Naročam se na e-novice
IMG 5998
L E Z B I Č N A
Č E T R T
2 0 2 4

10. festival LEZBIČNA ČETRT

28. 5. - 3. 6. 2024

Jubilejni 10. festival Lezbična četrt reciklira predsodke o lezbični skupnosti ter naše želje in izzive, s katerimi se lezbijke soočamo v javnem kontekstu. Osrednja tema festivala je re: ciklaža, zato se tokrat oziramo tudi v lastno preteklo delovanje in raziskujemo notranje dinamike, izzive in potrebe lezbične skupnosti. Tudi naš festival se ob 40. obletnici gibanja LGBT osredotoča na spodbujanje solidarnosti med različnimi skupinami in posameznicami_ki  v skupnosti LGBTQ+ in drugod. Čeprav so sanje o lezbični četrti in širjenju javnega prostora, kamor bi lahko vstopale, ne da bi bile etiketirane s predsodki, še vedno utopija, vztrajamo. Tu smo, ker verjamemo v povezovanje, izobraževanje in spodbujanje solidarnosti v boju za enakopravnejšo družbo.

 

petek, 24. 5.

11.30  | Info Škuc

Re: ciklaža – desetletje Lezbične četrti novinarska konferenca in otvoritev razstave

 

torek, 28. 5.

Prešerne nagrade

20.00 | Galerija Škuc

Kabarejski večer treš poezije, dobre kritike in recikliranih div Letošnji kabare bo združeval večer stare avtorske poezije vprašljive kvalitete, ki jo bodo objektivno ovekovečile dobre kritike. Nastopila bosta kolektiva ZIZ in FEM TV ter Edina Živa Diva. Podelile bomo tudi prestižne nagrade. Vaši gostiteljici bosta reciklirana diva Helena Zaman in mis volne Sonja Pletič. Lezbično četrto  bomo otvorile s slavnostnim govorom e(vro)pskih razsežnosti.

sreda, 29. 5.

Nikol mi ni šla matematka, pojem pa lepo

17. 00 | Inštitut novejše zgodovine

Delavnica reciklaže predsodkov o znanosti O svetu in o znanosti po navadi kaj preberemo ali pogledamo, v znanstvenih centrih tudi otipamo. Redko pa zgolj poslušamo. Sonifikacija podatkov je področje, na katerem podatke predstavljajo z zvokom in jih raziskujejo s pomočjo zvočnih valov.  Na delavnici neobičajnosti in različnosti se bomo posvetile zvoku in znanosti, naš cilj pa bo skupnostni podkast, ki podpira raznolikost, tudi v znanosti. Na dogodku bomo prostor odprle  za osebe, ki delujejo (tudi) na področju znanosti in naslavljale_i prekrivanja znanosti z aktivizmom in umetnostjo.

 

Večer kratkih lezbičnih* filmov

20:00 | letni vrt Galerije Škuc

Sodobni kratki lezbični* filmi iz mednarodne produkcije so bili (razen Spregledanih razgledov) predvajani na 39. festivalu LGBT filma 2023.

Spregledani razgledi, r. A. Čigon, Slovenija, 2019, 19', Devet vsebinsko povezanih sklopov prek sarkastičnih pisem beleži pomembne dogodke preteklih let in išče odgovore na vprašanja: Kje smo? Kam gremo?

Lezbična četrt z letošnjim festivalom vlaga svojo kandidaturo za pravnomočno članico Evropske unije, saj se nam zdi pomembno, da naše spregledane vrednote postanejo vseevropske!

 Aban, r. P. Muosavi, Iran/Francija, 2022, 16’

Bivši mož pritiska na Nazanin, naj njunemu devetletnemu otroku Abanu ne dopušča nagnjenja k ženski identiteti.

Kodno stikalo (Code Switch), r.  M. L. Borneo,  ZDA, 2022, 5’

Obisk temnopolte trans osebe v brivnici osvetli kompleksnost in dinamiko izražanja spolnih identitet.

 Y, r. Matea Kovač, Hrvaška, 2023, animirani, 7’

Prazen papir kaže na boj med umetniško kompozicijo in dekompozicijo, glas pripovedovalke in junakinje pa se spominja konfuznega odnosa z bivšo punco.

O filmu bosta spregovorili režiserka Matea Kovač in moderatorka Špela Setničar.

  

četrtek, 30. 5. 

Sama svoja mojstrica

19.00 | letni vrt Galerije Škuc

Kvir predelovalnica in izmenjalnica  vsega (oblek, knjig, igrač, idej ...)

Zakaj kupiti novo, če lahko preštrihaš, prevekslaš in zaflikaš? Zakaj zavreči, če lahko predelaš, restavriraš, v skrajnem primeru pa recikliraš v coto za pucat tla ? Na delavnici se bomo spoznavale z DIY osnovami, orodji in metodami in tudi med sabo. Po delavnici pa dobrodošle na boljši sejem od bolšjega, saj prinesete tisto, česar ne potrebujete, odnesete pa nekaj, kar vam je všeč.

 

Literarni večer in predstavitev Lesbozina

20.00 | Galerija Škuc

Na literarnem večeru bodo nastopile_i avtorice_ji različnih literarnihi zvrsti in generacij, predstavljena pa bo tudi sveža številka Lesbozina, ki ga zvečine sestavljajo prispevki različnih umetnostnih zvrsti. Tokrat se predstavlja mlada udarna generacija lezbičnih* avtoric.

 

petek, 31. 5. 

L* presečišča

17. 30 | skejtplac na Metelkovi

skupnostna delavnica s TransAkcijo

Kje se srečamo, kje se (p)odpremo in kako? TransAkcija vabi na delavnico na točki srečanja trans* in lezbičnih* zgodb. Raziskovale_ bomo, kako se naše skupnosti, prizadevanja in besedišča razvijajo in prepletajo skozi čas.  Spoznavale_ se bomo s koreninami in prihodnostmi naših gibanj in se odprle_ uvidom, kako graditi mostove in biti dobra_ zaveznica_.  Kvir skupnost se začne z ramo ob rami .

 

Med vrsticami

20.00 | Galerija Škuc

impro predstava

Škarje (S. Tratnik ) / Dvoliki (J. Maležič), impro predstava Kratkoprozni zbirki Škarje in Dvoliki bosta osnovna materia in inspiracija, ki ga bodo improvizatorke predelale in kolažirale v serijo prizorov v impro predstavi Med vrsticami. Predstavo bodo ustvarjale Sile na klancu, relativno sveža ekipa izkušenih improvizatork, ki gravitirajo k feminizmu.

 

sobota, 1. 6.

Lezbična tura po Ljubljani s Suzano Tratnik

13.00 | Hradeckega most

Sprehod  po poteh lezbičnih spominov in sestrstva preteklih desetletij. Kako se je lezbična kultura z anekdotami  vpisala na zemljevid Ljubljane? Začnemo na Hradeckega mostu blizu nekdanjega Cafeja Open, končamo pa z vodstvom po razstavi Re: ciklaža – desetletje festivala Lezbična četrt.

 

Dragi Drago!

20.00  | Galerija Škuc

drag king lip sync

To bo tak treš večer soft butch romantike, lip synca in kraljevskega mensplejnanja, da je kaj!

 

nedelja, 2. 6.

Lezbični veganski branč: Re: tetovirana lezbična skupnostna črta

13.00 | letni vrt Galerije Škuc

Za finale reflektiranja o re: ciklaži smo ponovno  povabile tetovatorko Tino Lipovšek (Strawberry pokes forever), s katero bomo na svojih telesih še naprej soustvarjale povezovalno tetovirano črto lezbične skupnosti.

 

ponedeljek, 3. 6.

Koncert: Lizette Lizette (ŠVE)

20.00 | Gala hala

koprodukcija Ciklon-satelit, Gala hala

Pripravite štikle, platforme in korzete, pridite iz omare in oblecite se v katerikoli spol! Ali pa v nobenega! V Ljubljano prihaja en_a in edina_i Miss Gendered 2022 – Lizette Lizette! Nebinarna  kvirovska glasbena ikona, Lizette Lizette, v svoji glasbi neustrašno izpostavlja svoje izkušnje in izkušnje kvir oseb po svetu. Inspiracijo črpa iz “Club Kidz” subkulture, progresivnega housa iz začetka 90-ih, synth-popa in evropske EBM- scene.

 

Organizacija festivala:

Društvo Škuc – Lezbična četrt, Metelkova 6, Ljubljana Tel. 01 430 35 30

Soorganizacija:

Galerija Škuc, Inštitut za novejšo zgodovino, Klub Tiffany, TransAkcija Festivalski kolektiv: Maša Cvar, Sara Fabjan, Marja Kodre, Tanja Matijašević, Liza Močnik, Neo Oder, Heidi Pungartnik, Veronika Razpotnik, Špela Setničar,  Suzana Tratnik

Fotografija: Katarina Kolenc

Zakuske: Taeko

Posebna zahvala:

Maji Delak, Zali Hriberšek, Inštitutu za novejšo zgodovino, Jasmini Kožar, Maji Pahor, Petri Hrovatin, Klubu Tiffany, skupini Rejv Utopija, Taeko, Urški Sterle in RŠ – Lezbomaniji, Založbi Škuc, fotografinjam in prostovoljkam ter vsem sodelujočim pri festivalu.

Medijska podpora:  RŠ / Lezbomanija

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo, EL*C, Evropska unija