Naročam se na e-novice
glbt maribor
L I T E R A R N I
V E Č E R
L G B T Q +

Literarni večer LGBTQ+ z gostjo Natašo Velikonja in odprtim literarnim mikrofonom

petek, 2. junij 2023, ob 20.00, vetrinjski dvor, Maribor

Na literarnem večeru bodo nastopili Nataša Velikonja, Vesna Lemaić, Sara Nuša Golob Grabner in Tom Veber. Po prvem sklopu branja sledi pogovor s pesnico in Jenkovo nagrajenko Natašo Velikonja, ki bo predstavila pesmi iz nagrajene pesniške zbirke Prostor sred križišč. Dogodek, ki je del programa Maribor skozi rožnata očala, bo povezovala Tonja Jelen.
V primeru dežja bo prireditev potekala v zgornji dvorani Vetrinjskega dvora.

O GOSTIH:
Nataša Velikonja je sociologinja, pesnica, esejistka in prevajalka. Leta 1992 je diplomirala iz teoretske sociologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in za svojo diplomsko nalogo prejela fakultetno Prešernovo nagrado. Objavila je šest knjig poezije; njen prvenec Abonma iz leta 1994 velja za prvo deklarirano lezbično pesniško zbirko na Slovenskem. Objavila je tudi štiri knjige esejev in znanstvenih razprav; v zadnjih dvajsetih letih je obenem v različnih medijih tako doma kot v tujini objavila tudi več kot petsto esejev, kolumn, socioloških razprav in drugih avtorskih prispevkov. Prevedla več knjižnih del lezbične in gejevske teorije ter radikalne družbene kritike, pa tudi teorije arhitekture in oblikovanja. Sicer deluje na več področjih družbenega, kulturnega in umetniškega življenja v Sloveniji; bila je urednica Časopisa za kritiko znanosti, urednica revije Lesbo, dolgoletna kolumnistka Radia Študent, od leta 1993 sodeluje v lezbičnem aktivizmu, je ustanoviteljica Lezbične knjižnice v AKC Metelkova. Od leta 1995 ima status pesnice, kritičarke in prevajalke, ki ga podeljuje Ministrstvo za kulturo RS. Leta 2016 je bila za svoje delo nagrajena z Župančičevo nagrado.

Vesna Lemaić je diplomirala iz primerjalne književnosti. Kot pisateljica se je predstavila s prvencem ????????? ?????? (2008). Sledila sta romana Odlagališče (2010), Kokoška in ptiči (2014) ter kratkoprozni zbirki Dobrodošli (2018) in Trznil je, odprla je oko (2022). Ena od njenih zgodb je bila uvrščena v antologijo Best European Fiction 2014. Prejela je nekaj nagrad. Za Radio Slovenija je napisala radijsko igro Podpotnik. Po njeni zgodbi in scenariju sta bila posneta kratka filma Seveda te ljubim in Taxi. Med drugim avtorica vodi delavnice kreativnega pisanja. Že več let pa sodeluje tudi v organizaciji literarno-glasbenega festivala Živa književnost pri Škucu.

Tom Veber je pesnik, performer, vizualni umetnik, urednik in kulturni producent. Poezijo objavlja v literarnih revijah Sodobnost, Poetikon, Dialogi, Mentor, Literatura, Apokalipsa in Rast. Je zmagovalec Pesniške olimpijade 2018, uvrstil pa se je tudi v finale Pesniškega turnirja 2019, 2022 in zmagal na MKC-jevem natečaju »Ali govoriš emojščino« , na natečaju Naj pesem 2020 v sklopu festivala Dnevi poezije in vina in na natečaju za najboljšo kratko zgodbo revije Spirala v letu 2022. Njegove pesmi so bile objavljene na Hrvaškem, Madžarskem, v Grčiji, Franciji, Avstriji, Nemčiji, Rusiji in na Kitajskem, nekaj njegovih pesmi je bilo objavljenih tudi v nemški antologiji Mein Schwules Auge, kjer se s svojimi deli predstavljajo gejevski literati in umetniki iz celega sveta. Uredil je antologijo pesniške skupine Psevdopoeti, Milimeter in pol in izbor del mladih slovenskih LGBTQ+ ustvarjalk_cev Srca v igri. V letih 2018, 2020 in 2021, 2022 je v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in projekta Maribor skozi rožnata očala organiziral literarne večere z naslovom Mlada slovenska LGBT+ literatura. Izdal je dve pesniški zbirki; Točka preloma je izšla pri Literarni družbi Maribor in Do tu sega gozd pri založbi ŠKUC.

Sara Nuša Golob Grabner živi in dela v Mariboru. Deluje kot kustosinja, umetniška kritičarka, fotografinja in pisateljica. Izdala je dve pesniški zbirki; Gnijoče rože in Dihotomija dihanja. Objavlja na različnih slovenskih portalih in revijah, njena poezija pa je bila vključena tudi v antologijah Milimeter in pol ter Srca v igri.
Program festivala: https://mkc.si/sdkvmb-program
Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga 2023 izvajamo s finančno podporo Mestne občine Maribor ter Ministrstva za vzgojo in izobraževanje - Urada RS za mladino. Dogodek spada v sklop literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo.