Naročam se na e-novice
aperitiv evaristo
K N J I Ž N I
A P E R I T I V
B E R N A R D I N E
E V A R I S T O
KNJIŽNI APERITIV
četrtek, 21. 9. 2023, ob 19.00, Galerija Škuc
Vljudno vabljene_i na septembersko srečanje bralnega kluba Knjižni aperitiv, na katerem bomo prebirale_i knjige, o njih debatirale_i in ob tem poslušale_i dobro glasbo.
Ta mesec bomo brale_i Bookerjevo nagrajenko Bernardine Evaristo in njen roman Dekle, ženska, druga_i.
Bernardine Evaristo je večkrat nagrajena britanska avtorica nigerijskega rodu. Rodila se je leta 1959 v Londonu. V svoji karieri se je ukvarjala z gledališčem, napisala je več romanov, kratkih zgodb in izdala tudi pesniško zbirko. Poučuje na različnih univerzah.
Knjiga razkriva svet dvanajstih likov iz različnih družbenih slojev in z najrazličnejšimi življenjskimi zgodbami. Avtorica brez olepšavalj analizira večplastnost sodobne britanske družbe in pri tem obravnava različne pomembne teme, od rasizma, feminizma, vzgoje in izobraževanja do medosebnih odnosov in družinskih vezi.
Knjižni aperitiv bo vodila Teja Pahor, diplomirana komparativistka, ki v prostem času rada piše in se pogovarja o knjigah, svetu, družbi, vinu, hrani in še marsičem.
Prijave in informacije: tejapahor8@gmail.com
preberite več
02 01-Sara-Fabjan utube
L I T E R A R N I
G L A S O V I
P O D C A S T - 4
Četrta oddaja: Sara Fabjan: Zaroletano
Društvo ŠKUC ustvarja literarni podkast, kjer lahko poslušate pogovore z različnimi literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci.
V prvem podkastu nove sezone se s Tanjo Matijašević pogovarja pesnica Sara Fabjan, ki ji je še vedno nenavadno, da bi si rekla pesnica in, ki ji je “nerealno”, da je izdala svoj prvenec, čeprav je ves čas vedela, da se bo to enkrat v njenem življenju pač zgodilo.
Podkast lahko poslušate na Spotifyu in vseh podkasterskih platformah ter na YT kanalu Info centra Škuc, tukaj .
Vodi Tanja Matijašević.
Podkast omogoča: Javna agencija za knjigo RS
preberite več
06 SOFT Critique, 11. 8.–24. 9. 2023 FB PAGE COVER
S O F T
C R I T I Q U E
R A Z S T A V A

SOFT Critique, razstava
11. 8. 2023 - 24. 9. 2023, Galerija Škuc
Lepo vabljene_i na odprtje razstave v petek, 11. 8., ob 19. uri!
__________

Koncept: Tia Čiček, Seda Yıldız
Prostorska instalacija: Valentina Karga
Besedila: Ewa Borysiewicz, Pia Brezavšček, Domen Ograjenšek
Oblikovanje publikacije: Ana Labudović
___________
Obrazstavni dogodki
18. 8. ob 18. uri : predstavitev projekta in ogled razstave s sokuratorko_jem Tio Čiček
14. 9. ob 18. uri : predstavitev projekta in ogled razstave s sokuratorko_jem Tio Čiček
22. 9. od 18. do 20. ure : srečanja za podajanje povratnih informacij [feedback session] pod vodstvom sokuratorke Sede Yıldız
23. 9. ob 18. uri : branje z Ewo Borysiewicz
___________
Projekt SOFT Critique v sokuratorstvu Tie Čiček in Sede Yıldız, na ogled v Galeriji Škuc od 11. avgusta do 24. septembra 2023, se odvija kot publikacija, razstava in srečanja za podajanje povratnih informacij ter tako ustvarja prostor za izmenjavo znanja in izkušenj, refleksijo. Z naslavljanjem minljive narave razstav, pa tudi vloge umetnostnih in kulturnih inštitucij pri promociji diskurza in izmenjavi povratnih informacij v njihovih okoljih, SOFT Critique na novo konceptualizira tradicionalno delanje razstav. Ob upoštevanju pospeševanja v svetu umetnosti postavi vprašanje: Ali lahko delamo drugače?
Cilj razstave v Galeriji Škuc je uporabiti vire, ki so na voljo – čas, prostor in finance – za spodbujanje refleksije, promocijo diskurza in omogočanje tako imenovane mehke kritike. Preizprašujemo izkoriščanje prostorov umetnosti za hitro recepcijo in produkcijo umetniških del ter stremimo k premiku paradigem proti premišljeni vključenosti in izbiri procesa pred rezultatom.
Akronim SOFT izhaja iz vrste poročila o napredku, ki se uporablja za ocenjevanje uspehov, priložnosti, neuspehov in groženj [ Successes, Opportunities, Failures, Threats ] v poslovanju ali pri projektih. SOFT povzema cilj projekta, razmislek o vprašanjih, ki se porajajo ob omejitvah umetniških prizadevanj znotraj na rezultate osredotočenega okvira. SOFT Critique se nasprotno osredotoča na kritiko, na diskurz, metode izmenjave povratnih informacij ter vlogo umetnostnih in kulturnih inštitucij pri promociji teh vprašanj – onkraj postavljanja razstav -, da bi ustvarili platformo za trajnostno promocijo umetnosti in družbenokritični dialog v lokalnem okolju.
Več o razstavi na povezavi https://www.galerijaskuc.si/si/exhibition/soft-critique/
Podpora:
Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana


preberite več
prvoosebno raziskovanje zgodb Sarah Waters privlacnost
P R V O O S E B N O
R A Z I S K O V A N J E
Z G O D B
Petek, 22. 9. 2023, ob 18. uri, Društvo ŠKUC, Metelkova 6, Ljubljana
Prvoosebno raziskovanje zgodb, medgeneracijski bralni klub za ranljive skupine; vodi: Zala Hriberšek.
prijave: info@skuc.org
Nadaljujemo z branjem knjige avtorice Sarah Waters z naslovom Privlačnost , ki jo je v slovenščino prevedla Teodora Ghersini.

Dogodek omogoča Javna agencija RS za knjigo.
preberite več
facebook event cover
R A M B O
A M A D E U S
K O N C E R T
RAMBO AMADEUS se vrača: „Tribute samemu sebi“
četrtek, 5. oktober, ob 20.00, Kino Šiška
VSTOPNICE ŽE V PRODAJI!
Vstopnice: eventim.si in Kino Šiška
https://www.eventim.si/si/vstopnice/rambo-amadeus-tribute-samemu-sebi-ljubljana-kino-siska-619152/event.html
https://tinyurl.com/hppsfu7e

Cena vstopnice v predprodaji 25 €, na dan koncerta 30 €
Ena glavnih lastnosti legendarnega Antonija Pušića - Ramba Amadeusa je, da označevanja sebe ne prepušča drugim, ampak ga izvaja najprej sam: „Glasbenik, poet in medijski manipulator“. Njegova jedko satirična besedila na teme “Biznis, politika, šport, kriminal”, pa govorijo tudi o naravi navadnega človeka in nesmiselnosti lokalne politike, in seveda šale na svoj račun.
Mešanica glasbenih stilov v novejših delih vključuje tudi drum'n'bass, v prejšnjih pa elementi turbo folka, ki ga je sam »iznašel«. Zadnja leta je njegova glasba, ki jo nekateri primerjajo z Zappovo, drugi s Captainom Beefheartom, pa tudi kak Matterovec bi našel kaj zase - prepletena z elementi jazza. Pred kratkim pa je s flamenko kitaristom v tem slogu uglasbil narodno »Mujo kuje konja na mesecu«, rekoč: »Ni se treba čuditi podobnostim glasbe in običajev ljudi iz različnih podnebji. To je dokaz, da so vsi ljudje na tem svetu zelo podobni… da so vseskozi zgodovino premikali, migrirali, spoznavali, družili in ljubili ne glede na to, koliko so se oblastniki trudili, da jih skregajo. " Svojemu bližnjemu srečanju s Covidom pa je posvetil skladbo »Možeš se osloniti na nauku«(!). Itd.
Zadnjo besedo o sebi ima vselej - Rambo Amadeus, tokrat dobesedno z nastopom/programom „Tribute samemu sebi“, s katerim se po več letih vrača v Kino Šiško.
O „Tributu samemu sebi“ je Rambo Amadeus dejal:
„ Tribute samemu sebi je način, da se malo poigram s samim sabo in s svojim opusom, da poskušam vzpostaviti neko relaksirano distanco v odnosu do tega, kar sem delal doslej, in odprem pot za novo, osvobojen težkega bremena ambicije i odvečnih pričakovanj, v upanju, da me bo manj skrbelo, in se bom več zabaval v interakciji z glasbeniki in publiko "
Vstopnice: eventim.si in Kino Šiška
Cena vstopnice v predprodaji 25 €, za študente, dijake in upokojence 20 €, na dan koncerta 30 €
Za vse dodatne informacije, intervjuje ipd. smo vam na voljo na info@skuc.org
preberite več
zhlehtet skuc event grafika
Z H L E H T E T
K O N C E R T
Zhlehtet - koncert ob izdaji albuma
petek, 6. oktober, ob 20.00, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Zhlehtet predstavlja novi album Podhod in pripadajočo novo zeliščno mešanico.
Alja Petric - vokal, tolkala, Lenart De Bock - saksofon, flavta, Rok Zalokar - klaviature, efekti
Vizualije - Matic Skušek
Zhlehtet je glasbeni kolektiv, ki deluje pod vodstvom pianista in skladatelja Roka Zalokarja. Pojavlja se v različnih formatih in združuje dimenzije akustičnega in elektronskega zvoka. S koreninami v tradiciji spiritualnega jazza ostaja zvest sporočilu trenutka in medsebojnemu razumevanju.
Začetki kolektiva segajo v leto 2019, ko se je v kombinaciji živih nastopov in dela v glasbenem studiju izoblikoval značilen zvok. Dokumenta tega obdobja sta albuma Toyomi in Celica , ki združujeta elemente žive improvizacije in moderne glasbene produkcije. Naslednji album Portals Vol. 1 predstavlja kompozicije kolektiva, v formatu jazzovskega kvinteta, slednji je bil izbran med najboljšimi ploščami leta 2022 v reviji Mladina in Radiu Študent. Letos pa se je kolektiv predstavil z live kompilacijo Poletje Loops, ki dokumentira unikatnost koncertne izkušnje spontanega muziciranja.
Novi album Podhod predstavlja ambientalnejšo ustvarjalno plat, ki kot suita predstavlja ustaljene motive kolektiva, ritmičnost le-te pa nadomestijo počasna pulziranja. Zvok zaokrožuje elektronika, ki z mikro-makro pristopom združuje različne zvočne krajine.
Vstopnina: 6 € dijaki in študentje/ 8 €ostali
preberite več
KnjiznicaPodKrosnjami 2023
K N J I Ž N I C A
P O D
K R O Š N J A M I
Š K U C
Bralni kot na ozelenjenem vrtu sredi stare Ljubljane, poleg listanja knjig, ponuja še brezplačen ogled tekočih razstav galerije. Tu občasno potekajo zanimive delavnice, pred Škucem pa se odvijata tradicionalna poletna festivala Živa književnost in Dobimo se pred Škucem.
Urnik Knjižnice pod Krošnjami, atrij Galerije Škuc:
Knjižnica bo odprta v času festivala Živa književnost: med 12. 6. in 16. 6. 2023, vsak dan med 17.00 in 22.00:
Knjižnica bo odprta v času razstave: med 22. 6. in 19. 7. 2023, vsak dan med 12.00 in 19.00 uro (ponedeljek zaprto) .
Knjižnica bo odprta v času festivala Dobimo se pred Škucem: med 21. 7. in 30. 7. 2023, vsak dan med 17.00 in 22.00 uro .
Knjižnica bo odprta v času razstave: med 12. 8. in 24. 9. 2022, vsak dan med 12.00 in 19.00 uro .
Delavnice in spremljevalne dogodke lahko spremljate na spletni strani: https://skuc.org/ in socialnih omrežjih: https://www.instagram.com/skuc_drustvo/ in https://www.facebook.com/skuc.association
preberite več
071023EventFB
T E H N O P O L I S
R E L E A S E
P A R T Y
Napovedujemo release party založbe TEHNOPOLIS , ki se bo dogajal v soboto 7.10.2023 v klubu Tiffany, Metelkova mesto, Ljubljana . V zadnjem obdobju so bili na založbi izdani trije EP-ji slovenskih in tujih avtorjev: SHEKUZA - Floorcuts EP, TRANS TEHNOPOLIS EXPRESS EP (Stanislav Tolkachev, Kessell, Alavux, Organon, LXS in Thon Kland) ter LXS - Anomal EP.
Na tokratnem eventu bodo izdaje promovirali in vas vrtinčili trije akterji Tehnopolis produkcije LXS , SHEKUZA in THON KLAND . Na eventu bo možno kupiti tudi vinilno izdajo.
Trans Tehnopolis Express.
Dogodek se bo odvijal od 23h do 5h.
Vstopnina 8 Eur do 24, od 24h dalje 10 Eur.
TT
Projekt omogočata: Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana
preberite več
TORKLJICA3
Š T O R K L J I C A
M I N C A
B I N C A
D O B I
B R A T C A
Renata Reneja Škrjanc
ŠTORKLJICA BINCA MINCA DOBI BRATCA
ponovitve:
ponedeljek, 18. 9. 2023, ob 10.00, Galerija Škuc za OŠ Janeza Levca
sobota, 30. 9. 2023, ob 17.00, 2. vikend neodvisnih lutkovnih gledališč
sobota, 18. 11. 2023, ob 10.00, Galerija Škuc, Škucove packarije
premiera: sobota, 29. 7. 2023, ob 18.00, Galerija Škuc
Pravljica o štorkljici Binci Minci je pripoved o družini, ki se bo čez nekaj mesecev povečala. A vesela novica Binco Minco prestraši. Namesto sončnega nasmeha jo zagrne sivi oblak skrbi. Debele solze ji tečejo po licih in med hlipanjem komaj uspe povedati mamici in očku, kaj jo tako zelo skrbi… A kot se za pravljico spodobi, je konec srečen. Saj je prave ljubezni za vse vedno dovolj. Topel objem staršev pa lahko dela čudeže.
»…Pravzaprav je to moja zgodba. Zgodba mojega otroštva. Pri štirih letih sem, do takrat edinka, izvedela, da bom dobila sestrico. Od strahu, da moja starša ne bosta imela več časa zame in da ne bom več tako ljubljena, sem se v majhni otroški glavici jezila na sestrico, s katero pa sva potem postali ljubeči zaveznici in najboljši prijateljici. Z zgodbico o Binci Minci otrokom prijazno sporočam, da je vsako rojstvo sorojenca družinski blagoslov, srečen dogodek. In da je v srcih očkov in mamic neskončno velik prostor, v katerem je doma ljubezen.
Najpomembnejše sporočilo je, da več, kot jo dajemo, več prostora v srcu je za novo. Zato so skrbi v malih glavicah povsem odveč. Staršem pa z njo prišepnem, kako zelo dragocen je čas, ki ga namenijo pogovoru, branju in druženju z otroki. To je posvečen čas.
Pravljica Štorkljica Binca Minca dobi bratca je blago, nevsiljivo poučna. Z njo želim krepiti ne le izrazne in domišljijske sposobnosti otrok, pač pa tudi njihovo čustveno inteligenco.
Starši bodo lahko svoje otroke s pomočjo pravljičnih junakov na topel, (pri)srčen način pripravili na prihod novega družinskega člana. In bo tako otroške solzice zamenjal njihov smeh, ki zveni, kot bi se kotrljale frnikule…«.
Avtorica Renata Reneja Škrjanc je sanjalka, navdihovalka, strastna ljubiteljica življenja, ki v sebi še vedno neguje majhno deklico z iskricami v očeh. Ali kot pravi: »Slišim zvenenje besed in s pravljicami rada nagovarjam otroke ter se dotikam njihovih src. Novinarka, motivatorka, moderatorka, prostovoljka, pesnica, pravljičarka, osrečevalka, ki rada rišem nasmehe na obraze majhnih in velikih otrok. V besedah pa najdem srečo, da lahko pišem o ljubezni, ki dela ta svet preprosto čudovit.«
Režija, dramaturgija in priredba besedila: Žiga Sedmak
Kostumografija in izdelava lutk: Bojan Vister
Igra: Kaja Jordan
Producent: ŠKUC gledališče
Koproducent: Šentjakobsko gledališče Ljubljana
Predstavo sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana

preberite več
IC2023 (Rectangle TW)
I G L Y O
K O N F E R E N C A
Pridružite se mednarodni konferenci za LGBTQI mlade o zločinih iz sovraštva in sovražnem govoru
Z veseljem napovedujemo prihajajočo Mednarodno konferenco IGLYO za LGBTQI mlade o zločinih iz sovraštva in sovražnem govoru, ki bo potekala od 8. do 13. novembra 2023 v Ljubljani, v soorganizaciji IGLYO in ŠKUC Magnus.
Za konferenco je razpis razdeljen na dva dela:
– poziv za udeležence,
– dodaten poziv za sodelovanje v svetovalnem odboru.

Rok za prijavo je 30. julij 2023 ob 23:59 po srednjeevropskem času.
Več o pozivu si lahko preberete na tej povezavi .
preberite več
N I
N A M
V S E E N
P O D C A S T
Poslušate lahko naslednje podcaste:
o endomitrozi: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Endometrioza-e23osn0
Bistro pri lačnem študentu: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Bistro-pri-lanem-tudentu-e1vdl0j
38. Festival LGBT filma: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/38--festival-LGBT-filma-e1rpdco
Svetovni dan duševnega zdravja: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Svetovni-dan-duevnega-zdravja-e1p5hs9
Zvok mladosti: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Zvok-mladosti--osrednji-dogodek-ob-Evropskem-letu-mladih-2022-e1jevv2
Mladi in politična participacija: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Mladi-in-politina-participacija-e1heb18
Perkarno delo: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Prekarno-delo-e1fq1lm
o prostovoljstvu : https://anchor.fm/dashboard/episode/e13pgpi
o Paradi ponosa: https://anchor.fm/dashboard/episode/e13ilq5
o kulturi avtonomnih prostorov: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Stanovanjska problematika: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Stanovanjska-problematika-e1doq9k
o lažnih novicah : https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
EVS prostovoljec v Berlinu: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Življenje z manj odpadki: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Mladi in duševno zdravje: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
preberite več
Skupaj-obvladujemo-hiv-stigmo-cover
S K U P A J
O B V L A D U J E M O
H I V
S T I G M O
Objavljamo novo knjižico z naslovom Skupaj obvladujemo hiv stigmo , ki je nastala z izmenjavo vidikov ljudi s hivom in zdravstvenih delavcev na stigmo povezano s hivom, z namenom da bi se stvari izboljšale.

Knjižica je bila sofinancirana s sredstvi Ministrstva za zdravje.
preberite več
Z B O R N I K
I N F O R M I R A N J E
M L A D I H
Pri Društvu ŠKUC je izšel zbornik »Primeri dobrih praks s področja informiranja mladih v Sloveniji«. V zborniku lahko najdete dobre prakse s področja informiranja mladih, si preberete zakaj je informiranje mladih pomembno ter kaj vse se na področju informiranja mladih dogaja v Sloveniji. Zbornik je nastal v okviru Ljubljanske mreže info točk, ki se ukvarja z informiranjem mladih v Ljubljani. link do zbornika je tukaj: http://www.lmit.org/wp-content/uploads/2021/01/SKUC-ZBORNIK.pdf Zbornik je financiral Urad za mladino MOL.
preberite več
L E Z B I Č N A
K N J I Ž N I C A
I N
A R H I V
LEZBIČNA (LGBT+) KNJIŽNICA IN ARHIV vsak četrtek in petek, med 15.00 in 19.00, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, (julij, avgust zaprto) Lezbična (LGBT+) knjižnica in arhiv , projekt Lezbične sekcije Škuc-LL , zaobjema delovanje specializirane knjižnice in arhiva, ki sta namenjena lezbičnim in gejevskim študijam (LGBT), študijam spolov in seksualnosti, človekovim pravicam in razvoju GLBT+ skupnosti in gibanja v Sloveniji. Je edina tovrstna specializirana zbirka v Sloveniji ter v širši regiji in je v teku let postala referenčna, saj pokriva področje, s katerim se sistematično ne ukvarja nobena druga splošno izobraževalna ali specializirana knjižnica ali ustanova v Republiki Sloveniji. Neprekinjeno deluje od maja 2001. Zbirka Knjižnice zaobjema preko 6000 bibliografskih enot (klasično knjižno gradivo, avdio in vizualno gradivo), ki se deli na strokovno literaturo (teorija); pravne dokumente EU in R Slovenije (zakoni in predpisi na področju GLBT); priročnike za varstvo človekovih pravic; slovensko leposlovje (poezija, proza); tuje in prevodno leposlovje (poezija, proza); periodiko (revije, serije); poljudno gradivo (stripi, vodiči); avdio-vizualno gradivo (zvočni zapisi, VHS, DVD, fotografije, plakati, transparenti); dokumentarno gradivo (arhivski dokumenti); medijski arhiv; slovensko GLBT bibliografijo. Zbirka je klasificirana v skladu z osnovnimi bibliotekarskimi standardi. Lezbična (LGBT+) knjižnica in arhiv predstavlja znotraj samega AKC Metelkova enega od členov metelkovskih knjižnic (skupaj s knjižnico Mirovnega inštituta , StripBurgerja , SCCA in Škratove čitalnice ), obsežnih kolekcij, ki v prostoru Slovenije ohranjajo in negujejo javno dostopni fond predvsem sodobnih teoretskih in umetniških zvrsti, nepogrešljivih za razvoj kritičnega mišljenja. Pripravila: Nataša Velikonja, koordinatorka Lezbične knjižnice projekt omogoča: Mestna občina Ljubljana
preberite več