapik

19:00 – Exhibition opening and fashion show: Reflection, School of Textile and Fashion Design, Department of Textiles, Graphics and Design, Ljubljana Faculty of Natural Sciences and Engineering, University of Ljubljana

20:00 – Exhibition opening: Marijo Županov: Pleasure, photographic exhibition

20:30 – Music in Stari trg: Gal Furlan Quartet, jazz, in collaboration with Imago Sloveniae

 

Saturday, 22 July

17:00 – Summer creative workshops and Creative2: Screen-printing Express, creative workshop for children and young people, run by Meta Žvokelj and Anka Iskra

18:00 – Theatre in the Gallery: Slipper Keeper Kitty, puppet show by LG Fru fru

18.30 – Summer creative workshops: Make Your Own lip Balm, Bath Bomb and Body Scrub, workshop run by Barbara Marić

20:00 – Music in Stari trg: Teo y La Mar, Teo Mandžuka and Maria Keck, flamenco

22:00 – Eat Your Makeup, drag show

 

Sunday, 23 July

17:00 – Summer creative workshops and Creative2: Screen-printing Express, creative workshop for children and young people, run by Meta Žvokelj and Anka Iskra

18:00 – Theatre in the Gallery: Frog and Toad, performance by Uršula Vratušaand Ivana Gorbunova

20:00 – Music in Stari trg: Fake Orchestra, ethno, jazz

22:00 – Black Box, poetry and music night

 

Monday, 24 July

17:00 – Creative2: Blue Imprints, photography workshop for children and young people, run by Jasna Klančišar

18:00 – Storytime: A Vow to the River, nature protection musical narrative by Alja Bulič

18:30 – Summer creative workshops: Floating Ships, creative workshop run by Petra Gosenca (GUMB Association)

20:00 – Music in Stari trg: Shaun Banks, garage one-man band punk blues

22:00 – Theatre in the Gallery: Sandi Jesenik: While, performance

 

Tuesday, 25 July

17:00 – Creative2: Blue Imprints, photography workshop for children and young people run by Jasna Klančišar

18:00 – Theatre in the Gallery: The Travelling Circus of Clumsy Augustine, theatre performance by LG Bičikleta

18:30 – Summer creative workshops: I, the Curator!, creative workshop run by Nevena Aleksovski

20:00 – Music in Stari trg: Croon, psychedelic rock

22:00 – The Queen of May and Her Chambermaids, drag show

 

Wednesday, 26 July

18:00 – Theatre in the Gallery: Foresting, puppet show by Tina Oman

18:30 – Summer creative workshops: Plastožerji, plastic recycling workshop run byPetra Gosenca (GUMB Association)

19:00 – First-person Storytelling, intergenerational book club run byZala Hriberšek

20:00 – Music in Stari trg: Hamlet Express, blues

22:00 – Theatre in the Gallery: Our Dear Alter Idiots, performance by Za crkt

 

Thursday, 27 July

18:00 – Theatre in the Gallery: Kwaku Anansi the Spider, narrative theatre Ms Basil

18:00 – Creative2:Cassette Retro Jewellery, creative workshop run byPetja Kolenko

18:30 – Summer creative workshops: Chatties, Hand puppets, creative workshop run by Nevena Aleksovski

20:00 – Music in Stari trg: Brina, ethno

22:00 – Theatre in the Gallery: Domovci, monodrama by ŠKUC Theatre

 

Friday, 28 July

18:00 – Creative2: Jewellery from Natural Materials, creative workshop for young people run by Petra Gosenca (GUMB Association)

18:00 – Theatre in the Gallery: The Big Balloon, theatre performance for children by Rozinteater

18:30 – Summer creative workshops: Paper Clay, creative workshop run by Nevena Aleksovski

19:00 – Milan Šelj: Language Is Key, presentation of the author’s new poetry collection with reading and music, hosted by Pino Pograjc

20:00 – Music in Stari trg, atrium of the ŠKUC Gallery: Chilli Space Night

20:30 – Jazz stage in Gornji trg: MatJazz II, jazz, in collaboration with Imago Sloveniae

 

Saturday, 29 July

18:00 – Theatre in the Gallery: Binca Minca the Stork Gets a Brother, theatre performance for children by ŠKUC Theatre and Šentjakobsko gledališče Ljubljana

18:00 – Visiting: Kela, guided tour of art studio and creative workshop, run by Nevena Aleksovski

18:30 – Summer creative workshops: Move It, creative workshop run by Katjuša Kovačič

20:00 – Music in Stari trg, atrium of the ŠKUC Gallery: Vasja Onič, Ujma, singer-songwriter concert

22:00 – Theatre in the Gallery:Morpheme, dance performance, Kaja Janjićand Alja Lacković, Dance Theatre Ljubljana

 

Sunday, 30 July

17:00 – Creative2: Macramé Hanging Planters, creative workshop for young people, run by Ema Gale

18:00 – Theatre in the Gallery: The Bug Gang, concert and creative music workshop, run by Mateja Fi

18:30 – Summer creative workshops: Small Colourful Creatures, creative recycling workshop, run bySimon Drofelnik and Mateja Herbst (KUD Galerije C.C.U.)

20:00 – Music in Stari trg, atrium of the ŠKUC Gallery:Metod Banko, musical poetry

22:00 – Theatre in the Gallery: Lotus Flower, sound theatre performance by ŠKUC Theatre

 

PROGRAMME OF EVENTS LASTING MORE THAN ONE DAY

Friday, 21 July – Sunday, 30 July 2023, every day from 17:00 onwards at Info ŠKUC

Škuc market: Sale of books published by ŠKUC Publishing and Center for Slovenian Literature at discount prices, promotional materials and Outdoor Reading Room

Friday, 21 July – Sunday, 30 July 2023, every day from 17:00 in the atrium of the ŠKUC Gallery

Library under the Treetops

Friday, 21 July – Sunday, 30 July 2023, every day from 17:00 in the ŠKUC Gallery

Reflection, sales exhibition of students of the Ljubljana Faculty of Natural Sciences and Engineering, Department of Textiles, Graphics and Design, School of Textile and Fashion Design

Friday, 21 July – Sunday, 30 July 2023, every day from 17:00 in the ŠKUC Gallery

Marihjo Županov: Pleasure, photographic exhibition

Saturday, 22 July, and Sunday, 23 July, from 17:00 in the atrium of the ŠKUC Gallery

Creative2 and summer creative workshops: Screen-printing Express, creative workshops for children and young people, run by Meta Žvokelj andAnka Iskra

Monday, 24 July, and Tuesday, 25 July, from 17:00 in the ŠKUC Gallery and the atrium

Creative2 and summer creative workshops: Blue Imprints, photography workshops for children and young people, run by Jasna Klančišar

** for workshops lasting more than one day, participants must sign up in advance: info@skuc.org, 01 430 35 30, 01 42 13 142

 

The ŠKUC Association reserves the right to change the programme.

Organiser: ŠKUC Association, Stari trg 21, Ljubljana, info@skuc.org,https://skuc.org/, FB, Instagram

Free admission was made possible by: MOL – Oddelek za kulturo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Turizem Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS, Urad RS za mladino, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, NTF, Univerza v Ljubljani, Vertigo, Staroljubljanski zavod za kulturo, Zavod Omrežje, KUD Galerija C.C.U., 3 MUHE - pravična trgovina, Center za slovensko književnost, Tam tam, L'mit, Potemkinove vasi, DPG, Slaščičarna pri vodnjaku, Druga Violina, Dana, Mumino