Naročam se na e-novice
Spominski vecer bergles
C I R I L
B E R G L E S
S P O M I N S K I
V E Č E R

CIRIL BERGLES

Spominski večer ob 10. obletnici smrti

ponedeljek, 11. 9. 2023, ob 20.00, Galerija Škuc

Ciril Bergles (1934–2013) je avtor devetnajstih pesniških zbirk z domačijsko-kmečko, evropsko in ameriško, religiozno in homoerotično tematiko. Pisati in objavljati je začel relativno pozno, pa vendar nam je zapustil obsežen, raznovrsten in impresiven opus.

Bergles je objavljal svojo poezijo pri najrazličnejših založbah. Že od samih začetkov pa je sodeloval pri založbi ŠKUC-Lambda, kjer je izdal pet pesniških zbirk: Ifrikija (1993), Razsežnost prosojnosti (1996), Tutankamon (2008), Med angeli in vampirji (2012) in posthumno Cuerpo plural (2014).

Bergles pa je bil tudi nadvse zavzet prevajalec predvsem iz španskega jezika, pa tudi iz angleščine in portugalščine. Velja omeniti zlasti njegove prevode poezije Konstantina Kavafisa, ki so izšli v knjigi Spomin telesa (1998), Frederica Garcie Lorce, Pessoa, Unamuna, Biedme, Villene, Pizarnikove in številne druge. Kot urednik in prevajalec je pripravil antologije zdomske poezije, sodobne špansko-ameriške poezije, moderne baskovske poezije in novejše španske poezije. Ogromno je prevajal tudi za Radio Ars, kjer je pripravil s spremnimi teksti in prevodi številne literarne večere in več kot sto Literarnih nokturnov.

Ob deseti obletnici njegove smrti vas vabimo, da se poklonimo spominu pesnika in prevajalca v prostorih Škuca. Prisluhnili bomo njegovi poeziji ob pričevanjih tistih, ki so ga poznali, z njim sodelovali, prijateljevali in cenijo njegov življenjski opus.

Na večeru bodo na voljo brezplačni izvodi njegovih knjig.

Pridite; vabljene_i!

bergles2 

GLBT branja omogoča Javna agencija za knjigo RS

 jak javna agencija za knjigo