Naročam se na e-novice
C H I L L I
S P A C E
V E Č E R
Chilli space večer
petek, 12. 4. 2024, ob 20.00, Zorica // Lok4acija, Kersnikova 4, Ljubljana.
Tokrat Chilli Space z Dojaja in Stashman ! Hudi ritmi za popestritev petkovega večera!
Music policy: deep techno, experimental, dance
_________________________________________________ VSTOPNINE NI! Chilli Space omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo
preberite več
prisotnost skupnosti razstava
P R I S O T N O S T
S K U P N O S T I
R A Z S T A V A
Lepo vabljene_i na odprtje razstave Prisotnost skupnosti v petek, 29. 3. 2024, ob 19. uri v Galeriji Škuc.
Prisotnost skupnosti / Presence of Communities 29. 3.–25. 4. 2024

Kurator_ka: Tia Čiček , Jernej Škof Oblikovanje prostora: Jan Brovč , Kovrđava Mlade raziskovalke_ci: Nuka Horvat , Tamara Mihalič , Danko Ostojić , Monika Zupin

Obrazstavni dogodki
Več informacij

V letu 2024 obeležujemo 40. obletnico gibanja skupnosti LGBTQIA+ v Sloveniji. Del celoletnega dogajanja, mdr. razstave v Muzeju novejše zgodovine, Mestnem muzeju, Galeriji Kresija, Galeriji Alkatraz, na ploščadi pri Figovcu in še marsikje, je tudi začasen skupnostno-kulturni prostor, ki ga z gradniki lokalnih LGBTQIA+ skupnosti med 29. marcem in 25. aprilom aktiviramo v Galeriji Škuc. Na eni lokaciji združujemo javna mesta, kot so lokali, knjižnice, klubi, festivali, ne nazadnje »odri/zaodrja«, brez katerih bi skupnosti ostajale javnosti skrite, težko dosegljivi varni prostori za LGBTQIA+ osebe pa še manj dostopni, kot se zdijo že sedaj. Čeprav smo v preteklih štirih desetletjih dosegli že pomembne mejnike na poti k enakopravnosti, sprejemanju in raznolikosti, vemo, da je pred nami še veliko dela.
Zavedamo se pomena kvira, ki vztrajno stremi h kvir horizontu, kot ga opredeli Muñoz [1] . Kjer prepoznavamo potencial za nadaljnji razvoj in rast naše skupnosti. Kvir horizont označuje še neuresničeno, izpostavlja razumevanje kvirovstva kot nečesa, namenjenega prihodnosti in upanju, vedno na obzorju in ne v celoti prisotno v sedanjem trenutku. Kvir horizont nakazuje, da je kvirskost način bivanja v zamaknjenem času, v katerem je primež heteroseksualnega časa prekinjen ali izstopljen.
Skupnostni prostor aktiviramo ob zavedanju, da se mnogim po svetu prostori svobode do ljubezni, do sobivanja, do izražanja močno krčijo. Aktiviramo ga ob zavedanju preteklih bojev in zgodovini mnogih izbrisov življenj lokalnih neheteronormativnih oseb. Predvsem pa ga aktiviramo v praznovanju lokalnih kulturnih, skupnostnih in aktivističnih praks, ki so uspešno vzpostavile take kulturne (infra)strukture, da še danes poganjajo ustvarjalnost in solidarnost lokalnih LGBTQIA+ skupnosti.
SKUPNOSTNO-KULTURNI PROSTORI
Z namenom izpostaviti opolnomočenje in prakse samoorganiziranja v LGBTQIA+ skupnostih ter omogočiti posameznicam_kom, ki skupnosti soustvarjajo, lastne interese, smo skupnostni prostor razdelili na gradnike: ODER/ZAODRJE, BAR, KNJIŽNICA in KVIR LAB. Tako jih lahko uporabljajo številne organizacije in skupnosti, njihova želja pa je sprejeti vsako_ega, ki želi vstopiti v varen prostor, se sprostiti, zabavati, brati in/ali se povezovati s podobno mislečimi posameznicami_ki.
ODER/ZAODRJE
Oder je srčika raznolikega in živahnega LGBTQIA+ dogajanja. Kljub obstoječim neenakostim med heteronormativnimi in kvir življenji so namreč LGBTQIA+ zabavni in kulturni programi nekakšen prostor osvobajanja, kjer se naša skupnost lahko izraža in povezuje brez spon vsakdana. Med aktivatorji odra je tudi Kabaret Tiffany, že dolga leta pomemben kulturni steber LGBTQIA+ skupnosti, ki s svojimi nastopi in predstavami prispeva k raznolikosti in sprejemanju ter ustvarja prostor za izražanje in zabavo brez predsodkov. Na odru pripravljamo številne dogodke, katerih namen je obiskovalke_ce razstave ne le spraviti v dobro voljo, temveč jim prikazati, kako pomembno vlogo imata zabava in kultura pri gradnji skupnosti.
BAR
Bar je ključen prostor diskurza, ki številnim pomeni tudi dostop do skupnosti in povezovanje z drugimi. Tu se lahko sprostite in družite s prijatelji_cami in znanci_kami, v večernih urah pa (dejavno) sodelujete v razpravah o pomembnih vprašanjih LGBTQIA+ skupnosti – tako o njeni preteklosti kot tudi prihodnosti. Bar ima na programu različne dogodke in aktivnosti, ki spodbujajo dialog med obiskovalkami_ci ter omogočajo izmenjavo mnenj in izkušenj, pa tudi pogovore z gostjami_i LGBTQIA+ skupnosti. Z raznovrstnimi prireditvami želimo graditi trdnejše vezi v skupnosti ter krepiti občutek pripadnosti in enotnosti.
KVIR LAB
Kvir lab omogoča mladim posameznikom_cam spoznavanje bogate zgodovine in teorije kvira ter razmišljanje o prihodnosti naše skupnosti. Skupina se oblikuje prek javnega poziva in prejme strokovno podporo za svoje projekte, ki se razvijajo v skladu s kontekstom razstave Prisotnost skupnosti . Kvir lab je namenjen štirim mladim osebam, ki s pomočjo kuratork_jev razstave in sodelujočih organizacij vzpostavijo delovni prostor raziskovanja raznolikega kulturnega tkiva regionalne LGBTQIA+ skupnosti. Vsaka_i sodelujoča_i skupaj s kuratorkami_ji opredeli predmet raziskovanja ter načrt izvajanja in predstavitve.
KNJIŽNICA
Knjižnica je prostor počitka in premisleka ob literaturi, ki osvetljuje različne vidike LGBTQIA+ skupnosti. Knjižnica seveda z veseljem sprejema v hrambo tudi besedila, ki bi jih radi delile_i z drugimi članicami_i skupnosti, saj je njen osnovni namen spodbuditi izmenjavo idej, poglobiti razumevanje raznolikosti in prispevati k razvoju kritičnega mišljenja v naši skupnosti. Dobrodošle_i ste vsi, ki si želite razširiti svoje znanje in razumevanje LGBTQIA+ skupnosti ter prispevati k njenemu razvoju in napredku.
Skupnostni prostori, ki jih ponuja razstava Prisotnost skupnosti, so namenjeni tako LGBTQIA+ skupnostim kot tudi vsem obiskovalkam_cem razstave, ki jih želijo obogatiti. Verjamemo v pomen odprtega dialoga, medsebojnega spoštovanja ter sprejemanja raznolikosti kot temeljnih vrednot naših skupnosti. Zato vas vabimo, da se pridružite našim aktivnostim, sodelujete v diskusijah, delite svoje izkušnje in znanje ter skupaj z nami gradite bolj vključujočo in strpno skupnost. Vaša prisotnost in angažiranost sta ključnega pomena pri oblikovanju prostorov, ki bodo omogočali rast, povezovanje in opolnomočenje vseh njenih članic_ov.

[1] Muñoz, José Esteban. 2019. Cruising Utopia: The Then and There of Queer Futurity . New York: New York University Press.

Slovenska lektura: Inge Pangos Angleški prevod: Arven Šakti Kralj Oblikovanje tiskovin in vizualij: Lea Jelenko

Kvir lab je del projekta Mladi in prihodnost LGBTQIA+skupnosti , ki se izvaja v okviru programa Erasmus+, sofinanciranega s strani Evropske unije.
Sponzor projekta: Radenska Adriatic
Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.
preberite več
eurotrash 12 4 2024 fb cover
E U R O T R A S H
Petek, 12. 4. 2024, ob 22. uri, Klub Gromka, Ljubljana.
Spoštovani popotniki duše, ki ste na poti do notranjega razcveta. Vabimo vas, da se pridružite edinstveni eurodance pustolovščini, kjer se srečujejo ritmični zvoki in duhovna transformacija! Ta zabava ni le običajna noč plesa in glasbe, temveč potovanje navznoter, ki vas bo popeljalo na novo raven zavedanja in duhovne rasti.
Protein bo poskrbel za navdušujočo atmosfero in vrhunsko ugodje. Vi pa kot plesalci postanite kanal za pretok univerzalne energije, ki krepi vašo duhovno povezavo z pozabljenimi zakladi 90’ in 00ih.
Eurotrash is love! Eurotrash is life!

Artwork: Andrej Uzar

Klub Gromka https://www.klubgromka.org/ VSTOPNINA / ENTRANCE FEE: 6 € Organizator: Društvo ŠKUC // Pink. The Underground www.skuc.org // www.facebook.com/PinkTheUnderground
preberite več
Pino bener
P R E D S T A V I T E V
K N J I G E
T R E P E T E
Vabljene_i na predstavitveni dogodek druge pesniške zbirke Pina Pograjca, Trepete!
petek, 12. 4. 2024, ob 19.00, Galerija Škuc
Dogodek se začne ob 19-ih v Galeriji Škuc s pogovorom, ki ga bo vodila Špela Setničar, zaključi pa z branjem iz nove knjige, ki je spremno delo k pesnikovi prvi pesniški zbirki, Trgetanje. Trgetanje in Trepete skupaj tvorita zaokroženi cikel dosedanje Pinove poetike.
Na dogodku bo Trepete na voljo za nakup. Prav tako bo na voljo nekaj izvodov Trgetanja za vse zamudnike.

Spremni zapis Špele Setničar na hrbtni strani knjige:
»Pino Pograjc v svojo drugorojeno zbirko Trepete prenese občutja iz svojega življenja, sprva s tkanjem družinskih vezi, ki razkrivajo osebno zgodovino, nato s smerokazom odhodov in mest, v katera se vračamo zato, da bi lahko še enkrat izbruhnili. Pesmi nas opomnijo na to, da smo pod kožo še vedno le ranljivi spremljevalci svetov, v katerih se nahajamo. V Pograjčevem družinskem drevesu bivajo poleg sorodnikov tudi prijatelji, otopeli ljubimci in nenazadnje mi, bralci. Krvna sorodstva so v Trepete spletena z nihanji v preteklost, z zbadljivim humorjem in z zgodbami, ki jih ne moremo utišati. Avtor se tako znajde v Pančevu in ob opisovanju svoje izkušnje mesta razmišlja o umorjenem gejevskem aktivistu Dejanu Nebrigiću. Znajde se v zakajeni sobi, kjer je poljubljane zgolj kulisa za razbijanje misli, ki privrejo od spodaj: »samota mi zveže dlani / za hrbtom, / zato ne znam reči ne.« S pripovedno natančnostjo nas preseli v tudi nek čas, kjer smo varni pred pritiski sedanjosti: ‘ko hodiva do tvoje sobe, / komaj čakam, / da me slepiš do jutra.’«
»Trepete je nadaljevanje Trgetanja, avtorjevega prvenca, in se kot nekakšni pesniški »repete« v mikro-proznih sintezah dialogov in izpovedne lirike še bolj odkrito razpira pred nami. A namesto črnih platnic nas preseneti belina, ki odstira nasprotje ali pa morda za razliko od prve zbirke spominja na nedolžnost, objem otroštva. Podoba, ki jo je za Trgetanje zasnovala oblikovalka Jana Kumberger, zdaj v polarnem nasprotju skozi očesno zrklo bralke spusti tudi nekaj svetlobe:
in prihaja
tisti trilček
na tretjem vincero in jaz bi rad videl
preberite več
noc s festivalom lgbt filma
N O Č
S
F E S T I V A L O M
L G B T
F I L M A
Sobota, 13. 4. 2024, ob 19. uri, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana.
Festival LGBT filma se vrača iz kratkega zimskega spanca, tokrat v sklopu razstave Prisotnost skupnosti. Vabimo vas, da se nam pridružite v soboto, 13. aprila 2024 ob 19. uri v Galerijo Škuc, kjer bomo pozno v noč prostore galerije zasedli s tremi kvir filmi.
Pričnemo ob 19. uri z izjemnim dokumentarnim filmom Esther Newton me je naredila lezbijko. Nadaljevali bomo še z enim dokumentarnim filmom Queer Japan, kalejdoskopom japonske LGBTIQ+ scene, ter zaključili pozno v noč z danes že kultno kvir klasiko Shortbus.

Esther Newton me je naredila lezbijko (Esther Newton Made Me Gay), ZDA, 2022, 90’, svp Scenarij in režija: Jean Carlomusto Nastopajo: Esther Newton, Holly Hughes, Amber Holibaugh, Shaka McGlotten, Tom »Panzi« Hansen, Jack Halberstam, Martin Manalansan, Gayle Rubin Produkcija: A Cresting Moon Production
Izjemen dokumentarni portret kulturne antropologinje, velike ljubiteljice agilitija in ikonične butch lezbijke Esther Newton. V vsej svoji akademski karieri pionirskega raziskovanja je spodbijala ustaljene predpostavke o spolu, spolnosti in antropoloških metodah. Njeno delo je navdihnilo generacije raziskovalk_cev na področju, ki ga danes poznamo kot LGBTQ študije oziroma študije spolov. Esther Newton pa je končno dobila tudi akademsko priznanje za svoje raziskovalno delo.

Queer Japan, ZDA/Japonska, 2019, 100’, ap, svp Scenarij: Graham Kolbeins, Anne Ishii, Režija: Graham Kolbeins Nastopajo: Vivienne Sato, Gengoroh Tagame, Atsushi Matsuda, Nogi Sumiko, Hiroshi Hasegawa, Akira the Hustler, Tomato Hatakeno, Saeborg Produkcija: HIROMEDIA8
Kalejdoskopski pogled na bleščeče in vsakdanje razsežnosti LGBTQ+ kulture v sodobni Japonski. Pred kamero o svojih izkušnjah spregovorijo umetnice_ki, aktivistke_i in druge_i na najširšem spektru spolov in seksualnosti. Vidimo lahko blišč parad ponosa in igrive underground partije. Režiser je v več kot treh letih posnel preko sto intervjujev po vsej Japonski in jih zmontiral v prepričljivo pripoved o queerovski Japonski.

Shortbus, ZDA, 2006, 102’, svp Scenarij in režija: John Cameron Mitchell Nastopajo: Sook-Yin Lee, Paul Dawson, Lindsay Beamish, PJ DeBoy, Raphael Barker, Peter Stickles, Jay Brannan Produkcija: Howard Gertler, John Cameron Mitchell, Tim Perell
V filmu Shortbus spremljamo različne newyorške like, ki v sodobnem poliseksualnem podzemnem salonu Shortbus in njegovi okolici prečkajo komično-tragična križišča med seksom in ljubeznijo. Sofia je spolna terapevtka, ki še nikoli ni doživela orgazma. Z možem Robom se že leta pretvarjata. Spozna Severin, žensko domino, ki ji poskuša pomagati. Med Sofijinimi strankami sta tudi James in Jamie, ki začneta svoje razmerje seksualno razpirati. James predlaga razmerje v troje s Ceth; Jamie je zadržan. Zdi se, da ima James skrite načrte. Njegovim načrtom je priča zasledovalec po imenu Caleb. Vsi junaki se zberejo na kratkem avtobusu, norem stičišču umetnosti, glasbe, politike in seksa.

Dogodek nastaja v sodelovanju s Festivalom LGBT filma .

Dogodek poteka ob programu razstave Prisotnost skupnosti v Galeriji Škuc in je del kulturnega programa ob obeležitvi 40. obletnice gibanja LGBT+ skupnosti v Sloveniji. Več o razstavi in programu najdete na spodnjih povezavah.
Razstava prisotnost skupnosti: https://www.galerijaskuc.si
Program 40. obletnice gibanja LGBT+ skupnosti: https://40lgbt.si/
preberite več
povabilo lgbt film fest
P O V A B I L O
Z A
G R A F I Č N O
P O D O B O
Povabilo za oblikovanje grafične podobe 40. festivala LGBT filma
Ob 40-letnici festivala LGBT filma vabimo vse queer osebe, ki imajo izkušnje z grafičnim oblikovanjem, da se odzovejo na naš poziv in oblikujejo plakat letošnjega festivala. Avtor_ica najboljšega plakata bo izbran_a za oblikovanje celostne grafične podobe spletne strani, kataloga ter družbenih medijev (Instagram, FB). Delo bo plačano v okviru naših zmožnosti.
Prijave pošljite na mail: siqrd@mail.ljudmila.org do vključno 11. maja 2024.
Prijavi predložite predlog plakata letošnjega festivala, primer že oblikovane spletne strani in kratek CV. Ker stremimo k opolnomočenju skupnosti, je poziv namenjen osebam, ki se identificirajo z LGBT+.
preberite več
knjizni aperitiv april 2024
K N J I Ž N I
A P E R I T I V :
M O Č
Torek, 16. april 2024, ob 19. uri, ŠKUC, Metelkova 6.
Vljudno vabljene/i na aprilsko srečanje bralnega kluba Knjižni aperitiv, na katerem bomo debatirale/i o dobrih knjigah. Ta mesec beremo znanstevnofantasični roman Moč , pisateljice Naomi Alderman .
Knjiga se začne s poročili o ženskah, večinoma najstnicah, ki odkrijejo nadnaravno moč, zaradi katere se slika sveta, kot ga poznamo, popolnoma spremeni. Roman, ki je nastal pod vplivom Dekline zgodbe Margaret Atwood, je junija 2017 prejel žensko nagrado Baileys za leposlovje.
Srečanje bo v torek, 16. aprila 2024, ob 19. uri na Metelkovi 6.
Knjižni aperitiv bo vodila Teja Pahor, diplomirana komparativistka, ki v prostem času rada piše in se pogovarja o knjigah, svetu, družbi, vinu, hrani in še marsičem. Prijave in informacije: tejapahor8@gmail.com
preberite več
kviropisje V
K V I R O P I S J E V.
Sreda, 17. 4. 2024, ob 19. uri, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana.
Dobrodošli na Kviropisju!
Tokrat gostujemo v Galeriji Škuc ob razstavi Prisotnost skupnosti, s katero odpiramo vrata praznovanju 40. obletnice LGBT+ gibanja v Sloveniji. Pridružite se nam v sredo, 17. 4. 2024, ob 19. uri.
Kviropisje je odprto za vse literarne zvrsti kvir oziroma LGBT+ izraza: poezija, proza, dramatika, scenaristika, tudi glasbena besedila, esejistika, dnevništvo, performans itd.
Tokrat bodo oder razsvetlile_i: Urša Majcen (performans z Vidom Karlovškom), Ana Lorgar (branje kratke proze), Taja Petrič (branje poezije), Veronika Razpotnik (branje kratke proze), Špela Setničar (branje iz scenarija), Ana Vida Resnik (glasbeni nastop s kitaristko Tino Vidić).
Spet imamo odprte prijave za branje, zato se ne obotavljajte, če bi svoje pisarije rade_i prebrale_i na odru, in pišite na: kulturnicenterq@gmail.com .

Dogodek nastaja v sodelovanju s ŠKUC - Kulturnim centrom Q / Klubom Tiffany.
Kviropisje pripravljajo: Vodja organizacijske ekipe: Pino Pograjc. Organizacijska ekipa: Jana Zorko, Jernej Škof, Miha Satler, Miha Bizjak. Koprodukcija: Zavod Omrežje

Dogodek je del projekta Mladi in prihodnost LGBT+ skupnosti, ki se izvaja v okviru programa Erasmus+, sofinanciranega s strani Evropske unije.

Dogodek poteka ob programu razstave Prisotnost skupnosti v Galeriji Škuc in je del kulturnega programa ob obeležitvi 40. obletnice gibanja LGBT+ skupnosti v Sloveniji. Več o razstavi in programu najdete na spodnjih povezavah.
Razstava prisotnost skupnosti: https://www.galerijaskuc.si
Program 40. obletnice gibanja LGBT+ skupnosti: https://40lgbt.si/
preberite več
CIKLON 18 4 fbevent
C I K L O N
C R O O N
K O N C E R T
CROON
četrtek, 18. 4. 2024, ob 20.00, Galerija Škuc
vstopnica: 5 € (rezervacije info@skuc.org )
Koncert poteka v sklopu razstave Prisotnost skupnosti.
Croon je štiričlanska ženska glasbena skupina, ki je na alternativni sceni aktivna od leta 2015 z avtorsko glasbo. Skupina raziskuje področje rocka in z močnim vodilnim vokalom, osebnimi in družbeno kritičnimi besedili išče navdih v prepletanju in združevanju različnih žanrov od bluesa, klasičnega rocka & psihedelije, vplivov grunge-a in deloma tudi stonerskih dodatkov. Spomladi bo skupina Croon izdala singel, kateremu bo konec leta sledil težko pričakovani album.
Zasedba: Tina Mirošič (vokal, kitara, bobni), Maja Pahor (bas, kitara, vokal), Petra Hrovatin (klaviature, bas, kitara), Pia Skušek (bobni, klaviature).

Croon is a four-member female music band that has been active on the alternative scene since 2015 with their original music. The band explores the field of rock with strong lead vocals, personal and socially critical lyrics - and finds inspiration in interweaving and combining various genres from blues, old rock & psychedelia, with grunge influences and partially also stoner additions.
Croon will release their song Happy Stuff this spring and their new album in the fall.
Tina Mirošič - lead vocal, guitar, drums
Maja Pahor - bass, guitar, vocal
Petra Hrovatin - synth, bass, guitar
Pia Skušek - drums, synth, vocal

Cikel Ciklon omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo

***
Ciklon je cikel dogodkov, ki so zasnovani tako, da dajejo vidnost in prostor queer glasbenicam in glasbenim skupinam v lokalnem (lgbt+) varnem odrskem prostoru. S ciklom glasbenih in diskurzivnih dogodkov Ciklon povezujemo lokalne glasbene ustvarjalke (tudi mlajše generacije) z glasbenicami iz sosednjih (Avstrija, Hrvaška) in ostalih držav (Švedska) ter tako vzpostavljamo mrežo glasbenic v evropskem prostoru z namenom povezovanja, izmenjevanja ideje, izkušenj ali izzivov.
preberite več
VLB2024 25 04 Event Photo fb
V E L I K O
L E Z B I Č N O
B R A N J E
2 0 2 4
Tudi Petra bo bral_a
Četrtek, 25. 4. 2024, ob 19. uri, Klub Monokel, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.
Drage_i, tik pred mednarodnim dnevom vidnosti lezbijk se ima seveda zgoditi 3. Veliko Lezbično Branje alias TUDI PETRA BO BRAL_A 2024. In tudi letos vabimo vse lezbijke, trans-, bi-, gej, kvir, aro-, ace-, fem, buč in druge_i posameznice_ki na spektru seksualne, spolne ter žanrske nenormativnosti, ki pišete poezijo, prozo, dramatiko, eseje, hibridno literaturo ali pa se na literarne kategorije kar lepo požvižgate, da se prijavite in se nam s svojimi teksti pridružite na branju, druženju in poplesavanju.
Prijave zbiramo na naslovu vizibilija@skuc.org in prek gugl obrazca: https://forms.gle/2THtk1PF2b17okmJ9
Začnemo ob sedmih.
Kdaj končamo, ni znano.
Muzika: Strupene lajdre – prvi trans punk bend na Slovenskem Meta in Dodirni mi kolena večkrat Dobrote za piknit: Pripravlja Verica.
Vstopnina: Itak da ne.
Moderacija: Dragičević in Liponik
Oblikovanje: Petra Hrovatin
Tehnika: Klub Monokel, zanj Maja Pahor et al.
S toplimi pozdravi, Vaši in naši ekipi Škuc Vizibilije in Kluba Monokel
preberite več
bralni klub za mlade april2024 splet
B R A L N I
K L U B
Z A
M L A D E
Četrtek, 25. 4. 2024, ob 18. uri, Info center ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana.
Vljudno vabljeni_ne na bralni klub za mlade!
Tokrat beremo knjigo Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov avtoric Mary Ann Shaffer in Annie Barrows.
Smo v letu 1946 in pisateljica Juliet Ashton se ne more domisliti, o čem bi pisala. Nenadoma prejme pismo Dawseyja Adamsa iz Guernseyja – po naključju je dobil v roke knjigo, ki je nekoč pripadala njej. Ko odkrijeta svojo skupno ljubezen do branja, si začneta dopisovati. Dawsey razkrije, da je član Guernseyjskega društva za književnost in pito iz krompirjevih olupkov, kar spodbudi njeno radovednost in kmalu si dopisuje še z drugimi člani. V navalu pisem, ki pripovedujejo zgodbe o življenju na Guernseyju pod nemško zasedbo, se Juliet zave, da je samo društvo vsaj toliko nenavadno kot njegovo ime. Mary Ann Shaffer je zgodbo zasnovala kot niz pisem, ker se ji je zdelo, da bo tako lažje. Uspelo ji je mojstrsko predstaviti značaje in skrbi prebivalcev Guernseyja, ki so pravkar preživeli grozote in tegobe druge svetovne vojne.
Bralni klub je namenjen vsem mladim, ki radi berete in se o prebranih knjigah tudi pogovarjate. Vodi ga Tadeja Pepeljnak, študentka gozdarstva. V prostem času poleg lazenja po gozdu in druženja z drevesi rada preživlja čas z dobrimi knjigami in prijatelji ter trapastimi ali poglobljenimi debatami o življenju, vesolju in sploh vsem.
Bralnega kluba se lahko udeležite, tudi če knjige niste prebrali v celoti. Na bralnem klubu namreč teme v knjigi navezujemo na lastno življenje in svoje izkušnje.
Na bralnem klubu se dobimo ob 18.00 v Škucu na Starem trgu 21.
Če se bralnega kluba udeležite več kot 5x, vam podarimo knjigo Založbe ŠKUC.
Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na info.center@skuc.org .

Dogodek sofinancirata Mestna občina Ljubljana in JAK.
preberite več
mladi raziskovalci
M L A D I
R A Z I S K O V A L C I
V I I .
K O N C E R T
Mladi Raziskovalci VII.
Manica Slapšak – Elíps
Gaj Bostič – Mrk
26. april 2024, ob 20.00, Galerija Škuc, Ljubljana
Cena vstopnice: 5 EUR/3 EUR [dijaki, študenti, upokojenci] V petek, 26. aprila 2024, ob 20.00 se bo v Galeriji Škuc v Ljubljani odvil dvojni koncert, ki bo predstavil delovanje programa Mladi Raziskovalci, ki ga izvaja Inštitut .abeceda. V prvem delu bo Manica Slapšak v zasedbah solo in kvartet predstavila projekt Elíps, v drugem delu pa bo s projektom Mrk v solo in trio izvedbi nastopil Gaj Bostič. Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi Raziskovalci je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalna infrastrukturna in raziskovalna okolja. Manica Slapšak – Elíps Elpis – grška beseda, ki označuje pričakovanje oz. upanje – naj bi bila najbolj naravna posledica prisostvovanja rojevanju novega zvoka. Še toliko bolj, ko glasbe ne dojemamo zgolj v smislu obrti, pač pa jo obravnavamo s spoštovanjem, ki pritiče višji, avtonomni in morda ne v polnosti razumljeni entiteti. Pomiritev, da res smemo upati na več in segati k višjim stvarem, da pa je hkrati ura blaženosti nastopila že zdaj in jo lahko kljub lastni nepopolnosti mirno užijemo - že zdaj. Projekt z istim imenom išče odgovore na prav to vprašanje – kakšna glasba, v vseh ozirih, nas resnično preobraža? V centru projekta bo prvo ranljivo odkrivanje koščka agapičnih razsežnosti glasbe, ki se bo z (za)upanjem prelilo v ustvarjanje novih kompozicij. [Manica Slapšak] IZVAJALKE: Manica Slapšak , viola Valentina Reberšak , vokal Nuša Rejc , violina, Tara Korica , violončelo
Manica Slapšak (Celje, 2000) je študentka viole na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razredu doc. Maje Rome. Je članica godalnega kvarteta Perpetuum in godalnega kvarteta Krklec. Redno sodeluje v orkestrih - Ensemble Dissonance, orkester Amadeo, Slovenski festivalni orkester in camerata SMO, kot substitutka pa tudi s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter raznimi priložnostnimi sestavi. Udeležila se je mojstrskih tečajev pri pedagogih kot so Nobuko Imai, Emile Samama Cantor, Maja Rome, Halfried Fister in Volodja Balzalorsky. Gaj Bostič – Mrk Projekt Mrk je srečanje raznolikih glasbenih elementov, kjer vsak žanr prispeva svoj edinstven odtenek v celotno paleto zvoka. Rezultat je dinamična fuzija, ki se ne ujema s tradicionalnimi kategorizacijami. Vsaka skladba je odsev želje po raziskovanju meja in neznanega območja. Mrk kot pojem označuje trenutek, ko svetloba in tema plešeta v vesoljnem plesu. Na eni strani imamo svetlobo, ki odraža svetlost in energijo, ter na drugi temo, ki nosi globino in skrivnost. V projektu se želim poigravati s temi nasprotji, podobno kot planeti, ki prečkajo svoje orbite in se za trenutek prekrivajo. Prisotnost svetlobe se odraža v zvenu saksofona, njune melodije razsvetljujejo močno ritem sekcijo, ki se giblje v temni kulisi, medtem ko klaviature in efekti dodajo globino prostoru, ustvarjajoč kontrastno vzdušje. Čeprav samo besedo mrk prej asociiramo s temo, želim s tem projektom predstaviti tudi svetlob in njuno sožitje. Ideja je glasbo narediti čim bolj naravno, blizu ljudem na telesnem in duševnem nivoju. [Gaj Bostič] IZVAJALCI: Gaj Bostič , bobni Jošt Lampret , bas Mark Žakelj , kitara
Gaj Bostič (Izola, 2001) je trenutno študent programa jazz bobni na zasebni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju – MUK pri prof. Mariu Gonziju. Pri 11 letih je začel redno koncertirati z različnimi rock in jazz zasedbami, leta 2018 je postal stalni član zasedbe Pi Jammies (danes P’Jays), s katero je posnel dva albuma. Prav tako je član zasedbe Spiral Mind, ki je zelo aktivna tako na domačih kot tudi na tujih tleh. Izdali so dva albuma in nastopili na slovenskem Mentu, na dunajskem festivalu Waves, na madžarskem festivalu Made in Pecs, na Radiu Popolari v Milanu in pa v Zagrebu na festivalu SUBSTRAT v sklopu Enlarge Europe. Leta 2023 je prvič nastopil na Ljubljana Jazz Festivalu s svojo dunajsko zasedbo Fishsticks. Gaj je tudi stalni član zasedbe Hei’an, slovenskega metal novinca, s katero so izdali svoj prvenec in uspešno koncertirajo po Evropi in širše. Poleg tega veliko nastopa z drugimi slovenskimi jazz glasbeniki kot so Jure Pukl, Jošt Lampret, Teo Collori, Tomaž Gajšt, ipd. Mladi Raziskovalci je program Inštituta .abeceda, ki ga podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Koncertna edicija poteka v sodelovanju z društvom Škuc.

Avtorja fotografij sta Tina Stariha (Manica) in Chris Parker (Gaj).
preberite več
emis2024
E M I S 2 0 2 4
R A Z I S K A V A
Raziskava EMIS2024 (The European MSM and Trans people Internet Survey) je skupni projekt akademskih, skupnostnih in vladnih partnerjev po vsej Evropi, namenjen informiranju o spremembah na področju spolnega zdravja za MSM (moški, ki imajo spolne odnose z moškimi). Gre za največjo mednarodno raziskavo spolnih navad na področju Evrope, ki so jo do zdaj izvajali v letih 2010 in 2017 z osnovnim financiranjem iz Zdravstvenega programa Evropske unije.
Pomagaj nam pridobiti reprezentativni vzorec za področje Slovenije in sodeluj v največji svetovni raziskavi o spolnem vedenju moških in transspolnih oseb, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM).
Sodeluješ lahko tako, da enostavno izpolniš anketni vprašalnik prek povezave . Odgovore zbiramo do sredine aprila!
Zahvaljujemo se ti za sodelovanje. Pridobljeni rezultati nam bodo namreč v veliko korist pri našem nadaljnjem delu.
Povezava do vprašalnika: https://maastrichtuniversity.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_00TU5rrPxK3dzoO
preberite več
K4 roza april 2024
K 4
R O Z A
sobota, 27. april 2024, ob 23. uri, Klub K4, Ljubljana.
V vas se prebuja noč, kot bi se prebujala nevihta nad gorami. V temi, ki se širi po mestnih ulicah, vas vabimo, da se pridružite nam, plešočim dušam, na neizmernem dogodku v srcu ljubljanskega podzemlja - K4 Roza.
Novorojeni kolektiv Slayvenija bo na velikem flooru - na dan boja proti okupatorju - pripravil prav posebno Ballroom Vogue poslastico, ki jo bodo za vaša ušesa podprli še rezidentski gramma in duo Gag Traxx v dosedaj še neslišani b2b2b navezi. Tudi za razgled bo poskrbljeno, saj si boste oči brezsramno napasli na prelepih telesih znanih ljubljanskih vogue plesalcev.
Poleg ballroom ekstravagance se bo dogajalo tudi na barskem plesišču, kjer Ptujsko Dekle in Naj obljubljata nedosegljivo ekstazo popularne glasbe.
Arena
Slayvenija gramma Gag Traxx
Bar
Naj Ptujsko Dekle

KLUB K4 Kersnikova 4, Ljubljana www.klub-k4.si // www.facebook.com/klubk4
STAROSTNA OMEJITEV / AGE LIMIT: 18+
VSTOPNINA / ENTRANCE FEE: 15 €
INFO: info@klub-k4.si GARDEROBA / LOST & FOUND k4garderoba@gmail.com Organizator: Društvo ŠKUC // Pink. The Underground www.skuc.org // www.facebook.com/PinkTheUnderground

preberite več
40 let gibanja javni poziv
R A D I
B I
S L I Š A L I
T V O J O
Z G O D B O
40. obletnica gibanja skupnosti LGBT v Sloveniji
Radi bi slišali tvojo zgodbo!
Letos praznujemo 40. obletnico gibanja LGBT v Sloveniji. Ob tej priložnosti se bo skozi leto odvilo več razstav in dogodkov, ki jih pripravljamo v Društvu ŠKUC, Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije ter Mestnem muzeju Ljubljana (MGML). S partnerji projekta poudarjamo pomembnost vsestranskega prepoznavanja pomena tega zgodovinskega angažmaja družbene skupine in se dotika lokalnih, nacionalnih in mednarodnih vidikov gibanja LGBT.
Zato v prvi fazi h konkretnemu sodelovanju vabimo vsakogar, ki bi si želel o omenjeni temi prispevati svojo zgodbo, predmet, spomin. Namen javnega poziva, ki je objavljen na spletni strani: https://40lgbt.si/ , je povabilo k sodelovanju za vse, ki si želijo s svojimi izkušnjami, spomini in predmeti soustvariti in dokumentirati raznolikost zgodovine LGBT skupnosti v Sloveniji. Sodelovanje bo oblikovalo bolj avtentično sliko ključnih dogodkov ter tako obogatilo našo kulturno in družbeno dediščino.
Enakost in enakopravnost LGBT-ljudi se je v Sloveniji v zadnjih 40 letih izboljšala, k čemur je prispevalo predvsem skoraj štiridesetletno neutrudno delo številnih civilnodružbenih organizacij, skupin in posameznic_kov ter njihovih lokalnih in mednarodnih zaveznic_kov. Razširitev tega gibanja iz Ljubljane na celotno ozemlje države in tudi zunaj nje je zaznamovala težka in zapletena pot, tako z vidika sprejemanja in osveščanja družbe kot tudi zakonskih, tj. pravo-formalnih določil, ki naj bi omogočali dostojno življenje vsakemu posamezniku znotraj naše družbe.
Z omenjeno institucionalno mrežo bo gibanju LGBT namenjen prepotreben prostor znotraj javnih kulturnih institucij. Na ta način želimo muzeje odpreti in nuditi prostor za predstavitev tudi tistim družbenih skupinam, ki tradicionalno delujejo izven tovrstnih ustanov oz. njihovo delovanje pogosto ni prepoznano ali beleženo, čeprav je jasno, da je njihova zapuščina sestavni del našega okolja.

Foto: Obvoznica mimo nestrpnosti. Junij 2001, Ljubljana. Foto: Brane Mozetič. Škuc LGBT digitalni arhiv 1984-2021. Hrani: Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana.

Kontakti za medije:
Urša Karer, Mestni muzej Ljubljana, ursa.karer@mgml.si Jernej Škof, Društvo ŠKUC, info@skuc.org , jernej.skof@skuc.org Barbara Kolenc, Muzej sodobne in novejše zgodovine, barbara.kolenc@muzej-nz.si

preberite več
Niet 40 let
N I E T
4 0
L E T
K O N C E R T
Petek, 24. maj 2024, ob 21. uri, Križanke
Legendarna slovenska punk skupina Niet je bila ustanovljena konec leta 1983. S hitrimi in melodičnimi skladbami, mračnimi osebno-izpovednimi besedili glavnega avtorja Igorja Dernovška in karizmatičnim frontmanom Primožem Habičem se je hitro uveljavila na tedaj zelo močni ljubljanski hard-core sceni, a je kmalu v nasprotju z ostalimi skupinami ubrala svojo pot. V prvem obdobju svojega delovanja do leta 1986 je ustvarila številne uspešnice, med drugim Depresijo, Ritem človeštva, svoj največji hit Lep dan za smrt, Vijolice, Februar…. Primož Habič je maja 1991 umrl zaradi prevelikega odmerka heroina, po njegovi smrti in prvi vrnitvi v letu 1993 pa se je med mladimi v Sloveniji sprožila prava Nietomanija.
Vrnitev je bila zaradi odstotnosti pravega frontmena kratka. Ko je že kazalo, da Nietov ne bo na odru nikoli več, pa se skupina v začetku leta 2008 vrnila z novim pevcem Borutom Maroltom in v skoraj popolni prvotni postavi. Maja 2008 so priredili veličasten vrnitveni koncert v razprodanih ljubljanskih Križankah, katere so znova napolnili dve leti kasneje ob predstavitvi svoje prve „prave“ plošče Trinajst. Jeseni 2011 se je skupina lotila novega velikega izziva – punk musicala Rokovnjači, ki je na Tednu slovenske drame dobil nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije. Po naslednji plošči V bližni ljudi iz leta 2014 in novi turneji so se Nieti za tri leta začasno poslovili.
Znova so se vrnili konec leta 2019 in po novih koncertih, a tudi številnih prekinitvah zaradi covida, letos na novo posneli pet skladb. Prvi singel med njimi je Ruski vohun, ki je bil sicer posnet že leta 1993, po smrti Primoža Habiča, ko je vokalno vlogo prevzel Igor Dernovšek. Omenjena skladba je glede na število ogledov po Youtubu drugi največji hit skupine Niet, fantje pa so se jo odločili znova posneti tako zaradi aktualnosti tematike kot dejstva, da je z novim pevcem Borutom Maroltom postala še boljša.
Okroglo obletnico delovanja na glasbeni sceni bodo NIET zaznamovali z velikim koncertom z gosti, ki se jim bodo v petek, 24. maja 2024, pridružili v legendarnih ljubljanskih Križankah.
VSTOPNICE: Early bird: 29,90 - RAZPRODANO! Predprodaja: 34,90 Na dan koncerta: 39,90

Glavni medijski pokrovitelj dogodka: VAL 202 Organizator: Društvo ŠKUC v sodelovanju s Prireditveno agencijo 19, d.o.o.
preberite več
Nebula 11 6 2024
N E B U L A ( U S )
K O N C E R T
Torek, 11. 6. 2024, Gala Hala, AKC Metelkova mesto, Ljubljana.
ŠKUC KSB in Društvo KAPA predstavljata:
Nebula (US) – desert rock/stoner rock/grunge
YOUTUBE BANDCAMP FACEBOOK
Brezciljen beg od teže življenja v razpadajočem Buick Regalu do konca sveta, kjer nas čaka samo en zabačen dive bar sestavljen iz zakajene megle in neonskih napisov. Znotraj te hroneče aluminijaste krste, ki drvi čez post-apokaliptične peščene ravnine širom Kalifornije, nam delajo družbo sumljive vonjave in skurjen power-trio, ki so samo še nek oddaljen spomin prisebnosti.
Vonjave so mešanica postanega piva, ki že dolgo marinirajo sedeže, na pol skajenih čikov pobranih iz kante zadnje obiskane pumpe, švica in nekega gnijočega ekosistema pod sedežem, ki po izgledu in vonju spominja na nekaj med vojnim zločinom in kosilom iz šolske menze.
Za beg pred radioaktivnimi vonjavami odprete okno, kjer vas nasilno udari puh puščavske vročine, za beg pred kriki zamletih cirozic v avtu, navijete serijsko vgrajen muzejski primer kasetarja v katerem je že dekade zataknjena ena porjavela kaseta.
Kar si predstavljate, da zaškripa iz zvočnikov po pritisku gumba play, je definitivno Nebula. Ali narodnjaki.
Band sta ustanovila Eddie Glass in Ruben Romano v poznih 90ih, po tem, ko sta se kastrirala iz Fu Manchu. V duhu slednjih, nam postrežejo z udarnim, grungerskim 'Vse mi gre na kurac, a vse bo v redu' pristopom k desert rocku. Mastni riffi, ki se vztrajno vijejo čez sipine od same masti puščajo za sabo sledi ocvirkov. Rohneči vokali, ki kričijo čez stampedo bobnov, skrbijo za konstantno zaskrbljujočo raven adrenalina.
Kljub vintage letniku, njihova glasba ne izgublja na ostrini. Novejše izdaje zvenijo dovolj surovo, da ušesom povzročijo salmonelo in so jih po vsej možnosti res posnelk konec 90ih na varianto: "Ej pobi, to smo posnel leta '98 in smo bli tolk zadeti, da smo pozabl izdat. A gremo to kr vn fuknat kot novo plato in nas boli kurac?*'
Padite v njihov masten vrtinec zadete naveličanosti vsega in se pridružite v zvočni kopeli decibelnih presežkov pod Galinim odrom, kjer nam bojo svoje holesterolne viže igrali uigrani mački stonerske scene, ki še uspejo obdržat ta najstniški, garažni zvočni čar.
*Da, Nebula znajo slovensko. To sem prebral v enciklopediji. "To je res." - enciklopedija, 3. 4. 2024

Koncert omogočata: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.
preberite več
02 03 Pino utube
L I T E R A R N I
G L A S O V I
P O D C A S T - 6
Tanjin zadnji letošnji gost je Pino Pograjc , študent anglistike in primerjalne književnosti na magistrski stopnji na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Rojen leta 1997, odraščal je v Kamniku, kjer je na tekmovanjih v slam poeziji prvič bral svoje pesmi pred občinstvom in nekajkrat zmagal. Leta 2022 je postal del selekcijske ekipe za Festival LGBT Filma v Ljubljani. Istega leta je založba Črna skrinjica izdala njegov pesniški prvenec Trgetanje , za katerega je dobil nagrado za najboljši literarni prvenec, ki se podeli v sklopu Slovenskega knjižnega sejma. Leta 2023 se je pridružil mednarodnemu pesniškemu projektu POT-VOT (Poezija sodobnosti – glasovi prihodnosti), s katerim bodo sodobni pesnice in pesniki obiskovali srednje šole. Njegova pesem »burleska« je bila za zbornik Rukopisi prevedena v srbščino. Lidija Dimkovska je izbor njegovih pesmi prevedla v makedonščino za platformo Blesok. Anamarija Šporčič je njegovo poezijo vključila v svoje predavanje o slovenski LGBT+ literaturi na St. Mary's College of Maryland.Dr. Borut Škodlar ga je septembra 2023 povabil kot govorca na mednarodni konferenci Contemplative Traditions and Psychotherapy , kjer je v pogovoru s z dr. Škodlarjem govoril o poeziji kot načinu osmišljanja psihotičnih izkušenj.
Podcast: https://open.spotify.com/episode/0pQKRmzrlwNL2bNJK3YPOz?si=tDQHnSSxTt-MzHPzmPnWtg

Asociacije : rdeča - olimpija in bači poljubi
Časovni stroj : kako je učiteljica slovenščine vzpodbujala Pina k pisanju, kdaj je zvedel za Braneta Mozetiča in nekaj o filmu. Veš kaj je videoteka?
Jezikovni vozli: baksuz, čš, gegice, mastić, lol
Degustacija: Izbruhek XVI, Naj nihče ne spi, Palestina, Radniškaj
Knjižna priporočila: Jericho Brown - The Tradition, Andreja Štepec - Jesenožki, Karel Hmeljak - Zategadalj, Blaž Božič: mleček, žbunje: grobovi v njem.
Literarne glasove ustvarjajo: Tanja Matijašević z gosti,
ŠKUC s podporo Javne agencije za knjigo,
grafična podoba: Anja Cimerman
preberite več
N I
N A M
V S E E N
P O D C A S T
Poslušate lahko naslednje podcaste:
o endomitrozi: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Endometrioza-e23osn0
Bistro pri lačnem študentu: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Bistro-pri-lanem-tudentu-e1vdl0j
38. Festival LGBT filma: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/38--festival-LGBT-filma-e1rpdco
Svetovni dan duševnega zdravja: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Svetovni-dan-duevnega-zdravja-e1p5hs9
Zvok mladosti: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Zvok-mladosti--osrednji-dogodek-ob-Evropskem-letu-mladih-2022-e1jevv2
Mladi in politična participacija: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Mladi-in-politina-participacija-e1heb18
Perkarno delo: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Prekarno-delo-e1fq1lm
o prostovoljstvu : https://anchor.fm/dashboard/episode/e13pgpi
o Paradi ponosa: https://anchor.fm/dashboard/episode/e13ilq5
o kulturi avtonomnih prostorov: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Stanovanjska problematika: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ni-nam-vseen/episodes/Stanovanjska-problematika-e1doq9k
o lažnih novicah : https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
EVS prostovoljec v Berlinu: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Življenje z manj odpadki: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
Mladi in duševno zdravje: https://open.spotify.com/show/1uhCJLyYCHW0s5MxvqIyAH
preberite več
Skupaj-obvladujemo-hiv-stigmo-cover
S K U P A J
O B V L A D U J E M O
H I V
S T I G M O
Objavljamo novo knjižico z naslovom Skupaj obvladujemo hiv stigmo , ki je nastala z izmenjavo vidikov ljudi s hivom in zdravstvenih delavcev na stigmo povezano s hivom, z namenom da bi se stvari izboljšale.

Knjižica je bila sofinancirana s sredstvi Ministrstva za zdravje.
preberite več
ŠKUC-ZBORNIK končen-naslovnica 1
Z B O R N I K
I N F O R M I R A N J E
M L A D I H
Pri Društvu ŠKUC je izšel zbornik »Primeri dobrih praks s področja informiranja mladih v Sloveniji«. V zborniku lahko najdete dobre prakse s področja informiranja mladih, si preberete zakaj je informiranje mladih pomembno ter kaj vse se na področju informiranja mladih dogaja v Sloveniji. Zbornik je nastal v okviru Ljubljanske mreže info točk, ki se ukvarja z informiranjem mladih v Ljubljani. link do zbornika je tukaj: http://www.lmit.org/wp-content/uploads/2021/01/SKUC-ZBORNIK.pdf Zbornik je financiral Urad za mladino MOL.
preberite več
2020-Knjiznica-1-15.5.2020  2
L E Z B I Č N A
K N J I Ž N I C A
I N
A R H I V
LEZBIČNA (LGBT+) KNJIŽNICA IN ARHIV vsak četrtek in petek, med 15.00 in 19.00, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, (julij, avgust zaprto) Lezbična (LGBT+) knjižnica in arhiv , projekt Lezbične sekcije Škuc-LL , zaobjema delovanje specializirane knjižnice in arhiva, ki sta namenjena lezbičnim in gejevskim študijam (LGBT), študijam spolov in seksualnosti, človekovim pravicam in razvoju GLBT+ skupnosti in gibanja v Sloveniji. Je edina tovrstna specializirana zbirka v Sloveniji ter v širši regiji in je v teku let postala referenčna, saj pokriva področje, s katerim se sistematično ne ukvarja nobena druga splošno izobraževalna ali specializirana knjižnica ali ustanova v Republiki Sloveniji. Neprekinjeno deluje od maja 2001. Zbirka Knjižnice zaobjema preko 6000 bibliografskih enot (klasično knjižno gradivo, avdio in vizualno gradivo), ki se deli na strokovno literaturo (teorija); pravne dokumente EU in R Slovenije (zakoni in predpisi na področju GLBT); priročnike za varstvo človekovih pravic; slovensko leposlovje (poezija, proza); tuje in prevodno leposlovje (poezija, proza); periodiko (revije, serije); poljudno gradivo (stripi, vodiči); avdio-vizualno gradivo (zvočni zapisi, VHS, DVD, fotografije, plakati, transparenti); dokumentarno gradivo (arhivski dokumenti); medijski arhiv; slovensko GLBT bibliografijo. Zbirka je klasificirana v skladu z osnovnimi bibliotekarskimi standardi. Lezbična (LGBT+) knjižnica in arhiv predstavlja znotraj samega AKC Metelkova enega od členov metelkovskih knjižnic (skupaj s knjižnico Mirovnega inštituta , StripBurgerja , SCCA in Škratove čitalnice ), obsežnih kolekcij, ki v prostoru Slovenije ohranjajo in negujejo javno dostopni fond predvsem sodobnih teoretskih in umetniških zvrsti, nepogrešljivih za razvoj kritičnega mišljenja. Pripravila: Nataša Velikonja, koordinatorka Lezbične knjižnice projekt omogoča: Mestna občina Ljubljana
preberite več