Naročam se na e-novice
Rimbaud obdobje v peklu FB
A R T H U R
R I M B A U D
L I T E R A R N O
F I L M S K I
V E Č E R

Arthur Rimbaud: Obdobje v peklu – 150 let

petek, 19. 5. 2023, ob 20.00, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Ob 150-letnici izdaje pesmi v prozi Obdobje v peklu bomo prisluhnili odlomkom v originalu in prevodu. Bral bo Matjaž Zorn. Nato se bo prevajalec Brane Mozetič pogovarjal z Matjažem Lunačkom, avtorjem esejistične knjige Rimbaud, za vedno, in pa pesmi v prozi Razsvetlitve, ki so nastale v povezavi z Rimbaudovimi Iluminacijami. Prav je, da se Rimbauda vztrajno spominjamo, saj je ključna oseba modernega pesništva. Njegove inovacije v jeziku in izrazu so imele in še imajo dalekosežne posledice na polju poezije. Poleg tega je bil izjemna, čeprav tudi problematična osebnost z genialnimi  uvidi. 

V odmoru ob pijači in jedači bodo seveda na prodaj tudi knjige.

Sledil bo ogled filma slovite režiserke Agnieszke Holland Popolni mrk, ki spremlja pesnika Verlaina in Rimbauda – slednjega igra Leonardo di Caprio. 

POPOLNI MRK (Total Eclipse)

Francija/Vel. Britanija/Belgija, 1995, drama, 110 min
Režija: Agnieszka Holland. Scenarij: Christopher Hampton. Fotografija: Yorgos Ervanitis. Glasba: Jan A.P. Kaczmarek. Glavne vloge: Leonardo DiCaprio, David Thewlis, Romane Bohringer, Dominique Blanc, Nita Klein, James Thieree.

Strast mu je dal genij. Prižgalo ga je poželenje. Ukleščila ga je ljubezen. Leta 1870 je v sunku spektakularne kreativnosti 19-letni pesnik Arthur Rimbaud eksplodiral v svet poezije. Za starejšega in bolj izkušenega pesnika Paula Verlaina je bilo to kot ogenj za veščo. Hitro je postal zasvojen z ljubeznijo, njuno razmerje pa je postalo velik pariški škandal. Krutost genija in prebitek strasti sta zgorela brez nadzora v ognju ustvarjalnosti. Linija med umetnostjo in smrtjo, ljubeznijo in sovraštvom, je zbledela pri obeh.

www.youtube.com/watch?v=-k1OAffjVw8

Dogodek sofinancira: Javna agencija za knjigo RS

jak