Naročam se na e-novice
lgbt branje in poplesavanje
L G B T
L I T E R A T U R A
I N
P O P L E S A V A N J E

Četrtek, 2. 3. 2023, 19.30, Klub Monokel, Ljubljana.

Vljudno vabljene_i na zabavo ob izidu novih knjig pri Založbi ŠKUC (Zbirka Vizibilija). Tokrat vam bomo predstavile_i slovenski prevod francoske lezbično feministične klasike in sveže afriškoameriške trans poezije.
Predstavitvi sledi druženje ob eklektičnem setu Monoklove legendarne rezidentke DJ Kamasutra.

Monique Wittig: Gverilke
prevod Suzana Koncut

Monique Wittig (1935–2003) je bila pisateljica, filozofinja in teoretičarka. Njeno avtorsko delo, zlasti pa roman Gverilke (izv. Les Guérillères), prvič objavljen leta 1969, velja za enega najpomembnejših prispevkov na področju feministične in lezbične književnosti.

Gverilke – roman, ki bi ga lahko imenovali tudi ep – obravnava skupino posameznic, ki živijo na suverenem ozemlju, kjer patriarhalni pritiski nimajo svojega mesta. Avtoričina miselna in literarna inovativnost, ki sta ji s to knjigo prinesli tudi izjemno priljubljenost pri bralkah_cih, se nahaja v preobrazbi konvencionalnega boja v lingvistični boj, v prevzemu konvencionalnih jezikovnih kod in njihovo popolnoma novo strukturacijo, ki je pogoj za izgradnjo novega sveta.

Xan Phillips: Trup
prevod Nina Dragičević in Nataša Velikonja
spremna beseda Nataša Velikonja

“Xan Phillips nam v svojem presijajnem pesniškem jeziku ponuja perfektno izpisano nenaivnost do zgodovine. Dobrodošle_i v poezijo.” —Nataša Velikonja

Xan Phillips predstavlja vznikajoč glas mlajše generacije afriškoameriških trans avtoric_jev. Podpisuje se pod dve pesniški zbirki: Reasons for smoking (2018), ki je prejela nagradi Seattle Poetry Review in Gigantic Sequins, ter Hull (slov. Trup), ki je bila nagrajena z Withing Award (2021), nagrado Judith A. Markowitz (2020) in nagrado Lambda (2020). Zbirka predstavlja pesniško artikulacijo ranljivosti, ki jo oblikujejo sodobni rasizmi in transfobija ter njihova zgodovinska izhodišča. Zbirka Trup je zanesljivo eden pomembnejših in svežih pristopov k preživetveni vztrajnosti v prostoru, ki oboje, preživetje in vztrajnost, konsistentno odreka točno določenim družbenim skupinam.


Moderira: Dragičević
Tehnična priprava: Maja Pahor
VJ: Periklea
DJ: Kamasutra
Nekaj za piknit: Verica
Bere Wittig: Špela Setničar
Bere Phillips: Zala Öri
Knjige Založbe ŠKUC na popustu: itak