Naročam se na e-novice
ZEN CIKLON 17 5 fbevent
C I K L O N
Ž E N
K O N C E R T

ŽEN (HR)

petek, 17. 5. 2024, ob 21.00, Galerija Škuc

vstopnina: 10 € (priporočene rezervacije info@skuc.org)

Koncert poteka v sklopu cikla Ciklon.

Progresivna rockovska skupina ŽEN je začela z delovanjem leta 2010 v Zagrebu, kjer si je našla kreativni dom v skvotu AKC Medika. S svojim debitantskim albumom I onda je sve počelo (2013), izdanim v kvirovski feministični založbi Unrecords z Dunaja in njegovim naslednikom Jantar (2015), izdanim kot sodelovanje med že omenjenim Unrecords in francosko neodvisno založbo Vox Project, se je skupina uveljavila kot ena najbolj izstopajočih kitarskih skupin s področja bivše Jugoslavije. Leta 2017 se je skupina pridružila slovenski založbi Moonlee Records, kjer je novembra 2017 izdala svoj tretji album, imenovan Sunčani ljudi. Skupina ŽEN je nastopila na mnogih glavnih evropskih festivalih (med drugim na Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, INmusic, Welcome to the Village) in v klubih vse od Baltika do Balkana. Leta 2020 je skupina ŽEN izdala kompilacijski album Blender, z remiksi njihovih skladb, ki so jih ustvarili različni glasbeni ustvarjalci. Njihova glasba je bila uporabljena tudi v nekaj regionalnih filmih in TV nadaljevankah. Nazadnje so ustvarili skladbo za film Nun of your business. Izid četrtega studijskega albuma skupine ŽEN je predviden maja 2024. Album napovedujejo trije že izdani singli: prvi Uroni u san, drugi Krizantema in tretji, zadnji  NEDAMISE, ki je bil izdan februarja 2024. ŽEN igrivo analizira spolne stereotipe in povezuje ločnice med zvočno in vizualno umetnostjo ter priklicuje popotovanja skozi glasovne harmonizacije, potopljene v progresivno simbiozo kitare, basa, bobnov in sintesajzerjev. Če bi jih poskušali definirati žanrovsko, bi se temu mogoče najbolj približali tako, da bi jih označili kot kompleksno obliko indie-rocka, s primesmi različnih slogov in karakteristik, med njimi bi lahko uporabili oznake post-rock, shoe-gaze, math-rock, vintage synth-wave ter eksperimentalna elektronika.

 »Na odru je to skupina z rahločutnostjo, ki brzda visoka pričakovanja, skupina, ki me osvoji in prevzame s skladbami, ki imajo prelepa nihanja in poseben tok, s plastmi igranja hrupa ali melodij, z drobnim preigravanjem in nepričakovanimi sosledji akordov in prehodi.« (Kevin Cole, KEXP)

»To je dodelan moderni pop-post-rock, math-rock, prog-indie, synthwave – dobro premišljen ter delujoč hipnotično, tako ob ogledu kot poslušanju. ŽEN so prelep skriti zaklad in pravo odkritje!« (Louder Than War)

»Hrvaški ŽEN so tri fina, elegantna dekleta, ki igrajo stadionski shoe-gaze in drone-rock, z navezavami na Spacemen 3, My Bloody Valentine in The Cure. Njihov set je bil vodotesen, melodičen in težek, s pridruženimi neizprosnimi psihadeličnimi vizualijami, ki omogočijo popolno zlitje zavesti prisotnih in prijetno dezorientacijo.« (Clash Magazine)

OFFICIAL WEBSITE
BANDCAMP
FACEBOOK
INSTAGRAM
YOUTUBE
LABEL WEBSITE

 ++++

Progressive indie rock band ŽEN started in 2010 in Zagreb where they’ve found their creative home at the AKC Medika squat. Their debut I onda je sve počelo (2013) released under queer feminist label Unrecords from Vienna and sophomore album Jantar (2015) released as collaboration between Unrecords and French independent label Vox Project, made them one of the most salient guitar bands of the ex-YU region. In 2017 they joined Slovenian Moonlee Records and in November 2017 their third album Sunčani ljudi has been released.

ŽEN have performed at many major European festivals (Europavox, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week, INmusic,Welcome to the Village...) and clubs from the Baltic to the Balkans.
In 2020 they have released compilation album Blender with remixes of their songs made by various music producers.

Their music was used in few regional movies and TV series, the latest they made a song for the movie Nun of your business.Their fourth studio album Ciklus will be released in May 2024. Album is announced with three released singles Uroni u san, Krizantema, and just latest NEDAMISE, released in February 2024.

ŽEN playfully dissects gender stereotypes and connects the boundaries of audio and visual art, evoking journeys through vocal harmonization submerged in a progressive symbiosis of guitar, bass, drums and synths. If we were to try to define them by genre, the closest we would get is a complex form of indie-rock, informed by various style and genre characteristics ranging from post-rock to shoegaze, math-rock, vintage synthwave and experimental electronics.


Cikel Ciklon omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo

ministrstvo-za-kulturo-republike-slovenije-in-mestna-obcina-ljubljana-2048x198-1-1200x116 

 ***

Ciklon je cikel dogodkov, ki so zasnovani tako, da dajejo vidnost in prostor queer glasbenicam in glasbenim skupinam v lokalnem (lgbt+) varnem odrskem prostoru. S ciklom glasbenih in diskurzivnih dogodkov Ciklon povezujemo lokalne glasbene ustvarjalke (tudi mlajše generacije) z glasbenicami iz sosednjih (Avstrija, Hrvaška) in ostalih držav (Švedska) ter tako vzpostavljamo mrežo glasbenic v evropskem prostoru z namenom povezovanja, izmenjevanja ideje, izkušenj ali izzivov.