Naročam se na e-novice
ljubljana art week
L J U B L J A N A
A R T
W E E K E N D

Lepo vabljene_i na Ljubljana Art Weekend v Galeriji Škuc v soboto, 25. maja!

  • Artist talk z umetnico Beatrice Moumdjian ob 18.30
  • Videodvorišče.14 | Modus operandi, projekcija in pogovor ob 21.00

Restoring from a Void. Excavation Sites and Magic Cities 

Končna razstava 19. generacije Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti  

10. 5.–6. 6. 2024

Umetnica: Beatrice Moumdjian

Kurator_ke: Blažka Kirm, Lara Zupan, Lin Gerkman, Neža Vengust, Svitlana Ryabishchuk, Vida Šturm

Mentorica in mentor: Alenka Gregorič, Vadim Fiškin

Vodje šole: Lara Plavčak, Tia Čiček, Urška Aplinc


V petek, 10. maja 2024, ob 19.00 vabimo v Galerijo Škuc na odprtje samostojne razstave umetnice Beatrice Moumdjian Restoring from a Void. Excavated Sites and Magic Cities. Predstavljenih bo več projektov umetničine interdisciplinarne prakse, v katerih raziskuje oblikovanje in doživljanje spomina.   

Razstava Restoring from a Void. Excavated Sites and Magic Cities (Obnova praznine. Najdišča in čarobna mesta) poskuša v treh konceptualno povezanih projektih odgovoriti na vprašanja procesa ustvarjanja in doživljanja lastnega spomina. Tistega, ki ga tvorijo fotoalbumi, napolnjeni z manjkajočimi fotografijami, pripovedi, polne praznin, in subjektivna dojemanja zgodovinskih prelomnic. Umetnica lastno zgodovino kot materijo svoje prakse obravnava z oblikovanjem pripovedi o preteklih dogodkih in sedanjih vplivih. 

Raziskuje način prehajanja spomina med generacijami in povezavo med lastno identiteto, zgodovino svoje družine, kulturnimi in političnimi konteksti ter kraji, ki so jo zaznamovali. Družinsko dediščino rekonstruira skozi izgubljeno in pozabljeno zgodovino, ki jo predstavlja v vsebinsko nasičenih podobah in predmetih. Novonastale vizualne pripovedi ustvarjajo prostor za razmišljanje o umetničini dediščini in identiteti, ki iz nje izhaja.


VideoDvorišče.14

Projekcija in pogovor
Sobota, 25. 5. 2024, 21.00
Notranje dvorišče Galerije Škuc

Sodelujejo: Nika Autor, Sara Bezovšek, Lenka Đorojević & Matej Stupica, Tomaž Furlan, Neža Knez, Danilo Milovanović, Nika Oblak & Primož Novak

Kuratorska ekipa Postaje DIVA: Vesna Bukovec, Peter Cerovšek, Robert Kuret


Modus operandi

Trajanje: 65’

Kakšni so načini delovanja (modus operandi) za preživetje v današnjem neoliberalnem svetu? Vsakodnevno se naprezamo in hitimo z opravljanjem številnih nepotrebnih del, ki nam povzročajo stres in bolečino ter od nas zahtevajo fizične in mentalne napore. Vse to, da bi zaslužili dovolj za plačilo položnic. Ujeti smo v vsakdanjo rutino, zaprti v digitalne škatle, obsedeni s skrolanjem po neskončnih digitalnih pokrajinah, zgroženi in hkrati fascinirani nad številnimi katastrofami ter skorajšnjim koncem sveta. Ne bi raje svojega časa posvetili skupinskemu grajenju alternativnih poti, ki niso nujno bližnjice, in opravljanju del, ki imajo dobrodejen vpliv tako na nas same kot na skupnost? Pravi modus operandi bi torej morala biti solidarnost.


Več o umetnici in razstavi!

Več o programu VideoDvorišče.14!