Naročam se na e-novice
Z V O K T E K S T
R A Z S T A V A
Lepo vabljene_i na ogled razstave ZVOKTEKST. Nekateri tokovi sodobne poezije s kuratorko Nino Dragičević v četrtek, 15. 9., ob 18. uri!
Lepo vabljene_i na odprtje mednarodne skupinske razstave ZVOKTEKST. Nekateri tokovi sodobne poezije v torek, 6. 9., ob 19. uri v Galeriji Škuc! (festival Topografije zvoka)
ZVOKTEKST. Nekateri tokovi sodobne poezije 6. 9.–29. 9. 2022 Umetnice_ki: Anna Anthropy, Abril Iberico, Alan Pelaez Lopez, Astra Papachristodoulou, Audra Wolowiec, Caitlin Fisher, Cecilie Bjørgås Jordheim, Fátima Miranda, Kinga Toth & blanche the vidiot, Mahogany L. Browne, Melody Peijing Mou, Nežka Zamar, Nicole Sealey, Yara Mekawei, Zuzana Husárová Kuratorka: Nina Dragičević
Razstava ZVOKTEKST vključuje dela umetnic_kov s področja sodobne poezije. Kurirala jo je dr. Nina Dragičević, nastala pa je v sklopu diskurzivnega in performativnega programa mednarodnega festivala Topografije zvoka. Raznoliki tokovi novih literatur na razstavi v Galeriji Škuc pričajo tako o vpletenosti avtoric_jev v pretekle inovativne tokove na področju poezije kot o spopadanju s sodobnimi realnostmi. Kjer v poeziji danes prepoznamo odboj od tradicionalnih pesniških form, ne gre več zgolj za raziskovanje jezika in preobrazbo medija v sporočilo, pač pa postane vizualnost pesniške forme platforma za izrisovanje specifičnih izkušenj, statusnih in razrednih položajev ter za izgradnjo novih, potencialnih realnosti, ki pa nujno vsebujejo zvokovne plasti družbe. Ti posegi onkraj tradicionalne poezije sovpadajo z odpiranjem javnega prostora onkraj hegemonih, kanonskih reprezentacij pesnice_ka. To odpiranje je v represivnih družbah vselej odmerjeno in nadzorovano, a vendarle lahko zdaj v prvih linijah sodobne poezije srečamo tudi pomembne lirske glasove LGBTQIA+, feminističnih staroselskih, diasporskih in drugih manjšinskih tokov. Vsa poezija zveni, toda njene amplitude se postavljajo na novo..
Več o razstavi: https://bit.ly/3wF9uqF Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.