Naročam se na e-novice
bralni klub za mlade drago jancar
B R A L N I
K L U B
Z A
M L A D E
T O
N O Č . . .
sreda, 21. 2. 2024, ob 18. uri, Info center Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Vljudno vabljeni_ne na bralni klub za mlade!
Tokrat beremo knjigo To noč sem jo videl avtorja Draga Jančarja.
To noč sem jo videl je roman o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe, ki jo je vase potegnil vrtinec nemirne zgodovine. Pet oseb pripoveduje o njej, pa vsaka od njih tudi o sebi in razburkanem slovenskem času pred drugo svetovno vojno in med njo. O času, ki je kot moloh goltal ne samo tako ali drugače prepričane udeležence zgodovinskih dogodkov, ampak tudi ljudi, ki so živeli na robu burnega dogajanja, ki ga niso niti dobro razumeli – hoteli so samo živeti. Toda "samo" živeti je bila iluzija, bil je čas, ko se tudi v na videz varnem in idiličnem zavetju neke graščine na Gorenjskem ni bilo mogoče izogniti drvečemu vlaku nasilja. (Vir: Spletna knjigarna Galarna)
Bralni klub je namenjen vsem mladim, ki radi berete in se o prebranih knjigah tudi pogovarjate.
Vodi ga Tadeja Pepeljnak, študentka gozdarstva. V prostem času poleg lazenja po gozdu in druženja z drevesi rada preživlja čas z dobrimi knjigami in prijatelji ter trapastimi ali poglobljenimi debatami o življenju, vesolju in sploh vsem.
Bralnega kluba se lahko udeležite, tudi če knjige niste prebrali v celoti. Na bralnem klubu namreč teme v knjigi navezujemo na lastno življenje in svoje izkušnje.
Na bralnem klubu se dobimo ob 18.00 v Škucu na Starem trgu 21.
Če se bralnega kluba udeležite več kot 5x, vam podarimo knjigo Založbe ŠKUC.
Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na info.center@skuc.org .

Dogodek sofinancirata Mestna občina Ljubljana in JAK.
preberite več
SPB 9088
N A
O B I S K U
K A T J A
P O V Š E
NA OBISKU: KATJA POVŠE ,vodeni ogled ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
sobota, 24. 2. 2024, ob 11.00, atelje umetnice
Dobimo se ob 10.45 uri v Galeriji Škuc, po predstavi se bomo skupaj z Neveno Aleksovski odpravili na obisk ateljeja v Šiški.
Katja Povše, lutkovna animatorka, igralka, pripovedovalka, avtorica in režiserka lutkovnih predstav za otroke in odrasle. Diplomirala je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, smer etnologija in kulturna antropologija, na temo slovenskega lutkarstva (2002). Izobraževala se je na poletnih šolah mednarodnega lutkovnega inštituta Charleville-Mézières v Franciji, na individualnem študiju lutkovne akademije Aleksandra Zelwerowicza v Białystoku na Poljskem (2006/07) ter na drugih mojstrskih lutkovno gledaliških delavnicah. Med leti 2001-2007 je bila članica igralsko-animatorskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana. Od l. 2007 deluje kot samostojna ustvarjalka; režira, animira in poučuje na področju lutkovnega gledališča. Je ustanoviteljica avtorskega gledališča Pripovedno gledališče gdč. Bazilike in soavtorica AEIOU gledališča za dojenčke in malčke. Kot lutkovna animatorka in režiserka sodeluje z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, Lutkovnim gledališčem Maribor, RTV Slovenijo, Hišo otrok in umetnosti, Društvom lutkovnih ustvarjalcev idr. Je asistentka za predmet Lutkovna animacija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo ter asistentka za predmet Ustvarjalna uporaba lutk na Fakulteti za socialno delo.
Organizacija: Zavod Omrežje in Društvo ŠKUC Projekt omogočajo: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo in Urad za mladino RS.


preberite več
packarije-januar-feb-2024 FB cover luv fest 1200x628
Š K U C O V E
P A C K A R I J E
2 0 2 4
brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke
vsako soboto med 20. januarjem in 24. februarjem 2024, ob 10. uri dopoldne v Galeriji Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Brezplačne vstopnice lahko rezervirate vsak dan med 12. in 18. uro preko telefona
01 421 31 42 ali e-pošte info@skuc.org.

P R O G R A M
sobota, 20. januar 2024, ob 10:00
O DVEH KOZAH , lutkovna predstava, v izvedbi LG Tri v sodelovanju z Lutkovno skupino Bobek
3+, 35'
Dva kmeta, soseda, se spustita v brezsmiseln spor, ki temelji na: jaz znam bolje kot ti, moje je boljše kot tvoje, jaz imam več kot ti,… Kozi, ki sta njuni prijateljici, dobro vesta, kaj je dobro in kaj je pravično. Prav njuni vztrajnosti, trmoglavosti in srčnosti se imamo zahvaliti, da tudi kmeta spoznata svojo zaplankanost in uničujočo zavistnost.
Minimalistična likovna podoba predstave je obogatena s pretanjeno animacijo z elementi pantomime in odlično glasbeno podlago.
Predstava govori o dveh kozah in njuni srčnosti in pameti, ki preseže človeško zaplankanost in zavistnost ter prijateljsko poveže dva kmeta soseda. Dinamična zgodba z odlično glasbeno podlago in pretanjeno lutkovno govorico z elementi pantomime.
POKUKAJMO V SVET UMETNOSTI: SVETLOBNI EKSPERIMENT , vodstvo po razstavi in ustvarjalna likovna delavnica; v svet umetnosti nas bo popeljala Nevena Aleksovski
Najprej se bomo sprehodili po aktualni razstavi v Galeriji Škuc. Na delavnici se bomo poigrali s svetlobo ter prostorskimi projekcijami svojih risb. Videli bomo, kako zanimivo in čarobno je lahko, če naša mala risba naenkrat postane velika in se prenese na celo steno. Risbe bomo ustvarjali na posebnih prosojnih folijah, kar nam bo omogočilo še eksperimentiranje s prekrivanjem in plastenjem različnih risb. V pomoč nam bo grafoskop ter seveda naša neomejena domišljija.

sobota, 27. januar 2024, ob 10:00
MIŠKA KAŠKO KUHALA , lutkovna predstava v izvedbi LG Zapik
2+, 45'
Lutkovna predstava Miška kaško kuhala je nastala na podlagi slovenskega otroškega ljudskega izročila. Igrana je z različnimi lutkovnimi tehnikami in se začne kot gledališče, konča pa kot skupna igra.
Predstava je v izboru Zlate paličice ter sinonim za gledališče Zapik, saj je z njim prepotovala svet od Kazahstana do Washingtona in prejela številne nagrade.
*Nagrada Mravac na Mednarodnem festivalu avtorske poetike, Mostar, 2000; nagrada za inovativni pristop na festivalu Lut-fest, Sarajevo, 2002; zlata marioneta na Mednarodnem festivalu uličnega in lutkovnega gledališča (PUF), Koper; 25 zlatih zvezdic na Poletnem lutkovnem pristanu; gostovanja: festival Kids ZDA 2015; turneja po Veliki Britaniji …*.
NA OBISKU: MAJA BABIČ KOŠIR , vodeni ogled ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
Maja Babič Košir (1978) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, pod mentorstvom prof. Dube Sambolec. Leta 2007 je zaključila podiplomski študij kreativne ilustracije in tehnik vizualne komunikacije na EINA v Barceloni. Sodelovala je v številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Evropi, veliko na Portugalskem in v Španiji, kjer je živela in ustvarjala skoraj 10 let. Umetnica nam bo najprej razkazala svoj delovni prostor ter predstavila svojo umetniško prakso, ki večinoma temelji na uporabi najdenih in zavrženih predmetov in materialov. Z umetnico se bomo nato pogovorili o različnih stvareh s področja njenega ustvarjanja, umetniškega poklica ter sodobne umetnosti na splošno. Sledila bo ustvarjalna delavnica na kateri bomo, s pomočjo umetnice, tudi sami ustvarjali svoje umetnine iz različnih kosov odpadnega materiala.

sobota, 3. februar 2024, ob 10:00
O MIŠKI Z ZAŠITIM TREBUŠČKOM , glasbeno lutkovna predstava v izvedbi Brine Vogelnik in Luke Ropreta
3+, 35'
Miška prosi prijatelja čevljarja, šuštarja Urenca, da ji raztrgani trebušček zašije. Pomagata ji še krava in pujs, ki miški
data dreto in mast. Zdaj gre miška lahko spet v svet, se plazi in pleza naokrog. V teku predstave miška ugotavlja, da ima veliko prijateljev, od čevljarja, krave, koruze, pujsa in nenazadnje otrok, ki miški pomagajo. Pokličejo čevljarja, da pride miški odpreti plot.
Predstava obuja otroške ljudske pesmice, Šuštar hočem bit, Dežek pada, Pod goro,... Brina in Luka jih bosta z lutkami v živo zapela in zaigrala.
OBLIKE IZ SLIKE , plesna delavnica, vodstvo: Sabina Schwenner
Naše telo se lahko preoblikuje v mnogo zanimivih in enkratnih oblik. Lahko se znajdemo v okroglih, zasukanih, zvitih, zavitih, oglatih, iskrivih in popolnoma ‘odbitih’ oblikah. Na plesni delavnici bomo navdih zanje iskali v slikah znanih, pa tudi manj znanih slikarjev. Videne oblike bomo preslikali na telo in jih poljubno sestavljali in razstavljali v novo domišljijsko plesno zgodbo.

sobota, 10. februar 2024, ob 10:00
REGEC IN KVAKEC , predstava v izvedbi Uršule Vratuša in Ivana Gorbunova
2+, 40'
Nič ni lepšega, kot pripraviti presenečenje za rojstni dan najboljšemu prijatelju, razen v primeru, da je tvoj najboljši prijatelj velika lena žaba, ki bo cel dan prespala. Kvakec uporabi vse žabje trike, da bi razveselil Regca, brez vaše pomoči pri tem pa ne bo šlo. Otroška predstava o prijateljstvu, sili volje in vztrajnosti.
POKUKAJMO V SVET UMETNOSTI: PISANE LATERNE , vodstvo po razstavi in ustvarjalna delavnica recikliranja, vodi Nevena Aleksovski
Najprej se bomo sprehodili po razstavi v Galeriji Škuc in si podrobneje ogledali eno razstavljeno delo. Sledila bo ustvarjalna delavnica recikliranja. Iz starih kozarcev za vlaganje bomo izdelovali pisane laterne, ki bodo osvetlile naš dom in ustvarjale pravo praznično vzdušje.

sobota, 17. februar 2024, ob 10:00
PO POTI SONCA , glasbeno obogatena ura pravljic z Matejo Fi
2+, 40'
Ljudske pravljice in pripovedi, začinjene z ljudskimi in avtorskimi pesmimi, ob spremljavi glasbil in zvočil vsega sveta. Vabljeni na glasbeno obogateno uro pripovedovanja pravljic, ljudskih zgodb in življenjskih dogodivščin, ki jih je gospa Kovčekteta shranila v svoje kovčke spominov, da jih lahko zdaj, tu pred vami, odpre in jih pove. Veliko jih je in vse gredo po poti sonca. Tu so zgodbe o neustrašnosti, pogumu, iznajdljivem Pavlu, tekmovalnem vetru, o Olgici in mavrici, pa o lisici romarici, ki naposled najde srečo tik pred nosom. Kovčekteta ljubi bistro glasbo in njena pripoved ima za družbo vselej melodijo. Vabljeni, da skupaj z njo in glasbili, ki jih bo prinesla s seboj, ustvarite zvočno ptico, ki bo pravljice ponesla v širni svet.
RIBONI , ustvarjalna delavnica recikliranja, vodi Petra Gosenca (Društvo GUMB)
Že poznate ribone? Če jih še niste videli ali celo slišali zanje, se nam pridružite na ustvarjalni delavnici, kjer bomo raziskovali podvodni svet, se zamislili nad onesnaženostjo oceanov in iz odpadne plastike in tekstila izdelovali barvita morska bitja.

sobota, 24. februar 2024, ob 10:00
KOBILICA MILICA PRIHITI NA POMOČ , kamišibaj predstava v izvedbi Tine Zadnik
Vse skupaj se dogaja na čudovit poletni dan, ko se travniška bitja pripravljajo na veliko travniško slavje. Vsak ima kakšno težavico ali celo dvomi v svoje sposobnosti in kobilica zna vsem odlično pomagati in svetovati, razen sama sebi. A na koncu le spozna, da tudi ona marsikaj zna in tudi njej marsikaj uspe.
avtorica: Maša Cvar, ilustracije: Tina Zadnik
ŽUŽKI IZ PAPIRJA , likovna delavnica, vodi Tina Zadnik
Po predstavi bomo iz papirja tudi izdelali nastopajoče v predstavi: kobilico, polžka in gosenico.
NA OBISKU: KATJA POVŠE ,vodeni ogled ateljeja in ustvarjalna delavnica, vodi Nevena Aleksovski
Katja Povše, lutkovna animatorka, igralka, pripovedovalka, avtorica in režiserka lutkovnih predstav za otroke in odrasle. Diplomirala je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, smer etnologija in kulturna antropologija, na temo slovenskega lutkarstva (2002). Izobraževala se je na poletnih šolah mednarodnega lutkovnega inštituta Charleville-Mézières v Franciji, na individualnem študiju lutkovne akademije Aleksandra Zelwerowicza v Białystoku na Poljskem (2006/07) ter na drugih mojstrskih lutkovno gledaliških delavnicah. Med leti 2001-2007 je bila članica igralsko-animatorskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana. Od l. 2007 deluje kot samostojna ustvarjalka; režira, animira in poučuje na področju lutkovnega gledališča. Je ustanoviteljica avtorskega gledališča Pripovedno gledališče gdč. Bazilike in soavtorica AEIOU gledališča za dojenčke in malčke. Kot lutkovna animatorka in režiserka sodeluje z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, Lutkovnim gledališčem Maribor, RTV Slovenijo, Hišo otrok in umetnosti, Društvom lutkovnih ustvarjalcev idr. Je asistentka za predmet Lutkovna animacija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo ter asistentka za predmet Ustvarjalna uporaba lutk na Fakulteti za socialno delo.
Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do naknadne spremembe programa.
Hvala vsem, ki so omogočili projekt:
Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino, Ministrstvo za kulturo, Turizem Ljubljana, Javna agencija za knjigo RS, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Mercator, Dana d.d., Druga violina, Slaščičarna pri vodnjaku, Biro center, Ciciban, Cicido in trgovina Mumino.


Škucove packarije so del LUV FESTA 2024, ki ga organizira Turizem Ljubljana .

preberite več
k4 roza feb 2024
K 4
R O Z A
sobota, 24. februar 2024, ob 21.30 uri, Zorica, ob 23. uri, Klub K4, Ljubljana.
Dobrodošli v najvznemirljivejšem nočnem spektaklu v mestu - K4 Roza!
Ta veličasten dogodek se bo pričel z nastopom štajerske opulence House of Vulva ob 21:30 v Zorici . Ta, že legendarna hiša iz daljnih vzhodnih dežel naše domovine obljublja razburljivost v štirih okusih: kraljica žnablanja Karmen Daš , pisana insektulja Vera , modna papaja Patricia in zgovorna soseda Dia Danica bodo, kot se je zapisalo mariborskemu Vogueu, ustvarile spektakularen šov, ki bo očaral vse prisotne. Zanje ni meja – od glamurja do predrznosti, vsak nastop je pravo umetniško delo, ki osvaja srca občinstva od Beljaka vse do Kumrovca, poročajo v svoji posebni ediciji z naslovom Nea mi luštov delat .
V kleti, na velikem flooru gostimo še eno vzhajajočo štajersko dj starleto Ptujsko Dekle , ki nas bo ob boku nam že dobro znanega in izkušenega Naja , popeljala v lahkotne dance ritme popularne glasbe.
Na barskem plesišču se nam obeta polnokrvna elektronska poslastica. GF Shōyu , ki v svojih tehno miksih prepleta melodije trance-a in indiedance-a, nas bo ob res hudih basih popeljala na funky-techno kruzing po njenem bogatem repertoarju. Ob njej se nam bo predstavil ukrajinski ustvarjalec NOTHUSA , ustanovitelj tehno kolektiva ‘glum.’,ki bo poskrbel za temnejše in trše tehno ritme.
Zorica (21:30)
House of Vulva Karmen Daš Vera Vulva Patricia Vulva Dia Danica
Klub K4 (23:00) Arena
Naj Ptujsko Dekle
Bar
GF Shōyu ( Soundcloud ) NOTHUSA ( Soundcloud , Latest release , Latest podcast )

Oblikovanje: Jakob Golob

KLUB K4 Kersnikova 4, Ljubljana www.klub-k4.si // www.facebook.com/klubk4
STAROSTNA OMEJITEV / AGE LIMIT: 18+
VSTOPNINA / ENTRANCE FEE:
Zorica:
House of Vulva: 15 € ( mojekarte.si )
Klub K4:
Predprodaja: 12 € ( mojekarte.si ) Na dan dogodka: 15 € Combo (Zorica+K4) : 20 € ( mojekarte.si )
INFO: info@klub-k4.si GARDEROBA / LOST & FOUND k4garderoba@gmail.com Organizator: Društvo ŠKUC // Pink. The Underground www.skuc.org // www.facebook.com/PinkTheUnderground

preberite več
raison d etre koncert ksb
R A I S O N
D ' Ê T R E
K O N C E R T
Death industrial/dark ambient/noise: BRIGHTER DEATH NOW, RAISON D'ETRE, DESIDERII MARGINIS
Četrtek, 29. 2. 2024, ob 20. uri, Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.
Škuc KSB predstavlja:
trije melanholični one-man orkestri iz švedske izpod distopičnih kril založbe Cold Meat records. Vsem je skupno to, da terorizirajo svet že več kot tri dekade s svojimi nihilističnimi spevi, ki se gibajo v dark ambient, death indsturial, drone vodah in vsi ponujajo naši podzavesti zvočno popotovanje po najglobljih kleteh naših nočnih mor.
Let everything rot.

Brighter Death Now
FACEBOOK BANDCAMP INSTAGRAM
Raison d'être
FACEBOOK BANDCAMP YOUTUBE
Desiderii Marginis
FACEBOOK BANDCAMP INSTAGRAM

info: space.coitus@gmail.com

Koncert sofinancirata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo

preberite več
Boberček
F E S T I V A L
B O B R I
Š K U C
2 0 2 4
Društvo ŠKUC se tudi v letu 2024 vključuje v program Festivala Bobri. Festival Bobri je ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki ga prirejamo že od leta 2009. V sklopu festivala vsako leto otrokom in mladim ponudimo izbor kakovostnih kulturnih in umetniških vsebin. Vsi dogodki na festivalu so brezplačni. Več o festivalu https://bobri.si/ .
Program Društva ŠKUC:
sobota, 23. 3. 2024, ob 11.00, Stara Tobačna, za izven
dobimo se pred glavnim vhodom v Staro Tobačno (Tržaška 2)
Na obisku pri Bojani Ristevski Mlaker , voden ogled ateljeja in ustvarjalna delavnica.
Bojana Ristevski Mlaker je umetnica, oblikovalka unikatne keramike ter lastnica keramičnega studia Juha. Tokrat jo bomo obiskali v njenem keramičnem studiu v Stari Tobačni. Bojana nam bo predstavila svoj delovni prostor, izdelke, ki jih ustvarja ter nam, na splošno, bo približila čudoviti svet unikatne keramike. Spoznali bomo na kakšne načine lahko oblikujemo glino ter kako poteka proces žganja gline in glaziranja izdelkov, predvsem pa bomo zakopali svoje kreativne rokice v glino, gnetli, oblikovali, se družili, spoznavali in skupaj ustvarjali.
Obisk vodi Nevena Aleksovski.
Trajanje: 90 min
Priporočena starost otrok: 4+
Število otrok: največ 10
Za ves material za ustvarjanje bo poskrbljeno.


sreda, 20. 3. 2024, ob 10.00, Galerija Škuc, Stari trg 21, za OŠ in vrtce
Prizori iz druge perspektive , fotografska delavnica
Na fotografski delavnici bodo udeleženci spoznali širši pomen povezovanja in sodelovanja skozi fotografijo. S fotografijami bodo ustvarjali nove poglede in se medsebojno spoznavali in skozi kratko predavanje osnov digitalne fotografije poskusili v objektiv ujeti različne vidike čustev. Spoznali kako različna ozadja in rekviziti spremenijo fotografijo. Na koncu bodo svoja razmišljanja ob fotografijah tudi predstavili.
Delavnico vodi MgA. Jasna Klančišar.
Trajanje: 90 min
Priporočena starost otrok: 5+
Število otrok: največ 15
Zaželen je fotoaparat ali pametni telefon. Za ostali material bo poskrbljeno.

četrek, 4. 4. 2024, 10.00 , Galerijo Škuc
Pravljično druženje z Alenko Spacal
Plastelinčica in časopis, pripovedovanje pravljice in ustvarjalnica
Pravljičarka Alenka Spacal bo otrokom pripovedovala iz avtorske slikanice PLASTELINČICA IN ČASOPIS (Bajalka, 2022). Slikanica je posvečena časopisni kulturi, saj postaja časopis kot tiskani medij v digitalni dobi vse bolj ogrožen. Plastelinčica ob časopisu najprej spoznava, kaj vse pomeni kultura, nato pa s prijateljico Plastelinkico časopis uporabita za oblikovanje svojih umetnin in igrač. Otroci, ki časopisa sami še ne berejo, tako odkrivajo, na kako raznolike načine je star časopisni papir mogoče uporabiti kot material za lastno ustvarjalnost.
Slikanica najmlajšim razkriva različna umetniška področja. Seznanja jih z bralno kulturo ter z likovno, gledališko, glasbeno in s plesno umetnostjo. Avtorica je vse naslikane figurice predhodno oblikovala iz plastelina.
V likovni ustvarjalnici bodo otroci ustvarjali iz starega časopisnega papirja, ki ponuja nešteto možnosti za kreativno igro. Poleg izdelanih ladjic, letal, žog in kap so lahko še posebej humorne maske iz zmečkanega časopisa, ki burijo domišljijo v nizu neskončnih asociacij.
Alenka Spacal je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je pet avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis (2022), Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019), Modre ptičje misli (2018), Kako ti je ime? (2018) in Mavrična maškarada (2013). Avtorica pripoveduje otrokom pravljice ob slikanicah. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ilustracij doma ter v tujini. Več na spletni strani: www.bajalka.si.
Trajanje: 90 min
Priporočena starost otrok: 4+
Število otrok: največ 20
Za ves material za ustvarjanje bo poskrbljeno.

sobota, 6. 4. 2024, ob 11.00, Trg Prekomorskih brigad 1, za izven
dobimo se pred glavnim vhodom v stavbo na Trgu Prekomorskih brigad 1, zraven Kina Šiške
Na obisku pri Neveni Aleksovski , voden ogled delovnega prostora in ustvarjalna delavnica,
Nevena Aleksovski je slikarka, ilustratorka in likovna pedagoginja. Tokrat jo bomo obiskali v njenem delovnem prostoru na Trgu Prekomorskih brigad 1. Nevena nam bo razkazala prostor v katerem ustvarja, predstavila svoja dela, tehnike v katerih ustvarja ter tematike, ki jo v njenem delu zanimajo. Pogovorili se bomo o umetniškem poklicu, o tem kaj pomeni biti umetnik_ca ter kako nam lahko umetnost pomaga, da se izrazimo ter globlje povežemo med seboj. Nato bomo tudi sami ustvarjalni. Z Nevenino pomočjo bomo ustvarili ogromno skupinsko risbo na kateri bomo eksperimentirali z različnimi risarskimi tehnikami, svobodno izražali svoja čustva in ideje, predvsem pa se bomo povezovali, družili, spoznavali, igrali in skupaj ustvarjali.
Obisk vodi Nevena Aleksovski.
Trajanje: 90 min
Priporočena starost otrok: 4+
Število otrok: največ 10
Za ves material za ustvarjanje bo poskrbljeno
preberite več
javno povabilo SKUC FB cover 2024
J A V N O
P O V A B I L O
2 0 2 4
M U Z I K A
T E A T E R
D E L A V N I C E
JAVNO POVABILO 2024
Društvo ŠKUC vabi ustvarjalke in ustvarjalce k odzivu na javno povabilo za sodelovanje pri projektih Muzika na Starem trgu , Teater v galeriji in ustvarjalnih delavnicah za otroke in mlade .
Muzika na Starem trgu in Teater v galeriji
Cikel koncertov Muzika na Starem trgu že od svojih začetkov poleg že izoblikovanih in uveljavljenih skupin, vključuje tudi mlade avtorje in izvajalce različnih glasbenih zvrsti (klasika, jazz, ambientalna, sodobna improvizirana glasba, etno, …). Prav slednje vabimo tudi v letu 2024 z javnim povabilom. V okviru cikla Muzika na Starem trgu si ŠKUC želi predstaviti nove, nekomercialne in še neuveljavljene ustvarjalce, ki bi želeli svoje delo predstaviti širši publiki v samem centru Ljubljane. Namen cikla je predstaviti raznolik program različnih glasbenih zvrsti ter zanimivih in inovativnih pristopov. V ta sklop se lahko uvrstijo tudi kombinacije različnih zvrsti umetnosti, kot je primer glasbenega performansa z igro ali glasbeno-vizualnega performansa, … Cikel koncertov Muzika na Starem trgu poteka skozi leto v Galeriji Škuc in v mesecu juliju pred Galerijo ŠKUC. Teater v galeriji je gledališki festival, ki predstavlja aktualno gledališko produkcijo za otroke in odrasle. V letu 2024 ga bomo organizirali že štirinajsto leto zapored. Festival bo potekal v mesecu juliju na malem odru pred Galerijo Škuc, zahtevnejše predstave pa v prostorih galerije. Tudi v sklopu Teatra v galeriji želimo k sodelovanju privabiti nove, nekomercialne in še neuveljavljene ustvarjalce, skupine in kulturna društva, ki želijo predstaviti svojo produkcijo. ŠKUC si želi, da bi v okviru tega cikla predstavili nova dramska dela, dela mladih neuveljavljenih dramskih ustvarjalcev, ki lahko vključujejo otroške predstave, ulično gledališče, performans, body art in inovativne kombinacije gledališča z drugimi umetnostnimi zvrstmi. Pomemben dejavnik pri izboru sodelujočih bo tako tehnična izvedljivost projekta, kot umeščenost prostora v staro mestno jedro. Izmed prejetih prijav bo selektorska komisija izbrala najmanj šest umetnikov/skupin. Prijave naj vsebujejo kratko predstavitev avtorja ali avtorske skupine, predstavitev dela ter avdio, video in slikovni material. Društvo ŠKUC prejetega materiala ne vrača.
Ustvarjalne delavnice za otroke in mlade
Program Društva ŠKUC vključuje tudi ustvarjalno-izobraževalne delavnice za otroke (Škucove packarije) in mlade (Ustvarjalni ponedeljki). Enodnevne delavnice potekajo v Galeriji Škuc in Info centru čez celo leto, večdnevne delavnice pa izvajamo v času poletnih festivalov Živa književnost in Dobimo se pred Škucem. K sodelovanju vabimo ustvarjalce in ustvarjalke z različnih področij (likovna, glasbena, gledališka, literatura, sodobni mediji …). Pri izbiri bo pomembno vlogo igrala inovativnost vsebin in pristopov. Prijava naj vsebuje kratko predstavitev avtorja in predlog delavnice, trajanje in priporočljivo starost udeležencev. Izbranim avtorjem oz. skupinam bo ŠKUC poleg honorarja omogočil tudi nadaljnje sodelovanje in pomoč ter promocijo pri nadaljnjem razvoju njihovega dela. Svoje prijave oddajte najpozneje do petka, 31. marca 2024, na naslov: Društvo ŠKUC, p. p. 4337, Ljubljana ali po elektronski pošti: info@skuc.org .
preberite več
info skuc poziv prostovoljci
I N F O
Š K U C
P O Z I V
Info center Škuc išče prostovoljke_ce!
Info center Škuc se ukvarja z informiranjem in svetovanjem mladim. To počnemo skozi raznolike aktivnosti, ki jih organiziramo za mlade.
Če bi skupaj z nami skrbel_a za informiranje mladih v Ljubljani ter pomagal_a pri organizaciji različnih aktivnosti, se nam pridruži. Smo koordinatorji Ljubljanske mreže info točk, zato bo prostovoljska izkušnja vključevala tudi aktivnosti vezane na L'MIT.
Vabimo mlade, ki bi sodelovali pri:
- Soustvarjanju podkasta Ni nam vseen, ki govori o različnih družbenih tematikah, ki so zanimive za mlade. Lahko ga poslušaš tukaj: https://anchor.fm/ni-nam-vseen - Pisanje bloga na spletni strani lmit.org. Blog lahko pišeš o poljubni temi, enkrat ali večkrat, odvisno od tega koliko imaš povedati o svetu. - Objavljanje na socialnih omrežjih: objavljamo dogodke, ki se dogajajo v info centru ter priložnosti za mlade, ki so trenutno aktualne. - Vrstniško informiranje (na info točki in sejmih). - Pomoč pri snemanju in urejanju kratkih dokumentarnih prispevkov projekta Ni nam ravno. Videe, ki so do sedaj že nastali si lahko ogledaš tukaj: https://www.youtube.com/channel/UCDr50ZXIXb4AGNZQZ2LF39A - Lahko pa pomagaš pri izvajanju ustvarjalnih in izobraževalnih delavnic, lahko pomagaš le pri pripravi ali pa izvedeš delavnico tudi sam_a.
Kaj nudimo:
-mentorstvo in podporo, -uvodno izobraževanje za prostovoljce, -aktivno sodelovanje znotraj društva, -izobraževanje iz mladinskega informiranja, -možnost razvijanja lastnih projektov in podporo pri realizaciji idej, -pridobivanje novih izkušenj v prijetnem in sproščenem okolju.
S prostovoljkami in prostovoljci bomo ob začetku sodelovanja sklenili prostovoljsko pogodbo.
Prijavi se tukaj: https://forms.gle/v4YjmbsGz3jzS7Cx5
Prijave so odprte do 23. 2. 2024.
Za več informacij smo na voljo na info.center@skuc.org .
Več o nas: INFO CENTER ŠKUC že od leta 1998 skrbi za informiranje mladih ter mladinskih organizacij in organizacij za mlade v Ljubljani. Kot koordinator Ljubljanske mreže info točk– L’MIT zbira, ureja, objavlja in brezplačno posreduje raznolike informacije o vsebinah, storitvah in dejavnostih, ki so pomembne za mlade ter jim pomagajo pri uresničevanju njihovih interesov, doseganju želenih ciljev in osamosvajanju. Med osnovne informativne vsebine med drugim sodijo informacije o (ne)formalnem izobraževanju in usposabljanju, zaposlovanju, prostovoljnem delu, kulturnih, športnih in zabavnih dogodkih ter prireditvah v Ljubljani in njeni okolici, zdravju, lokalnih ustanovah in službah za mlade ter evropske informacije. Poleg tega z raznolikim izobraževalno-ustvarjalnim programom preko delavnic, dogodkov in predavanj redno izvaja brezplačne aktivnosti za mlade, jim nudi prostor za pridobivanje novih znanj in veščin ter jih spodbuja h kreativnemu preživljanju prostega časa.
Info center ŠKUC deluje tudi kot regionalni partner Eurodesk.
Več o dejavnostih si lahko preberete na spletni strani www.lmit.org .
ŠKUC je ena najvidnejših nevladnih organizacij neprofitnega značaja kulturno umetniške produkcije v Sloveniji. Ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture. Njegovi začetki segajo v prvo radikalno študentsko gibanje v Ljubljani leta 1968, formalno pa je bil ustanovljen 10. marca leta 1972. Konec sedemdesetih in v osemdesetih letih je bil ŠKUC eden vodilnih spodbujevalcev, združevalcev in promotorjev alternativne kulture. Pomemben del delovanja ŠKUC-a je tudi vključevanje mlajših in perspektivnih ustvarjalcev v kulturno dogajanje ter ustvarjanje razmer, v katerih bi mladi lahko aktivno preživljali prosti čas. V zadnjih letih se je dejavnost ŠKUC-a razširila še na področja informiranja in svetovanja za mlade, izobraževanja, knjižničarstva, arhiviranja, socialne dejavnosti in preventive, družboslovja, humanistike in raziskovalne dejavnosti. Pridobil si je tudi status društva, ki deluje v javnem interesu na področju zdravstvenega varstva in status mladinske organizacije v javnem interesu v mladinskem sektorju. ŠKUC ima tudi status prostovoljske organizacije.
preberite več
40 let gibanja javni poziv
R A D I
B I
S L I Š A L I
T V O J O
Z G O D B O
40. obletnica gibanja skupnosti LGBT v Sloveniji
Radi bi slišali tvojo zgodbo!
Letos praznujemo 40. obletnico gibanja LGBT v Sloveniji. Ob tej priložnosti se bo skozi leto odvilo več razstav in dogodkov, ki jih pripravljamo v Društvu ŠKUC, Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije ter Mestnem muzeju Ljubljana (MGML). S partnerji projekta poudarjamo pomembnost vsestranskega prepoznavanja pomena tega zgodovinskega angažmaja družbene skupine in se dotika lokalnih, nacionalnih in mednarodnih vidikov gibanja LGBT.
Zato v prvi fazi h konkretnemu sodelovanju vabimo vsakogar, ki bi si želel o omenjeni temi prispevati svojo zgodbo, predmet, spomin. Namen javnega poziva, ki je objavljen na spletni strani: https://40lgbt.si/ , je povabilo k sodelovanju za vse, ki si želijo s svojimi izkušnjami, spomini in predmeti soustvariti in dokumentirati raznolikost zgodovine LGBT skupnosti v Sloveniji. Sodelovanje bo oblikovalo bolj avtentično sliko ključnih dogodkov ter tako obogatilo našo kulturno in družbeno dediščino.
Enakost in enakopravnost LGBT-ljudi se je v Sloveniji v zadnjih 40 letih izboljšala, k čemur je prispevalo predvsem skoraj štiridesetletno neutrudno delo številnih civilnodružbenih organizacij, skupin in posameznic_kov ter njihovih lokalnih in mednarodnih zaveznic_kov. Razširitev tega gibanja iz Ljubljane na celotno ozemlje države in tudi zunaj nje je zaznamovala težka in zapletena pot, tako z vidika sprejemanja in osveščanja družbe kot tudi zakonskih, tj. pravo-formalnih določil, ki naj bi omogočali dostojno življenje vsakemu posamezniku znotraj naše družbe.
Z omenjeno institucionalno mrežo bo gibanju LGBT namenjen prepotreben prostor znotraj javnih kulturnih institucij. Na ta način želimo muzeje odpreti in nuditi prostor za predstavitev tudi tistim družbenih skupinam, ki tradicionalno delujejo izven tovrstnih ustanov oz. njihovo delovanje pogosto ni prepoznano ali beleženo, čeprav je jasno, da je njihova zapuščina sestavni del našega okolja.

Foto: Obvoznica mimo nestrpnosti. Junij 2001, Ljubljana. Foto: Brane Mozetič. Škuc LGBT digitalni arhiv 1984-2021. Hrani: Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana.

Kontakti za medije:
Urša Karer, Mestni muzej Ljubljana, ursa.karer@mgml.si Jernej Škof, Društvo ŠKUC, info@skuc.org , jernej.skof@skuc.org Barbara Kolenc, Muzej sodobne in novejše zgodovine, barbara.kolenc@muzej-nz.si

preberite več
techno oldies goldies 0324
T E C H N O
O L D I E S
G O L D I E S
K4 TECHNO OLDIES GOLDIES
Sobota, 9. 3. 2024, ob 23.00, Klub K4, Ljubljana.
Vračajo se osveženi oldisi, ki se bodo tokrat spogledovali tudi z obdobjem največje fame berlinskega Berghaina in novega techno vala okoli leta 2010. Pionirska, ekscentrična in futuristična devetdeseta so se v techno godbi po mileniju končala z razcepom na vedno bolj dolgočasne odvode, kot je bil tribal in slepe ulice ala naspidiran schranz. Vsa obdobja hitrih udarcev se končajo s pokom iz katerega se (pre)porodijo počasnejši in običajno bolj minimalistični žanri. Iz sterilne vladavine minimala so nato po letu 2006 vstali Sandwell District, Berghain in druge sorodne techno institucije. Na eni strani so se v ospredje prebili novi producenti Shed, Ben Klock, Marcel Dettmann in Blawan, obenem pa so se pomladili tudi bolj sposobni izmed fotrov, kot so Luke Slater, Surgeon, Regis, Function, Steve Rachmad itd. Prav vsi našteti in še mnogi drugi so se med leti 2007 in 2013 oglasili tudi v 4ki na kultnih večerih Elements. Dva izmed članov te serialke se bosta tokrat pridružila Oldis kapitanu Dojaji na velikem flooru, na manjšem pa house odisejada za krmilom katere bo veteran DEEP3P .
Elements Floor:
Schrauff (Elements) Organon (Elements) Dojaja (Consumer Recreation)
House Floor:
Deep3P (Hudamuza)
___________________________ KLUB K4 Kersnikova 4, Ljubljana STAROSTNA OMEJITEV / AGE LIMIT: 18+ VSTOPNINA / ENTRANCE FEE:
Na dan dogodka / At the door: 15 €
INFO: info@klub-k4.si GARDEROBA / LOST & FOUND info@klub-k4.si
preberite več
knjizni aperitiv marec2024
K N J I Ž N I
A P E R I T I V :
S L E D E Č
S A P F O
Torek, 19. marca 2024, ob 19. uri, ŠKUC, Metelkova 6.
Vljudno vabljene/i na marčevsko srečanje bralnega kluba Knjižni aperitiv, na katerem bomo debatirale/i o dobrih knjigah. Ta mesec beremo sveže natisnjeno knjigo Sledeč Sapfo pisateljice in doktorice primerjalne književnosti Selby Wynn Schwartz .
Sledeč Sapfo je vitalna rekonstrukcija življenj feministk, lezbijk, žensk vseh spolov, umetnic, pisateljic iz daljne in bližnje preteklosti, ki se borijo za nadzor nad lastnimi življenj, za svobodo in pravičnost, za tiste, ki so bile, tiste, ki so, in tiste, ki prihajajo.
Srečanje bo v torek, 19. marca2024, ob 19. uri na Metelkovi 6.
Knjižni aperitiv bo vodila Teja Pahor, diplomirana komparativistka, ki v prostem času rada piše in se pogovarja o knjigah, svetu, družbi, vinu, hrani in še marsičem. Prijave in informacije: tejapahor8@gmail.com
preberite več
Kuntyhorrorshowfb banner copy
K U N T Y
H O R R O R
S H O W
Vabljeni na ponovitev znanstvenofantastičnega double feature Kunty Horror Showa v galeriji Škuc, v petek, 22. 3. ob 21. uri ! V House of Kunt, največji slovenski hiši kraljic in kraljev preobleke ter povezanih umetnic_kov, pripravljamo za vas nekaj prav intergalaktičnega, znanstvenofantastičnega, strašnega, predvsem pa komičnega! Zavrtite se z nami v fabulozno kuntastičnem "Time Warpu" in zaužijte spektakularno vzdušje Kunty Horror Showa ! The Kunty Horror Show spremlja zgodbo zaljubljenega para, Janet in Brada, ki naletita na ekscentrično skupino likov, vključno s kuntastično-bizarnim Frankenfurterjem. Njihova noč v zapuščeni graščini postane bizarna pustolovščina, polna glasbe, spolnosti in nenavadnih presenečenj, kot je rojstvo Frankenfurtjerjeve misteriozne pošasti. Skozi epski ples "Time Warp" se razvijejo nenavadni dogodki, ki odkrijejo skrivnosti bitij iz transplaneta Transilvania. Datum: 22. 3. 2024 Čas: 21:00 Lokacija: Galerija ŠKUC Dress code: Intergalaktična burleska Nastopajo: Trafika Čik, Lovro Pečnik, Iza Kunt, Profesor Pederik, Agatha Fakk Kunt in Glupa Pupa ______________ Vstopnina / Entrance fee: 8 € (priporočene rezervacije: info@skuc.org)
preberite več
Niet 40 let
N I E T
4 0
L E T
K O N C E R T
Petek, 24. maj 2024, ob 21. uri, Križanke
Legendarna slovenska punk skupina Niet je bila ustanovljena konec leta 1983. S hitrimi in melodičnimi skladbami, mračnimi osebno-izpovednimi besedili glavnega avtorja Igorja Dernovška in karizmatičnim frontmanom Primožem Habičem se je hitro uveljavila na tedaj zelo močni ljubljanski hard-core sceni, a je kmalu v nasprotju z ostalimi skupinami ubrala svojo pot. V prvem obdobju svojega delovanja do leta 1986 je ustvarila številne uspešnice, med drugim Depresijo, Ritem človeštva, svoj največji hit Lep dan za smrt, Vijolice, Februar…. Primož Habič je maja 1991 umrl zaradi prevelikega odmerka heroina, po njegovi smrti in prvi vrnitvi v letu 1993 pa se je med mladimi v Sloveniji sprožila prava Nietomanija.
Vrnitev je bila zaradi odstotnosti pravega frontmena kratka. Ko je že kazalo, da Nietov ne bo na odru nikoli več, pa se skupina v začetku leta 2008 vrnila z novim pevcem Borutom Maroltom in v skoraj popolni prvotni postavi. Maja 2008 so priredili veličasten vrnitveni koncert v razprodanih ljubljanskih Križankah, katere so znova napolnili dve leti kasneje ob predstavitvi svoje prve „prave“ plošče Trinajst. Jeseni 2011 se je skupina lotila novega velikega izziva – punk musicala Rokovnjači, ki je na Tednu slovenske drame dobil nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije. Po naslednji plošči V bližni ljudi iz leta 2014 in novi turneji so se Nieti za tri leta začasno poslovili.
Znova so se vrnili konec leta 2019 in po novih koncertih, a tudi številnih prekinitvah zaradi covida, letos na novo posneli pet skladb. Prvi singel med njimi je Ruski vohun, ki je bil sicer posnet že leta 1993, po smrti Primoža Habiča, ko je vokalno vlogo prevzel Igor Dernovšek. Omenjena skladba je glede na število ogledov po Youtubu drugi največji hit skupine Niet, fantje pa so se jo odločili znova posneti tako zaradi aktualnosti tematike kot dejstva, da je z novim pevcem Borutom Maroltom postala še boljša.
Okroglo obletnico delovanja na glasbeni sceni bodo NIET zaznamovali z velikim koncertom z gosti, ki se jim bodo v petek, 24. maja 2024, pridružili v legendarnih ljubljanskih Križankah.
VSTOPNICE: Early bird: 29,90 - RAZPRODANO! Predprodaja: 34,90 Na dan koncerta: 39,90

Glavni medijski pokrovitelj dogodka: VAL 202 Organizator: Društvo ŠKUC v sodelovanju s Prireditveno agencijo 19, d.o.o.
preberite več
02 03 Pino utube
L I T E R A R N I
G L A S O V I
P O D C A S T - 6
Tanjin zadnji letošnji gost je Pino Pograjc , študent anglistike in primerjalne književnosti na magistrski stopnji na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Rojen leta 1997, odraščal je v Kamniku, kjer je na tekmovanjih v slam poeziji prvič bral svoje pesmi pred občinstvom in nekajkrat zmagal. Leta 2022 je postal del selekcijske ekipe za Festival LGBT Filma v Ljubljani. Istega leta je založba Črna skrinjica izdala njegov pesniški prvenec Trgetanje , za katerega je dobil nagrado za najboljši literarni prvenec, ki se podeli v sklopu Slovenskega knjižnega sejma. Leta 2023 se je pridružil mednarodnemu pesniškemu projektu POT-VOT (Poezija sodobnosti – glasovi prihodnosti), s katerim bodo sodobni pesnice in pesniki obiskovali srednje šole. Njegova pesem »burleska« je bila za zbornik Rukopisi prevedena v srbščino. Lidija Dimkovska je izbor njegovih pesmi prevedla v makedonščino za platformo Blesok. Anamarija Šporčič je njegovo poezijo vključila v svoje predavanje o slovenski LGBT+ literaturi na St. Mary's College of Maryland.Dr. Borut Škodlar ga je septembra 2023 povabil kot govorca na mednarodni konferenci Contemplative Traditions and Psychotherapy , kjer je v pogovoru s z dr. Škodlarjem govoril o poeziji kot načinu osmišljanja psihotičnih izkušenj.
Podcast: https://open.spotify.com/episode/0pQKRmzrlwNL2bNJK3YPOz?si=tDQHnSSxTt-MzHPzmPnWtg

Asociacije : rdeča - olimpija in bači poljubi
Časovni stroj : kako je učiteljica slovenščine vzpodbujala Pina k pisanju, kdaj je zvedel za Braneta Mozetiča in nekaj o filmu. Veš kaj je videoteka?
Jezikovni vozli: baksuz, čš, gegice, mastić, lol
Degustacija: Izbruhek XVI, Naj nihče ne spi, Palestina, Radniškaj
Knjižna priporočila: Jericho Brown - The Tradition, Andreja Štepec - Jesenožki, Karel Hmeljak - Zategadalj, Blaž Božič: mleček, žbunje: grobovi v njem.
Literarne glasove ustvarjajo: Tanja Matijašević z gosti,
ŠKUC s podporo Javne agencije za knjigo,
grafična podoba: Anja Cimerman
preberite več
N I
N A M
V S E E N
P O D C A S T
Poslušate lahko naslednje podcaste:
o endomitrozi: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Endometrioza-e23osn0
Bistro pri lačnem študentu: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Bistro-pri-lanem-tudentu-e1vdl0j
38. Festival LGBT filma: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/38--festival-LGBT-filma-e1rpdco
Svetovni dan duševnega zdravja: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Svetovni-dan-duevnega-zdravja-e1p5hs9
Zvok mladosti: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Zvok-mladosti--osrednji-dogodek-ob-Evropskem-letu-mladih-2022-e1jevv2
Mladi in politična participacija: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Mladi-in-politina-participacija-e1heb18
Perkarno delo: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Prekarno-delo-e1fq1lm
o prostovoljstvu : https://anchor.fm/dashboard/episode/e13pgpi
o Paradi ponosa: https://anchor.fm/dashboard/episode/e13ilq5
o kulturi avtonomnih prostorov: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Stanovanjska problematika: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Stanovanjska-problematika-e1doq9k
o lažnih novicah : https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
EVS prostovoljec v Berlinu: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Življenje z manj odpadki: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Mladi in duševno zdravje: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
preberite več
Skupaj-obvladujemo-hiv-stigmo-cover
S K U P A J
O B V L A D U J E M O
H I V
S T I G M O
Objavljamo novo knjižico z naslovom Skupaj obvladujemo hiv stigmo , ki je nastala z izmenjavo vidikov ljudi s hivom in zdravstvenih delavcev na stigmo povezano s hivom, z namenom da bi se stvari izboljšale.

Knjižica je bila sofinancirana s sredstvi Ministrstva za zdravje.
preberite več
Z B O R N I K
I N F O R M I R A N J E
M L A D I H
Pri Društvu ŠKUC je izšel zbornik »Primeri dobrih praks s področja informiranja mladih v Sloveniji«. V zborniku lahko najdete dobre prakse s področja informiranja mladih, si preberete zakaj je informiranje mladih pomembno ter kaj vse se na področju informiranja mladih dogaja v Sloveniji. Zbornik je nastal v okviru Ljubljanske mreže info točk, ki se ukvarja z informiranjem mladih v Ljubljani. link do zbornika je tukaj: http://www.lmit.org/wp-content/uploads/2021/01/SKUC-ZBORNIK.pdf Zbornik je financiral Urad za mladino MOL.
preberite več
L E Z B I Č N A
K N J I Ž N I C A
I N
A R H I V
LEZBIČNA (LGBT+) KNJIŽNICA IN ARHIV vsak četrtek in petek, med 15.00 in 19.00, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, (julij, avgust zaprto) Lezbična (LGBT+) knjižnica in arhiv , projekt Lezbične sekcije Škuc-LL , zaobjema delovanje specializirane knjižnice in arhiva, ki sta namenjena lezbičnim in gejevskim študijam (LGBT), študijam spolov in seksualnosti, človekovim pravicam in razvoju GLBT+ skupnosti in gibanja v Sloveniji. Je edina tovrstna specializirana zbirka v Sloveniji ter v širši regiji in je v teku let postala referenčna, saj pokriva področje, s katerim se sistematično ne ukvarja nobena druga splošno izobraževalna ali specializirana knjižnica ali ustanova v Republiki Sloveniji. Neprekinjeno deluje od maja 2001. Zbirka Knjižnice zaobjema preko 6000 bibliografskih enot (klasično knjižno gradivo, avdio in vizualno gradivo), ki se deli na strokovno literaturo (teorija); pravne dokumente EU in R Slovenije (zakoni in predpisi na področju GLBT); priročnike za varstvo človekovih pravic; slovensko leposlovje (poezija, proza); tuje in prevodno leposlovje (poezija, proza); periodiko (revije, serije); poljudno gradivo (stripi, vodiči); avdio-vizualno gradivo (zvočni zapisi, VHS, DVD, fotografije, plakati, transparenti); dokumentarno gradivo (arhivski dokumenti); medijski arhiv; slovensko GLBT bibliografijo. Zbirka je klasificirana v skladu z osnovnimi bibliotekarskimi standardi. Lezbična (LGBT+) knjižnica in arhiv predstavlja znotraj samega AKC Metelkova enega od členov metelkovskih knjižnic (skupaj s knjižnico Mirovnega inštituta , StripBurgerja , SCCA in Škratove čitalnice ), obsežnih kolekcij, ki v prostoru Slovenije ohranjajo in negujejo javno dostopni fond predvsem sodobnih teoretskih in umetniških zvrsti, nepogrešljivih za razvoj kritičnega mišljenja. Pripravila: Nataša Velikonja, koordinatorka Lezbične knjižnice projekt omogoča: Mestna občina Ljubljana
preberite več