Naročam se na e-novice
torkljica simao
Š T O R K L J I C A
M I N C A
B I N C A
D O B I
B R A T C A

Renata Reneja Škrjanc

ŠTORKLJICA BINCA MINCA DOBI BRATCA

ponovitve:

petek, 14. 6. 2024, ob 18.00, Pred Galerijo Škuc, O'živela knjiga

četrtek, 13. 6. 2024, 9.30, Kongresni trg, paviljon, festival Junij

sreda, 29. 5. 2024, ob 11.00, Festival Igraj se z mano

ponedeljek, 18. 3. 2024, ob 10.00, Galerija Škuc, za Vrtec Andersen

ponedeljek, 20. 11. 2023, ob 11.00, Cirius Kamnik

sobota, 18. 11. 2023, ob 10.00, Galerija Škuc, Škucove packarije

sobota, 30. 9. 2023, ob 17.00, hiša otrok in umetnosti, 2. Vikend neodvisnih lutkovnih gledališč

ponedeljek, 18. 9. 2023, ob 10.00, Galerija Škuc za OŠ Janeza Levca

premiera: sobota, 29. 7. 2023, ob 18.00, Galerija Škuc

Pravljica o štorkljici Binci Minci je pripoved o družini, ki se bo čez nekaj mesecev povečala. A vesela novica Binco Minco prestraši. Namesto sončnega nasmeha jo zagrne sivi oblak skrbi. Debele solze ji tečejo po licih in med hlipanjem komaj uspe povedati mamici in očku, kaj jo tako zelo skrbi… A kot se za pravljico spodobi, je  konec srečen. Saj je prave ljubezni za vse vedno dovolj. Topel objem staršev pa lahko dela čudeže.

  »…Pravzaprav je to moja zgodba. Zgodba mojega otroštva. Pri štirih letih sem, do takrat edinka, izvedela, da bom dobila sestrico. Od strahu, da moja starša ne bosta imela več časa zame in da ne bom več tako ljubljena, sem se v majhni otroški glavici jezila na sestrico, s katero pa sva potem postali ljubeči zaveznici in najboljši prijateljici. Z zgodbico o Binci Minci otrokom prijazno sporočam, da je vsako rojstvo sorojenca družinski blagoslov, srečen dogodek. In da je v srcih očkov in mamic neskončno velik prostor, v katerem je doma ljubezen. 

Najpomembnejše sporočilo je, da več, kot jo dajemo, več prostora v srcu je za novo. Zato so skrbi v malih glavicah povsem odveč. Staršem pa z njo prišepnem, kako zelo dragocen je čas, ki ga namenijo pogovoru, branju in druženju z otroki. To je posvečen čas.

Pravljica Štorkljica Binca Minca dobi bratca je blago, nevsiljivo poučna. Z njo želim krepiti ne le izrazne in domišljijske sposobnosti otrok, pač pa tudi njihovo čustveno inteligenco.

Starši bodo lahko svoje otroke s pomočjo pravljičnih junakov na topel, (pri)srčen način pripravili na prihod novega družinskega člana. In bo tako otroške solzice zamenjal njihov smeh, ki zveni, kot bi se kotrljale frnikule…«.

 Avtorica Renata Reneja Škrjanc je sanjalka, navdihovalka, strastna ljubiteljica življenja, ki v sebi še vedno neguje majhno deklico z iskricami v očeh. Ali kot pravi: »Slišim zvenenje besed in s pravljicami rada nagovarjam otroke ter se dotikam njihovih src. Novinarka, motivatorka, moderatorka, prostovoljka, pesnica, pravljičarka, osrečevalka, ki rada rišem nasmehe na obraze majhnih in velikih otrok. V besedah pa najdem srečo, da lahko pišem o ljubezni, ki dela ta svet preprosto čudovit.«

Režija, dramaturgija in priredba besedila: Žiga Sedmak

Kostumografija in izdelava lutk: Bojan Vister

Igra: Kaja Jordan

Producent: ŠKUC gledališče

Koproducent: Šentjakobsko gledališče Ljubljana

Predstavo sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana

 MOL-mestna-obcina-ljubljanaMK-ministrstvo-za-kulturo